Skocz do zawartości
Q

Soul / rap / r&b

Rekomendowane odpowiedzi

Już się pytałem tripsty/tek9 o jakiś konkretny skład/mc z PL, który mu się podoba. Po ostatnim jego poscie widze, ze nie ma takiego. Stary, jezeli nic ci sie nie podoba z Polskiego HH, to według mnie jestes uprzedzony do całej sceny. A w takim przypadku bez sensu jest wypowiadanie się na ten temat. Gdyby jakis ortodoksyjny np. death metalowiec wszedł tutaj i kazdy jego post bylby o tym, ze HH ogolnie to dno i nie ma co tego sluchac, ze muzyka sie nie trzyma kupy, a teksty sa bez sensu, a poza tym po co ktos rapuje, jak moze spiewac / drzec ryja. To kazdy z postujacych tutaj by zaczal na niego jechac, zeby nie wypowiadal sie o czyms, czego nie lubi i na czym sie nie zna, bo to po prostu nie ma sensu. To samo sie tyczy ciebie. Nie lubisz polskiego HH - to jest twoj problem, a nie problem polskiego HH. Masz ciekawe zainteresowania jesli chodzi o zachodni rap, ale nie mam ochoty czytac kolejnego posta o tym, ze wszystko co zrobione w PL to dno. I tyle.

ps. Tak z czystej ciekawosci, podaj jakies genialne twoim zdaniem teksty z zachodnich produkcji (po angielsku) - interesuje mnie ta ogromna roznica w poziomie liryk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak dla mnie plyta roku, i watpie zeby cos ja przebilo w tym roku w moich oczach. Chociaz fajnie by bylo :]

Gnarls miazdzy... ponad tydzien u mnie dzien w dzien w glosnikach. Moj faworycik 'Storm Coming" - dlugi wstep, ale wejscie Cee-Lo jest wysmienite. Choc co prawda ciagle odkrywam w tej plycie cos nowego i faworyci sie zmieniaja ;)

O polskim hh, a raczej o polskich raperach tez mam kiepskie zdanie. Nie wydaje mi sie ze jestem na niego uczulony, chcialalbym uslyszec dobra plyte w polskim jezyku i ciagle na nia czekam. Problem w tym ze czekam juz kilka dobrych lat i moge powiedziec ze jest coraz gorzej. Nie bede oryginlany mowiac ze stary K44 byl ponadprzecietny, ale poza jednostkami to Nasz hh to nedza. Niezalezy rap u nas nie istnieje, chyba ze zaliczac do niego plyty nagrywane w piwnicach. One jednak zazwyczaj interesuja okreslony rejon w ktorym zostaly wydane.

Przypomnial mi sie teledysk chyba do Kodex2... mozna bylo zobaczyc lowridera, jarajacych bialasow, kilka fajnych kobiet no i nawet C-Walk'a! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się pytałem tripsty/tek9 o jakiś konkretny skład/mc z PL, który mu się podoba. Po ostatnim jego poscie widze, ze nie ma takiego. Stary, jezeli nic ci sie nie podoba z Polskiego HH, to według mnie jestes uprzedzony do całej sceny. A w takim przypadku bez sensu jest wypowiadanie się na ten temat. Gdyby jakis ortodoksyjny np. death metalowiec wszedł tutaj i kazdy jego post bylby o tym, ze HH ogolnie to dno i nie ma co tego sluchac, ze muzyka sie nie trzyma kupy, a teksty sa bez sensu, a poza tym po co ktos rapuje, jak moze spiewac / drzec ryja. To kazdy z postujacych tutaj by zaczal na niego jechac, zeby nie wypowiadal sie o czyms, czego nie lubi i na czym sie nie zna, bo to po prostu nie ma sensu. To samo sie tyczy ciebie. Nie lubisz polskiego HH - to jest twoj problem, a nie problem polskiego HH. Masz ciekawe zainteresowania jesli chodzi o zachodni rap, ale nie mam ochoty czytac kolejnego posta o tym, ze wszystko co zrobione w PL to dno. I tyle.

ps. Tak z czystej ciekawosci, podaj jakies genialne twoim zdaniem teksty z zachodnich produkcji (po angielsku) - interesuje mnie ta ogromna roznica w poziomie liryk.

GZA - Exploitation Of Mistakes

GZA - Fame

Killah Priest - B.i.b.l.e

Cormega - The Saga (Remix)

Cormega - You Don't Want It

Rakim - Follow the Leader

Rakim - Microphone Fiend

Rakim - The 18th letter

Tragedy Khadafi - Lyrical Calisthenics

O.C - Time's Up

Canibus - 100 bars

Canibus - Buckingham Palace

Mobb Deep - The Realest

Ras kass - Nature Of The Threat

znajdz mi lepsze teksty w pl hh :P zycze powodzenia :D

na plyte roku to jeszcze za wczesnie jeszcze ma wyjsc tyle rzeczy ze to sie zmieni kilka razy a jak na razie to dla mnie to K-Rino - Time Traveler

Edytowane przez tripsta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosba

Do ludzi szukajacej alternatywy do gangstarapu

Szukam zespolu , zalogi , wykonawcy podobnych muzycznie , klimatem do takich pozycji jak :

A tribe called quest , Da Bush babees , De la soul , Jurassic 5

dzis , dopiero dzis dowiedzialem sie o Soul of Mischief i zwiazanej z nimi ekipie hiero miedzyinnymi Hieroglyphics (wczesniej znalem tylko Del-a :/ )

jeszcze nic nie mam ale czy polecicie cos konkretnie z hiero i ogolnie cos jeszcze w podobnych klimatach jak wyzej wymienione

dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko J5 i Tribe Called Quest wsadzic do tego samego worka, ale rozumiem ze chodzi Ci poprostu o bardziej niezelazny rap niz ten znany z mediow. W tym topiku padlo wiele nazw dobrych grup czy solistow. Zwroc uwage na posty Jin, tek9, tripsta.

Serwisy w ojczystym jezyku na ktore warto zajrzec: rawrap.net (+forum) wersalka.com, basementalism.pl (+forum).

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj informacji o Hieroglyphics bo ci sie troche miesz :]

A jesli chodzi o konkrety to z Hieroglyphics moge polecic:

Hieroglyphics - Full Circle

Opio - Triangulation Station

Poza tym: People Under the Stairs, Crown City Rockers, Athletic Mic League, Acts 29, Blue Scholars, Procussions, Blackalicious, CunninLynguists, Jazz Addixx, Atmosphere (wiadomo, ze to tylko czubek gory lodowej, wypisuje to co mi na szybko do lba wpadlo i moim zdaniem jest godne polecenia :] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj informacji o Hieroglyphics bo ci sie troche miesz :]

A jesli chodzi o konkrety to z Hieroglyphics moge polecic:

Hieroglyphics - Full Circle

Opio - Triangulation Station

Poza tym: People Under the Stairs, Crown City Rockers, Athletic Mic League, Acts 29, Blue Scholars, Procussions, Blackalicious, CunninLynguists, Jazz Addixx, Atmosphere (wiadomo, ze to tylko czubek gory lodowej, wypisuje to co mi na szybko do lba wpadlo i moim zdaniem jest godne polecenia :] )

No czytalem wlasnie zaraz jak uslyszalem : hieroglyphics to obszerna ekipa miedzy innymi z SoM na pokladzie

full Circle juz mam i szczerze pierwsze 2 kawalki mi sie podobaja i wsumie ostatni

Z tych co wymieniles znam Blakalicious i Atmosphere

a zeby nie mieszac J5 z ATCQ powiem ze blizej mi do klimatu atcq albo inaczej:

dozuce jeszcze do tego "kubla" Slum Village i Talib kweli

EDIT:

poczytalem po twoim poscie i poprzednika RawRap.net i zucilem sie na cunninlynguists i cos podobno podobnego do Procussions czyli Lightheaded - no cuz juz teraz wam dziekuje a jak przeslucham wroce powiedziec czy tego szukalem

Edytowane przez thical

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Ty wiesz o czym piszesz ? Nawet nie podales o jaki teledysk chodzi, domyslam sie, ze o 'reprezentuje siebie' . Wzoruja sie na niemcach ? Ktorzy ida do dealera bmw i biora za friko najnowsze fury, przy okazji robiac darmowa reklame, to jest komercha - 'nie przy cudzych mercedesach z pozyczonem zlotem na zdjeciach...' A w 'reprezentuje...' jest jeden stary merc, nie ma 10 wyczesanych dup jak u niemcow, nie wiem co Ty porownujesz, no, ale gadam z kims, kto jako nick ma tutul plyty snoop doga, no-name man.

Nie wiesz o czym nawilaja, bo widac nie mieszkasz tak gdzie powinienies i nie rozumisz przeslania warszawskiej sceny. :lol2:

Dawno nie odwiedzałem tego topicu, ale dziś wszedłem z ciekawości i widze, że czas odpisać :lol: O jakim mówisz przesłaniu? Poproszę o konkretne cytaty z w/w 'piosenki'. Gdyby było ich stać na taka betke, zapewne by tam stała ;) Utozsamiasz się z takimi ludźmi - Twoja sprawa. I myślę że nie tobie dane oceniać gdzie powinienem mieszkać, zapewniam cie w każdym razie że nie mieszkam w pałacu (a w bloku gdzie zbyt wesoło nie jest ;))

PS

Fan G-Unit nie uznaje komercji? :lol2:

Edytowane przez Tha.Doggfather

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche nowego stuffu , zarowno gangsta jak i normal shit , mam nadzieje ze rozroznicie co jest co :P

Aslaam Mahdi - Bibliography

Block McCloud - Spittin Image

Concise Kilgore - Digitalis

Blackalicious - Powers

Vocab - First N Foremost

Wordsworth - People Without Turntables Volume 3

Lupe Fiasco-Touch The Sky

Tripple J and Enzyme - Hella Music

Scholar And Truebless - The Love Freedom Movement

Scientifik - Criminal

Supreeme - Supremacy

LMNO - Better

Speech Defect - Freshcoast Gettin Rowdy

OCT - United By Divided Styles

Shad - When this is Over

Mars Ill - Pro Pain

Dabrye - Two Three

Killah Priest - A Prelude To The Offering

Fresh Digress - Fresh Digress

Poison Pen & Immortal Technique - Pick Your Poison

Mr.Dead - Metabolic Volume 3 Dynamic Tension

Prafits - All About The Cabbage

Self Made Soldiers - Patriotism

Wiz Khalifa - Prince Of The City Welcome To Pistolvania

Da Youngsta - Bay Livin

Andre Nickatina And Equipto - Bullet Symphony Horns And Halos_3

Bars And Hooks - The_Most Notorious

Evidence - Hotta Den U

Hoodstarz - Block Hustlin

Gheto Red - Fed Or Dead

G.B.K - Project Policy

Money Gang - 2 Chain Gang Mixtape Vol. 1

Papoose - The Boyz In The Hood

T-Luni - Street Creditability

Edytowane przez tripsta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie odwiedzałem tego topicu, ale dziś wszedłem z ciekawości i widze, że czas odpisać :lol: O jakim mówisz przesłaniu? Poproszę o konkretne cytaty z w/w 'piosenki'. Gdyby było ich stać na taka betke, zapewne by tam stała ;) Utozsamiasz się z takimi ludźmi - Twoja sprawa. I myślę że nie tobie dane oceniać gdzie powinienem mieszkać, zapewniam cie w każdym razie że nie mieszkam w pałacu (a w bloku gdzie zbyt wesoło nie jest ;))

PS

Fan G-Unit nie uznaje komercji? :lol2:

Hmm czytaj dobrze, chodzili mi o porownanie niemcow z konkretnym skladem od nas. Gorilla nic z tym nie ma wspolnego, lubie ich bo sa tacy gangsta gangsta, ze az mnie ciarki na plecach przechodza.

@ tripsta, ale ty przerabiasz tony muzy i gier, zazdroszcze ci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

jak dla mnie to jeden z najlepszych albumow tego roku , jak nie najlepszy ;)

@ath , bez przesady co do muzy to sie zgodze ale w gry coraz mniej gram , nudzi mnie to , najszesciej zagram w cos z 10 min odstawiam i juz do tego nie wracam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- no cuz juz teraz wam dziekuje a jak przeslucham wroce powiedziec czy tego szukalem

no i zupelnie cunninLynguists mi nie podeszlo , tak samo crown city rockers , Blue scholars i z niewymienionych: Lightheaded, Murs , Zion i (ostatnie plyty)

za to cale Athletic mic League wymiata ostatnie PUTS i dodatkowo z niewymienionych Felt 2 (Slug and Murs) no i czekam na nowe Procussions bo kawalek The Storm mnie leczy :wink:

a wiec dzieki poswiecilem 3 dni na szukanie i dzieki wam znalazlem kilka dobrych plyt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez kawalek the storm jest na plycie ktora wyszla juz dawno temu , widze ze jin mnie uprzedzil five sparrows for two cents wyszlo z miesiac temu jak nie lepiej , jak dla mnie ten mars ill jest taki sobie , kwestia gustu

troche nowosci :

Bawston Strangla - Bedlam In Boston

The Reavers - Shadows

Cookbook And Uno Mas - While They Slept

Cookbook And Uno Mas - Robertson Bullies-EP

SilkFire-Smooth As Silk Hot Like Fire

DJ Capone-Diary of A Diplomat 3

P-Cutta-Art of War 3

VA-Beat Munstars - Unleashed Vol 1

Da Real Choppa And Hot Boy Ronald-It Is What It Is-

Perfect Aim-Self Titled

DJ Ali And DJ Wich - First-Aid Kit

Tha Advocate-Against The Wall

Maino-King of the City

MC Magic-Magic City

DJ Ali And DJ Wich - First-Aid Kit

VA-Sound of LA Vol. 2

Edytowane przez tripsta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez kawalek the storm jest na plycie ktora wyszla juz dawno temu , widze ze jin mnie uprzedzil five sparrows for two cents wyszlo z miesiac temu jak nie lepiej

No to mam lipe kierowalem sie oficjalna strona a tam 30th May ,pozatym korzystam z ogolnie dostepnych zrodel a tam niestety ani tej plyty ani athletic mic league - isolation ktorej szukam nie uswiadcze <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ogolnie nowe procussions dobre ? po za the storm ktory wymiata

bo as iron sharpens iron wedlug mnie takie sobie

Ps. czy nie jest tak ze jak plyta "wypadla" 2 miechy przed premiera to moze byc jakos niedokaczona czy cos ? ...tak tylko pytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ogolnie nowe procussions dobre ? po za the storm ktory wymiata

bo as iron sharpens iron wedlug mnie takie sobie

Ps. czy nie jest tak ze jak plyta "wypadla" 2 miechy przed premiera to moze byc jakos niedokaczona czy cos ? ...tak tylko pytam

takie sobie jak dla mnie , w niektorych krajach premiera juz sie odbyla :) , to retail z bonus utworami :)

Edytowane przez tripsta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

isolation wpadla w moje lapska i musialem tu wpasc i sie udzielic :

Jin*

isolation ep jak dla mnie kozak :D

ZGADZAM sie z taba w 110% powiem wiecej to najlepsza plyta z wyszukanych w ostatnim czasie a bit w kawalku 10 - i n team niszczy! bardziej podoba mi sie tylko the declaration ze sweats and kicks

Edytowane przez thical

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co myslicie o tym ? http://www.pokahontaz.com/download/desperados_(end).mpg

poprzednie PKHZ bylo nie dla mnie , ale kawalek z filmu kaze mi przyjrzec sie koniecznie nowej produkcji.

Ps. wie ktos moze z jakiego kawlka pochodz bit Kno ? z http://www.qn5.com/ ten co leci na glownej stronie pod nr.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kilku forach link juz bym zamieszczony, ale tutaj jeszcze nie:

http://www.youtube.com/watch?v=zA_LY_jVdfs&search=wwo

Przewinac na ok 5 minute.

Debile z WWO.

Urzekla mnie twoja historia... :lol:

Jeszcze na forum bravo.pl tego nie postowales. ;]

Jak dla mnie: wielkie joł, afera na pierwsza strone faktu ! ;]

Pozdro dla pana (bl)ant studio :lol:

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź