koszatek22 Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Jak juz od jakiegos czasu zauwazylem, ze moj AMD Athlon 2200 + strasznie sie grzeje. Mial nawet temp. około 59, jak uzywalem www, jakiegos menadzera sciagania, mulka. Cos troche duzo smilies/bigsmile.gif Pytam serwisanta co jest grane, a on powiedzial, ze one sie tak grzeja. Procek ma zalozonego Boxowego wentylka z aluminiowym radiatorem. jak patrze to kreci sie 1400 rpm, ale pewnie nie to wazne, a jaki ma przeplyw powietrza, tego juz nie wiem smilies/sad.gif Kolega poradzil mi zalozyc na początek wentyl co by wyciagal powietrze. Kupile Arctic Fan Pro TC. Taki za około 14 zł. Jednak on ma czujnik temp i sam sie dostosowal. Temp. proc. spadl na 47, potem kupilem tasmy okragle 2 takie po ok. 15 zl i spadl temp do <<42<<. Teraz mam zamiar po namowach kolegi zmienic ten wYciagajacy na NOISEBLOCKER ULTRA SILENT FAN S2 OEM i wCiągający na ten sam model. Tamten Arctic moze dac jako dmuchajacego na grafike(ale nie mam takiej smiesznej blaszki co dołączają do ZALMANA). Co poradzicie, bo w tych sprawach jestem zielony, a szkoda, zeby procek sie grzal. Dziekuję za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 nie potrzeban jest ci zadna blaszka: wytnij dziure w bocznej sciance na wysokosci grafy i zamontuj wentylek ... noicseblockery sa strasznie drogie btw... zastanow sie moze nad wentylkiem firmy AKASA wygladaja identycznie niektore modele np 120mm jezeli masz takie otwory to zapodaj sobie takie wirniczki ;] wlasnie jakie i ile masz tych miejsc przeznaczonych na wentylatory ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszatek22 Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 z przodu i z tylu po jednym 80x80. Noise... nie maja autoregulacji, maja kulkowe lozyska, sa wydajne i zdaje sie ze maja ponizej 17 Db dlatego takie drogie. Ale oczywiscie serdecznie dziekuje za kazda sugestię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy__ Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 (edytowane) Ja bym Ci polecil kupic wentyl na proca. Sam mialem na BOXie (odkurzacz 4000RPM) w stresie nawet 65, kupilem zatem pentagrama takiego jak w podpisie i temperatura w obudowie jak i na procku spadla bez zadnych dodatkowych wentyli. na sockecie spadlo z 36-37 na 33-34, a procek z 65 (!!!) do 49-51 w stresie @ 2100RPM. w srodku jest o wiele zimniej, i nie potrzebowalem do teog zandych wentyli w obudowie! Edytowane 24 Lutego 2005 przez andy__ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp19 Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 drogi andy... jesli myslisz ze ten twoj mega super wentyl na procku robi az tyle dobrego to zdejmj obudowe i zobazi ile stopni masz... ja nie chce wprowadzac tutaj jakis sprzeczek ale wentyl na procku tylko troche zmiesza ci powiersze w budzie, nie jest to jednak jakis super wirek :lol: ... tyle ode mnie... dobry wentyl nie jest zly ale grzejnik z budy to tez nie bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubotka Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 A ja bym radził zamiast wentylka który WYCIAGA go na druga stronę ;) i żeby dmuchał do budy temp powinna spaść o ładnych parę stopni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...