Skocz do zawartości
psychodeliczny

Laptopy - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Krótko i bez marudzenia z mojej strony:

Acer-oczywiście ale 5014 czy 5021 wiadomo różnią się prockiem ,który z tych dwóch wybrać i dlaczego?

1641100[/snapback]

z tego co czytalem o calej seri 50xx obstawialbym raczej turiona.. ponioc athlon sie strasnie grzeje, turion to mobilny procesorek, mysle ze w lapkach bedzie sie spisywal lepiej :D

reszte osprzetu maja chyba tak samo..

osobiscie wybralem 5024 na pelnej opcji.. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19710

zastanawiem sie jednak czy nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tego:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18933

ma tylko 20gb mniej dysku no i 512 mniej pamnieci, ale pamiec tak czy siak wymieniam na 2048 wiec nie wiem czy oplaca mi sie placic 500pln za 20gb dysku..

z tego co slyszalem te dyski i tak kreca sie na 4200 (jezeli ktos ma dokladne parametry dotyczace obu prosilbym o stosowny post na forum) wiec wymiana dysku bylaby wskazana (ja bedzie przyplyw kasy) wnioskuje ze powinienem wybrac ta wersje z 80gb.. co myslicie??

pozdrawiam

Edytowane przez iskas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chciałem zapytać, który notebook jest lepszy?

HP Compaq nx8220 PG801EA - 5698zł

http://sklep.benchmark.pl/pelny_18056.html

Toshiba Satellite M30X-155 - 5271zł

http://sklep.benchmark.pl/pelny_17503.html

Szczerze to już w 95% zdecydowałem się na HP Compaq, więc wdzięczny był bym jak byście mnie nie dobili jakimiś "ciekawymi" informacjami ...

Do Toshiby odrazu trzeba by włożyć przynajmniej 256MB RAMu - minus.

Toshiba, słabszy procek - minus.

Grafika chyba na tym samym poziomie.

Czytałem na innym forum o HP Compaq i najczęsciej jest tam krytykowana jakość materiałów ... znaczy, że plastik jest gorszej jakości niż ten np. w Toshibie?? Czy jakoś wykonania jest gorsza, i laptop powoli rozkłąda się ... ??

Niemam zamiaru nim żucać!! Ma to być drugi domowy komputer!! Żadko gdzieś będzie podrużował (zwłaszcza na początku ) - potem się zobaczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(vitucky @ Sep 10 2005, 12:06)

zaden z nich nie jest wart takich pieniedzy.Lepszym wyborem jest z pewnoscia np. Asus A6VA

chodzi o ich możliwości??

czy o jakoś, niezawodność ...

ASUS ma lepszą grafikę i zdeczko tańszy, ale przy kwocie 5tyś zł najważniejsza jest niezawodność i jakość wykonania.

rozumie, że chodzi o: ASUS A6Va-Q010 A6Va-Q010 cena: 5469zł http://www.tanienotebooki.pl/notebook_126.html

jeżeli chodzi tylko o przewagę tego co w środku kosztem jakości wykonania, to jeszcze lepiej było by kupić jakiegoś ACERA ...

proszę rozwiń swoją wypowiedź ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------

Edit

to błąd czy faktycznie HP Compaq ma FSB 533MHz a ASUS tylko 400MHz??

HP Compaq nx 8220 PG801EA

ASUS A6Va-Q010 A6Va-Q010

Wiem, zę ASUS ma lepszą grafikę i w dodatku z dwukrotnie więszką pamiecią na pokładzie grafy - ale jak bardzo jest to znacząca różnica?? W sensie czy bardzo żucająca się w oczy??

Edytowane przez acp___

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o ich możliwości??

czy o jakoś, niezawodność ...

ASUS ma lepszą grafikę i zdeczko tańszy, ale przy kwocie 5tyś zł najważniejsza jest niezawodność i jakość wykonania.

rozumie, że chodzi o: ASUS A6Va-Q010 A6Va-Q010 cena: 5469zł 1641504[/snapback]

tutaj jest recenzja tego asusa i tam mozesz popytac co Cie interesuje http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=145241

Jakosc wykonania Asusa stoi na wysokim poziome.

Edytowane przez vitucky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt przyzwoity za te pieniądze,aczkolwiek 15" i 1400x1050 rozdziałka to tylko dla osób z sokolim wzrokiem. Co do nagrywarki DVD to przypuszczam że nie byłoby problemu zamienić,ale najlepiej zadzwoń i się zapytaj. Jest to jeden z najtańszych laptopów z niezłą grafą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok miesiąc polowałem na tego laptopa. niestety nie ma go w hurtowniach, laptop widmo. cena zachęca. co do 1400x1050 - no czasami uciążliwe, gdy już się jest zmęczonym. z drugiej strony 1024x768 przy 15" to ciągła męka (przynajmniej dla mnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy znajduje się na tym forum chodź jedna osoba, która pochwali wybór HP Compaq serii nx8220??

Czy faktycznie dzisiejszy HP Compaq to już nic z dawnej renomy firm??

Acer i Fujitsu-Simens górą?? Czy tylko rozbija się o to, że są tańsze??

"A tanie jest dobre, ... bo jest tanie..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy znajduje się na tym forum chodź jedna osoba, która pochwali wybór HP Compaq serii nx8220??

Czy faktycznie dzisiejszy HP Compaq to już nic z dawnej renomy firm??

Acer i Fujitsu-Simens górą?? Czy tylko rozbija się o to, że są tańsze??

"A tanie jest dobre, ... bo jest tanie..."

1642826[/snapback]

No jeśli za mniejsze pieniądze można otrzymać sprzęt o większej wydajności to po co płacić więcej. A ten model jest po prostu strasznie drogi .... zalety to mocna bateria,głośniki, mocna rama i szybki dysk twardy . Jak komuś zalezy tylko na tym to powinien kupic sobie HP nx6110 który oferuje to samo za mniejsze pieniądze.

A jak chcesz sobie jeszcze pograć to ACER :D

Z tą renomą to bym nie przesadzał Fujitsu-Siemens ma równie dobrą jeśli nie lepszą markę jeśli chodzi o laptopy , a do celów biurowych oferuje sensowniejsze konfiguracje

niż HP.

PS : Czy HP nx6110 i HP nx8220 są wyłączniki touchpada ?

(jak są to ich plus :) )

Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko i bez marudzenia z mojej strony:

Wybór padł na firmę Acer-oczywiście ale który model 5014 czy 5021? wiadomo różnią się prockiem ,który z tych dwóch wybrać i dlaczego?

jest jeszcze jedna alternatywa:

Z racji tego że niedługo jade do US rozważam też możliwość kupna tam z outletu DELL'a model 9300 off course ale "tylko" z Radeonem X300

i stąd moje pytanko do fachowców:jak bedzie sie przedstawiała sprawa wydajności w grach pomiędzy X700 w Acerze i X300 w Dellu

Cena takiego DELL'a w outlet shop -oczywiście refrubished to ok 1200 $ czyli porównywalna jeżeli ktoś ma ochotę popatrzeć to:

http://outlet.us.dell.com/Dispatcher?targe...srcDetail=offer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...na początek chciałem się przywitać...Sytuacja życiowa zmusiła mnie do zakupu laptopa...Jestem zielony w tej kwesti...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63068647

Co myślicie o tym sprzęcie...Potrzebuje kompa jedynie do sieci i programowania. Z gier wyrosłem :]. Czy zainstaluje na tm cudzie techniki linuxa?

A może lepsze propozycję za maximum 1800PLN?

Z gury dzięki za pomoc.

Edytowane przez brx_qq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym się was poradzić. Poszukuje laptopa nadajacego sie do CAD'a. Najlepiej by kosztował do 3000zł im mniej tym lepiej, uzywany czy nowy nie ma znaczenia(ale by mial z min 3m gwar). myslałem o dellu .

Zależy mi bardzo na opini ludzi ktorzy na codzien pracuja na takim sprzęcie.

PS najlepiej gdyby jeszcze ET na nim odpalil i jakos dzialal :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanko !!! Co sądzicie o takim laptopie ARISTO Slim 370.

Niewielki z prockiem pentium certino II M 745-1,8 GHz , 512 ram (333) , radeon 9700 256 MB (własnej :) ) , dysk 80 gb ( 5400 obr/min ) , ekranik panoramiczny 15,4 WXGA, czytnik kart pamieci ??? Napiszcie co sądzicie o takiej konfiguracji i o laptopach z tej firmy !!!!

A i jeszcze jedno ekrany WXGA są dobre czym od nich sie róni np. ekran WSXGA+ :)

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeśli za mniejsze pieniądze można otrzymać sprzęt o większej wydajności to po co płacić więcej. A ten model jest po prostu strasznie drogi ....  zalety to mocna bateria,głośniki, mocna rama i szybki dysk twardy  . Jak komuś zalezy tylko na tym to powinien kupic sobie HP nx6110 .

A jak chcesz sobie jeszcze pograć  to ACER  :D 

Z tą renomą to bym nie przesadzał Fujitsu-Siemens ma równie dobrą jeśli nie lepszą markę jeśli chodzi o laptopy , a do celów biurowych oferuje sensowniejsze konfiguracje

niż HP.

PS : Czy HP nx6110 i HP nx8220 są wyłączniki touchpada ?

(jak są to ich plus :) )

1643060[/snapback]

odnosnie do tego czerwonego, czyżby to zalety HP :D no bo wsumie dla mnie to jest ważne ;)

Edytowane przez acp___

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...zmierzam kupic notebooka w cenie do 4000, moglibyscie mi cos polecic?

Czy w tym przedziale cenowym znajde cos lepszego od HP Compaq nx6110 PG841ES ( http://sklep.benchmark.pl/pelny_17192.html )...tu kosztuje 3500 ale planowalem jeszcze dokupic 512 ramu...

zalezy mi na tym zeby mial przekatna 15', wi-fi, zeby mozna bylo pograc znosnie w 2-letnie gry, przydaloby sie zeby mial wejscia na mikrofon i sluchawki, jakas w miare dobra karte dzwiekowa i fajnie by bylo jesli istnialaby mozliwosc zakupu bez win xp poniewaz mam juz takowy w domu a nie chce wywalac niepotrzebnie pieniedzy w bloto...

z gory thx za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haquim, dzięki za wskazówki. Teraz mam pytanie, czy nie lepiej kupić uzywany, markowy sprzęt (Dell, Siemens...) na w miare dobrych bateriach z pewnego zródła...czy najteńsze laptopy z oferty Acer-a? Jeśli postawicie na Acera to poproszę jakiś namiar...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak szczerze to miałem i mam w życiu tylko jednego laptopa i nie sądziłem że ludzie mają jakie kolwiek problemy z laptopami dopuki nie trafiłem na to forum. Posiadam w tej chwili Compaq Evo N115 , nie jest to antyk ale pewnie nie ma go już w sprzedaży i powiem że jest bardzo wydajny, szybki nawet w porównaniu do zwykłych desktopów chociaż tylko 256 ramu,procek AMD 1400 i dysk 40GB ale śmiga jak szalony. Inna sprawa że potrzebne mi są nowe technologie dlatego czas zmienić na coś nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

chcialbym was prosic o pomoc w wyborze. Laptop zamiast desktopa glownie - internet, pakiety biurowe, multimedia.

Wybralem trzy modele:

ACER AS1684WLMi (LX.A2705.383) - 4 430,00 zł

ACER AS5021WLMi (LX.A6005.016) - 4 277,00 zł

ASUS A6K 15.4' A6K-B004 - 4 737,00 zł

Wlasciwie to roznia sie one procesorem (Pentium M Centrinio, Turion 64) i karta graficzna. Reszte parametrow mozna uznac za podobne.

O asusach zlego slowa nie moglem znalezc na tym forum wiec wnioskuje ze sa lepiej wykonane.

Liczyc sie bedzie dla mnie:

-kompatybilnosc z Linuxem (docelowo chce uruchomic na laptopie Fedore)

-gwarancje (mozliwosc przedluzenia) i serwis (jego jakosc),

-moc (czasami przynosze prace do domu - obliczenia na duzej ilosci danych, po kilka milionow rekordow - oczywiscie na XP jako drugim systemie)

Bede wdzieczny za pomoc w podjeciu decyzji.

A juz poza glownym watkiem to czy ktos z was probowal wykorzystac jakis zestaw sluchawkowy bluetooth np. ze skypem? Interesuje mnie konkretnie zasieg takiego zestawu (czy 10 m to max)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haquim, dzięki za wskazówki. Teraz mam pytanie, czy nie lepiej kupić uzywany, markowy sprzęt (Dell, Siemens...) na w miare dobrych bateriach z pewnego zródła...czy najteńsze laptopy z oferty Acer-a? Jeśli postawicie na Acera to poproszę jakiś namiar...

1645725[/snapback]

W/g mnie Acer nie jest solidna firma, ja swoim Aspire 5014 nacieszylem sie 2 tygodnie-po 5 minutach gry sprzet gotuje sie niemilosierne i procesor zwalnia z 2.4 GHz do 800MHz i po ptokach, sporo ludzi ma mniejsze badz wieksze problemy. Faktem jest ze acer oferuje dobre podzespoly za przystepna cene i kupujac acera trzeba sie z tym liczyc. Kupujac Acera bedziesz mial przynajmniej gwarancje (oddajac do serwisu trzeba czekac na sprzet 2 tyg. minimum-to mnie czeka niestety) Edytowane przez TarzaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć mam jeszcze jedno pytanko do was :wink: otóż trafiłem na stronę della gdzie jest instrukcja jak rozebrać i złożyć kompa(oczywiście laptopa), opisane jest jak można wyjąć z niego wszystkie bebechy(włożyć) i nic przy tym nie rozwalić, mowa tu o dellu inspironie 9300 (moje marzenie, podobnie jest zbudowany inspiron 6000 tez jest instrukcja):D No wiec do rzeczy, ten model na poziomie kosztuje znacznie ponad 6 tysiączków, na ebayu.de można mieć słabiaka na centrino sonomie za jakieś 3500zł(po przeliczeniu, używany i na gwarancji 3m) w wersji qwerty a nie de, przebija to całkiem nieźle nasze allegro. Na stronie della widać wszystko ale nie ma jednej ważnej rzeczy, czy można grafe zmienić na lepsza? Napis:"Remove the video card/thermal cooling assembly as a single unit. Do not separate the thermal cooling assembly from the video card." sprawia że rodzi sie we mnie nadzieja. Jeśli ma ktoś informacje na ten temat to będę bardzo wdzięczny. Lepiej kupić słabiaka i inwestować w lepsze części niż wyłożyć duuuużo kasy(takie raty sprzętowe) a fakt ze np. dysk 80gb oryginalny della kosztuje $92 na ebayu sprawia że nie będzie to aż tak kosztowne. Oczywiście 9300 dalej jest moim marzeniem ale nie zmienia to faktu że podobnie zbudowany jest 6000 i jest znacznie tańszy nawet na allegro nikt go nie chce kupować przez co można się potargowac :wink: Ten komputer jest idealna odpowiedzią della na zdolności rozbudowy komputerów stacjonarnych. Za wszystkie informace będę ogromnie wdzięczny :wink:

PS co myslicie o tak zrobionym kompie? mały PC-cik :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka, chcialabym sie od Was Chlopcy czegos dowiedziec. Tak sobie czytam i jakis juz obraz na temat notebookow w glowie mam, jednakze na codzien i nawet z zamilowania nie zajmuje sie sprzetem 'od srodka'.

Potrzebuje lapa do zadan typowo 'edytowskich' (czyli wykonywanych przez Edyte;-) ):

- przede wszystkim programy obliczeniowe

- surfowanie po sieci

- czasem jakis film czy niezbyt ambitna gierka

Po prostu duzo bede krazyc po Polsce, a komp jest mi prawie caly czas potrzebny. Nie zalezy mi na dlugim czasie pracy baterii, ale na standardzie pracy na nim (chcialabym uniknac nawijajace wiatraczka w stylu mojej qmpeli i dodatkowy kaloryfer, no i jakosc ekranu). Oczywiscie estetyka wykonania tez ma znaczenie. Po prostu typowy babsztyl ze mnie.

Na razie po lekturze odpuscilam sobie Acery, Aristo i Delle(Delle z racji zasobnosci mojej kieszonki:( ), ostatnio tez Asusy (chociaz poczatkowo bylam na nie napalona).

Mam jakies stare uprzedzenie co do Celeronow (nie wiem czemu, kiedys jak kupowalam PCta to mi je odradzano i juz tak pozostalo w psychice, moze tez to byl jeden z 'egzotycznych' sprzedawcow). Dzis wybor padl na te dwa okazy:

-----> TOSHIBA M40X-169[PSM4YE-00E00FPL]

http://www.tanienotebooki.pl/notebook_332.html

albo

----->Fujitsu Siemens AMILO Pro V7010 LKN:POL-149532-001

http://www.tanienotebooki.pl/note_one.php?id=233[/url]

W sumie czy 40GB czy 60GB to mi nie robi roznicy,najwyzej sobie zapodam starego Seagate'a w kieszen i tyle. RAMu chce 512MB.

Co do cen z tego sklepu, to widzialam je troche tansze, ale jak widze sa porownywalne. W Toschibie jest juz centrino, a w FS jest pentium 4 HT.

Doradzcie, bo musze kupic kompa, na razie przyjaciel mi uzyczyl ASUSA (Athlonie 2800+) i jak widze wiatrak mi nawija caly czas, jest dosc glosny i cieply.

Zapomnialam dodac,ze zasobnosc mojej kieszonki (nie myslic z kieszenia) to okolo 4tys. (wolalabym tej magicznej cyfry nie przekraczac).

To tyle Panowie. PZDR

P.S. Jestem elastyczna,moze cosik inszego?

Edytowane przez sueann23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten FS Amilo V7010 jest na procku p4 wiec to bedzie straszna grzalka pod lapami i wiatrak tez bedzie chodzil ostro wiec z tego co pisalas to odpada... polecam cos na centrino jak ta toshiba,albo amd touriona( 64bit ) ... nie grzeja sie i sa cichsze... przewaga centrino nie zaprzeczalna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam prosbe do uzytownikow tego laptopka Medion MD 6200 zeby napisali pare zdan jak sie na nim pracuje i czy ogolnie jest wart zakupu :)

Cena ok 2500zl jest calkiem przyzwotia jak za takie parametry:

- Procesor: Pentium IV 2,6 GHz

- Pamięć: 512 MB (DDR SDRAM)

- Matryca: 15" TFT XGA (1024x768)

- Karta graficzna: NVIDIA GeForce FX Go5200 (64 MB DDR) AGP8x, TV-Out

- Zintegrowany czytnik kart (Compact Flash I+II, Smart Media, Memory Stick,

SD-Card, IBM Microdrive, Multimedia Card)

- Zintegrowana W-Lan (Wireless Lan) 11 Mbit/s IEEE 802.11b

- Napęd combo: SAMSUNG CDRW/DVD SN-324F

- Karta sieciowa: SiS 900-Based PCI Fast Ethernet Adapter

- Modem: Fax Modem

- Dysk twardy: 40 GB, (4200 RPM, Ultra-ATA/100)

- Chipset: SiS 648

- Karta dźwiękowa: SiS 7012 Audio Device

- Wbudowane głośniki

- Bateria LI-ION

- klawiatura obcojęzyczna

- 4x USB 2.0

Tylko cos wlasnie nie mam zaufania do marki Medion, jakby ktos sie orientowal z was w temacie to prosze o pomoc :)

Dostalem mail'a nie dawno od pewnego uzytkownika allegro na temat tego latopa:

"witam !!!

otoz musze stwierdzic ze jestem OGROMNIE ZADOWOLONY z tego LAPTOPA !!! Jest naprawde swietnie wyposazony, parametry sa rewelacyjne i

sprawuje sie wysmienicie w wielu zastosowaniach. Uzywalem go juz w programach graficznych (np.PHOTOSHOP, COREL, AUTOCAD), do obrobki video

(PINACLE STUDIO, ULEAD VIDEO STUDIO), no i oczywiscie w calej kupie innego softu i radzil sobie wysmienicie :)

Ja odbieralem sprzecik osobiscie wiec mialem mozliwosc wyboru - Gosc przedstawil mi chyba z 10 sztuk i mowi zebym sobie wybral :)

Bateria w moim laptopie trzyma ponad 2 godzinki - wiec calkiem przyzwoicie.

Oczywiscie sa i wady.... Wg mnie najwieksza wada tego laptopa to jego glosnosc - jest on naprawde glosny w porownaniu z innymi markowymi

laptopami! ale przestalo mi to juz przeszkadzac :)

Co do klawiatury - ja sie przyzwyczailem, nie stanowi ona juz dla mnie problemu. Zawsze mozna tez dokupic naklejki za bodajze 5zl i

sprawa sie rozwiaze. Klawiaturka chodzi tez nieco zbyt "TWARDO" wg mnie - a ze pracuje czesto tez i na innych laptopach wiec mam okazje do

porownania.

Nie mialem okazji dokladnie przetestowac portu FIRE WIRE bo kupilem uszkodzony kabelek i kamerki komputer nie wykrywal, teraz czekam na

nowy. Bardzo przydaje sie czytnik kart pamieci - piekna sprawa!nawet aparaciku nie trzeba podlaczac...:) No i oczywiscie bezprzewodowa

karta sieciowa :)

Podsumowujac... Te "wady" sa troszke moze i uciazliwe, ale jak na moj gust za te pieniadze warto kupic sprzecik! Ja jestem z niego

ogromnie zadowolony juz ponad pol roku i do tej pory mi zadnego figla nie wywinął ;)

wypracowanie naskrobałem niesamowite, ale pomagam na ile moge bo ja przed kupnem laptopa tez wiele maili napisalem z pytaniami bo bylem

ciekaw co to za sprzet :) "

i tez prosze sie ustosunkowac do tego mail'a jezeli ktos jest dobry w temacie ^^ I bardzo bym prosil o polecenie jakichs

laptopow w cenie 2500-3000max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...