PL_CCCP Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Witam. Mam następujący problem. HDD Samsung SP0812N, który ma/powinien mieć 80GB, gdy chce założyć partycję 'fdisk'iem' pokazuje mi, ze dysk ma.... 10812 MB (ok. 10,5GB) Jak wejdę do BIOS'u tam jak byk _80GB_, dysk posiada funkcję gdzie za pomocą zworek można ustawić ograniczenie do 32GB. Po ich założeniu, fdisk pokazuje, że dysk ma.... 32GB! Hardware swoje a software sowje, gdzie jest błąd? Co zrobic aby 'odzyskać' ok. 70GB przestrzeni dyskowej!? Za sugestie bede bardzo wdzieczny. POzdrawiam. P.S. MOBO to Abit NF-7 (2.0) uczepiony jako jedny naped (master), na IDE1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
langi Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Widocznie faktycznie coś nie pasuje temu dyskowi twojemu. Jak na moje oko to będzie to jakaś wada mechaniczna. Nie dziwi mnie to w końcu, co firmowy Samsung to Samsung :D Jedyny pomysł to zainstaluj jakiś system na tej partycji, a potem spróbuj go spartycjonować programem PartitionMagic najlepiej jakąś lepszą wersją. Drugi pomysł to najlepiej wykorzystać taki ładny programik z pakietu Nortona a mianowicie Disc Doctor, ale pod dosem. Jeśli to nic nie da to radzę o ile możliwe wizytę w serwisie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 (edytowane) fdiskiem na takim dysku chcesz partycje zakladac?! eh ludzie zabieracie sie za skaldanie komputerow, a podstawowej wiedzy nie macie... z twoim samsungiem jest wszystko w porzadku! jesli koniecznie chcesz robic partycje fdiskiem zastosuj skale procentowa, nie patrz na to co pokazuje program Edytowane 22 Lutego 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Fdisk nie zobaczy tak duzego dysku. Nalezy zakladac partycje tak jak napisal artur.c w skali procentowej. Wtedy po sformatowaniu windows juz bedzie je poprawnie rozpoznawal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 albo formatowac jakims programem firmowym samsunga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doodek66 Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Nie napisałeś nic jakim fdiskiem chcesz zakładać partycje :). Pewnie korzystasz ze starej werski, która programowo nie obsługuje dużych dysków (rozpoznaje tylko dyski do 40 GB) JEśli koniecznie chcesz to robić za pomocą dyskietki, to znajdź sobie w necie jakiś bootdisk http://www.bootdisk.com/ , ściagnij sobie obraz dyskietki i tam bedziesz miał uaktualniony fdisk obsługujący duże dyski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...