gorbaczof Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Co do FSU Amilo M1425 to nie jestem przekonany, widziałem M1420 praktycznie to samo co M1425 i laptop co chwile wlacza wentylator jak sie nic nie robi i najlepsze jest to ze przenosi wibracje na cala obudowe. Do przyjemności to raczej nie należy. Ciekawe jak jest jak procek jest obciążony? Ale możliwe ze to poprawili w M1425 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 jak obciazysz proca to w kazdym notebooku sie wentyl wlacza, przeciez po to jest zeby clodzic ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Tak ale wentylator co chwile siewlaczal, chyba że tapeta w windowsie jest tak obciążająca procesor ;-) A to że caly laptop ci wibruje jak komorka to nie jest normalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Moze i jest normalne :P Jesli laptop ma wbudowany alarm wibracyjny :P A tak powaznie to cos jest nie tak, bo to sie dziec w ogole nie powinno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapacz Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Witam Więc ja mam taki problem z wyborem. Potrzebny mi szybki komputer. Będzie współpracował z gramofonami (program dj`ski). Jedyne z czym mam problem to wybór procesora. Z tego co wiem to celeron i athlon odpada. Wacham się między Pentium 4 Mobile 3.00 ghz a Centrino 1.5 / 1.6 ghz. Nie zależy mi specialnie na dużej żywotności baterii bo laptop będzie raczej zawsze podłączony do sieci, natomiast zależy mi na bardzo dużej wydajności. Na oku mam taki model: Acer Aspire 1670 Processor Type Pentium P4 Processor Speed 3.06GHz CPU RAM 512MB Hard Drive 40GB Display 15 inch TFT display Screen Resolution 1024 x 768 Video Chipset ATI Mobility Radeon 9700 Optical Drive Dual DVD Operating System MS WinXP Home Wireless LAN Built in Wireless LAN 802.11g 54Mbps Weight Kg 3.40 więcej detali tutaj: http://www.laptopshop.co.uk/acer-aspire_16...laptop-2-n2.htm Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanie: czym różni się Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.171 od Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.062 ? Różnica w cenie jest znaczna, z czego to wynika ? dzięki a to w ramach ciekawostki - radzę zwrócić uwagę a informace dotyczące pamięci na karcie graficznej. po prostu skandal ! http://online.bestcom.com.pl/produkty?cmd=...&id=44242&gs=47 http://online.bestcom.com.pl/produkty?cmd=...&id=57671&gs=47 a znajdzie się wielu, którzy dadzą się pokroić za to że MR 9700 ma zawsze własną pamięć. jeden wielki bełkot. :mur: Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez tse_tse Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) pierwszy ma procka na nowym jadrze( dothan) a drugi na starym (banias). te dwa jadra roznia sie miedzy innymi wielkoscia pamieci cache L2. a z ta pamiecia to jaki skandal ? nie wlutowali jej ? ;) moze chodzi ci o 128mb dzielonej z ramu? nie chce mi sie szukac ale mysle ze to jakis blad. edit: a moze ci ludzie maja do go powody? opis skopiowany ze stronki acera, dokladnie: http://acer.pl/acereuro/page4.do?dau22.oid...&crc=4107861849 Microsoft® Windows® XP Professional Edition (EN/PL), Intel® Centrino™ Intel® Pentium® M 745 (1.8GHz/2M/FSB 400), 15" SXGA+, DDR 2x256M B, 80GB, Super-Multi, Li/56k, 802.11g, Bluetooth, 4 in 1 Card Reader, 128MB VRAM Mobility Radeon 9700 !!!! zeby nie byc jednostronny dodam opis ktory wystepuje po nacisnieciu na specyfikacje techniczna: Wyświetlacz i grafika 15" SXGA+ TFT LCD o dużej jasności (200 cd/m2), rozdzielczość 1400 x 1050 pikseli, 16,7 miliona kolorów ATI® MOBILITY™ RADEON™ 9700 z 64 lub 128 MB wydzielonej pamięci RAM, obsługa Microsoft® DirectX® 9.0 Jednoczesna obsługa wyświetlacza LCD oraz monitora zewnętrznego Funkcja DualView™ Sprzętowe dekodowanie MPEG-2/DVD Wyjście wideo (NTSC/PAL) Interfejs DVI wychodzi na to ze to jest wspoldzielona ale pewny bede jak zobacze takiego laptopa na zywo :) Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez kenji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapacz Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Ktoś mi odpowie ? Proszę... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 a gdyby ktoś chciał to chętnie opyle swojego Acera TravelMate 8004 LMi, stan idealny, na gwarancji, praktycznie nie używany :) napewno za uczciwą forsę, odbiór w Wwie lub wysyłka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) wychodzi na to ze to jest wspoldzielona ale pewny bede jak zobacze takiego laptopa na zywo :) 1382541[/snapback] jeśli on ciągnie pamięć do grafiki z RAM, to ja mam w d. takie sztuczki. i kupię F-S LIFEBOOK E8010 supreme). nie wybrałem go, bo ma tylko 64 MB. a bardzo podobają mi się jego warunki gwarancji. acera wybrałem ze względu na 128 MB pamięci na grafice. -------------------------------------------------------------------------------------------- > pierwszy ma procka na nowym jadrze( dothan) a drugi na starym (banias). te > dwa jadra roznia sie miedzy innymi wielkoscia pamieci cache L2. to już kompletna porażka. te informację olałem ze względu na jej kuriozalność. chaos informacyjny sięgnął zenitu - i wyszło na to, że droższa wersja ma słabszego procka. to, że się nie podaje informacji na temat jasności matrycy, czasu jej reakcji, typu, wprawia mnie w osłupienie. natomiast tego rodzaju informacje (te podane we wkleonym przeze mnie linku) to już jest całkowity i nieodwracalny obłęd. obłęd rzecz jasna konsumenta, bo co do sprzedawcy... wolę milczeć. -------------------------------------------------------------------------------------------- > a gdyby ktoś chciał to chętnie opyle swojego Acera TravelMate 8004 LMi, stan > idealny, na gwarancji, praktycznie nie używany napewno za uczciwą forsę, > odbiór w Wwie lub wysyłka. a czemu go sprzedajesz ? nie jest taki rewelacyjny jak w gazetach pisali ? :) Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez tse_tse Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu22 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 moze zadam troche glupie pytanie i troche nie na temat, ale czy na centrino bedzie pracowal ten nowy windows 64 bitowy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 moze zadam troche glupie pytanie i troche nie na temat, ale czy na centrino bedzie pracowal ten nowy windows 64 bitowy ?? 1382778[/snapback] Ciekawe jak. Przeca Centrino to 32 bity... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 a czemu go sprzedajesz ? nie jest taki rewelacyjny jak w gazetach pisali ? :) 1382741[/snapback] bo na codzień używam innego laptopa, notabene też Acera, i szkoda patrzeć jak sprzęt leży i pokrywa się kurzem.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 a ten Fujitsu - Siemens ma 128 MB na grafice, czy też ciągnie z RAM. bo już całkiem zgłupiałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Jeżeli radeon 9700 mobility, to oczywiście ma swój ram, bo ten układzik chyba nie ma możliwości wysysania RAMu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Nie chyba lecz na pewno!!! Mobility Radeon 9700 nie ma mozliwosci pracy z pamiecia ram komputera... Korzysta z wlasnej pamieci w rozmiarze 64 lub 128 MB! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Drapacz: tez sie zastanawialem jak kupowalem, bralem 1670 pod uwage wybralem 1680 i jestem zadowolony ;) tse_tse: stawiam na niesolidnosc fenixa co sam acer ma do powiedzenia na temat rodziny TM8000? ATI® MOBILITY™ RADEON™ 9700, with 64 or 128 MB of frame buffer on-chip, supporting Microsoft® DirectX® 9.0 link tutaj: http://www.acer.co.uk/acereuro/page9.do?da...&crc=2846348602 ostatecznie wszelkie watpliwosci moze rozwiazac mail z pytaniem do supportu acera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Nie chyba lecz na pewno!!! Mobility Radeon 9700 nie ma mozliwosci pracy z pamiecia ram komputera... Korzysta z wlasnej pamieci w rozmiarze 64 lub 128 MB! 1383081[/snapback] w takim razie wyjaśnij mi proszę co oznacza zwrot: ATI® MOBILITY™ RADEON™ 9700 z 64 lub 128 MB wydzielonej pamięci RAM, obsługa Microsoft® DirectX® 9.0 takie informacje znajdziesz niemal w każdym sklepie. a dodatkowo rozwiąż proszę zagadkę przepaści cenowej pomiędzy modelami: Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.171 i Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.062 a może po prostu cwaniaczki z Acera po tym jak zebrali nagrody za serię 8000, postanowili dobić konkurencję schodząc radykalnie z cenami. a jak je obniżyli ? - nic prostrzego, powymieniali bebechy i to tak, żeby w opisach nie rzucało się w oczy ! w końcu we wojsku sztuka jest sztuka: 128 MB to 128 MB. i tak powstał czokapik :). a Acer stał się liderem na rynku Europejskim. a swoją drogą, sprawdzałeś SpiderMAN jak to wygląda w Twoim lapku ? skąd się biorą na Twoim Radku 64 MB ? jak czytałem opisy do Toshiby Qosmio F10 - 101 (dostałem papiery w sklepie Vobis) to też znalazłem ciekawostkę. wygląda to tak: ilość pamięci: 128 MB dodatkowe informacje o pamięci: przydzielana dynamicznie. ludzie przekręt za przekrętem. czyżby uruchomiono produkcję z myślą o demoludach (wg. ogólnoświatowej nomenklatury ludzie z byłego bloku wschodniego). Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez tse_tse Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) No ilez rzy mam pisac... Mobility Radeon ma wlasna pamiec... nie wspoldzielona z ramem... Tylko uklady zintegrowane w chipsetach i nowe karty z TurboCache na PCI-Express moga korzystac z ramu!!! Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez SpiderMAN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 w takim razie wyjaśnij mi proszę co oznacza zwrot: ATI® MOBILITY™ RADEON™ 9700 z 64 lub 128 MB wydzielonej pamięci RAM, obsługa Microsoft® DirectX® 9.0 takie informacje znajdziesz niemal w każdym sklepie. wydzielonej = odrębnej. tak napisali że może faktycznie, można się pomylić. Napewno żadne z moich mobility 9700 nie jedzie po ramie bo od razu byłoby to widać :) to więcej niż pewne. a dodatkowo rozwiąż proszę zagadkę przepaści cenowej pomiędzy modelami: Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.171 i Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.062 Skąd wziełeś 062 ? ;) a może po prostu cwaniaczki z Acera po tym jak zebrali nagrody za serię 8000, postanowili dobić konkurencję schodząc radykalnie z cenami. a jak je obniżyli ? - nic prostrzego, powymieniali bebechy i to tak, żeby w opisach nie rzucało się w oczy ! w końcu we wojsku sztuka jest sztuka: 128 MB to 128 MB. i tak powstał czokapik :). a Acer stał się liderem na rynku Europejskim. Z tego co pamiętam 128mb ma 8005 i 8006. Nie sądze aby coś zmienili. Abstraciach!ąc od tego że posiadam to nic nie wiem o nagrodach dla serii 8000 ? Poważnie, udana ? Ja znam tylko jedną wadę (jak dla mnie, ale w ferrari mam to samo ;[ ale da się żyć) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 wydzielonej = odrębnej. tak napisali że może faktycznie, można się pomylić. Napewno żadne z moich mobility 9700 nie jedzie po ramie bo od razu byłoby to widać :) to więcej niż pewne. Skąd wziełeś 062 ? ;) Z tego co pamiętam 128mb ma 8005 i 8006. Nie sądze aby coś zmienili. Abstraciach!ąc od tego że posiadam to nic nie wiem o nagrodach dla serii 8000 ? Poważnie, udana ? Ja znam tylko jedną wadę (jak dla mnie, ale w ferrari mam to samo ;[ ale da się żyć) 1383412[/snapback] wielka prośba: 1) jeszcze napisz mi skąd taka różnica w cenie między: Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.171 i Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.062 2) co znaczy zwrot przydzielana dynamicznie - przy Toshibie Qosmio (tam jest go5700) 3) co to za wada, o której wspomniałeś (8006 wygrał w chipie, a cała seria zebrała wyróżnienia zdaje się w PCWK, jak trzeba to sprawdzę dokładnie) 4) co byś wziął, jako weteran laptopów: Toshiba Qosmio F10 - 101 Fujitsu - Siemens E8010 supreme Acer TravelMate 8005LMi a może masz jakieś inne propozycje ? dzięki, uratujesz mi życie, nerwy na pewno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) wielka prośba: 1) jeszcze napisz mi skąd taka różnica w cenie między: Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.171 i Acer TravelMate 8005LMi LX.T4206.062 Niestety nie wiem jakie wyposażenie jest w .062, ale skłonny jestem podejrzewać że być może torba + myszka, zupełnie poważnie to piszę, nauczony doświadczeniem z ferrari, kiedy to też jakaś inna końcówka oznaczała właśnie torbę i plakat ... 2) co znaczy zwrot przydzielana dynamicznie - przy Toshibie Qosmio (tam jest go5700) Na logikę - wysysana z RAMu, jeżeli to na chipie Intela jest, to na 99% tak jest, ale nie chce mi się pełzać po internecie żeby to odnaleźć, rozumisz... 3) co to za wada, o której wspomniałeś (8006 wygrał w chipie, a cała seria zebrała wyróżnienia zdaje się w PCWK, jak trzeba to sprawdzę dokładnie) Układ klawiatury, a konkretnie brak w normalnym miejscu pgup/down (na kursorach), inserta i deleta, przez co szybki trick ze zwykłej klawiatury nie wychodzi. W TravelMate 8000, HDD umieszczony jest pod lewym nadgarstkiem, przez co po 3h pracy np. w wordzie, lewa ręka gorąca, prawa zimna - mnie to troche irytuje. 4) co byś wziął, jako weteran laptopów: Toshiba Qosmio F10 - 101 Fujitsu - Siemens E8010 supreme Acer TravelMate 8005LMi Nie wiem. Generalnie zawsze byłem sceptykiem jeżeli chodzi o "wydajnośc" laptopów, a ferrari używam bo to jedyna rzecz którą kupiłem w większości oczami i wrażeniem. Totalnie nie mam rozeznania w Fujtsu/Siemens, ale w Media Markt jedyny laptop który miał powypadane klawisze to jakieś Amilo... a może masz jakieś inne propozycje ? Uczciwie przyznam. NIE. Dla mnie najważniejszy jest desktop. Laptop typu DTR IMO to jakaś pomyłka (wide wielkie 17" matryce i waga 8 kilo a wydajnośc chyba nie jak desktop), a do pracy nie trzeba wiele. Po prostu nie oczekiwałbym wbrew reklamom/zdjęciom/ulotkom czegoś extra. dzięki, uratujesz mi życie, nerwy na pewno. nie sądze ;) Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez pmp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Niestety nie wiem jakie wyposażenie jest w .062, ale skłonny jestem podejrzewać że być może torba + myszka, zupełnie poważnie to piszę, nauczony doświadczeniem z ferrari, kiedy to też jakaś inna końcówka oznaczała właśnie torbę i plakat ... 1383464[/snapback] dzięki za odpowiedzi. wady które wymieniłeś nie powinny mi przeszkadzać; moze z czasem. chyba ostatnie pytanko: jak w tym Twoim Acerze 8004 wygląda wyświetlacz ? masz tego SXGA+ z podwyższoną jasnością - prawda ? innych chyba nie pakują do tych lapków. jak oceniasz jakość matrycy, szybkość reakcji, jasność, kolory i kąty widzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) dzięki za odpowiedzi. wady które wymieniłeś nie powinny mi przeszkadzać; moze z czasem. ja nie narzekam, bo go nie używam :D pozatym nic nie trzeszczy, ładnie się zamyka, wierzch jest całkiem całkiem sztywny (choć plastikowy, nie magnezowy ale to nie ta cena :D), klawisze raczej się nie odbiją na matrycy to tez istotna sprawa (z punktu widzenia dell'i i noszenia w plecaku na plecach), bo gumki są dość wysokie (na ramce) chyba ostatnie pytanko: jak w tym Twoim Acerze 8004 wygląda wyświetlacz ? masz tego SXGA+ z podwyższoną jasnością - prawda ? innych chyba nie pakują do tych lapków. Jeżeli chodzi o jasność, to do mojego stacjonarnego LCD, chyba mu brakuje, albo to różnica wielkosci potęguje. Matryca jest OK, bywało że w pracy pykałem w bf'a własnie na nim, czy w Q3 i nie dostatków w reakcji czy jasności nie zauważyłem. Brak natomiast wady którą wiele modeli na czymś podobnym do TN+ ma, czyli że nie idzie za cholere widzieć całego ekranu podobnie "czarnego" (bo zwykle góra wydaje się jaśniejsza niż dół, lub na odwrót). To jest OK. Kąty widzenia, też dośc duże, ale nie przyglądałem się, to ja mam pracowac na laptopie a nie 3 osoby na raz ;) Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez pmp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 co do tego wspoldzielonego ramu: czy agp nie powstalo po czesci po to by chipset grafiki nie mogl korzystac z ramu? w biosie funkcja agp aperture size do czego sluzy ? potem grafiki zaczely nosic na barkach coraz wiecej wlasnego ramu i nie potrzebowaly pamieci systemowej, ktora musi sie byc polaczona przez wolne agp. turbo cache powstal tylko dzieki pci-x, ktora to szyna moze zapewnic szybki transfer danych (oczywiscie w porownaniu do agp). ta toshiba Qosimo jak napisal tse tse jest na go5700 czyli to dziecko nvidii. straszne sie zamieszanie zrobilo z tym ramem. moze jedynym wyjsciem bedzie napisac maila do acera badz innych producentow (najlepiej do centrali). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 straszne sie zamieszanie zrobilo z tym ramem. moze jedynym wyjsciem bedzie napisac maila do acera badz innych producentow (najlepiej do centrali). 1383524[/snapback] to niech ktoś łebski to zrobi, bo jak ja zacznę pytać to 'usłyszę' pusty śmiech. i nie zrozumiem odpowiedzi :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) i specjalnie dla SpiderMANa on tu robi za nieomylną wyrocznię :) http://1klik.pl/sklep/Notebook_ACER_Aspire...05_390/p351388/ zwracam uwagę na: Typ karty graficznej: ATI Mobility Radeon 9700 Zainstalowana pamięć wideo: 64 MB Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci: Przydzielana dynamicznie może jest to odrębna pamięć na karcie graficznej, która jednak - by oszczędzać energię - przydzielana jest dynamicznie. coś nie mogę tego przełknąć. w każdym razie chyba już wiemy o co pytać. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez tse_tse Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 no ja uważam że radeon m9700 nie potrafi jechać bez swojego ramu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 i specjalnie dla SpiderMANa on tu robi za nieomylną wyrocznię :) 1383592[/snapback] Bzdury... Poprzekrecane sa dane i tyle... Napisz maila do ATi skoro masz taki problem z tym, zeby sobie to uswiadomic... no ja uważam że radeon m9700 nie potrafi jechać bez swojego ramu! 1383689[/snapback] No ja tez tak uwazam, baaa nawet jestem tego pewny... POWTARZAM PO RAZ KOLEJNY... Mobility Radeon 9700 nie wystepuje w wersji IGP, a tylko takie karty ATi kozystaja z pamieci operacyjnej komputera... Aperture poprzez lacze AGP nie ma tutaj nic wspolnego z pamiecia karty graficznej. Jest to dodatkowy bufor przydzielany w laptopach dynamicznie w zaleznosci od potrzeb, ale nie powoduje on zabrania czesci ramu na stale, jak to ma miejsce kartach zintegrowanych z chipsetami, gdzie ustalajac dla karty jakis rozmiar pamieci, to jest on rezerwowany tylko dla potrze karty!!! W przypadku Aperture - rozmiar ramu zawsze jest taki sam!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tse_tse Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 (edytowane) Bzdury... Poprzekrecane sa dane i tyle... Napisz maila do ATi skoro masz taki problem z tym, zeby sobie to uswiadomic... No ja tez tak uwazam, baaa nawet jestem tego pewny... POWTARZAM PO RAZ KOLEJNY... Mobility Radeon 9700 nie wystepuje w wersji IGP, a tylko takie karty ATi kozystaja z pamieci operacyjnej komputera... Aperture poprzez lacze AGP nie ma tutaj nic wspolnego z pamiecia karty graficznej. Jest to dodatkowy bufor przydzielany w laptopach dynamicznie w zaleznosci od potrzeb, ale nie powoduje on zabrania czesci ramu na stale, jak to ma miejsce kartach zintegrowanych z chipsetami, gdzie ustalajac dla karty jakis rozmiar pamieci, to jest on rezerwowany tylko dla potrze karty!!! W przypadku Aperture - rozmiar ramu zawsze jest taki sam!!! 1383809[/snapback] najpewnie jest tak: 64 MB własnej pamięci i 64 MB przydzielanej dynamicznie z RAM razem 128 MB. czekam na odpowiedzi w tej sprawie z Acera i ze sklepu, w którym mam kupić laptopa. Edytowane 12 Kwietnia 2005 przez tse_tse Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...