Skocz do zawartości
BugsBunny

Co O Tym Sądzicie

Rekomendowane odpowiedzi

KUpuje nowego kompa i chciałbym abyście porównali i powiedzieli co wybrać . Mam tu dwa zestawy po ogromnej selekcji :blink:

= = > Zestaw 1 < = =

- procek Intel P4 3.0 Ghz /800/Cache 1 mb/ LGA 775

- płyta główna GIGABYTE GA-8IP775-G I865PE s775

- pamięć DDR 512MB /400

- grafika his radeon 9550 128DDR DVI/TV box

- HDD WD 1200JD 120GB (7200) SATA 8 MB cache

-napęd optyczny NAgrywarka DVD (+/-) LG GSA-4163 dwuwarstwowa

- FDD 3,5" samsung

- obudowa :P

- kieszeń na HDD

= = > Zestaw 2 < = =

koleś troche mi nieczytelnie napisał i nie wszystko przeczytam a jak jakieś błęy to wybaczcie B)

napisze ceny to może się domyślicie bo naprawde nie potrafie tego odczytać :blink:

- Pentium 4 Prescott 3GB (2 procesory w 1) - nie wiem o co chodzi ;/ 700zł

- płyta główna wiem tylko żę Intela (5+1) na płycie dźwięk ;/ 290 zł

- 512 MB dual chanel 300zł

- grafika radeon 9550 250zł

- napęd LiteOn DVD dwuwarstwowa - 290zł

- FDD - 29zł

- kieszeń 35zł

- obudowa - 125zł

- HDD 120 GB

Proszę o obiektywnąocenę sytuacji, co wybrać i dalczego, jakie plusy a jaki minusy .

Z GÓRY DZIĘKI !!!!! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUpuje nowego kompa i chciałbym abyście porównali i powiedzieli co wybrać . Mam tu dwa zestawy po ogromnej selekcji  :blink:

- Pentium 4 Prescott 3GB (2 procesory w 1) - nie wiem o co chodzi ;/ 700zł

1292120[/snapback]

lol

miales napisane 3 GB ??

jak tak to gratulacje kolesia

i do tego 2 w 1

slyszalem cos o dwurdzeniowych prescottach ale to chyba ma byc w fazie produkcji dopiero :/

Edytowane przez RepsOn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw 1: Powiem to tak u mnie plytka gigabyte'a radzis obie calkiem calkiem i jesli chodzi o podkrecanie (choc tu mam zal ze nie ma ustawiania czasow ramu). Dyski WD sa strasznie glosne wiec polecam samsunga ktory jest cichutki i niezawodny (do tego do SATA nie jestem przekonany wiec wybralbym ATA133). Ogolnie calkiem calkiem mi sie podoba tylko bym ramu jeszcze 512 dorzucil i w dualu puscil.

Zestaw 2: Zaiste chodzi mu o ten sam procesor 3GHz HT. powinien lepiej sie przyjzec bo najprawdopodobniej chce sie wkopac w plyte intela ktora ma w sobie VGA muzze sieciowke i costam jeszcze (niepotrzebny wydatek przynajmniej na VGA) do tego niech looknie czy plyta ma AGP czy PCI-E by sie potem nie zdziwil.

Do obydwu zestawow polecal bym dosyc mocne i dobre zasilacze 350+.

tyle

szacuneczek

Tso

Edytowane przez Tsoushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUpuje nowego kompa i chciałbym abyście porównali i powiedzieli co wybrać . Mam tu dwa zestawy po ogromnej selekcji  :blink:

= = > Zestaw  1 < = =

- procek  Intel P4 3.0 Ghz /800/Cache 1 mb/ LGA  775

- płyta główna  GIGABYTE GA-8IP775-G I865PE s775

- pamięć  DDR 512MB /400

- grafika his radeon 9550  128DDR DVI/TV  box

- HDD  WD 1200JD 120GB (7200) SATA 8 MB cache

-napęd optyczny NAgrywarka DVD (+/-) LG GSA-4163 dwuwarstwowa

- FDD  3,5" samsung

- obudowa  :P

- kieszeń na HDD

1292120[/snapback]

Zaznaczona plyta jest na chipsecie i865P ktory oficjalnie nie wspiera FSB 200MHz. Model GA-8IPE775-G jest dopiero na i865PE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy ten zaestaw 2 to jest przez wujka do takiego kolesia - a ponoć koleś się niebywale zna na rzeczy i jak bierze komputer to go tak zespala że to ma idealnie razem pracować :huh:

Jak mi wujek tłumaczył to ponoć to mówił mi tak że to jest jakiś tam większy procesor który ma działać jako 64-bitowy ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście uważam że platforma oparta na AMD w szczególności Athlonach bardziej się opłaca. Są poprostu wydajniejsze, ich niższa częstotliwość przekłada się na żywotność procesora, podatność na overcloking to następny plus, radziłbym zmienić upodobania na AMD. Patrząc na sprzęt który przedstawiłeś domyślam się że chcesz go wykożystać w celach: gry może grafika 3D

ale to twój wybór. Ja nigdy z AMD nie przejdę na Intela chyba że firma upadnie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście uważam że platforma oparta na AMD w szczególności Athlonach bardziej się opłaca. Są poprostu wydajniejsze, ich niższa częstotliwość przekłada się na żywotność procesora, podatność na overcloking to następny plus, radziłbym zmienić upodobania na AMD. Patrząc na sprzęt który przedstawiłeś domyślam się że chcesz go wykożystać w celach: gry może grafika 3D

ale to twój wybór. Ja nigdy z AMD nie przejdę na Intela chyba że firma upadnie  :wink:

1295666[/snapback]

Czytałem testy oparte na grach INTEL p3 Ghz i AMD no i intel dużo lepije wypadał stąd też moja decyzja - czy się mylę

Jeszcze nic nie kupiłem toteż może rozpiszciesensownego kompa w cenie do 2400zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem testy oparte na grach INTEL p3 Ghz i AMD no i intel dużo lepije wypadał stąd też moja decyzja - czy się mylę

Jeszcze nic nie kupiłem toteż może rozpiszciesensownego kompa w cenie do 2400zł

1295794[/snapback]

Jakie te testy czytałeś?? A64 jest stworzony do gier, jeśli komp jest do gier to tylko A64, pentium najczęściej znajduje zastosowanie u profesjonalistów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie te testy czytałeś?? A64 jest stworzony do gier, jeśli komp jest do gier to tylko A64, pentium najczęściej znajduje zastosowanie u profesjonalistów...

1295813[/snapback]

Wnioskuje takto żę ocś takiego będzie lepsze

* PROCESOR AMD ATHLON 64 3000+ S939 BOX (35 mies.)    * PŁYTA GIGABYTE GA-K8NF-9 NVIDIA nForce4 4X MCP / Socket 939 supports AMD Athlon64/64FX / 1x PCI-Express X16 / 2x PCI-Express X1 / 4x SATA RAID / Dual Channel DDR400 / 10x USB 2.0 / 2x IEEE 1394b / Ethernet 10/100/1000Mb / NVIDIA Firewall / 8-kanałowa karta dźwiękowa Realtek ALC850 Audio AC'97 / Coaxial S/PDIF input/output (24 mies.)    * PAMIĘĆ DDRAM 512MB /PC 400/ (2x 256MB Dual Channel) (35 mies.)    * GRAFIKA HIS RADEON X300 PCIE 128MB DVI/TV BOX (24 mies.)    * HDD SEAGATE 80GB 7200.7 8MB CACHE SATA NCQ (35 mies.)    * NAGRYWARKA DVD LITEON x16 DWUWARSTWOWA + SOFT (24 mies.)    * OBUDOWA ATX 350W cichy zasilacz (USB z przodu) (12 mies.)

A jak to jest z tymi 64-bitowymi . Np moge sobie na nim zainstalować normalnego windowsa nie wersję 64-bit i wszystko będzie działo - sterowniki i te sprawy ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskuje takto żę ocś takiego będzie lepsze

* PROCESOR AMD ATHLON 64 3000+ S939 BOX (35 mies.)    * PŁYTA GIGABYTE GA-K8NF-9 NVIDIA nForce4 4X MCP / Socket 939 supports AMD Athlon64/64FX / 1x PCI-Express X16 / 2x PCI-Express X1 / 4x SATA RAID / Dual Channel DDR400 / 10x USB 2.0 / 2x IEEE 1394b / Ethernet 10/100/1000Mb / NVIDIA Firewall / 8-kanałowa karta dźwiękowa Realtek ALC850 Audio AC'97 / Coaxial S/PDIF input/output (24 mies.)    * PAMIĘĆ DDRAM 512MB /PC 400/ (2x 256MB Dual Channel) (35 mies.)    * GRAFIKA HIS RADEON X300 PCIE 128MB DVI/TV BOX (24 mies.)    * HDD SEAGATE 80GB 7200.7 8MB CACHE SATA NCQ (35 mies.)    * NAGRYWARKA DVD LITEON x16 DWUWARSTWOWA + SOFT (24 mies.)    * OBUDOWA ATX 350W cichy zasilacz (USB z przodu) (12 mies.)

A jak to jest z tymi 64-bitowymi . Np moge sobie na nim zainstalować normalnego windowsa nie wersję 64-bit i wszystko będzie działo - sterowniki i te sprawy ?????

1296461[/snapback]

Najbardziej mi zależy żębyście się wypowiedzieli o zestawieni tego procka z tą płytą główną .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli to ma sluzyc do gier, to ja bym sobie na twoim miejscu darowal dywagacje na temat platformy: INTEL czy AMD (chociaz osobiscie preferuje intela, to w tym przypadku nie ma to wielkiego znaczenia) a skupil bym sie na karcie graf. i ram-ie (a dokladnie ilosci tego ramu)

po pierwsze: grafa min. X700 lub gf 6600

po drugie: ram min. 1GB

I TO JEST PODSTAWA JEZELI CHODZI O GRY!!

no i na koniec: pamietaj o porzadnym zasilaczu - ktos juz zreszta wczesniej o tym wspominal (szczegolnie jezeli chcesz to jeszcze podkrecac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli to ma sluzyc do gier, to ja bym sobie na twoim miejscu darowal dywagacje na temat platformy: INTEL czy AMD (chociaz osobiscie preferuje intela, to w tym przypadku nie ma to wielkiego znaczenia) a skupil bym sie  na karcie graf. i ram-ie (a dokladnie ilosci tego ramu)

I TO JEST PODSTAWA JEZELI CHODZI O GRY!!

no i na koniec: pamietaj o porzadnym zasilaczu - ktos juz zreszta wczesniej o tym wspominal (szczegolnie jezeli chcesz to jeszcze podkrecac)

1296975[/snapback]

Ale to jak z tymi prcesorami 64-bitowymi ???? Dział pod nimi wszystko co pod 32 np widowsy programy gry itp :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamilwrc

1295813[/snapback]

Tylko, taak.... nic innego sie nie nadaje.

BugsBunny@

Szczerze to wszystkie zestawy wymienione przez Ciebie są do [gluteus maximus].

Już lepszy jest ten na 9550... ale jak słusznie wspomniał Rosolini minimum to 6600/x700

oraz 1gb ram. Dozbieraj więcej kasy i kup coś porządnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1296975[/snapback]

ale jak 6600 to tylko w wersji GT, ale jeśli mamy porównywać zwykłego 6600 z X700 to wygrywa X700 może nie miażdżąco ale jest lepszy... na twojepc.pl jest artykuł o kartch graficznych na PCI-E do 1000zł...

kamilwrc@

nadaje sie, ale A64 jest lepszy od Intela jeśli chodzi o gry, więc jeśli składa sie kompa raczej do gier to stawia sie na jakieś profesionalne zastosowania (CAD czy coś takiego) to tu górą jest Intel i również cena jest tu wyznacznikiem, takie jest moje zdanie...

Edytowane przez DoctorPulse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamilwrc

kamilwrc@

nadaje sie, ale A64 jest lepszy od Intela jeśli chodzi o gry, więc jeśli składa sie kompa raczej do gier to stawia sie na jakieś profesionalne zastosowania (CAD czy coś takiego) to tu górą jest Intel i również cena jest tu wyznacznikiem, takie jest moje zdanie...

1303516[/snapback]

Misiu to X300 jest wolniejsze od mojego 5700 więc o czym mowa ? :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi