Skocz do zawartości
psychodeliczny

Laptopy - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie uzywam LAPTOPA ASUSA A3500L jestem zadowolony z jego cichej pracy i wykonania .... Niestety musze go oddac nie moj. Mam zamiar zakupic laptopa nie wiem jaki w granicach 5tys bylem w sklepie polecaja mi Acer Aspire 5024 tego mocniejszego z z 1gb ram i 100dyskiem nie wiem dlaczego AMD co to oznacza to Turion dlaczego 64bit co to jest przyda to sie a jak jest z grafika czy ona ma wlasna pamiec . Uruchomie na niej NFS MA czy nie za bardzo a jak matryca w tym warto wogule cos takiego kupic czy bardziej myslec nad czyms Centrino np ASpire 5512 lub 1694 czy moze calkiem inna firma bo z tego co zauwazylem to jesli chodzi o ASUS to bardzo drogi sprzet to jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale to żeby mieć porównywalne parametry to ja bym musiał bardzo ale to bardzo dużo dołożyć na takiego ASUSA a ogólnie to można o podpowiedz i odpowiedz na moje pytania co i jak z tymi laptopami jest i ten Turion co to ..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turion to procesor mobilny ze stajni AMD (ihaaaaaaaaaaa). Obsluguje 64 bitowe aplikacje (ktorych narazie jest niewiele) i mozesz sobie zainstalowac 64-bitowego Windowsa ;) Zly napewno nie bedzie, ale ja osobiscie wole sprzet mobilny na Intelu. A do 5 tys mozesz kupic Asusa A6Vc.

Wcale sie nie dziwie, ze sprzedawcy proponuja Ci Acera skoro przewaznie tylko to sprzedaja ;) Rozejrzyj sie za innymi laptopami, co bys dokonal swiadomego zakupu.

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam poszukuje laptopa do 4000 zł. Znalezałem kilka najbardziej mnie interesuje Aspire 3023WLMi który okazał sie nie osiagalny chyba ze przepłace. Może jakies inne propozycje ? Co sądzicie o HP ?

EDIT

naczytałem na forum o złej renomie acera ale wniosek pozostał" Nie oceniajcie marki lecz model". No i pytanie co sadzicie o 3023. Może podacie jakies inne propozycje MSI ? Nie wiem juz co myśleć i wybrać. Zapłace co najwyżej 4000 zł.

Edytowane przez jorda88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć,

poszukuje notebooka (najlepiej z Warszawy albo okolic) dla osoby która potrzebuje go do:

pisania, oglądania filmów,i korzystania z hot spotów (żeby chodził na nim Office 2003 i Win XP).

Poszukuje komputera od ok. 1500 - 2500 zł.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Pozdr...

Igor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć,

poszukuje notebooka (najlepiej z Warszawy albo okolic) dla osoby która potrzebuje go do:

pisania, oglądania filmów,i korzystania z hot spotów (żeby chodził na nim Office 2003 i Win XP).

Poszukuje komputera od ok. 1500 - 2500 zł.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Pozdr...

Igor

Przylacze sie do tego pytania

Szukam lapa w granicach ~2500zł, ma byc tylko i wylacznie do przegladania www, sporadycznie jakis film na dvd i muza. Aha bedzie to sprzet dla osoby w wieku ~50lat, nigdzie nie noszony, wykorzystywany tylko na terenie domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przylacze sie do tego pytania

Szukam lapa w granicach ~2500zł, ma byc tylko i wylacznie do przegladania www, sporadycznie jakis film na dvd i muza. Aha bedzie to sprzet dla osoby w wieku ~50lat, nigdzie nie noszony, wykorzystywany tylko na terenie domu.

Ja natomiast szukam notebooka w tej cenie dla studentki do pisania pracy magisterskiej...która nie zna się na komputerach za bardzo ale

chce kozystać z hotspotów na mieście i korzystać z worda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio za 2500 kupilem optimusa m200m i jak dotąd nie narzekam na niego....jakosc wykonania znacznei lepsza od acera ;P , jedyny mankament to wyjscie na sluchawki z przodu obudowy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.e-pda.pl/index.php?p=3&Cid=623&c=8 - mial ktos stycznosc z takim wynalazkiem ?? a propo, co wydajniejsze x700 czy 6600 ??

Wydaje mi sie ze nie ma wielkiej róźnicy. Chociaż do stacjonarnego wolałbym 6600.

Sam jestem w rosterce kupna laptopa do 4000 zł :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie co sądzicie o nich ten koleś wystawia wiecej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76872694 ? Acha lepiej kupić centrino 1,5ghz z 2mb L2 czy 1,6ghz z 1mb l2 ?

co do tego amilo to nie mialem stycznosci,ale na forum karen dorwalem temat o tych laptopach..konfiguracja niezla,ale podobno straszne padaki,masa narzekajacych ludzi itp. tak wiec przy tej krotkiej gwarancji ja tego laptopa bym nie bral, choc kuszaca ma konfiguracje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na Toshiba L20 183. Narazie jestem zadowolony ale mam go od trzech dni.

Za 3299zł.

matryca 15`

procesor 1,6 celeron

512 DDR II

60 twardziel 5400obr

DVD nagrywarka

Uważam, że parametry do ceny przyzwoite.

Cieszę się, że nie zdecydowałem się wcześniej na Acera. Za dużo słyszę głosów , że Acer i Aristo to kiepski sprzęcik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jeszcze w tym roku chcę kupić/zamówić sobie laptopa gdyż wyjeżdżam za granicę a swojego desktopa nie mam zamiaru zabierać. Laptopa zamierzam sobie kupić w Niemczech gdyż ceny są naprawdę konkurencyjne dodatkowo mieszkam w Szczecinie to za daleko nie mam. Muszę przyznać, że mam niezły orzech do zgryzienia gdyż wybór jest naprawdę duży a ja w laptopach jestem straszny laik, ponieważ jest to mój pierwszy przenośny komp. Jako że laptop ma zastąpić mi desktopa szukałem w dość mocnych maszynach. Mam cztery typy ceny są dość podobne, lecz różnią się one troszeczkę konfiguracją i to mnie najbardziej intryguje. Dlaczego laptop o lepszej konfiguracji jest tańszy od tego z ciut gorszym wyposażeniem? Płaci się za firmę czy za wyposażenie? Sam już nie wiem i dlatego zwracam się do Was i mam nadzieje, że pomożecie mi wybrać odpowiedni. Laptop ma mi trochę służyć i dlatego wolę kupić naprawdę solidny sprzęt nawet, jeśli jest trochę gorzej wyposażony. Poniżej przedstawiam konfigurację poszczególnych laptopów i ich cenę. To, co mnie najbardziej intryguje to jak pisałem wyżej to różnice w cenie i wyposażeniu. Z poniższego przedstawienia wynika, że laptopy FS są najbardziej wypasione i przy tym najtańsze?! Sam już nie wiem jak to odbierać. Proszę o pomoc.

DROŻSZA OPCJA

FSC Amilo M4438

Intel Pentium-M 750 1.86GHz Centrino

1024MB SO DDR-RAM2 (2x 512MB DDR3-533, maximal 2GB)

2x 100GB S-ATA

DVD+/-RW DL

NVidia GeForce 6800 Go 256MB

17" WUXGA TFT 1920 x 1200 Crystal View

USB 2.0/FireWire/Modem/Gb LAN/WLAN 802.11bg

4in1 Card Reader (SD/MMC/MS/MS Pro)

Windows XP Home

CENA 1700 EURO

Dell Inspiron 9300 Royal, P-M 750

Microsoft® Windows® XP Home Edition

Intel Pentium M Prozessor 750 (1,86 GHz, 2 MB L2-Cache, 533 MHz FSB)

1024MB (2x512MB) DDR2 SDRAM 533MHz

80GB ATA/100

DVD-Dual burner

Dell UltraSharpTM -17"-WUXGA 1920 x 1200 16M color

NVIDIA GeforceTM 6800 Go 256 MB DDR PCI-Express x16

4 x USB 2.0

IEEE 1394 (Firewire): 4

Video: DVI

10/100 Ethernet-LAN: RJ-45

Intel® Pro/Wireless 2200 (802.11b/g)

56K/V.92-Modem: RJ-11

Stereo-Line-Out

CENA 1750 EURO

TAŃSZA OPCJA

Fujitsu Siemens AMILO M3438G

Intel Centrino II mit Pentium M 760 (2.0 GHz/ 2 MB/ FSB533 Dothan)

1024 MB (2x 512) DDR2-400 RAM

2x 80 GB SATA

17" WXGA+ Crystal View Widescreen TFT Display 1440 x 900

NVIDIA GeForce Go 6800 256 MB DVI

DVD+/-RW Dual Double Layer

Modem, Gigabit LAN, WLAN 802.11b/g, Firewire, 4x USB 2.0, DVI-I, TV-out, SPDIF-out, 1x ExpressCard-Slot, 4-in-1 Card Reader, InstantOn,

CENA 1590 EURO

HP Pavilion zd8388EA

Intel Pentium 4 650 HT (3.4 GHz/ 2 MB/ FSB800 Prescott)

1024 MB (2x 512) DDR2-533 RAM

100 GB

17" WXGA+ High Definition BrightView TFT Display 1440 x 900

ATI Mobility Radeon X600 256 MB

DVD+/-RW Dual Double Layer

Modem, 10/100 LAN, WLAN 802.11b/g, Bluetooth, 4x USB 2.0, Firewire, VGA, TV-out, 1x ExpressCard-Slot, IR, HP Digital Drive, 6-in-1 Card Reader

CENA 1540 EURO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze nie ma wielkiej róźnicy. Chociaż do stacjonarnego wolałbym 6600.

Sam jestem w rosterce kupna laptopa do 4000 zł :/.

Hm, no wlasnie ja mam w stacjonarnym 6600 i spisuje sie niezle... pytanie jak to jest w przypadku mobile..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DO BLASTAMASTA...

JA BYM WZIOL TANSZEGO FUJITSU.HP-SLABA KARTA GRAFICZNA.

JESLI NIE PRZYWIAZUJESZ WAGI DO CENY TO POLECAM DELLA(DOBRA JAKOSC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli kupujesz w Niemczech to wybierz 17" Samsunga M50 z GF6600 lub LG modele: LW70 lub LM70 z Radeonem X600 Mobility - ceny LG w Polsce to minimm 8 tys zl hehe, a tam mozna miec juz za ok 1200 Euro.

Z Twojego zestawu to najpierw Dell, pozniej FS, HP odpada ze wzgledu na grzejacy sie procek. Co do porownania Dell vs FSC, to grafika w Dellu ma szybsze pamieci, wiec bedzie wydajniejszy. FSC daje super konfigi w przystepnej cenie za to ich trzeba pochwalic - tyle, ze matryce w 17" modelach nie sa zbyt jasne, przynajmniej na moj gust. Byc moze montuja teraz nowsze matryce QDI z wieksza jasnoscia - rodzaj matrycy mozna sprawdzic wyjmujac baterie i tam od wewn. strony jest naklejka QDI bla bla. Dostepne matryce mozna sprawdzic na stronie www.qdi.com.tw

Co do Twojego pytania czemu takie drogie - to fakt placisz za marke, ale takze lepsza jakosc wykonania i mniej problemow. Co do jakosci wykonania i konfigracji w serii AMILO M to nie mam zadnych zastrzezen - malo kto daje Ci kontroler RAID, dzwiek 7.1 w notebooku, ze o pilocie ukrytym w slocie Express nie wspomne.

GF6600 Go w Doomie III w high details wymiata, wiec GF6800 Go tym bardziej :]

Przy okazji nowy test LG LW20:

http://www.notebookjournal.de/tests/81/1

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam okazje kupic laptopa Compaq evo 1000c.

P IV 1,8

512ram

combo

lcd 15,1

Ati 7500 32mb

i reszta

Cena 3200 zl

Czy to sie oplaca ? Jak stary jest ten laptop ? Czy dobra matryca ? Co o nim sadzicie ?

Prosilbym o duzo komentarzy jak najszybciej bo oferta wazna tylko 2 dni.

Z gory bardzo dziekuje za zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...