k_luke Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 (edytowane) Witam, wreszcie zebrałem się do wymiany komputera... w związku z tym mam prośbę o ocenę wybranego zestawu - cena do 3000zł. Intel Pentium 4 530J (3,0 GHz) Pentagram FREEZONE QC-80 Cu Asus P5GDC Deluxe 2 x DDR Kingston 512MB/400 Asus 128MB Extreme N5750 Liteon DVD+/-RW SOHW-1653S Modecom ENJOY + ATX-350GTF FDD Nie proponujcie przypadkiem DDR2, bo na razie za dużo by to wyszło - w przyszłości zmienie (przystosowana płyta). W związku z zakupem nowego chcę sprzedać stary, bez dysku - kupiony niedawno więc zostawiam do nowego kompa. Więc proszę o małą wycenę... nie bardzo z allegro mogę wywnioskować co za niego dostanę... Intel Pentium 4 Willamette (1,5 GHz) S478 Shuttle AV40 (P4X266) 2 x DDR Elixir 256MB/400 (na gwarancji) GeForce 2 Ti 200 CD-RW LG 40x/12x/40x Enlight 7233 + Enlight ATX-300W PSU (na gwarancji) FDD + Karta sieciowa Fast Ethernet 10/100 SB Live 5.1 Digital Z góry dzięki za podpowiedzi... Edytowane 22 Lutego 2005 przez k_luke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuzz Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 (edytowane) Ocena nowego zestawu... Zamiast pentiawki wzialbym A64 albo 2500+M, z plyt to Abit NF7(dla socket A ofkoz :)) albo jakies DFI... ale to juz moje zdanie... :) Z pamieci to wzialbym hynixy D-43... a ddr2 wcale nie jest szybsze, ale za to drozsze... :-P I grafika slaba..... 6600gt/9800pro spisalby sie lepiej A co do starego zestawu... 500-700 pln, zalezy jak uda Ci sie sprzedac :) Kazdy bedzie radził co innego, pewnie beda wojny amd vs intel i ati vs nv, ale to juz spectyfika takich topicow... :) Moze jednak lepiej zamknac, zanim znowu sie te wojny rozpoczna...?? Edytowane 22 Lutego 2005 przez fuzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Co do procka do nie ma co rozpoczynać wojny - postanowione P4 na LGA.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 (edytowane) Co do procka do nie ma co rozpoczynać wojny - postanowione P4 na LGA.. 1291467[/snapback] trochę dziwne, że kupujesz LGA i przestarzałe technologie nvidii. Jak już to coś na PCI-E to nawet 6200 będzie przyzwoitym wyborem. A jeśli nie do gier, to 5200/9250 wystarczy. Tak jak pisał poprzednik lepszy byłby A64 za tą cenę, ale skoro zdecydowałeś, to zastanów się czy warto pakować się LGA. Zmiana na DDR2 nic Ci nie da, a skoro jedziesz na DDR1 to lepiej kup coś na s478 i zainwestuj w grafike i zasilacz. Edytowane 22 Lutego 2005 przez KvM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Jak dla mnie spox tyllko nie wydjae mi sie żeby ten pentagram był dobrym rozwiązaniem. Stosowałem to na Celerony D i nie było najlepsze. Reszta jest ok. A wojną mówie stop. TO JEST FORUM PLATFORMA INTEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Jak dla mnie spox tyllko nie wydjae mi sie żeby ten pentagram był dobrym rozwiązaniem. Tak tylko jeśli nie ten pentagram to co innego? Bo nie wydaję mi się żeby boxowy był dobrym rozwiązaniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Olej Pentagrama weź, Arctic cooleing Freezer 7, jest o niebo wydajniejszy i przy tym tańszy... I weź lepiej inny zasilacz (chociażby Chiefteca 360W), bo Modecomy to bomby zegarowe... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 (edytowane) Stockowy cooler wystarcza ale jest glosny i w stress potrafi podejsc do 70* a gdy nie ma mozliwosci wymiany powietrza w budzie nawet do 80*. ja bym proponowal oczywiscie to co w opisie 7700 :) ale jest to dosyc drogie rozwiazanie wiec koledzy niech doradza. W modecoma sie nie pakuj bo bedziesz zalowal (duzo, tanio, gow.o). Wez sobie porzadna zasilke (nie ma co na nich oszczedzac). PS: dlaczego w watkach typu "jakiego INTEL'a wybrac" zreguly pierwsza odpowiedza jest: kup amd!!! Czy AMD'owcy nie robia nic innego tylko czytaja forum intela??? IMHO ;) Edytowane 22 Lutego 2005 przez Tsoushi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuzz Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 On nie pytal jakiego intela wybrac, tylko prosil o ocene zestawu :-P Wiesz, gdzies trzeba nawracac ludzi na AMD heh :) A co do czytania forum intela: gdzies trzeba sie posmiac :-P Naprawde, moze lepiej zamknac ten topic, koles dostal juz odpowiedzi... Po co dalej to ciagnac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 On nie pytal jakiego intela wybrac, tylko prosil o ocene zestawu :-P Wiesz, gdzies trzeba nawracac ludzi na AMD heh :) A co do czytania forum intela: gdzies trzeba sie posmiac :-P Naprawde, moze lepiej zamknac ten topic, koles dostal juz odpowiedzi... Po co dalej to ciagnac? 1292637[/snapback] fuzz, co widzisz śmiesznego w moim P4? Ja jakoś nie wyśmiewam twojego AMD. Sam aktywujesz odwieczny spór Intel vs. AMD, a potem zgłaszasz topik do zamknięcia, bo będzie wojna. Nieco to pokręcone, nie? Misję nawracania na AMD zostaw sobie na PW, maila lub komunikatory. Ewentualnie na forum AMD. Może ktoś z intelowców tam przypadkiem wejdzie. Zamykać nie będę, bo może jeszcze się odezwie ktoś, kto ma coś sensownego do powiedzenia. EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 (edytowane) Powiem po raz drugi dosadnie: nie interesuje mnie AMD. Wybrałem już tego Intelka i tyle, po to jest w tym dziale... Chodzi mi o ocenę dobranych do niego: płyty, karty graficznej, itp. Może ktoś podpowie jakąś inna konfigurację do tego procka, tak aby zmieścić się w cenie do 3 tys. Szczególnie oczekuje jakiś podpowiedzi odnośnie grafiki (PCI-E) i nagrywarki... Edytowane 23 Lutego 2005 przez k_luke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuzz Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 (edytowane) Dlaczego wszyscy musza brac wszytko na powaznie..? Zostaje intel, ok. Ale gdybys zaoszczedzil troche na procku, moglbys kupic mocniejsza karte graf... I do czego wlasciwie ma byc ten komputer? Gry/filmy/praca? Co do karty to w cenie ok 500 pln najbardziej oplaca sie GF 6600... chyba ze udaloby sie znalesc 200 pln wiecej na 6600gt? Ew zawsze mozesz podkrecic... :) Napewno 6600 bedzie duzo lepszym rozwiazaniem niz 5750... rzuc okiem tutaj Edytowane 23 Lutego 2005 przez fuzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 wiesz nie bralbym na twoim miejscu tego 530J, tylko ... ( a tu kicha niie bedzie nic o AMD :zonk: ), tylko bym wybral 630 wiem ze jest drozszy o okolo 200zlociszy ale dostajesz Enhanced Intel Speed Step, Execute Disable Bit, EM64T i ( jezeli dobrze pamietam ) seria 6xx ma obnizona wydzielanie ciepla do ( chyba) 84W, wiec calkiem ciekawa alternatywa dla tego 530J :D ale zrobisz jak chcesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 I do czego wlasciwie ma byc ten komputer? Gry/filmy/praca? Co do karty to w cenie ok 500 pln najbardziej oplaca sie GF 6600... chyba ze udaloby sie znalesc 200 pln wiecej na 6600gt? Ew zawsze mozesz podkrecic... :) Komp potrzebny w zasadzie do wszystkiego... lecz do gier w małym stopniu - nie grywam zbyt dużo. I właśnie o taką podpowiedź mi chodziło, czyli np. jakąś inna grafę w zbliżonej cenie... Dziś przeglądałem testy kart i wpadłem na tą 6600 - tylko jakiej firmy? Gdzieś się natknąłem, iż polecają Gigabyte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Ta moze byc dobra duzy plus to pasywne chlodzenie na HP a cena 515 zlociszy tylko nie pamietam dokladnie czy to Leadtek czy Gigabyte zrobil ostatnio grafe z systemem chlodznia po 2 stronie laminatu, ( tez passiv wielki radiator ) tylko ze system nie radzil sobie z odprowadzaniem ciepla i karta zwalniala do bezpiecznych ustawien po pewnym czasie pracy, niezla kicha, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 1292854[/snapback] 80x80 na 5V załatwia sprawę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 80x80 na 5V załatwia sprawę 1292988[/snapback] no tak ale w standardzie nie powinno sie cos takiego zdarzyc...rozumiem podczas Oc to tak ale przeciez kupujac karte ze standardowym chlodzeniem, jestes zapewniany ze ona po wlozeniu do kompa bedzie dzialac bezblednie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 A więc zgodnie ze wskazówkami zmieniłem koncepcje z N5750 na N6600... Zastanawiam się tylko czy wybrać Gigabyte czy lepszy Asus do w/w zestawu? Co do wentylatora to chyba skuszę się na Pentagram Freezone QVC-120 Cu+ - czy to dobry wybór? Może ktoś go ma? - szczególnie chodzi mi o kombinację z płytą Asus P5GDC Deluxe - zmieści się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcos Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Asus jest troche droższy, a Pentagram Frezone QVC 120cu+ czasami może się nie zmieśćić pod zasilaczem. Ja bym radził QVC 100cu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 (edytowane) ... a Pentagram Frezone QVC 120cu+ czasami może się nie zmieśćić pod zasilaczem. Ja bym radził QVC 100cu 1300521[/snapback] Tylko ten w standardzie nie ma mocowania dla S775:( Może ktoś pleci jakiś inny cooler? Cena w tych okolicach. co QVC-120+Cu, tzn. 150zł... Wracając jeszcze do tej 120+Cu to rozmawiałem z osobą z forum i podobno nie ma problemu z montażem na płycie, ale nie wiem jak będzie z zasilaczem w obudowie Modecom Enjoy... - może ktoś ma podobne zestawienie? Jeśli nie to czekam na propozycje innych coolerów, bo muszę się szybko zdecydować - na środę planuje zakup... Edytowane 28 Lutego 2005 przez k_luke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...