Skocz do zawartości
Varrol

Moja Strona - w poszukiwaniu lepszego

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz kolejny zmieniłem wygląd mojej strony. Tym razem się przyłożyłem i efekt nawet mi się podoba, ale wy ocencie. Stronki o emulacji na razie nie będę robił, bo mi się nie chce, więc pobawię się trochę z ta stroną.

Prosze o opinie:

www.overclocks.prv.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak troche nieczytelnie jest... za ciemne litery/tło...

te odnosniki do main, photos, links itp zrób jako przyciski - w tej chwili wyglądają jak nagłówek strony... powinny sie rzucac w oczy a nie byc schowane...

Tak masz racje, "Main, Water Cooling, Links" trochę za mało rzucają się w oczy.

A co do nieczytelności, to czy nieczytelne są tylko newsy, czy również reszta tekstu? Bo na moim monitorze tylko do newsów moge mieć zastrzeżenia - zobaczę jutro, jak będzie jaśniej na dworze.

Jeśli chodzi o kolory, to ja lubię czarny.

Zmieniłem jeszcze paski przewijania - chyba są lepsze niż standardowe.

A jak z prędkością, bo jak miałem na Chello, to trochę wolno chodziła, a teraz jest na AsterCity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... lepiej znajdź jakiegoś webmastera, a Ty się zajmij stroną merytoryczną tego serwisu :)

Aż tak źle :?: Chyba mam inny gust niż większość :cry: Ale nie chcę robić strony, która wygląda dokładnie tak samo jak setki innych.

Poza tym to nie jest jakiś serwis pokroju tweak.pl, tylko mała prywatna strona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak źle  :?: Chyba mam inny gust niż większość  :cry: Ale nie chcę robić strony, która wygląda dokładnie tak samo jak setki innych.

No może i tak :) Ale mimo wszystko radzilbym kogos poprosic o wykonanie design'u - ale to jest tylko moje prywatne zdanie na ten temat :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak źle  :?: Chyba mam inny gust niż większość  :cry: Ale nie chcę robić strony, która wygląda dokładnie tak samo jak setki innych.

No może i tak :) Ale mimo wszystko radzilbym kogos poprosic o wykonanie design'u - ale to jest tylko moje prywatne zdanie na ten temat :wink:

No i właśnie w tym jest problem - wymyślić wygląd strony. Myślę, że jednak zrobię stronkę o emulacji i ją zaprojektuje porządnie. Inna sprawa, że wciąż się uczę robienia stron, więc nie znam jeszcze wszystkich znaczników. A po HTMLu jeszcze jest Java, no a potem przyjdzie pora na Flasha.

Muszę jednak dłużej pomyśleć nad wyglądem strony - ale teraz i tak jest lepiej jak na początku :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja akurat popieram Liska..

powinienes zrobic lepszy design a takze zmienic serwa bo strasznie wolno chodzi ;)

chetnie bym sie tego podja ale nie mam zbytnio czasu mam inne strony na glowie...

moze ktos na webhelp.pl/forum bedzie chetny za kilka wyswietlen banera zrobic strone..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prze fajna strona. Tyle co baner reklammowy z republiki jest a tak to strony nie mozna znaleźć. Super

Ten banner co pojawia sie na górze strony? Pojawił mi sie raz, a potem już go nie widziałem.

ja akurat popieram Liska.. 

powinienes zrobic lepszy design a takze zmienic serwa bo strasznie wolno chodzi

chetnie bym sie tego podja ale nie mam zbytnio czasu mam inne strony na glowie... 

moze ktos na webhelp.pl/forum bedzie chetny za kilka wyswietlen banera zrobic strone..

Nad designem jeszcze pomyślę. Tą strone traktuje bardziej jako naukę HTML, a nie jako serwis o chłodzeniu - przy okazji opiszę tam moje chłodzenie i porady, ale głównie chodzi mi o to, żeby ćwiczyć tworzenie stron - dlatego chcę sam ją prowadzić.

Co do prędkości... serwera nie zmienię, bo dostałem miejsce na stronę wraz z łączem internetowym, więc nic mnie nie kosztuje. Postaram się troche ulepszyć kod, albo dodać wersje dla ludzi z wolniejszym łączem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie fajna ,tylko czcionka za ciemna. No i co będzie na środku skoro newy są z boku ??

Spróbuję dobrać lepszą czcionkę.

A co będzie w środku... hmm... w sumie to nie wiem :lol: chyba zostawie tak jak jest, tylko zmienię trochę tekst. Może też wrzucę tam jakieś fajne zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roftl (czy jak się to pisze :lol: ) Właśnie zainstalowałem sobie Netscape 7.0 i Opere 6.05, żeby sprawdzić jak tam moja stronka wygląda - no i porażka, tragedia, albo jeszcze gorzej. Jutro albo dzisiaj zabiorę się za dostosowywanie strony.

Właśnie to przećwiczyłem na stronie starszego :lol: i wygląda na to, że już dokładnie wiem jak to zrobić.

Zauważyłem również, że na innych niż IE przeglądarkach nie zmienia się pasek przewijania przez co strona wygląda znacznie gorzej.

No więc chyba mam pomysła na ładną stronę. Tylko zastanawiam się nad kolorami - czy pozostać przy obecnej tonacji, czy zmienić na czarno-niebieską, czy może zupełnie jasną. Proszę o sugestje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol IMHO twoja strona jest dobra. Jesli ja szukam jakichs konkretnych informacji np. na temat chlodzenia to nie zwracam uwagi na grafike. U Ciebie na stronce jest sporo newsow i fotek i to sie dla mnie liczy. Jesli chodzi o grafike to bym zmienil te przyciski u gory. Wrzucil bym takze newsy na srodek. A tak jest spoko, keep up the good work.

pozdr, Morris :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam robic stronkę z uzyciem Flasha - przynajmniej część elementów. Na razie zrobiłem przykładowy nagłówek. Nie ma jeszcze dźwięków, ale juz niedługo coś dołożę - jak tylko znajdę odpowiednie dźwięki.

Ocencie sami:

WCS

Jeżeli ktoś wie, gdzie można znaleźć ciekawe efekty dźwiękowe do strony, albo program, którym takie efekty można utworzyć, to byłbym wdzięczny za podanie mi tych informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff sprężyłem się i machnąłem nową stronę - tym razem bez flasha - tylko Html. Na razie sprawdzałem ją tylko na IE 6.0 i rozdziałce 1024x768.

Myślę, że to jest wreszcie to, ale moja opinia nie jest do końca obiektywna (wiadomo dlaczego).

To jej adres: www.nwcs.prv.pl

Mam nadzieję, że odpowie więcej osób, niż poprzednim razem - chyba moje wypociny we flashu nikomu się nie podobały. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko bylo by spoko gdyby nie ten oczojebny kolor niebieski :). Zmien go na inny i bedzie lepiej.

No niby masz rację, ale ja lubię niebieski. Większość serwisów jest szara i może z przyzwyczajenia oczekujesz takiego koloru. Tylko, jeżeli bym zmienił niebieski na szary, to musiałbym również tło zmienić bo było by za ciemno.

BTW. Sprawdzałem na Operze 6.05 i Netscape 7.0 i strona wygląda ok - prawie tak sammo jak w IE tylko paski przewijania są standardowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo ludzie. Tym razem na prawdę nieźle się narobiłem. Przyznaję, że stronka we flashu była (i jest) marna pod względem merytorycznym i trochę uboga jeśli chodzi o grafikę, ale nowa wygląda już znacznie lepiej i jest na niej znacznie więcej wiadomości. Znacznie szybciej sie również ładuje, ponieważ jest w HTMLu.

Wiem, że wcześniej już dużo razy zawracałem o to głowę, ale ciężko jest wymyślić w miarę oryginalny wygląd strony, a zarazem atrakcyjny wizualnie.Nooo ludzie. Tym razem na prawdę nieźle się narobiłem. Przyznaję, że stronka we flashu była (i jest) marna pod względem merytorycznym i trochę uboga jeśli chodzi o grafikę, ale nowa wygląda już znacznie lepiej i jest na niej znacznie więcej wiadomości. Znacznie szybciej sie również ładuje, ponieważ jest w HTMLu.

Wiem, że wcześniej już dużo razy zawracałem o to głowę, ale ciężko jest wymyślić w miarę oryginalny wygląd strony, a zarazem atrakcyjny wizualnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien ten niebieski na mniej oczojebny i jasniejsze tlo, tylko nie czarne, plissssssssssss bo to psyje caly efekt i dobierz jakos odpowiednio kolory, nardziej je dopasuj. A moze tak w tabelce???? Ma ona wiecej mozliwosci na design i w ogóle lepiej, z wieloma szczególami ja zaprojektować. Przydatny jest Dreamweaver 4, MX do wyboru, choc polecam MXa bo i edycje php ma, wiec na przyszlosc sie przyda. Sciagnac oczywiscie mozna Go z www.macromedia.com lub jakiegos p2p, np. KaZaA. Polecam, nie bedziesz mial takiej zabawy ze znacznikami i tylko od czasu do czasu do nich zajrzysz, ale wpierw przyswój sobie wszystkie podstawy, bo to sie bardzo przydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien ten niebieski na mniej oczojebny i jasniejsze tlo, tylko nie czarne, plissssssssssss bo to psyje caly efekt i dobierz jakos odpowiednio kolory, nardziej je dopasuj. A moze tak w tabelce???? Ma ona wiecej mozliwosci na design i w ogóle lepiej, z wieloma szczególami ja zaprojektować. Przydatny jest Dreamweaver 4, MX do wyboru, choc polecam MXa bo i edycje php ma, wiec na przyszlosc sie przyda. Sciagnac oczywiscie mozna Go z www.macromedia.com lub jakiegos p2p, np. KaZaA. Polecam, nie bedziesz mial takiej zabawy ze znacznikami i tylko od czasu do czasu do nich zajrzysz, ale wpierw  przyswój sobie wszystkie podstawy, bo to sie bardzo przydaje.

Hmm, chyba mam inny gust od większości, bo mnie ten dobór kolorów najbardziej się podoba. Ale zawsze można zrobić dwie wersje kolorów do wyboru. Tego Dreamweavera chyba jednak muszę instalnąć - właśnie przeglądnąłem jego możliwości na stronie macromedii (a mam go już od chyba pół roku).

Z tego co widzę, to sugerujesz mi pewnie wygląd a'la tweak.pl i 90% innych stron Hardware - czyli wszystko na szaro i w tabelce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez jestem zdania ze stronka jest fajna, jesli chodzi o temat to jestem lama wiec w sprawach merytorycznych sie niewypowiem... wyglad/strona jest przejzysta fakt jest malo grafiki ale jak niejestes nalepszy wbawienie sie jodpegami to nierob tego bo spieprzysz a tak jest przejzyscie i nieodstraszajaco... Mysle ze niepowinienes ryzykowac... i tak cie podziwiam ze duzo wysilku poswiecasz newsom ja robilem serwis i wiem co to za meka codziennie walczyc o niusa... co do ladowania ludzie strona wchodzi w sekunde ze nie powiem jak ciacha to forum a ja z modemutargam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez jestem zdania ze stronka jest fajna, jesli chodzi o temat to jestem lama wiec w sprawach merytorycznych sie niewypowiem... wyglad/strona jest przejzysta fakt jest malo grafiki ale jak niejestes nalepszy wbawienie sie jodpegami to nierob tego bo spieprzysz a tak jest przejzyscie i nieodstraszajaco... Mysle ze niepowinienes ryzykowac... i tak cie podziwiam ze duzo wysilku poswiecasz newsom ja robilem serwis i wiem co to za meka codziennie walczyc o niusa... co do ladowania ludzie strona wchodzi w sekunde ze nie powiem jak ciacha to forum a ja z modemutargam...

Dzięki :lol: Jeśli chodzi o newsy, to na razie skupiłem się na informacjach o stronie, później może będę wrzucał ze świata, ale jak napisałeś, to ciężka robota.

Co do grafiki, to rzeczywiście nie mam do tego zdolności (ręcznie to nawet prostej kreski nie umiem narysować). Będzie tego jednak więcej, ale nie na głównej stronie, mnie chodziło o to, żeby strona ładowała się jak najszybciej (bardziej w stronę grafiki pójdzie moja stronka we flashu - ale to przyszłość).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie uzywal za duzo flasha do robienia strony :P

Jak tos sire nie orientuje co i jak to nie poleaca, jesli hcodzi Ci o to ze duzo zajmuje to Ci powiem, ze takie efekty mozna tam zlozyc ze 8O 8O 8O 8O , Ja polecalbym nawwet bardzo flasha, nie zadyzo, ale pomieszac strone w html z flashem, zajeb* efekt daje.

Z tego co widzę, to sugerujesz mi pewnie wygląd a'la tweak.pl i 90% innych stron Hardware - czyli wszystko na szaro i w tabelce.

Nie sugeruje szarego, tabelka o wiele lepiej wyglada, na prede jesli nie tworzysz tego sztywno, ze obramowanie za nzewnatrz i koniec, niech niektore linie sie przecinaja i ciagna dalej troche takie efekty sa extra.

Co do koloru to wybierz jaki chcesz ale nie taki niebeiski, nie taki oczojebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi