R@F@L Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 1) Powiedzcie mi jakie najlepiej ustawić odświeżanie w monitorze LCD. U mnie pisze, że optymalne jest1280x1024 60Hz a maksymalne to jest 1280x1024 75Hz. 2) Jakie ustawić wygładzanie czcionek ?? Jak dam na standardowe to ostrość jest rewelka a jesli dam na Clear Type to ostrość jest jakaś taka dziwna blink Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 @R@F@L,Feb 24 2005, 15:48 1) oczywiste jest ze im wiecej hz tym lepiej, jak mozna pracowac w 60 Hz :blink: 2) kwestai przyzwyczajenia, poza tym byl artykul w chip (dostepny online) jak zmienic ustawienia xp zeby na LCD wyglądało dobrze, użyj szukajki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasago Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Ouara,chyba nigdy nie miales LCD? To jest dokladnie jeden kit i nie ma zadnego porownania z wywolujacym epilepsje odswiezaniem w CRT. R@F@L,patrz wyzej ;) Dodam tylko,ze na DVI i tak wymusi ci 60Hz,a obraz bedzie ostry i stabilny jak skala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 miałem do testów na 3 dni ;) wydawalo mi sie ze 75 Hz lepiej ale moze mam zboczenie jakies czy coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Włściwe ustawienie dla LCD to 60Hz. Obraz na panelach LCD jest zupełnie inaczej tworzony niż na CRT i nie trzeba używać wysokiego odświeżana by wyeliminować migotanie. http://mva.pl/?id_kategorii=2&top=51&kategoria=54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 fajny ten artykuł czuję się oświecony przepraszam ze nieprofesjonalą opinię pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Niby różnicy pomiędzy 60Hz a 75Hz w stabilności nie ma, ale w dynamicznym obrazie to już troszkę inaczej. Ciut lepiej wygląda przy 75Hz. Więc do windy, worda itp 60Hz, ale do filmów i gier raczej 75Hz. Acha i zalezy to też troszkę od samego monitora. Najlepiej samemu sprawdzić. A 75Hz nie zaszkodzi, skoro mieści się w parametrach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Jak nie przez DVI, to 60Hz lepiej - przy przeciętnych kartach graficznych obraz ostrzejszy w rozdzielczości natywnej (jak 1280 lub więcej, bo jak 1024, to każda karta wyrobi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 U mnie producent tez zaleca 60Hz ale mam ustawione na max. czyli 75Hz. Roznicy w obrazie nie ma ale na 75Hz jakos mi plynniej myszka chodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk555 Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Czesc co myslicie o monitorze: HP L1955 19, ma ogromny kontrast bo az 1000:1 ale odswiezanie ma zalecane 60Hz, z tego co tu przeczytalem to w niczym nie przeszakadza, bo na moim CRT przy 60Hz obraz miga az oczy bola. Czy jesli monitor nie ma wejscia DVI tylko D-Sub i gdybym go podlaczyl do DVI(przy karcie) przez przejsciowke na D-Sub(mialem taka w komplecie do karty graficznej) to czy jakosc bylaby taka jakby monitor mial DVI??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Raczej nie taka jak DVI - kabel i tor analogowy monitora wtedy pracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) Mnie się wydaje, że przy 75 Hz jest mniejsze smużenie. Ale muszę jeszcze kiedyś dokładniej przyjrzeć się tej sprawie. Natomiast w 60Hz - niestety - mój radek pokazuje więcej detali na ekranie (niełatwo to zauważyć, ale jednak). Dramat normalnie! :D Edytowane 26 Lutego 2005 przez piaskoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R@F@L Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Dzięki za odpowiedź popróbuje najlepiej osobiście ;) Powiedzcie mi bo zauwżyłem u siebie 2 bad piksele: 1 świeci na czerwono na dole a drugi na biało w prawym dolnym rogu. Ten biały zapalił mi sie dzisiaj a ten czerwony mam od tygodnia. Rano tego czerwonego nie miałem ale teraz zaś sie zapalil. Czy te piksele tak znikaja co jakis czas ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Świcące pixele to paskudna sprawa, czarne są mniej przeszkadzające. Nie słyszałem o tym, żeby znikały same z siebie, chyba jak są, to już na zawsze :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 (edytowane) Na moim miałem chyba z 5 świecących (granatowe, widoczne tylko na czarnym tle i tylko jeśli w pobliżu jest coś jasnego) ale pogasły. Natomiast dwa pozostały/pojawiły się (?) i ten stan utrzymuje sie około 3 miesięcy, więc na pewno pozostaną już zapalone. Nie przeszkadzają mi w ogóle, bo widać je tylko na czarnym tle. Na szczęście jeden z nich spełnia wymogi uznania reklamacji, ale nie chce mi się teraz d..y ruszać... Zresztą mam na to 3 lata. Edytowane 27 Lutego 2005 przez piaskoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...