Skocz do zawartości
filipn0r

Dwa Zestawy - Który Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14031

czy

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16521

prosilbym o podpowiedzi etc. pierwszy (celeron) jest tanszy od semprona o 100zl, ma wiecej mhz na procku (o 400), ale nie ma DVD nagrywarki jak Sempron. Prosilbym o wskazanie zalet obu lub poprostu wyciagniecie wnioskow i podanie porady. komputer ma sluzyc mi jako workstacja. najbardziej chodzi mi o procesor, o glowne roznice pomiedzy nimi i wydajnosc ogolna tych zestawow.

bardzo dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pisalem nic, bo zastanawialem sie i sobie uzbieralem taki zestaw:

http://www.moja.net.pl/zestaw.htm - jezeli znacie jakies zrodla , gdzie mozna to kupic taniej i czy dobrze wybralem sprzet (do takiej ceny jaka tam jest, nie stac mnie na wiecej) to dajcie znac. moze ktos ew. zaproponuje jakas konfiguracje dokladnie za ta cene.

co do tego do czego komp ma mi sluzyc - otoz ma mi sluzyc jako normalna workstacja, na ktorej siedzialbym i spedzal czas. udalo mi sie nakrecic rodzicow na te 1800zl, wiec tego musze sie trzymac. chodzi mi poprostu o jak najlepsza konfiguracje za ta cene. czesci jakie mi sa potrzebne nowe to to co jest w zestaw.htm. prosze podajcie mi ajkies dobre zestawy za te 1800zl, jakies dobre konfiguracja. dzieki, pozdraiwam

Edytowane przez filipn0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Sempron 2800+ BOX s754 376 zl

Microstar K8N Neo FSR 283 zl

DDR Kingston 512MB DDR-400 CL 3.0 251 zl - wlasciwie moze byc kazdy inny ram podobnej klasy.

Samsung 160 GB 7200 8M cache ATA/150 365 zllub

Samsung 120 GB 7200 8M cache ATA/150 316 zl

grafa i buda moga zostac, przydalby sie jakis porzadny zasilacz, np

Chieftec HPC-410-212 - 410W 195 zl

Z wiekszym dyskiem 1885 zl, z mniejszym 1835 zl. Sadze, ze taka roznica jest do przelkniecia. Zalety:

wiecej ramu

wiekszy dysk

porzadna plyta glowna zamiast kastrata

dobry zasilacz

Wada:

troche slabszy procesor

Edytowane przez turtles5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde.. za swietnie to sie nie znam na hardware, ale co mi da lepszy zasilacz? ta kase moglbym wlozyc w co innego, np. wlasnie w procesor. wez mi powiedz, w czym gorszy jest ten moj zestaw od tego, co Ty mi podales (oprocz dysku i ramu)? z biegiem czasu moglbym dorzucic RAM-u kosc 256, a procesor mialbym juz, badz co badz, dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy zasilacz jest po to, by te ciezko uzbierane 1800 zl nie poszlo z dymem. Mowisz, ze za jakis czas dolozysz druga 256MB. No to chcialem Ci powiedziec, ze teraz standard to 1GB. Zreszta znajac Twoje klopoty z kasa to do drugiej 256 dlugo bedziesz zbieral. Poza tym wybrales sobie plyte w wersji najbardziej wykastrowanej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dzieki za sugestie. co do tego standardu, to wiesz.. jakos chyba do moich okolic jeszcze takie standardy nie doszly. Ty chyba mieszkasz w okolicach poslow czy innych urzednikow

1313483[/snapback]

Chodzi o standardy mierzone wymaganiami najnowszych gier i programów. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

przesadzasz 1024 ram nie jest standardem. ale 256 to zupelnie za mało. wiekszosc znajomych ma 512 i to mi sie wydaje jest minimum, zeby pograc <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz Ci podalem co bedzie optymalnym zestawem. W Twoim ten P4 bedzie sie ksztusil i zaproponowany przeze mnie Sempron go spokojnie przegoni. No ale jak chcesz, jak chcesz miec zestaw hipermarketo podobny z wypas procesorem a reszta do d... to kupuj.

poczytaj sobie

Edytowane przez turtles5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, biore semprona z zestawem taki jak podał mi turtles5, dzięki!

a, jeszcze one more question - w starym kompie mam zepsute FDD, dodatkowo myszka zdeka z [gluteus maximus] jest. moze zamiast kupowac zasilacz lepiej kupic tansza liste przeciwprzepieciowa i do tego dorzucic nowe FDD i optika myszke?? (kombinuje jak moge :P)

Edytowane przez filipn0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zasilaczu nie warto oszczedzac. Nie odczujewsz wprawdzie wplywu na wydajnosc lepszego zasilacza, ale dzieki niemu system bedzie dzialal stabilnie i nic w kompie nie padnie (przynajmniej z winy zasilacza). Listwa antyprzepieciowa nie ma tu nic do tego. FDD bedzie Ci potrzebne tylko przy instalacji Windosa, by wgrac sterowniki do kontrolera SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi