Skocz do zawartości
R@F@L

60hz Czy 75hz W Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

1) Powiedzcie mi jakie najlepiej ustawić odświeżanie w monitorze LCD. U mnie pisze, że optymalne jest1280x1024 60Hz a maksymalne to jest 1280x1024 75Hz.

2) Jakie ustawić wygładzanie czcionek ?? Jak dam na standardowe to ostrość jest rewelka a jesli dam na Clear Type to ostrość jest jakaś taka dziwna blink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@R@F@L,Feb 24 2005, 15:48

1) oczywiste jest ze im wiecej hz tym lepiej, jak mozna pracowac w 60 Hz :blink:

2) kwestai przyzwyczajenia, poza tym byl artykul w chip (dostepny online) jak zmienic ustawienia xp zeby na LCD wyglądało dobrze, użyj szukajki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ouara,chyba nigdy nie miales LCD? To jest dokladnie jeden kit i nie ma zadnego porownania z wywolujacym epilepsje odswiezaniem w CRT.

R@F@L,patrz wyzej ;) Dodam tylko,ze na DVI i tak wymusi ci 60Hz,a obraz bedzie ostry i stabilny jak skala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włściwe ustawienie dla LCD to 60Hz. Obraz na panelach LCD jest zupełnie inaczej tworzony niż na CRT i nie trzeba używać wysokiego odświeżana by wyeliminować migotanie. http://mva.pl/?id_kategorii=2&top=51&kategoria=54

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby różnicy pomiędzy 60Hz a 75Hz w stabilności nie ma, ale w dynamicznym obrazie to już troszkę inaczej. Ciut lepiej wygląda przy 75Hz. Więc do windy, worda itp 60Hz, ale do filmów i gier raczej 75Hz.

Acha i zalezy to też troszkę od samego monitora. Najlepiej samemu sprawdzić. A 75Hz nie zaszkodzi, skoro mieści się w parametrach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc co myslicie o monitorze: HP L1955 19, ma ogromny kontrast bo az 1000:1 ale odswiezanie ma zalecane 60Hz, z tego co tu przeczytalem to w niczym nie przeszakadza, bo na moim CRT przy 60Hz obraz miga az oczy bola. Czy jesli monitor nie ma wejscia DVI tylko D-Sub i gdybym go podlaczyl do DVI(przy karcie) przez przejsciowke na D-Sub(mialem taka w komplecie do karty graficznej) to czy jakosc bylaby taka jakby monitor mial DVI???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się wydaje, że przy 75 Hz jest mniejsze smużenie. Ale muszę jeszcze kiedyś dokładniej przyjrzeć się tej sprawie.

Natomiast w 60Hz - niestety - mój radek pokazuje więcej detali na ekranie (niełatwo to zauważyć, ale jednak). Dramat normalnie! :D

Edytowane przez piaskoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź popróbuje najlepiej osobiście ;)

Powiedzcie mi bo zauwżyłem u siebie 2 bad piksele: 1 świeci na czerwono na dole a drugi na biało w prawym dolnym rogu. Ten biały zapalił mi sie dzisiaj a ten czerwony mam od tygodnia. Rano tego czerwonego nie miałem ale teraz zaś sie zapalil. Czy te piksele tak znikaja co jakis czas ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim miałem chyba z 5 świecących (granatowe, widoczne tylko na czarnym tle i tylko jeśli w pobliżu jest coś jasnego) ale pogasły. Natomiast dwa pozostały/pojawiły się (?) i ten stan utrzymuje sie około 3 miesięcy, więc na pewno pozostaną już zapalone. Nie przeszkadzają mi w ogóle, bo widać je tylko na czarnym tle. Na szczęście jeden z nich spełnia wymogi uznania reklamacji, ale nie chce mi się teraz d..y ruszać... Zresztą mam na to 3 lata.

Edytowane przez piaskoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi