guziq Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Co sie stanie jesli pamieci (ELIXIR 400) będą miały za niskie albo za wysokie timingi? Czy jesli w trybie TURBO (FSB333 timingi:2,0-2-2-6) komputer botooje sie do windowsa i moge normalnie smigac po necie to czy w grach też bedzie działal poprawnie? Czy w trakcie pracy komputera na agresywnych timingach moge spalić RAM-y? Co sie może dziać w windowsie co wskazywałoby mi na zbyt agresywne timingi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Przy agresywnych timmingach predzej komp sie zawiesi, wywali, zrobi restart itp. spalic sie nie spali bedzie poprostu mniej stabilny. A przy gorszych stracisz na wydajnosci. Jezeli na takich ostrych timmingach aplikacje nie beda sie sypac to znaczy ze nic sie nie dzieje zlego. A mozesz sprawdzic czy komp dziala stabilnie programem Prime95 (torture test) albo Super Pi. One pozwola okreslic czy komp jest w miare stabilny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 słyszałem ze na mojej płytce najlepsze sa timingi typu: 2-2-2-11, 3-3-3-11, 2,5-3-3-11 itp. Dlaczego z wyższym tRAS pamieci chodzą szybciej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 ZLe slyszales z tym 3-3-3-11, bo nForce nie lubi CL3. A co do reszty to nie sprawdzalem bo mam lipne kosci :mur: :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Na tak agresywnych timingach dobrze jest zapuscic memtesta w celu sprawdzenia czy pamieci nie sypia błędów. Jesli nie sypia to jest duza szansa ze beda chodzily stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) To znaczy ze lepiej by bylo jak bym dokupił np. Twinmos-a? O nich słyszałem z koleji że maja problemy z płytami Abita (moduł 512) Ale chyba jednak zaryzykuje i wezne tego kingstone-a bo jest za 250zł i ma takie same timingi jak moje elixiry. Przed chwilą sprawdziłem chodzą bez problemu na CL 2,5 przy taktowaniu 400 Edytowane 25 Lutego 2005 przez guziq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...