Skocz do zawartości
forest kila zbila

Najlepsze Z Najtańszych, Co Wybrać...

Rekomendowane odpowiedzi

Heja

Przymierzam się do zkupu 2x 512MB pc400 w rozsądnej cenie. chętnie posłucham o doświadczeniach kolegów z 512tkami szczegolnie o tych udanych doswiadczeniach ;-) pamięć musi sięgnąć conajmniej ~225MHz z minimalnymi timingami 2.5-3-3 T1 (z t1 coś słyszałem że przy 2x512 jest różnie..), najchętniej cl2 lub lepiej ale cudów się nie spodziewam ;-)

Plusem jest że pamięć mogę potestować,,, do wyboru na miejscu elixiry, goodramy, kingstony (z tego co wiem na elpidzie, samsungach, remarkowane i cośtam jeszcze), są też zestawy dualowe... z kingstonami luźnymi (nie z zestawu dual) 2x 512 mowil mi znajomy ze z dualem sa problemy, goodaramy sam tetowalem jakiś czas temu i działały dobrze....

Od których zacząć szukać ? Może ściągać coś jeszcze innego ?? bariera cenowa to do ~520zł za komplet w cenach hurtowych

EDIT: mogę jeszcze pogrzebać w tinmosach ;-) zapomniało mi się

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super . bo tez musze kupic tak jak ty. 2x512 byle jak najtaniej :D

wez na warsztat Elixiry , na e-giełdzie smigały przy CL3 ponad 260 :blink:

twinmosy cl2.5 , goodramy w szczególnosci;) , oraz kingstony CL3 ale na kosciam Mosfela (ew Pronos)

Jak znajdziesz cos fajnego i mozesz załatwic na handel to chetnie zakupie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze co chyba potestuje to kingston wlasnie na moselach i na samsungach jak będą ;] w sumie to do testów mógł bym coś wziąć choćby jutro ale poczekam jak się się sprzedadzą moje kingmaxy 2x256/pc4000 (uwaga reklama nie zamierzona ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam tego szukałem i nikt nie odpowiedział. byc moze wszystkie nowe sa na tym.

Feluś--> po czym twierdzisz ze elixir to dno ? na CL2.5 niektore sztuki chodza do ~240 a cl3 do 270 :? ... tylko znalesc takie...

Edytowane przez gulises

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elixir to dno ? na CL2.5 niektore sztuki chodza do ~240 a cl3 do 270  :?  ... tylko znalesc takie...

1297837[/snapback]

taaa, chodzą. przez tydzień. a potem to nawet defaultowych timingów nie chcą robić :lol: - miałem takie 333 co latały 422 - przez kilka(naście) dni.

też uważam że elixira to nawet kijem nie tykać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie. Bywaja goodramy na infineonie i na pcb brainpower.

Nieudziele Ci rad jak wygladaja - powiedzialbym ze nie widze roznicy ;)

Zalatwilem kiedys kumplowi zestawik 2x512

Ladne kwiatki mozna znalesc 250 2.5 3 3 11 1T

2 kostka niestety tylko 233 2.5 3 3 11 1T

W dualu razem tez 233

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja

Przymierzam się do zkupu 2x 512MB pc400 w rozsądnej cenie. chętnie posłucham o doświadczeniach kolegów z 512tkami szczegolnie o tych udanych doswiadczeniach ;-)  pamięć musi sięgnąć conajmniej ~225MHz z minimalnymi timingami 2.5-3-3 T1 (z t1 coś słyszałem że przy 2x512 jest różnie..), najchętniej cl2 lub lepiej ale cudów się nie spodziewam ;-)

Plusem jest że pamięć mogę potestować,,, do wyboru na miejscu elixiry, goodramy, kingstony (z tego co wiem na elpidzie, samsungach, remarkowane i cośtam jeszcze), są też zestawy dualowe... z kingstonami luźnymi (nie z zestawu dual) 2x 512 mowil mi znajomy ze z dualem sa problemy, goodaramy sam tetowalem jakiś czas temu i działały dobrze....

Od których zacząć szukać ?  Może ściągać coś jeszcze innego ??  bariera cenowa to do ~520zł za komplet w cenach hurtowych

EDIT: mogę jeszcze pogrzebać w tinmosach ;-)  zapomniało mi się

1295752[/snapback]

Szukaj pamięci V-Data lub A-Data (ten nie muszą być Vitesty)

na napięciu 3.1V biegają na 233 2.5-3-3-11 (niektórym biegają na 250MHz). Rekord na tych pamiątkach to jakieś 260 MHz przy 3.5V lub 286 MHz przy 3.7 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez sie bawie w "testowanie tanich pamieci" :lol:

najpierw wszystkie sprawdzalem na szynie 228MHz i z napieciem 2.6-2.8V w trybie Dual DDR Kingstony na Infineonach chodzily na 2.5 5 3 3 potem Kingstony na Samsungach mialem TCCC , i TCCD chodzily tak samo jak Infineony, teraz mam Elixiry na 2.5 5 3 2, inne Elixiry na modulach Nanya nie wstawaly na tych timingach, GoodRamy na G32x8 nie wstawaly na nizszch timingach niz 3 7 3 3 :lol: jak widac wszystko zalezy od szczescia, moze uda mi sie wyrwac jakies moduly ktore puszcze na CL2 :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś wie jak se radzą goodramy 400mhz? chce 2x512 i zastanawiam sie czy pujda na fsb 215-220 bo tyle mi trza:) Chodzi mi o napiecie 2,7V. Obecnie mam Twnimosy na m tec. ida na 215 i 225 na 2,9V - zwis na starcie:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Cherry_Coke

podobno te adaty dual nie vitesty sa na bh5-6 ch-6 dokladnie niewiadomo;) jak ktos ma to niech przeprowadzi jakies testy;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem po szybkim teście BLITZ 256MB no i załamka nic z tego co pisali ludzie w podanym linku przy napięciu 2.8V gold memory nie wywalał błędu od razu przy fsb 200 na cl 2,5 po zmniejszeniu napięcia do 2.7 poszły 210 ale na 220 nie było szansy albo mi sie trafił albo ludzie w tamtym linku przesadzali lub dzięki tym zmodowanym biosom

osiagali takie super wyniki pewnie z dużą stratą na wydajnosci??? jak dla mnie to kiepskie pamiątki to chyba że miałem pecha?? <_< :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi