Skocz do zawartości
da_poodel_69

Jaka Różnica?2,4cvs.3,2e

Rekomendowane odpowiedzi

"Słuchajcie, mam pytanko...Jaka jest różnica pomiędzy procem P4 2,4C@3,2, a nowym prescottem 3,2? Jak ostatnio pisałem mam msi 865p i mam okazję tanio dorwać 2,4C. Jakie są różnice w testach,wydajności?"

Jezeli chcesz mieć podkręconego P4 2.4c GHZ na 3.2GHz ---> czyli mnożnik 12 x FSB 267MHz natomiast

niepodkręcony P4 3.2GHz (Prescott) ma tak ---> 15 x FSB 200MHz

Czyli przepustowość pamięci (jeżeli wszystko bedzie ustawione DRAM:FSB 1:1 --> synchro) będzie o wiele wyższ niż w takim Prescott'e a zatem również wieksza wydajność !!!

ALE nie wszystkiego.

W testach Sandra Everest pokazywało mi i tak wyższą wydajność niż P4 3.2 Prescotta.... a benchmark pamięci to już wogóle na pierwszym miejscu....

Ale testy testami a użytkowanie kompa na codzien to co innego...

KUPUJ TEGO P4 i kręc go na 3.2 lub więcej BEDZIESZ NAPEWNO ZADOWOLONY !!!

A JAKA SERIE BEDZIESZ MIAŁ ????

Prescotty maja nowszą technologie HT i 1MB cachu L2....

a Northwoody 512Kb ale to im bez problemu wystarcza... I SIE PRZEDE WSZYSKIM NIE GRZEJA !!!

SAM MIŁAEM P4 2.4C GHz podkręconego jak niżej (opis)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz beznadziejną płyte i wątpię by udało Ci sie na niej podkręcić tak dobrze tego 2.4C :/ to jest FSB równe 260 MHz... a chipset i865p często nie wytrzymuje magistrali 200 MHz :) Ogólnie wydajność większą będziesz miał na kręconym procku, ale musisz mieć dobre ramy, gdyż musi działać w trybie synchro :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz beznadziejną płyte i wątpię by udało Ci sie na niej podkręcić tak dobrze tego 2.4C :/ to jest FSB równe 260 MHz... a chipset i865p często nie wytrzymuje magistrali 200 MHz  :)  Ogólnie wydajność większą będziesz miał na kręconym procku, ale musisz mieć dobre ramy, gdyż musi działać w trybie synchro  :roll:

1294708[/snapback]

Wytrzymuje znacznie więcej niż 200MHz i dlaczego musi być synchro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytam co psizecie i mysle se ze nikt nie uwzglednil tego ze przeciez tego presotta 3,2 mozna se spoko podkrecic do conajmniej 3,8 :|

moze to i goracy prescott ale bez przesady :)

Oj zgadza sie :) gorący... ale 4GHz osiąga :) np u mnie :)

Ale chodziło tu o porównanie 2.4@3.2 do "normalnego" 3.2 :)

Widaomo ze można i 3.2 podkręcic... hi hi hi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi