laza_lukasz Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Witam. Che kupic monitor LCD. NIe wiem co wybrać. Zastanawiam sie nad: LCD 17 LG 1730B Model 1730B Maksymalna rozdzielczość 1280 x 1024 Częstotliwość pozioma 30-86 KHz Częstotliwość pionowa 56-75 Hz Jasność 250 cd/m2 Kontrast 550:1 Czas reakcji 12 ms Kąt widzenia 140 st. w pionie, 160 st. w poziomie Złącza 15 Pin D-sub, DVI-D Pobór mocy max. 40W Spełniane normy TCO-99, ISO 9241-3,7,8, ISO13406-2, UL, CSA, TUV-GS, SEMKO, GOST, CE, FCC-B, TICK, VCCI-2, EPA Energy Star Wymiary 398 x 140 x 401 mm Waga 7.7 kg Albo LCD 17 LG 1730S Model 1730S Plamka 0.264 mm Maksymalna rozdzielczość 1280 x 1024 Częstotliwość pozioma 30-83 KHz Częstotliwość pionowa 56-75 Hz Jasność 250 cd/m2 Kontrast 550:1 Czas reakcji 12 ms Kąt widzenia 140 st. w pionie, 160 st. w poziomie Złącza D-Sub 15 pin Pobór mocy max. 40W Kolor obudowy srebrny Spełniane normy TCO-99, ISO 9241-3.7.8, ISO 13406-2, UL, CSA TUV-GS, SEMKO, GOST, CE, FCC-B, C-TICK, VCCI-2, EPA Energy Star Wymiary 460 x 455 x 185 mm Waga 6.5 kg Ewentualnie jakis inny np. LCD 17 iiYama ale taka do 1500zł Ach i oplaca sie inwestować w DVI (moja karta nie ma tego gniazda) - ale mozna przeciesz przejsciówle dokupic z D-SUB na DVI i chyba taniej wyjdzie. No i kolejne pytanko :] - jak to jest z tymi pixelami i subpixelami bo jusz nic nie wiem z tego. Podobno LG daja gwarancje ze jak sie pokaze jeden pixel albo subpixel w ciagu miesiaca od zakupu [ sluszalem ze podobno teraz do 3 miesiecy] to daja nowy monitor. A iiYama podobno przez caly okres gwarancji daje taka gwarancje , prawda to czy sciema. Dzieki i Podro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_selfdestr Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 (edytowane) ..co do tych zasad gwarancji to masz info z trzeciej reki chyba..iiyama daje gwarancje na zdechlaki 7dni od daty zakupu i to tylko u autoryzowanych sprzedawcow..nie wiem czy biora pod uwage tylko zdechlaki czy tez wiecznie swiecace piksele..lg z tego co wiem nie daje zadnej dodatkowej gwary na piksele..maja tylko iso czyli kilka pikseli jest do przyjecia w zaleznosci jeszcze od tego jak sa rozmieszczone..z 17" dobrym monitorem jest jak wynika z testow philips 170b5 no i oczywiscie modele eizo... Edytowane 23 Lutego 2005 przez mr_selfdestr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norba Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 (edytowane) LG daje 30 - dniową gwarancję na choćby jednego zdechlaka. Odnosnie szczegółów gwarancji przeczytaj na stronce: LG Pozatym ten philips 170b5 jest podobno naprawde fajny (tak wynika z wypowiedzi w necie). Poczytaj serwis mva Edytowane 24 Lutego 2005 przez norba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 (edytowane) Mamy ten sam problem... Czytałeś mój temat: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=116207 Co do monitorów LG toz tą gwarancją jest tak jak pisze przedmówca.... 1 miesiąc . Co do monitorka To:najtaniej znalazłem u mnie w Częstochowie: LCD 17 LG 1730B bez DVI 1270zł LCD 17 LG 1730B z DVI 1409zł + w komplecie jest kabelek DVI(ok 20zł) Więc sam przemyśl sprawę:) ciekawe jest, że też zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:-) Tylko, że ja mam kartę grafiki z DVI Edytowane 24 Lutego 2005 przez bodziu8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 (edytowane) Na mva lepiej oceniają LG 1730B niż philips 170b5 - matryca ta sama, ale LG lepiej radzi sobie z przejściami tonalnymi. Poza tym, LG daje 30-dniową gwarancję na uszkodzone pixele i subpixele, nie ustaliłem jeszcze czy tylko w autoryzowanym serwisie, czy też u sprzedawców. Za przyzwoity kabel DVI trzeba liczyć ~ 100zł. Edytowane 24 Lutego 2005 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CougaR2 Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Na mva lepiej oceniają LG 1730B niż philips 170b5 - matryca ta sama, ale LG lepiej radzi sobie z przejściami tonalnymi. Poza tym, LG daje 30-dniową gwarancję na uszkodzone pixele i subpixele, nie ustaliłem jeszcze czy tylko w autoryzowanym serwisie, czy też u sprzedawców. Ale za to gorzej oceniaja go pod wzgledem czasu reakcji... Co wydaje sie dosc dziwne ze wzgledu na zastosowanie tej samej matrycy... Po przeczytaniu wielu opini i recenzji nadal nie potrafie podjac decyzji Philips 170B5 czy LG 1730B :? Najbardziej zalezy mi na dobrym czasie reakcji, dlatego sklaniam sie w strone Philipsa. Z drugiej strony polegajac na opinii gosci z mva LG ma minimalnie gorsze czasy ale za to lepszy modul FRC. No i swietne warunki gwarancji. Philips daje gwarancje tylko na biale lub czarne pixele. Podsumowujac jestem w kropce. Nie wiem co wybrac. Jesli macie jakiekolwiek sugestie to bylbym bardzo wdzieczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 wg. mnie frc jest ważniejsze niż ~~ 1 ms w róznicy reakcji (oba mają zakres 16 - 60ms). No i gwarancja na subpixele. Jakoś nie uśmicha mi się myśl czerwono świecącej kropki na środku ekranu ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norba Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Tak LG 1730B jak i 170B5 są modelami dosyć popularnymi i nie powinno być problemu z porównaniem ich działania na żywo w jakimś porządnym sklepie komputerowym. Wydaje mi się że jest to jedyny sposób rozwiązania waszego dylematu. Osobiście odradzam sprawdzanie możliwości monitorów w hipermarketach typu Saturn czy MM. Tam prawie wszykie monitory są podłaczone do jednego kompa i wszyskie wyglądały żle(nieostry, migoczący obraz itp.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CougaR2 Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 No i zamowilem... Samsunga 710T :D Porwonywalem go ze 2 godziny do Philipsa i LG :D Panowie w sklepie juz wyraznie mieli mnie dosyc :P Moje wrazenia sa takie: Philips i Samsung - czasy reakcji porownywalne i napewno akceptowalne w grach. Wydaje mi sie ze troche odstaje od nich LG. Natomiast pod wzgledem jakosci obrazu zdecydowanie najbardziej podobal mi sie Samsung. Dlatego tez go wybralem. Kolesie ze sklepu zagwarantowali mi ze w momencie zakupu nie bedzie mial zadnych martwych pixeli. Wieczorem opisze wrazenia z pracy na nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) Powiedzcie jak to sie ma w realiach - kupuje się lcd bez martwych pixeli i co dalej po miesiącu 1 martwy, po x miesiącach x martwych itd ??? Jakoś tej kwestii jeszcze nie czaję. Martwe pixele pojawiaja sie pojedyńczo i stopniowo, czy jak ich nie ma to nie będzie (przynajmniej przez te 3-4 lata)?? CougaR2 A oglądałeś przy okazji samsunga 720T ?? Edytowane 25 Lutego 2005 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norba Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) Nie jestem ekspertem w tej sprawie ale z tego co się orientuję (z internetu i rozmowy z gościem z serwisu) martwe piksele i subpiksele pojawiają sie w początkowej fazie użytkowania monitora (około miesiąca). Pózniej raczej sie nie pojawiają. Niestety jak się pojawią to raczej nie znikają Edytowane 25 Lutego 2005 przez norba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CougaR2 Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 CougaR2 A oglądałeś przy okazji samsunga 720T ?? Nie ogladalem bo jest na matrycy MVA. Natomiast wziolem tego Samsunga 710T :) Niestety z jednym czerwonym subpixelem prawie na srodku ekranu :sad: Do poniedzialku mam czas na testy, jesli mi nie bedzie mi odpowiadal moge go oddac. W windowsie i aplikacjach rewelka, kolory super, czern tez niezla. Szczegolnie ze moj poprzedni monitor to 15-to calowa banka :D Gralem w Counter-Strike i powiem ze nie jest tak zle. Smuzenie widac praktycznie tylko przy szybkich ruchach myszy. Mysle ze bede w stanie sie do tego przyzwyczaic. Bardziej martwi mnie spadek fpsow o okolo 30% przy 1280x1024. Gdyby nie ten jeden pieprzony subpixelek to bylbym z niego w 100% zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laza_lukasz Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 A co Samsung nie daje gw. na subpixele i to na srodku ekramu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CougaR2 Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Samsung daje tylko ISO 13406-2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Z tymi martywmi pixelami po jakimś czasie to jakaś bzdura, miałem monitor LCD przez 2 lata i nigdy nie miałem żadnego martwego pixela, pewnie sie zdarzają ale na tej samej zasadzie może ci walnąć kineskop w zwykłym monitorze CRT... Sam sie przymierzam do zakupu LCD do gier, wczesniej miałem LG i nie miałem absolutnie żadnego smużenia więc dziwie sie ze teraz tak trudno znależć dobry monitor... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laza_lukasz Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Wiec chyba najbardziej oplaca sie LG bo daje na 1 mich gwrancje a inni nie. I tak po tygodniu powyskakuja martwe pixele i nic sie nie zrobi al LG wymieni na nowy :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) Kolesie ze sklepu zagwarantowali mi ze w momencie zakupu nie bedzie mial zadnych martwych pixeli wziolem tego Samsunga 710T .Niestety z jednym czerwonym subpixelem prawie na srodku ekranuhmm.. czegos tu nie rozumiem? Obiecali Ci pełnowartosciowy monitor a tu bum subpixel na srodku???? Edytowane 25 Lutego 2005 przez Nyny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CougaR2 Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) Wlasnie mialem do wyboru: albo sprawdzic czy jest dobry w sklepie albo oblukac w domu i miec mozliwosc zwrotu. Wybralem te druga opcje. PS: Ty masz jakies martwe pikselki? Bo widze ze masz taki sam monitorek... Edytowane 25 Lutego 2005 przez CougaR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 No ja na szczescie nie mam zadnego martwego pixela ani subpixela. Mam juz monitorek ponad 2 miesiace i mysle ze juz nie wyskoczy :) Glownie wyskakuja one na pocztaku uzytkowania monitora lub juz w samej fazie produkcji matrycy. Wtedy ryzyko jest najwieksze. A potem to juz trzeba miec chyba pecha :) A co do ciebie to jesli masz opcje zwrocenia monitorka to zrob to i niech dadza ci "czystą" sztuke. Mnie taki pixel na srodku strasznie by denerwowal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laza_lukasz Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 A w przypdadku LG jak daja gware na 1mc i wyskoczy po 1 mc pixel na srodku monitora i co wtedy ?? Wymienia albo cos?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Po miesiącu obowiązuje tylko norma ISO 13406-2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Hmm a co sądzicie panowie o SyncMasterze Samsunga 710V?? mam na monitor maks 1200zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Hmm a co sądzicie panowie o SyncMasterze Samsunga 710V?? mam na monitor maks 1200zł 1302469[/snapback] 17" LG Flatron L1715S - widzi mi sie lepiej w tej cenie, lepsze kąty (140/160, samsung tylko 120/150), a i czas reakcji matrycy 16ms, samsung 25ms:) noooo i gwarancja :D P.S. Kabel DVI kosztuje 15 zł, pytałem w sklepie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laza_lukasz Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Wszyscy pisza ze obraz przez kabel DVI jest lepszy itp. Ale czy np. jak mam karte z D-DUB załoze na nia przejsciówke na DVI i podlacze kablem DVI z monitorem to bedzie jakas róznica czy zadnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Obraz przez DVI jest lepszy, ale jeśli idzie sygnał cyfrowy. D-sub to sygnał analogowy a kabel DVI może przesłać zarówno sygnał cyfrowy jak i analogowy. Przesłanie sygnału analogowego kablem dvi nie wpłynie na jakość obrazu. Tani kabel dvi kosztuje 15zł....... dobry kosztuje ~ 100zł. Róznice między nimi zobaczysz po podłączeniu najpier 1 potem 2 do monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Ja kupuję LG1730B, ma kabek w komplecie cenę uzgodnię w sklepie <1400zł Chociaż w sklepie radzą mi wziąć 1730S, bo niby nie widać różnicy :D , tylko trzeba pokrętłami ustawiać ostrości. P.S. Na kablach się ie znam :D Dla mnie kabel to kabel :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 kabel wcale nie kabel :P . Niestety, na takim podejściu mozna b. ucierpieć, szczególnie, kiedy pod uwagę bierze się przesył obrazu lub dźwięku, nawet w formie cyfrowej. Co prawda ma to mniejsze znaczenie niż przy sygnale analogowym, ale ma - niestety :( . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 Hmm własnie dzisiaj w sklepie znajomy zaproponował mi tego 1730s za 1200zł co o tym sądzicie, warto go brać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 Dzisiaj będę miał w domu tego 1730B (za 1385zł) więc zobaczę co to za cudo, twój model (cena atrakcyjna) jest taki sam różni sie tylko DVI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 ok dzięki,zatem czekam na jakieś wiadomości odnosnie jakości obrazu itp:) ja na wybór mam czas do poniedziałku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...