Skocz do zawartości
copycd

Pytanie o peltiera i WC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegos czasu jestem zadowolonym posiadaczem zestawu WC 12dB Zalozony jest na Duronie 950@1200 (133*9) i temp. ok 40-45 w zaleznosci od obciazenia ( a zestaw nie ma chlodnicy) I teraz mam pytanie poniewaz chcialbym (po zalozeniu chlodnicy) dolozyc do tego modul peltiera, mysle o tym by zalozyc copper shima (narazie jest bez) i teraz mam pytanie czy odrazu zalozyc peltiera czy tez uzyc jeszcze cold plate? Znajomy ma zostawic mi modul TEC 73 W jak myslicie,jak bedzie sie on spisywal, bede go chcial uzyc w przyszloci do chlodzenia jakiegos athlona xp ( 1800-2200 )

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten peltier to do teo durnia jeszcze by styknał, ale do xp będzie zdecydowanie za słaby. Wg mnie do xp minimum to jakieś 90 W ,ale ja bym mniejszego niż 120 nie instalował. Po prostu najlepiej gdy pelt ma 2x większą moc od procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz mam pytanie poniewaz chcialbym (po zalozeniu chlodnicy) dolozyc do tego modul peltiera, mysle o tym by zalozyc copper shima (narazie jest bez) i teraz mam pytanie czy odrazu zalozyc peltiera czy tez uzyc jeszcze cold plate?

TECi maja najczescie wymiary 40x40, procesor ma przynajmniej czterokrotnie mniejsza od nich powierzchnie. Coldplate spowoduje pobieranie ciepla przez 'calego' TECa. Druga sprawa to fakt, ze TECi nalezy docisnac do coldplate i bloku sila przeszlo 10krotnie wieksza niz ta, ktora przymocowujesz blok do procesora. Dlatego przykreca sie coldplate-a srubami do bloku, a potem do socketa... inaczej wyrwiesz nozki w najlepszym wypadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem ci ze ten zestaw 12db nadaje sie do d...

jakbys zalozyl takiego peltiera to obciazenie na blok wynosliloby ok. 150W (liczac straty) i po prostu chlodzenie polegaloby na tym ze woda by wrzala w tym bloku i by w chlodnicy skraplala sie spowrotem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peltiera mozna przykleic do bloku klejem termoprzewodzacym i do pelta cold plate tez klejem (trzyma jak cholera)Mialem kiedys taki bloczek z peltem i jakos nie wyrwalo mi socketa :-) Teraz ma ten zestawik 16dba, i po zmienieniu zbiornika na akwarium 25litrowe, mam max 38 C przy procku 1165 (8.5x137) to jest jakies 60W. V core to 1.775. I wydaje misie, ze jak na zestawik za 100zl bez chlodnicy to calkiem ladna temp. I jakbys zmienil na wiekszy pojemnik + jakas chlodnica od poldka, moglbys poprobowac z tym peltem.W sumie czy blok na procku ma az tak duze znaczenie ??? Chyba liczy sie powierzchnia oddawania ciepla (czyli duzy pojemnik i duza chlodnica, i rurki o w miare duzej srednicy) A nie wielkosc bloku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peltiera mozna przykleic do bloku klejem termoprzewodzacym i do pelta cold plate tez klejem (trzyma jak cholera)Mialem kiedys taki bloczek z peltem i jakos nie wyrwalo mi socketa :-) Teraz ma ten zestawik 16dba, i po zmienieniu zbiornika na akwarium 25litrowe, mam max 38 C przy procku 1165 (8.5x137) to jest jakies 60W.  V core to 1.775. I wydaje misie, ze jak na zestawik za 100zl bez chlodnicy to calkiem ladna temp. I jakbys zmienil na wiekszy pojemnik + jakas chlodnica od poldka, moglbys poprobowac z tym peltem.W sumie czy blok na procku ma az tak duze znaczenie ??? Chyba liczy sie powierzchnia oddawania ciepla (czyli duzy pojemnik i duza chlodnica, i rurki o w miare duzej srednicy) A nie wielkosc bloku

Tu chyba chodzi o ilość wody przepływającej przez blok - im więcej przepływa, tym blok jest zimniejszy, bo temperatura wody za blokim jest niewiele większa niż przed.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od jakiegos czasu jestem zadowolonym posiadaczem zestawu WC 12dB Zalozony jest na Duronie 950@1200 (133*9) i temp. ok 40-45 w zaleznosci od obciazenia ( a zestaw nie ma chlodnicy) I teraz mam pytanie poniewaz chcialbym (po zalozeniu chlodnicy) dolozyc do tego modul peltiera, mysle o tym by zalozyc copper shima (narazie jest bez) i teraz mam pytanie czy odrazu zalozyc peltiera czy tez uzyc jeszcze cold plate? Znajomy ma zostawic mi modul TEC 73 W jak myslicie,jak bedzie sie on spisywal, bede go chcial uzyc w przyszloci do chlodzenia jakiegos athlona xp ( 1800-2200 )

Pozdrawiam.

Mam pytanko na jekiej plycie i przy jakim napieciu osiagneles te 1200, bo moj ni cholery sie nie laduje na 1200, max to tyle co nizej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...