da_poodel_69 Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Siemka Słuchajcie, mam pytanko...Jaka jest różnica pomiędzy procem P4 2,4C@3,2, a nowym prescottem 3,2? Jak ostatnio pisałem mam msi 865p i mam okazję tanio dorwać 2,4C. Jakie są różnice w testach,wydajności? Z góry dzięki za odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajkelP Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 "Słuchajcie, mam pytanko...Jaka jest różnica pomiędzy procem P4 2,4C@3,2, a nowym prescottem 3,2? Jak ostatnio pisałem mam msi 865p i mam okazję tanio dorwać 2,4C. Jakie są różnice w testach,wydajności?" Jezeli chcesz mieć podkręconego P4 2.4c GHZ na 3.2GHz ---> czyli mnożnik 12 x FSB 267MHz natomiast niepodkręcony P4 3.2GHz (Prescott) ma tak ---> 15 x FSB 200MHz Czyli przepustowość pamięci (jeżeli wszystko bedzie ustawione DRAM:FSB 1:1 --> synchro) będzie o wiele wyższ niż w takim Prescott'e a zatem również wieksza wydajność !!! ALE nie wszystkiego. W testach Sandra Everest pokazywało mi i tak wyższą wydajność niż P4 3.2 Prescotta.... a benchmark pamięci to już wogóle na pierwszym miejscu.... Ale testy testami a użytkowanie kompa na codzien to co innego... KUPUJ TEGO P4 i kręc go na 3.2 lub więcej BEDZIESZ NAPEWNO ZADOWOLONY !!! A JAKA SERIE BEDZIESZ MIAŁ ???? Prescotty maja nowszą technologie HT i 1MB cachu L2.... a Northwoody 512Kb ale to im bez problemu wystarcza... I SIE PRZEDE WSZYSKIM NIE GRZEJA !!! SAM MIŁAEM P4 2.4C GHz podkręconego jak niżej (opis) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Masz beznadziejną płyte i wątpię by udało Ci sie na niej podkręcić tak dobrze tego 2.4C :/ to jest FSB równe 260 MHz... a chipset i865p często nie wytrzymuje magistrali 200 MHz :) Ogólnie wydajność większą będziesz miał na kręconym procku, ale musisz mieć dobre ramy, gdyż musi działać w trybie synchro :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
da_poodel_69 Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Nie wiem jaka seria, wiem, że mogę tanio kupić. A co sądzicie o P4 3,06 HT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 P4 3.2GHz (Prescott) ma tak ---> 15 x FSB 200MHz 1294624[/snapback] chyba maly bledzik sie wkradl :) bo powinno byc 16 x FSB 200MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajkelP Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 :-P "chyba maly bledzik sie wkradl :) bo powinno byc 16 x FSB 200MHz" Oj!!! WKRADŁ SIE błędzik ... ;) zgadza sie ;) 16x200MHz =3200 MHz Sorki za pomyłke !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Masz beznadziejną płyte i wątpię by udało Ci sie na niej podkręcić tak dobrze tego 2.4C :/ to jest FSB równe 260 MHz... a chipset i865p często nie wytrzymuje magistrali 200 MHz :) Ogólnie wydajność większą będziesz miał na kręconym procku, ale musisz mieć dobre ramy, gdyż musi działać w trybie synchro :roll: 1294708[/snapback] Wytrzymuje znacznie więcej niż 200MHz i dlaczego musi być synchro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 tak czytam co psizecie i mysle se ze nikt nie uwzglednil tego ze przeciez tego presotta 3,2 mozna se spoko podkrecic do conajmniej 3,8 :| moze to i goracy prescott ale bez przesady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajkelP Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 tak czytam co psizecie i mysle se ze nikt nie uwzglednil tego ze przeciez tego presotta 3,2 mozna se spoko podkrecic do conajmniej 3,8 :| moze to i goracy prescott ale bez przesady :) Oj zgadza sie :) gorący... ale 4GHz osiąga :) np u mnie :) Ale chodziło tu o porównanie 2.4@3.2 do "normalnego" 3.2 :) Widaomo ze można i 3.2 podkręcic... hi hi hi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...