Skocz do zawartości
cayco

Coolery Pasywne Gpu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Chciałbym zupełnie wyciszyć kartę grafczną i zastanawiam się na coolerami pasywnymi GPU. Na razie interesują mnie te dwa:

- Zalman ZM80-HP (160zł) Test Zalmana

- Be-quiet! POLAR FREEZER -0 dBA (115zł) Be-quiet w sklepie

Czy ktoś może doradzić? Niby Zalman lepsza firma ale Be-quiet ma chyba większą powierzchnię...

pozdrawiam

cayco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z teco co widzialem na forum to pare osob mialo/ma Zalmana. Ogolnie moim zdaniem chlodzenie GPU pasywnie to straszna porazka... chyba ze buda dobrze wentylowana bo takto jakie by to chlodzenie nie bylo to karta sie smaży piekielnie :sad:

P.S Ogolnie to stawialbym na tego Be-quiet'a raczej... tanszy i wydaje sie lepszy.. ale jak z rzeczywistosci to nie wiem :P

Edytowane przez Saimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ZM80D-hp i przy rdzeniu na 430MHz spokojnie sobie radek dzialal , zalman byl konkretnie nagrzany ale nie bylo artow . Zapobiegawczo dokupilem ZM-OP1 i smiga sobie nislyszalny na 5v a ja sie czuje pewniej :) Natomiast jesli nie chce sie podwyzszac temp. w budzie to obowiazkowo przynajmniej 1 wentyl wyciagajacy cieplo z budy musi byc - niestety

Wczesniej mialem Gianta 3 i tamten raz ze glosny jak ja pierd.. to jeszcze o dziwo na zalmanku mi sie lepiej grafa kreci :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i ja dorzucę swoje. Też stoję przed takim dylematem tylko do wyboru : Be Quiet lub Aerocool. Ten pierwszy może podobno rozprowadzić do 90W ciepła a drugi do 70W. Czy to oznacza, że BeQuiet jest lepszy? Jeszcze jest chyba ważne jak szybko to ciepło rozprowadzi nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Be-quieta na r9800Pro niepodkręcany. Pierwsza sprawa, musisz mieć przewiew w obudowie, bez tego usmażysz GPU. Zrobiłem test przy otwartej obudowie bez żadnych wentyli ok 2h obciązenia GPU, artów nie było ale jak dotknąłem radiatorów to były bardzo gorące a heatpipy parzyły :D Testu z zamkniętą obudową z wiadomych przyczyn nie przeprowadziłem. Chwilowo radiatory Polara chłodzę Akasą 120, nawiew z boku. Przy 12V ledwo letnie, 7V ok, 5V robią się naprawdę ciepłe. Jak przyjdzie druga 120 to wentyle będą działać jako nawiew (front) i wywiew (tył) z obudowy. Myślę że na 7V powinny sobie poradzić z ciepłem generowanym przez Polar Freezera, ale to zweryfikuje praktyka.

Mi Be-quiet pasuje bardziej do systemu nastawionego na ciszę. Aerocool do sprzętu kręconego, po zamontowaniu na nim wentyla, tylko wtedy gęsto się robi w rejonie CPU i NB. To tylko moje spostrzeżenie bo Aerocoola widziałem tylko na zdjeciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo radiatory Polara chłodzę Akasą 120, nawiew z boku. Przy 12V ledwo letnie, 7V ok, 5V robią się naprawdę ciepłe. Jak przyjdzie druga 120 to wentyle będą działać jako nawiew (front) i wywiew (tył) z obudowy. Myślę że na 7V powinny sobie poradzić z ciepłem generowanym przez Polar Freezera, ale to zweryfikuje praktyka.

Piteria - ja zamówiłem właśnie akase i napisz mi czy na 12v jest faktycznie cichutka? I czy na 7v jest duży spadek wydajności. Za jakiś czas chcę ją zamontować na procek, chłodzenie passiva gpu i na coolerek do procka.Opłaca się na to wszystko akasę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi