*Morfeush* Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Tak, czyli jakie powinno być odświeżanie żeby grać. W pudłach, czyli normalnych monitorach wszystko jest OK, ale jak się ima sprawa z płaskimi? Słyszałem, że przy 8 ms da się pograć. A niżej to już dobrze jest. Nie wiem, nie znam się - pomocy :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 przede wszytskim pewnie myślisz nad monitorkiem 17". One chodzą w 1280x1024, a zeby pograc sobie w takij rozdzielczosci w miare fajnie to co najmniej r9600Xt a raczej r9800 lub gf 6600 @GT miałem okazje jakis czas temu potestowac Belinea 17" (sorry ale modelu nie pamiętam) na 9600XT i naprawde fajnie wszystko wyglądało w tej rozdzielczości, ale nfsu2 (gra o niezbyt wygórowanych wymaganiach) chodziła słabo jak zmniejszyłem rozdziałke do 1024x768 to pomykała ładnie ale słabo wyglądała i tyle mam do powiedzenia na ten temat wiem że mało ale co tam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*Morfeush* Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 (edytowane) Mam na drugim kompie [w sumie nie moim ;P] Belinę, 19"'. Fajna sprawa, ale tam gier nie ma. :) U siebie mam Flatrona 17"'. Nie potrzebuję bajerów a'la HL2 czy NFSU2 :) Stary dobry Counter Strike 1.6. ;) A co do karty to będzie soon - 9800 zapewne. :) Dzięki! PS. A może jakieś ogólne założenia z tymi ms? Edytowane 23 Lutego 2005 przez *Morfeush* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_selfdestr Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 ..nie ma monitorow lcd z 8ms czasem reakcji..to tylko marketing..zreszta 16ms rowniez..jest podawany tylko najkrotszy czas przejs pomiedzy kolarami czarny-bialy-czarny..czasy zazwyczaj dochodza do srednio 50ms..nie patrz na parametry zbyt wnikliwie..bierz poprawke..najszybsze matryce to oczywiscie TN ale maja za to najslabsze kolory i katy..najwolniejsze to matryce w technologii VA np MVA PVA..maja za to bardzo zywe kolory itp..posrednia matryca jest SIPS..przewazajaca wiekszosc 17" to matryce TN..19" TN to jakas pomylka poniewaz ekran jest za duzy i katy widzenia nie odpowiednie do tej wielkosci..z 19 SIPS modele na polskim rynku to NEC 1970NX IIYAMA E481S LG 1930 i PHILIPS 19B5(choc tu matryce sa montowane losowo zamiennie z MVA)..trzeba uwazac na prawidlowe podswietlenie maytrycy bo zdarzaja sie wadliwe..nalezy dodac ze iiyama zeszla ostatnio na psy..po wiecej info zobacz na forum i strone www.mva.pl..pozdro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*Morfeush* Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Haha, czyli tak w sumie - skoro mówisz, że te świetnie reklamowane mają koło 50ms to giercowanie *teoretycznie!* odpada. Albo po prostu testować. Czyli znów - testy, testy, testy. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_selfdestr Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 (edytowane) ..no moze troche przesadzilem z tym srednim czaasem 50ms..przy matrycach tn jest troche krotszy..przykladowo zamieszczam link z testem..zwroc uwagena tabele z czasami przejsc z koloru w kolor..jest to benq fp783 z matryca tn..producent przedstawia ja jako 12ms-dowa: link .. ..czasy dla matrycy pva samsunga z monitora belinea 101920: co daje srednie: ..a niektorzy ludzie na tym graja i nie wiedza co to smuzenie itp..dla innych jest nie do przyjecia..rzecz gustu... Edytowane 23 Lutego 2005 przez mr_selfdestr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*Morfeush* Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Heeee. Jak smużenie to zostaję przy moim Flatty :P A do jakich monitorów kładą matryce Sips? Napisałeś, że to pośrednie. Może z nich coś da się 'wyłuskać' ciekawego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_selfdestr Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 ..juz pisalem ktore modele maja sips dwa posty wczesniej..ja mam nec 1701 a takze mialem stycznosc z wielomo monitorami lcd (mva sips tn) i smuzenia nie dostrzegalem..moze mam inna percepcje..dodam ze gram czesto..crt maja z kolei problemy z geometria wyswietlanego obrazu no i ostrosc gorsza..jednak przez ekspertow to one sa zalecane dla profesjonalistow jesli chodzi o gry czy grafike... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasago Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) Moim skromnym zdaniem (wyrobionym na monitorze z MVA) smuzenie to pikus. W wiekszosci gier i tak go nie widac,a nawet jezeli,to przy przejsciu miedzy konkretnymi kolorami. Gorzej, ze te monitory maja swego rodzaju bezwladnosc. W niektorych grach FPP odczuwa sie to tak jakby celownik poruszal sie w czyms minimalnie gestszym niz powietrze. Nie jest to efekt,ktory da sie zauwazyc siedzac za grajacym. Trzeba wziac myche do reki i miec porownanie z crt. Szczesliwie efekt ten dotyczyl tylko kilku gier (i zawsze byly to FPS-y). Najbardziej irytowal mnie w Riddicku. Za to HL2 i pare innych hitow dzialaly idealnie. Edytowane 26 Lutego 2005 przez Vasago Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...