meser Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Problem wygląda tak: Nowy dysk Samsung SP1614N 160GB ATA. Po zainstalowaniu win xp pro wszystko jest w porządku - dysk pracuje w trybie Ultra DMA 5, ślicznie chodzi, widzi jednak tylko ok. 130gb. Instaluje wiec ze strony Samsung'a odpowiednia nakladke - 48bitLBA, po restarcie windows widzi odpowiednia powierzchnie dysku, ale pracuje wolno - wlaczyl sie Tryb PIO, mimo iż jest zaznaczona opcja 'DMA jeśli możliwe'. Próbowałem wszystkie - kilkakrotnie przeinstalowałem Kontrolery/Kanały IDE, sterowniki od płyty są najświeższe (Asus A7A266, chipset Ali). Wyczytałem też, że pomoże instalacja Service Pack 2 - niestety jest to samo. W BIOSie dysk cały czas widnieje jako UltraDMA5, to samo w narzędziu Samsunga - HUTIL. Męczę się z tym już kilkadziesiąt godzin, przeglądają fora, strony microsoft etc. Jeszcze jeden szczegół: Po wyłączeniu 48bitLBA, czyli obsługi dużych dysków + reinstalacji kanału IDE, na którym jest dysk - tryb wraca na upragniony UltraDMA5, lecz kosztem ponad 20gb :( Z dyskiem wszystko jest w porządku - testy nic nie wykazują. Sam nie wiem już gdzie szukać rozwiązania, dlatego proszę Was o Pomoc. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Zacznijmy od tego ze do poprawnego wykrycia tak duzego dysku niezbedny jest SP1 lub SP2. Upewniej sie czy aby napewno poprawnie zalozyles partycje na twardzielu. Najlepiej jak zaczniesz wszystko od poczatku. Niezbedna bedzie oczywiscia plyta instalacyjna z windowsem XP ze zintegrowanym Servie Packiem. Zaloz dokladnie partycje i nie powinno byc juz problemów:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Sprawdź czy twój bios obsługuje tak duże dyski. I ew zainstaluj nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...