Skocz do zawartości
MARTiiii

Jak Dzielić Dysk, By Nie Tracił Partycji.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak odpowiednio partycjonować dysk. Mam 120gb i nie wiem dlaczego przy kazdym uruchomieniu instalatora windowsa xp traci mi partycje. Po uruchomieniu kompa poprstu nie ma zadnej partycji albo tylko pierwsza. Mam 2 dyski i tylko na jednym dzieja sie tkie charce. Juz drugi raz ...

Czym i na co zwrócic uwage przy dzieleniu dysku....?

Temat z problemem http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=118167

Edytowane przez MARTiiii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zakladasz za duza partycje jak na FAT 32. Pamietaj ze max. to okolo 40GB i nie polecam przekraczac tej bariery. Jesli bedzie konwertowal partycje na NTSf to rozmiar nie ma juz znaczenia.

Co do narzedzia do tworzenia partycji to (i tu wiele osob pewnie mnie skrytykuje) ja osobiscie uzywam fdiska i najlepiej sie w nim czuje.

Moze narzedzie juz leciwe i nie wykrywa poprawnie duzych dysków ale wystarczy podawac mu rozmiary partycji w % i juz jest wypas.

Nigdy nie mialem z nim problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Syatuacja taka. Dysk 120gb.

Rany max. 40gb, czyli to co u dołu chyba będzie źle? Hmm ale mi znikneły partycje N: i O:. Ten 70gb nadal widać. Partycje znikneły po uruchomieniu instalatora windowsa XP. Temat: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=118167

Podziłą zrobiłem na:

1. M: głowny ok. 70gb FAT32,

2. N: FAT32 ok. 30gb,

3. O: FAT32 ok. 10gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze używam P.Magic i jeszcze nigdy nic sie nie stało więc zwalanie winy na program jest raczej bezsensu.

Przeskanuj dysk czy nie ma jakichś uszkodzeń.

Spróbuj przekonwertować go na NTFS i sprawdź ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi