Skocz do zawartości
psychodeliczny

Laptopy - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić laptopa w granicach 3600-4200, wymagania to najlepiej centrino, dvdrec 512 ram i wolałbym grafe z z własna pamięcią. Matryca najlepiej panoramiczna WXGA. Zastanawiałm się fujitsu v2020 za 4,1k jak ktos ma lepsze typy to czekam na odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za pomoc! jeszcze jedno pytanie: ktora karta jest lepsza radeon 9700 64mb czy radeon x700 64 mb?  ( chodzi mi o wydajnosc)

pozdro

1550039[/snapback]

nic tylko zaprosic do rankingu 3d mark 2001 który jest przyklejonym topiciem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam okazję kupić rocznego laptoka, Acer a model 1522 plus jakieś literki

athlon 3000 64

ram 512

hdd 60GB

GeForce fx 5700 go

matryca 15

nagrywarka dvd

wlan, irda i kupa innych mniej ważnych gadżetów

a moje pytanie brzmi: czy opłaca sie kupować używany sprzęt (jest w dobrym stanie)?? I jeszcze jedno, a mianowicie, co myślicie o tej karcie graficznej??

Wiem, że to jest dobra konfiguracja tym bardziej jeśli cena to 2600 zł, ale chciałem poznać wasze opinie. Może ktoś używa laptopa z takim prockiem i grafą, jak się to sprawuje?

Będęwdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi. Pozdrawiam

1549881[/snapback]

cena w stosunku do sprzetu atrakcyjna

pytanie tylko czy spelnia on twoje oczekiwania

ta karta jest generalnie slaba - do tego brak pelnej obslugi dx9.0

wiec jezeli nastawiasz sie rowniez na granie w dosyc zaawansowane tytuly to raczej nie bedziesz zadowolony ;]

Edytowane przez yngwie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena w stosunku do sprzetu atrakcyjna

pytanie tylko czy spelnia on twoje oczekiwania

ta karta jest generalnie slaba - do tego brak pelnej obslugi dx9.0

wiec jezeli nastawiasz sie rowniez na granie w dosyc zaawansowane tytuly to raczej nie bedziesz zadowolony ;]

1551495[/snapback]

No ale czytałem tutaj na forum, że ta karta osiągnęła więcej punktów niż radek 9700... czyli chyba nie jest, źle. Przyznam, że laptop będzie używany do wszystkiego, choć gry to już raczej moja przeszłość i nie gram zbyt często. Ale jeśli już gram to w NFS UGND, fifki i jakieś unreale, ale te gry chodzą dobrze na moim starym, wysłużonym już desktopie (XP1700 i radek 8500LE). Także laptop i tak pewnie będzie o niebo szybszy i lepszy od desktopa, zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do użytkowników laptopów z pewnym już starzem.

Czy można używać laptopa 24/7 ? Przez używanie mam na myśli ssanie z neta , przegladanie www , ewentualnie inne mało wymagające czynności. Prosze o odpowiedź , gdyż pytanie to jest warte dla mnie 600 zł :)

Thank in advance.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sienias:

ale to 3dmark2001 - procesorowka

za duzy wplyw ma procesor na wynik aby tylko nim sie kierowac - zwlaszcza przy tak malych roznicach

przyklad

12499 Toshiba Qosmio G10 - nVIDIA GeForce FX Go5700, 128 MB - Pentium M 755 (Dothan) 2.0 GHz

11947 Acer Apire 1524WLMi - nVIDIA GeForce FX Go5700, 64 MB - M Athlon 64 3400+ 2.2 GHz

11226 Prestigio Nobile 158W - ATI Mobility Radeon 9700, 128MB - Pentium M 725 1.6 GHz

mozna ustawic te karty na tej samej polce - ale przy nvidii moze doskwierac jednak ten dx9.0 ktory niby jest i ale jednak nie do konca :P jak to sie okazalo przy HL2

dodatkowo obie karty beda za slabe na obecnie topowe tytuly takie jak BF2

starsze tez nie osiagaja rewelacyjnych wynikow - Lock-On czy Act of War

mozna znalezc wiecej

a do gier ktore wymieniles wydaje sie byc wystarczajacym rozwiazaniem

zastanow sie jednak czy nie ma nic innego co chcialbys uruchomic na nim - bo pozniej mozesz sie zawiesc

ja np wiem ze moj R9700mobile bedzie kulal jak F.E.A.R. odpale :P ;)

@salaciarz:

nie widze przeciwskazan

moj tak przez pewien czas dzialal - w tej chwili nie bo po prostu nie mam takiej potrzeby

ale znam osoby ktore dalej uzywaja swoich laptopow w ten sposob

zadnych negatywnych efektow - jezeli takowych sie doszukujesz oczywiscie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupić tego laptopa: http://www.agito.pl/index.php?pid=17622&cid=52&p=3 i w związku z tym mam pytanko,czy ktoś widział matrycę tego laptopa na żywo??? Podobno ma jakąś nową matrycę,coś jak CrystalBright w Acerach... Co myślicie o tym sprzęcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupić tego laptopa: 1552248[/snapback]

Notek wydaje sie bardzo ciekawy i cena w PL rowniez. Jak na moj gust powinien miec 1 GB RAM, no ale nie bede sie czepial. Na dzien dzisiejszy to jeden z najciekawszych produktow. Widac, ze Asus wzial gleboki oddech i nadrobil zaleglosci w konfiguracji ich notebookow :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nadzieję Limerro że skomentujesz :) Dzięki.Jakoś tak na fali Acerów postanowiłem się wyłamać,a że kuzynowi wybierałem ok. roku czasu temu właśnie Asusa i jest z niego super zadowolony podczas gdy jego służbowy laptop HP już 4 razy był naprawiany, i kupić coś z Asusa.Szkoda tylko że nikt nie potrafi powiedzieć co to za matryca i prawie nie ma żadnych informacji w necie na temat tego modelu.Bedę go brał w ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze sie nie zawiedziesz - marka Asus jest dosyc ekskluzywna w Europie. Biorac pod uwage gwarancje "Zero martwych pikseli" i powloke "glare", grafike X700 128MB, oryginalny design i chocby uzyteczny bajer: kamerka internetowa - warto wziazc chocby w ciemno. Jedyna konkurencja jaka widze dla tego Asusa to FS 1347. Chwilowy desktop jaki masz pojdzie pewnie w zapomnienie i moze kiedys posluzy na czesci dla R2D2 :-) Jak kupisz daj znac jak z ta matryca i wrzuc pare fotek.

Swoja droga zapytaj jaki dysk ma ten Asus - moze 5400 rpm SATA?

No to juz wiem - dychol to ATA. Dokladniejsze info:

http://www.asuscom.de/products/notebook/ASUS-NB-PL.pdf

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny lape, karta graf. troche lepsza niz w acer TM 4102WMLi ktorego kupuje bo ma 128mb ale mysle ze to nie jest jakas wielka roznica w wydajnoisci, jak w myslicie? reszta jak kamerka czy bluetooth sa mi raczej zbedne... a doplacac kol 600 zl, hmm kasy mi by zabraklo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,nadszedł czas ostatecznej decyzji. Help. Brać takiego Acera http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=produkt&pid=1861 czy takiego Asusa http://www.agito.pl/index.php?pid=17622&cid=52&p=3 ? Ten model Asusa nie ma gwarancji Zero Bright Dot i nie ma systemu (ale to nie problem wielki),za to ma torbę,myszkę,jest lżejszy i tańszy,do tego ma 2 latka gwary door-to-door.Natomiast Acer ma procek 2GHz i to mnie korci najbardziej,do tego ma system.Oba laptopy mają bluetooth wbudowany i obu nie można przetestować przy zakupie :(. Co wy byście wzięli? Warto dopłacać do procka?

P.S Limerro mile widziana twoja opinia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie ASUS, poniewaz:

- ma solidniejszy wizerunek dobrej bezawaryjnej marki,

- stosuje solidniejsze obudowy (nieraz z zastosowaniem aluminium co polepsza chlodzenie),

- stosuje swoje wlasne rozwiazania (zintegrowana kamera internetowa),

- ma w cholere dodatkow, bo kto Ci dzis daje TORBE I MYCHE w komplecie???

- posiada gwarancje Zero Dot Pixel,

- nowosc !!! (dopiero opracowany)

- pamieci DDR2-533 !!!

- choc to tylko moje podejrzenia, to pewnie ma lepsza matryce niz Acer (najwieksza niewiadoma, ale patrzac obiektywnie to gorzej niz Acer napewno nie bedzie, wiec jesli bedzie rozczarowanie to mile !!!)

Wszystko to biorac pod uwage pelen szacunek dla Acera i jego produktow (nie czuje zadnego urazu do tej firmy).

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ten model nie ma gwarancji Zero Dot Pixel i do tego jego matryca to niewiadoma.Zaznaczam że obu lapków nie widziałem na oczy,natomiast widziałem inny model Acera z CrystalBrightem i był fajowy :). A pamięci DDR-2 mają oba modele,zarówno Acer jak i Asus. Przede wszystkim skupiam się na wydajności i na różnicy pomiędzy 1,73GHz a 2,0GHz i czy będzie ona znaczna....

Edytowane przez motofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie Asus ma powłokę Shine. Tylko informacje niektóre są sprzeczne.Na stonie Asusa jest że ma Intel High Definition Audio a na stonie sklepu że jakieś badziewie. A tutaj link do specyfikacji jeśli kogoś interesuje http://www.asus.com.tw/products4.aspx?mode...l1=5&l2=25&l3=0 .Informacje na stronie sklepu są dość lakoniczne. Musze się zdecydować do weekendu a w necie prawie nie ma informacji na temat tego modelu Asusa. Choć faktycznie odrobinkę się ku niemu skłaniam.

Limerro---> z tego pdf-a do którego link podałeś kilka postów wyżej wynika że są jakieś iinne modele Q025H i Q025H a ten który mam brać to Q010 więc może się różnić... Nigdzie nie ma informacji na temat tego właśnie konkretnego modelu :(

Edytowane przez motofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica miedzy 1,73 GHz a 2 GHz bedzie wg mnie nieodczuwalna, przeciez to tylko 270 MHz dzis to nawet nie jest dobry rezultat w OC !!!

patrz procentową róznice a tu juz trochę jest! zobacz roznice w rankingu superpi w czasach pomimo tak małej róznicy w MHz. Choc swoją drogą ten 1,73GHz jest juz naprawde nieźle wydajny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i Asusik zamówiony :).Będzie w piątek.Niestety nie bedzie mnie od soboty przez 1,5 miesiąca i napiszę reckę dopiero we wrześniu najprawdopodobniej (ale może się uda szybciej). Dzięki wszystkim za komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak duza jest roznica w wydajnosci pomiedzy radeonami x700 z 64 mb ramu a tym modelem ze 128 mb ?? czy bedzie bardzo odczuwalna np. w grach??

1554090[/snapback]

jak dla mnie to baaardzo mała! może w najwyższych rozdzielczosciach w najnowszych grach będzie pare % roznicy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Ktory Acera?

1555810[/snapback]

5002wlmi :D

zdecydowanie

a nie grasz wogóle ? Przydałaby sie do niego jakaś grafa :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hi :) moglby sie ktos wypowiedziec odnoscnie laptopa? :D w temacie jestem raczej zielony, a zalezy mi na szybkiej odpowiedzi. Moge to cos miec ponizej 3500 zl, ale pojawia sie pare pytan :D po pierwsze co to za procesor i karta graficzna ;-) (w temacie intela tez jestem zielony :D)link

Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...