Skocz do zawartości
Q

Soul / rap / r&b

Rekomendowane odpowiedzi

Ciagle temat spada nic sie tu ostatnio nie dzieje - szkoda , wiec moze ja zaczne i polece kilka ostatnich plytek :

Dołączona grafika

Exile - Dirty Science

Dj/Producent z Emanon zgarnal na swoja plytke miedzyinnymi Aloe Blacc(drugi czlonek Emanon) , Slum Village, MED, OH NO, Trek Life

http://www.myspace.com/alexile

Dołączona grafika

Wade Waters - Return Of The Kings

naprawde niezly mixtape

http://www.myspace.com/wadewaters

Dołączona grafika

NowOn - Eye Level

moj faworyt / grupa składająca się z: X Lives'ai Jax'a z Funktelligence oraz najlepiej tnacego sample :) Haircut'a z Athletic Mic League , dodatkowo na poszczegolnych kawalkach znalezli sie inni ludzie z AML tacy jak Buff1 , Sonny Star i Texture

http://www.myspace.com/nowon

dodatkowo jak wam sie podoba nowe Boot Camp Clik czy The Roots ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muzyka dla muzyki. Wykonawca dla odbiorcy....

Ja wciąż nie rozumiem. A może dlatego non stop spada?

A mnie się wydawało że hip hopu słucha dużo ludzi.

Tylko, że jedni słuchają hip hopu a drudzy myślą że słuchają hip hopu.

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że jedni słuchają hip hopu a drudzy myślą że słuchają hip hopu.

Słucha się rapu a nie hiphopu.

Edit

omg chyba nie zrozumiales... hiphop to nie jest gatunek muzyki :mur:

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie jest to troche bardziej skomplikowane.

No bo jezeli powiedziec ze Rap jest tym czego slucham, to sie nie do konca moge zgodzic. Czesto zapuszczam sobie plyte instrumentalna i raczej Rapem tego nazwac nie mozna. Dlatego uwazam, ze slucham muzki Hip-Hop'owej (Rap, podklady, DJ'e).

Ponadto utarlo mi sie jakos w wyobrazni, ze Rap jest zwiazany bardziej z "ciemna strona" (np. Bez Cenzury, Game, Ice Cube, itp.) podczas gdy Hip-Hop jako muzyka utozsamia mi sie sama przez siebie np. z Jurassic 5 (czy to rap?).

Wiadomo, ze HH to kultura, jednak nawet pod wzgledem strikte muzycznym nie ogranicza sie do Rapu.. Rap to tylko dzwiekowy maly wycinek Hip Hopu. IMO oczywiscie. ;)

Edytowane przez q-b-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego uwazam, ze slucham muzki Hip-Hop'owej

Zauważ, określenie "muzyka hiphopowa" jest o wiele bardziej trafne niż sam "hiphop". Jeśli nie ma MC to jest to "instrumentalny hiphop" tzn. np. DJ Shadow/DJ Krush itp. Nazywanie wszystkiego wokół hiphopem jest moim zdaniem bez sensu, przypuszczam że 95% ludzi nazywa rap hiphopem, bo tak się jakoś przyjęło.

Wiadomo, ze HH to kultura, jednak nawet pod wzgledem strikte muzycznym nie ogranicza sie do Rapu

No aż tak dużo tego chyba nie ma... Rap, instrumentalny hh, turntablism, freestyle... więcej mi do głowy nie przychodzi.

EDIT

Zresztą, nadużywanych terminów jest więcej. Nie każdy raper to MC, nie każdy tancerz to B-boy, nie każdy "DJ" to DJ.

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słucha się rapu a nie hiphopu.

...Jeśli nie ma MC to jest to "instrumentalny hiphop" tzn. np. DJ Shadow/DJ Krush itp...

A wiec jednak mozna sluchac hiphopu?

Jak by nie bylo najpierw HipHop okreslal gatunek muzyczny, pozniej stworzono z tego kulture. Problem polega na tym, ze owe pojecia ktos chcial na sile zdefiniowac, po co? Nie mam pojecia. Jest HH spiewany, instrumentalny, mowiony wiec stwierdzenie ze mozna sluchac HipHopu jest jak najbardziej trafne.

1. Rap is talking in rhyme to the rhythm of a beat.

2. Hip-hop is a culture, a way of life for a society of people who identify, love, and cherish rap, break dancing, DJing, and graffiti.

Ani KRS ani Kurtis, w swoich bardzo podobnych definicjach nie mowia ze slowem HipHop nie mozna okreslic muzyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czas odswiezyc ten temat :lol2: troche nowosci:

Prince Po-Pretty Black

Jin The Emcee-100 Grand Jin

VA-B.G. And Flame Ent. Presents-Play It How It Go Collection

Dukedagod Presents 40 Cal.-Broken Safety

J-Dub-Primary Objective

Hynch-The Fire And The Flood

M.O.P-Ghetto Warfare

Ta Smallz-Having My Way

Triple Helix-Building Blocks

Acid Reign-Time And Change

C-Bo-Money To Burn

Supreme-The Son Of Mary The Street LP

Joe Serious-Serious Business

Cronite - Pariah

Shabaam Sahdeeq And DJ Revolution-Strategize

Defari-Street Music

Eddie Deville and Max Minelli-Prescription

VA-The Game Presents-The Black Wall Street Journal Volume 1

MC Rentz-Atrophy

hmmm , nikt tu juz nie zaglada , inne tematy o muzie maja po kilkadziesiat stron a tu pustki

Fulani-Wake Up Call-for the Revolutionary Generations

VA-Urban Express 682Y

DJ Quik-Born And Raised In Compton-The Greatest Hits

VA-Stones Throw Presents 10 Years-Promo-2006-UKP

Willie Gee-Deal With It

VA-DJ Moe1 Presents-The Chosen One Vol. 14

Trunk Boiz-Gorilla-N-D-Trunk

VA-DJ Envy And Tapemasters Inc.-Purple Codeine 8 (Hosted By The Clipse)

VA-DJ Kool Kid D-Block And Team Arliss-From The Bar To The Yard

Cesar Comanche-Wooden Nickels Revisited

Public Enemy-Bring that Beat Back the Remix Project

VA-Rap Heavyweights-(Bootleg)-

K.B.-Live From Tha Dec (Hosted By DJ Funky)

Midwest Zero-Re-Born

DJ Shadow-The Outsider

VA-Living Legends-Legendary Music Volume 1

VA-Funkymix 99

Lazy J-Still On Fire

VA-Rat Pack 05-2005

VA-DJ White Owl Presents 50 Cent Rare Freestyles Unreleased Tracks Classics and New Exclusives

Fokis-More Than One Way

Edytowane przez tripsta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź jest tylko jedna:

Mało ludzi SŁUCHA rap'u i nie dziwie się bo jak można słuchać czegoś co nie jest kierowane do nich, wywodzi się z innej kultury i obyczajów!

Czyżby tak? Popatrzeć wystarczy na cały toipc i co:

Dyskusja 6 może (paru więcej) osób.

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M.O.P - nie moge sie doczekac kiedy plytka trafi w moje łapki hehe-ale myslalem ze to ma wyjsc pod okiem g-unit gdzies poczatkiem 2007 ?? a wczesniej mial byc lloyd b.(wrzesien) young buck-(pazdz.)

Edytowane przez Yearman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź jest tylko jedna:

Mało ludzi SŁUCHA rap'u i nie dziwie się bo jak można słuchać czegoś co nie jest kierowane do nich, wywodzi się z innej kultury i obyczajów!

Czyżby tak? Popatrzeć wystarczy na cały toipc i co:

Dyskusja 6 może (paru więcej) osób.

ta kultura teraz jest miedzynarodowa , wejdz na byle jakie amerykanskie forum znajdziesz tam mase europejczykow , azjatow i kogo tylko chcesz i wszyscy ze soba zyja w zgodzie , wedlug mnie wiele ludzi w kraju slucha tej muzyki ale tylko jednostki ja rozumieja , ja sie dziwie np jak mozna sluchac rocka przeciez on tez wywodzi sie z innej kultury i obyczajow :razz: kazdy slucha tego z czym sie utozsamia ale w zadnym innym gatunku nie znajdziesz takiej mnogosci tematow jaka oferuje rap i nie mowie tu o hu.. steczkowym polskim syfie bo to trudno nazwac muzyka :lol2: zreszta rozmowe na ten temat moglibysmy prowadzic do konca swiata muzyka nie ma koloru

nowy stuff :

Chino XL-Warning (Hosted By King Tech

VA-Johnny Boy Presents-Gangs of Las Vegas

T.I.-Why You Wanna

Sidcar Da Skeleton-Systematic

Xianex-Dapper D The One

Sabotage-Release Me

Game Insane-Brainstorn

Edytowane przez tripsta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglbys tripsta nie zamieszczac singli?

A tak swoja droga skoro wymieniasz (w sumie to dzieki, bo nie musze szperac) nowosci, to moze bys sie pokusil o kilka slow komentarza po przesluchaniu?

Ja na razie jestem po nowym mixtapie The Game (cienizna - jakie to sie robi monotonne) i Ghostface Killah - Fishscale (bardzo dobra, ale jeszcze za malo razy ja przesluchalem). Z tego co wymieniles to na pewno musze dorwac nowego DJ Shadow'a i J-Dub.

Edytowane przez q-b-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglbys tripsta nie zamieszczac singli?

A tak swoja droga skoro wymieniasz (w sumie to dzieki, bo nie musze szperac) nowosci, to moze bys sie pokusil o kilka slow komentarza po przesluchaniu?

Ja na razie jestem po nowym mixtapie The Game (cienizna - jakie to sie robi monotonne) i Ghostface Killah - Fishscale (bardzo dobra, ale jeszcze za malo razy ja przesluchalem). Z tego co wymieniles to na pewno musze dorwac nowego DJ Shadow'a i J-Dub.

nie zamieszczam singli tylko albumy i mixtape'y , chyba ze cos zamiescilem przypadkowo a swoja droga pokaz mi gdzie zamiescilem singiel

new shit :

VA-Rock The Bells-Bootleg-2006

DJ Venom-Raise The Volume 3

VA-Deziak Entertainment Presents The Kuku Mixtape

Jack Flash-Calm Before The Storm

VA-DJ Capone-Summer Time Shootout

Snapper-The Sequel

VA-DJ Chuck T-Sexxxplicit Vol.20 (Hosted_By_Urban_Mystic)

VA-DJ Chuck T-Down South Slangin (Rick Ross Vs. Yung Joc)

VA-DJ Chuck T-Down South Slangin Vol. 28 (Hosted By David Banner)

VA-Ape Blends Vol.11

Spittage-From the Ave to the Ave

VA-8 Ball And Montana Trax-The Boy Somethin Great

VA-Pass it Presenterer-the Omen 2 Skits and Lost Hits

Edytowane przez tripsta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ta kultura teraz jest miedzynarodowa , wejdz na byle jakie amerykanskie forum znajdziesz tam mase europejczykow , azjatow i kogo tylko chcesz i wszyscy ze soba zyja w zgodzie , wedlug mnie wiele ludzi w kraju slucha tej muzyki ale tylko jednostki ja rozumieja , ja sie dziwie np jak mozna sluchac rocka przeciez on tez wywodzi sie z innej kultury i obyczajow kazdy slucha tego z czym sie utozsamia ale w zadnym innym gatunku nie znajdziesz takiej mnogosci tematow jaka oferuje rap i nie mowie tu o hu.. steczkowym polskim syfie bo to trudno nazwac muzyka zreszta rozmowe na ten temat moglibysmy prowadzic do konca swiata muzyka nie ma koloru"

Moglbys Tripsta powiedziec jak rozumiesz rap?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi