Dream Theater Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 (edytowane) Jakiś czas mam dysk ATA 160 GB Maxtor. Na początku instalowałem go w Windows XP Profesional bez serwis paków, więc system miał problemy z prawidłowym jego wykryciem. Wpisałem więc odpowiednią linię w rejestrze ( zorientowani wiedzą o co chodzi - EnableBigLba i wartość DWORD :wink: ) i wtedy Windows go wykrył prawidłowo. Podzieliłem go na 3 partycje . Pierwsza napewno była NTFS i została ustawiona jako dysk DYNAMICZNY. Nagrałem na wszystkie 3 partycje sporą ilość danych i wszystko działało w porządku. Po jakimś czasie przeinstalowałem system na WINDOWS XP Profesional z już wbudowanym SERVICE PACK 2 i też wszystko było OK. Jednak pewnego razu wziąłem dysk do pracy i na komputerze z WIN XP PROFESIONAL z SP1 dysk został wykryty jako nieodczytywalny. W biosie wszystko w normie , ale w menagerze dysków widział go jako "DYSK1 DYNAMICZNY - NIEODCZYTYWALNY. Po powrocie do domu dysk został wykryty prawidłowo ( 3 partycje ) i wszystkie dane były dostępne. To wszystko działo sie gdy miałem jeszcze mobo SOLTEK VIA KT400 i procesor Athlon XP 2000+. I teraz zaczyna sie problem. Zmieniłem płyte i procesor na to co jest w podpisie i zainstalowałem nowy system ( WIN XP PROF SP2 - ten sam który wcześniej instalowałem na poprzednim sprzęcie ). Niestety, dysk został wykryty tak jak w opisanym przypadku w pracy - jako NIEODCZYTYWALNY. Zainstalowałem ten sam system na starym sprzęcie , aby dokładnie odtworzyć sytuacje przy której dysk był wykrywany prawidłowo. Niestety też go Windows wykrył jako nieodczytywalny. Troche sie rozpisałem ale chciałem , aby wszystko było czytelne. Co zrobić żeby dysk był widoczny normalnie z trzema partycjami. Nie chce stracić danych na tym dysku i to jest główny problem. Bo dysk można przekonwertować na podstawowy i będzie wszystko ok , ale wiąże sie to z utratą danych. Czy ktoś miał może podobny problem? Szukałem już w necie , przeczytałem całą pomoc dostępną w Windowsie i niestety nie znalazłem rozwiązania. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady. Edytowane 22 Lutego 2005 przez Dream Theater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Jakiś czas mam dysk ATA 160 GB Maxtor. Na początku instalowałem go w Windows XP Profesional bez serwis paków, więc system miał problemy z prawidłowym jego wykryciem. Wpisałem więc odpowiednią linię w rejestrze ( zorientowani wiedzą o co chodzi - EnableBigLba i wartość DWORD :wink: ) i wtedy Windows go wykrył prawidłowo. Podzieliłem go na 3 partycje . Pierwsza napewno była NTFS i została ustawiona jako dysk DYNAMICZNY. Nagrałem na wszystkie 3 partycje sporą ilość danych i wszystko działało w porządku. Po jakimś czasie przeinstalowałem system na WINDOWS XP Profesional z już wbudowanym SERVICE PACK 2 i też wszystko było OK. Jednak pewnego razu wziąłem dysk do pracy i na komputerze z WIN XP PROFESIONAL z SP1 dysk został wykryty jako nieodczytywalny. W biosie wszystko w normie , ale w menagerze dysków widział go jako "DYSK1 DYNAMICZNY - NIEODCZYTYWALNY. Po powrocie do domu dysk został wykryty prawidłowo ( 3 partycje ) i wszystkie dane były dostępne. To wszystko działo sie gdy miałem jeszcze mobo SOLTEK VIA KT400 i procesor Athlon XP 2000+. I teraz zaczyna sie problem. Zmieniłem płyte i procesor na to co jest w podpisie i zainstalowałem nowy system ( WIN XP PROF SP2 - ten sam który wcześniej instalowałem na poprzednim sprzęcie ). Niestety, dysk został wykryty tak jak w opisanym przypadku w pracy - jako NIEODCZYTYWALNY. Zainstalowałem ten sam system na starym sprzęcie , aby dokładnie odtworzyć sytuacje przy której dysk był wykrywany prawidłowo. Niestety też go Windows wykrył jako nieodczytywalny. Troche sie rozpisałem ale chciałem , aby wszystko było czytelne. Co zrobić żeby dysk był widoczny normalnie z trzema partycjami. Nie chce stracić danych na tym dysku i to jest główny problem. Bo dysk można przekonwertować na podstawowy i będzie wszystko ok , ale wiąże sie to z utratą danych. Czy ktoś miał może podobny problem? Szukałem już w necie , przeczytałem całą pomoc dostępną w Windowsie i niestety nie znalazłem rozwiązania. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady. 1292344[/snapback] a po jaka holere ustawiales go jako dynamiczny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dream Theater Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 a po jaka holere ustawiales go jako dynamiczny ? 1293256[/snapback] to było kilka miesięcy temu , więc dokładnie nie pamiętam , ale wydaje mi się że bo wybraniu partycji NTFS miałem do wyboru tylko dysk dynamiczny . Jak już pisałem, wtedy system wykrył dysk dopiero po zmodyfikowaniu rejestru, więc może były jakieś ograniczenia przy ustawianiu partycji lub coś w tym rodzaju . Naprawde dokładnie nie pamiętam :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 ja na twoim miejscu odzyskiwał bym dane za pomocą GetDataBack.For.NTFS lub Easy Recovery nie raz juz miałem akcje z dyskiem i za pomoca tych progsow wszytko zawsze odzyskuje :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 to było kilka miesięcy temu , więc dokładnie nie pamiętam , ale wydaje mi się że bo wybraniu partycji NTFS miałem do wyboru tylko dysk dynamiczny . Jak już pisałem, wtedy system wykrył dysk dopiero po zmodyfikowaniu rejestru, więc może były jakieś ograniczenia przy ustawianiu partycji lub coś w tym rodzaju . Naprawde dokładnie nie pamiętam :sad: 1293578[/snapback] hmmm, raczej to chyba niemozliwe, zeby dysk był dynamiczny po konwersji z dysku podstawowego, co wymaga kilku operacji myszą, może urzywłeś kreatora do dodawania dysku i tam zaznaczyłeś ze ma być dynamiczny i to mogło Cie zgubić. Do Twojej wiadomości: dyski konwertuje sie do dynamicznych wtedy gdy sie chce zrobic jakis rodzaj softłerowego rajdu, w innym celu nie ma sensu. Jezeli chodzi o pozostałe partycje to pewnie są one widziane jako RAW. Jeżeli chodzi o odzyskanie danych to mozesz popróbować jakimś easy recovery etc.... pełno tego, ale nie wróże sukcesu w 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dream Theater Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 (edytowane) Poszperałem troche po necie i są efekty. Udało mi się uruchomić pierwszą partycję z tego dysku, która była przeznaczona pod system . Użyłem programu DSKPORBE.EXE który jest na płycie instalacyjnej Windowsa XP. Zmieniłem trzecią wartość w wierszu 01C0 z 42 na 7. Podobno kolejne wiersze odnoszą sie do kolejnych partycji , ale w tych następnych wierszach ( 01D0, 01E0, 01F0 ) wszędzie są wartości 00 , więc może być problem z ich odnalezieniem. Użyłem także programu BootIt Next Generation i wykrył on dwie następne partycje, ale nie zgadzają sie sektory. Narazie na tym stanąłem , ale będę próbował coś wykombinować. A wszystkie dane na pierwszej partycji którą odzyskałem są nienaruszone :) . Edytowane 26 Lutego 2005 przez Dream Theater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dream Theater Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Sytuacja w tej chwili wygląda następująco: Uruchamiałem po kilka razy programy do odzyskiwania partycji itp. i w końcu Partition Magic 8.0 (uruchomiony z spod Windowsa) - (zakomunikował błąd i zaoferował jego naprawę) - zmniejszył wartość ostatniego fizycznego sektora i w managerze dysków system widzi go w następującuy sposób: Dysk 1 - Podstawowy 152.67 GB ( Online ) Partycja 1 - system plików NTFS , rozmiar 6.48 GB - wszystko ok , dane są dostępne Pozostałe miejsce 146.19 GB - NIEPRZYDZIELONE Co zrobić aby dwie pozostałe partycje, które były na obszarze nieprzydzielonym (około 28 GB i 118 GB) zostały zobaczone przez system ( oczywiście razem z danymi ). Jakich programów użyć ?? W tej chwili uruchomiłem Paragon Partition Manager i włączyłem odzyskiwanie usuniętych partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 (edytowane) Sytuacja w tej chwili wygląda następująco: Uruchamiałem po kilka razy programy do odzyskiwania partycji itp. i w końcu Partition Magic 8.0 (uruchomiony z spod Windowsa) - (zakomunikował błąd i zaoferował jego naprawę) - zmniejszył wartość ostatniego fizycznego sektora i w managerze dysków system widzi go w następującuy sposób: Dysk 1 - Podstawowy 152.67 GB ( Online ) Partycja 1 - system plików NTFS , rozmiar 6.48 GB - wszystko ok , dane są dostępne Pozostałe miejsce 146.19 GB - NIEPRZYDZIELONE Co zrobić aby dwie pozostałe partycje, które były na obszarze nieprzydzielonym (około 28 GB i 118 GB) zostały zobaczone przez system ( oczywiście razem z danymi ). Jakich programów użyć ?? W tej chwili uruchomiłem Paragon Partition Manager i włączyłem odzyskiwanie usuniętych partycji. 1298679[/snapback] Probuj Ontrack EasyRecovery Professional. Wlasnie jade Data Recovery z tego pakietu i powoli zaczynam wierzyc w sukces koncowy, 25min to go :) Moja historia jest prosta. Mailem 2 dyski ATA 80GB. Na 1 WinXP (2 partycje NTFS) na drugim (1 partycja NTFS) dane. Podlaczylem dysk SCSI i chcialem zainstalowac na nim WindeXP (sprawdzic jak sobie radzi na dysku SCSI). W setupie Windy wybralem dysk SCSI do instalacji, usunalem na nim partycje, stworzylem nowa i sformatowalem na NTFS. System ladnie sie zainstalowal, ale zniknela partycja z 2 dysku ATA (cale 80GB - w managerze dyskow pokazywal sie jako nieprzydzielony) :mur: No i lipa, niewazne z ktorego windoza, takze na innym kompie partycji nie ma. Programik Testdisk 5.6 (freeware) pokazal, ze ta brakujaca partycja to nie NTFS ale EZ-Drive oraz MBR jest bledny :mur: EazyRecovery pokazal partycje jako Unknow Type. Po przeskanowaniu ustalil, ze powinna byc NTFS i teraz wlasnie odzyskuje dane (mam taka nadzieje :blink: ) Edit1: EasyRecovery ma wszystkie pliki, ale musze skombinowac jakis dysk, na ktory przegra. Ehh, skad by tu ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 66GB wolne... Edytowane 10 Marca 2005 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...