Skocz do zawartości
Q

Jaki Geforce ? Coś Mocnego :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..

Jakiego kupić GeForca kupić który jest wydajnijszy od 9800XT?

Z tego co się orientuje z Ati to tylko seria X800 na AGP.

Więc trzeba sie rozejrzeć wsród GF 6xxx

Myślałem o 6800LE który moduje się na GT

Nie chce wydać fortuny.

Góra to 1100zł!

Myślicie że dobrym wyborem będzie Asus V9999LE ?

Bo 6600GT jest za słaba ponieważ można na niej wykręcić góra 9k a ja mam 8k wiec róznica jest nieznacząca. ( z tymi 9k w 2003 tak słyszałem)

Prosiłbym też o jakieś linki do allegro lub sklepów z kartami graficznymi.. chodzi mi o konkretne przykłady.

Pozdro.

Edytowane przez Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie chyba najlepszym rozwiazaniem jest 6800, najlepiej od Leadteka

cytat z IN4.pl: 6800 SLI z 325/600MHz do 415/880MHz, a to nie jest wszystko. MSI ma dość słabe chłodzenie rdzenia i powyżej zaczyna się sypać. Leadtek pracuje aż do 470/880MHz !

i cenowo chyba w sam raz ;)

http://www.sklepit.pl/cgi/easyshop.cgi?vid...fu&com=PT/20795

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja własnie w piątek kupiłem winfasta 6800 za 1069zeta w proline i jestem b. zadowolony, wszystkie potoki i vertexy się bez problemu odblokowały, kręci się też ok, jak na razie puściłem go gpu410/mem 450(900ddr) i to nie jest jego ostatnie słowo. Generalnie chyba jeden z bardziej opłacalnych zakupów obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie chyba najlepszym rozwiazaniem jest 6800, najlepiej od Leadteka

cytat z IN4.pl: 6800 SLI z 325/600MHz do 415/880MHz, a to nie jest wszystko. MSI ma dość słabe chłodzenie rdzenia i powyżej zaczyna się sypać. Leadtek pracuje aż do 470/880MHz !

i cenowo chyba w sam raz ;)

1299062[/snapback]

Leadtek jest na PCIe i opiera sie o chipset NV41, a nie NV40 wiec to nie ta klasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wedlug mnie to:

1 nie ma sie co przesiadac na nic do 1100 zl, wielkiej roznicy nie poczujesz, bynajmniej nie twierdze ze 6800 LE nie jest szybszy, tylko ze roznica nie jest az tak duza

2 jesli sie juz napaliles na przesiadke, a wiem ze juz w tedy nie ma odwrotu :wink: , to bierdz 6800 LE, zawsze jest ta szansa ze sie pozwoli zmodowac i dostanie kopa

3 ja bym nei zmienial :razz: , 9800XT no nadal jest swietna karta, tak do hl2 jak i do dooma 3, wez pod uwage ze nowe ATI jest w drodze, jak wejdzie do x800 potanieja wtedy spoczko bedziesz mogl sobie zmienic, a do tego czasu na 9800 xt spokojnie dotrwasz, a jak Ci zalezy na posiadaniu grafy ktora kazdy uzna za "mocarna" to pamietaj ze 9800 xt do tak niedawna byl niedoscignionym high-endem i nie bylo na ta grafe bata :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie przesiadka pod wzgledem odczuwalnosci wydajnosci bylaby oplacalna od X800XL (narazie pci-e) przy Ati i jakims 6800 (modowalnym) ale 256 DDR3. Ceny nie sa zbyt pokrzepiajace, ale to tez beda pelne karty z tego rodzaju i dadza kopa w wysokich rozdzialkach (wiecej i lepsze pamiatki).

Za 1100zl sie wstrzymaj - nie warto tego jeszcze chyba kupowac przy dobrym 9800 z 8k w 2k3. Czekac az bedzie osiagalne cos zblizone po ostrym oc / modach do X800XT PE lub 6800Ultry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo ich ceny spadna po wyjsciu nowego ATI ktorego wydajnosc ciagle rosnie i dochodza do mnei jzu sluchy o jego poteznej wydajnosci i im wiecej idzie tego w eter tym moc obliczeniowa tej grafy rosnie, ostatnio widzialem juz nawet posty o zekomym trzykrotnym przebiciu x800 xt pe :lol: normalnie jeszcze troche i liczba potokow tego ukladu przekroczy ilosc ramu na najnowszym x850 xt :wink:

a chlopcy z ATI zacieraja juz raczki :D

apropos gdyby ta grafa miala jakols przelomowa wydajnosc, to chcialbym zobaczyc mine ludzi z NV, choc osobiscie uwazam ze oni tez szykuja nam niespodziewanke, po drugie nie ma nic gorzego niz monopol, niewazne czy nv czy ati, konkurencja daje nam nizsze ceny i starania o lepsza wydajnosc, choc czasem to owocuje seria FX lub SE to innym razem dobra cena 6600 GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tak ,jak grasz w wysokiej rozdzielczości(1600*1200) to wzrost szybkości ,będzie znacznie zauważalny ,nawet bardzo wiem to z własnego doswiadczenia po zmianie z 9800pro na x800pro (i do tego obniżyłem takt. proca na 210*11,5)

Ps jak bym miał zmieniać na twoim miejscu to tylko na kartę z 256mb :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówice, że różnica nie jest duża:

Dołączona grafika

Albo polecacie Radeona X800Pro zamiast GF 6800GT:

Dołączona grafika

Powiem szczerze że mam mętlik w głowie :huh:

Według 3Dmarków róznica w wydajności jest (po podkręceniu)prawie dwukrotna!

2k3 - 7kpunktów - 9800

2k3 - 13k punktów - 6800GT

Gram w HL2 ale jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć porównania tych dwóch procesorów dla tej gry (doom mnie nie obchodzi wogóle)

Któs mówił o rozdzielczości, ja mam LCD 17' więc max to 1280x1024 a do tego w zupełności wystarczy 128MB RAMU na karcie.

Za 1100zł mogę kupić Asusa V9999LE w pełni modowalnego na procesorze 6800GT, 2.2ms, 16/6, 350/700mhz

Więc wydaje mi się że to duża róznica w porównaniu z moim XT

Wie ktoś jak wyglada sprawa wydajności w przypadku HL2? Bo to jest dla mnie najważnijsze! :wink:

UPDATE:

Na allegro można kupić za 1400-1600zł karte GeForce 6800 GT(Ultra) Winfast 256MB 2,0ms używana która śmiga na 425/1150mhz to chyba dobra cena? Czy w tym przydaku wydajność już bedzie zauważalna?

Edytowane przez Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3dmarkami sie nie przejmuj bo one niekoniecznie przekladaja sie na wydajnosc w grach. A na pewno nie jest tak ze 6800gt jest dwa razy mocniejszy od 9800xt. A tak poza tym to powszechnie wiadomo ze doom jest napisany tak ze karty nv uzyskuja w tej grze znaczna przewage nad kartami ati ale ta przewage ale to wystepuje tylko w tej grze - doom po prostu jest robiony pod nv i tyle. Tutaj masz dobry artykul gdzie masz porownanie 9800pro do 6800. Roznice miedzy 9800xt a 6800gt bede moze troszke wieksze ale zorientujesz sie jak to wyglada - KLIK

Wg mnie przesiadac sie teraz z karty pokroju 9800xt na cos lepszego to calkowity bezsens chyba ze koniecznie i bezdyskusyjnie musisz grac w 1280x1024 z AAx4 i AFx16 i miec przynajmniej 60 fps no to wtedy ok ale to nie ma co kupowac nic ponizej 6800gt 256mb. No i jezeli masz takie zachcianki to znaczy ze kasa sie dla ciebie nie liczy - wtedy kupuj. Takie mam zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na benchmark.pl jest zestawienie kart do Half-Life 2 i X800 idzie równo z 6800GT, od 9800Pro są wydajniejsze o jakieś 20% tak na oko patrząc na wykresy, mowa o rozdzielczości 1280x1024.

Zresztą w tej grze dużą rolę odgrywa procesor podobno i nie ma już sensu do HL 2 pakować lepszej karty, niż 9800Pro.

Edytowane przez Waldek82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Jesli to jest prawda to chyba, rzeczywiscie nie ma co sobie zawraca [gluteus maximus] nowa karta..

BTW. kiedy mozemy sie spodziewac jakiegos nowego wylewu wydajnych kart?

UPDATE:

Za 1000 zyli można kupić Radka x800 1300500[/snapback]

Sapphire Radeon X800 256 MB 256 Bit TV PCI-E Edytowane przez Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W/g mnie troche bez sensu wymieniac 9800XT. W tym wypadku jak chcesz poczuc roznice to tylko x800XT, albo 6800 Ultra, ewentualnie slabsze modele modowalne do kart powyzej. Ale za 1100zl nie wiem czy cos sklecisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to jest prawda to chyba, rzeczywiscie nie ma co sobie zawraca [gluteus maximus] nowa karta..

uwielbiam takie wyniki wyrwane z kontekstu :mur:

Dołączona grafika

x850xtpe, 6800u, to przy 9800xt kupa zlomu :)

BTW. kiedy mozemy sie spodziewac jakiegos nowego wylewu wydajnych kart?

pocztytaj to

http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...004-27gpu2.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Na kazdej mapie inaczej to wyglada :D

UPDATE:

Dochodze do wniosku, ze nie ma sie co wyglupia z nowa karta bo mam niezla ;)

W grach faktycznie roznicy nie ma pomiedzy GF6800GT a moim XT

A na X800XT PE to mi sie nie chce tyle kasy pchac, poczekam az potanieje :)

A 3Dmark jest teraz wyjatkowo nie miarodajny ! o kant [gluteus maximus] obic te 13000 punktow w 2003!

Edytowane przez Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:Dochodze do wniosku, ze nie ma sie co wyglupia z nowa karta bo mam niezla ;)

zalezy jakie masz wymagania, niektorym to i gf4mx wystarczy....

W grach faktycznie roznicy nie ma pomiedzy GF6800GT a moim XT

:) szczegolnie z fsaa i aniso...przeczytales cala recke do ktorej link podalem? chyba nie...

A na X800XT PE to mi sie nie chce tyle kasy pchac, poczekam az potanieje :)

z rok-poltora

A 3Dmark jest teraz wyjatkowo nie miarodajny ! o kant [gluteus maximus] obic te 13000 punktow w 2003!

3dm05 jest imho najbardziej miarodajny, jesli mozna tak powiedziec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy jakie masz wymagania, niektorym to i gf4mx wystarczy....

Jestem nalogowym graczem CS:S wiec mam bardzo duze wymagania gram na max z x2/x16

:) szczegolnie z fsaa i aniso...przeczytales cala recke do ktorej link podalem? chyba nie...

W sumie to wiadomo i bez zadnych linkow, ale bez fsaa i aniso da sie zyc. Chodz ja gram zawsze Z o czym pisze wyzej.

z rok-poltora

Az tak dlugo nie bede czekal, pewnie sie sypne na X800 XT @PE za pól roku. bo i tak bedzie tanszy niz teraz!

3dm05 jest imho najbardziej miarodajny, jesli mozna tak powiedziec...

Ja teraz mam w tym tescie momentami 1fps wiec trudno ocenic mi :)

1300659[/snapback]

Edytowane przez Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK w twoim nicku zmieniłbym cos V-->B

moze ten 6600gt jest lepszy, nie zawsze ale jest, ale nei ze gniecie, pomysl czasami i nie plec głupstw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

czytam, czytam, czytam i dziwie się bardzo :blink:

po co ktoś chce wymieniać grafę na której wszystkie gry śmigają extra na super ustawieniach graficznych

wydaje mi się że chodzi wam Panowie generalnie albo o głupi wyścig pkt w markach, albo o szpan posiadania mocnej grafy

dla mnie marki są bardzo dobre do sprawdzenia czy grafa i cały komp działają dobrze, czy wszystko jest sprawne, a wyniki pkt mało mnie obchodzą, choć nie twierdzę, że mam je całkowicie gdzieś

podsumowując- marketing robi cuda, sprawia, ze ludzie są skłonni wydać duze sumy na sprzęt, który nie jest im potrzebny

bo jeśli lubisz grać w najnowsze gry to taki Radzio 9800 Pro czy XT a także 6600 i 6600 GT wystarczają w 100%

a kupowanie sprzętu na zaś jest totalnym nieporozumieniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram intensywnie w Counter-Stike Source.. uwielbiam tą grę.

Ale problem polega na tym, że moj Radosław czasami poprostu nie domaga i mam naprzykład po 30fps przy procesorze wykręconym na 2750mhz (!)

Dlatego postanowiłem się rozejrzeć za jakąś mocnijsza kartą graficzna.. no ale jak się właśnie przekonałem na rynku jest dziura.. Bo albo pozostane przy tym co mam albo bede musiał kupić kartę za kwote rzędu 1800zł-2200zł (X800XT PE & X850)

Myślałem, że kupie za 1100zł-1300zł jakiegoś GeForca (6800GT) i bedzie cacy jak pisałem w pierwszym poście ale okazało się, że to tylko zawracanie [gluteus maximus]!

Rozczarowałem się tym..

A 3Dmarki są z [gluteus maximus] bo to wkestia odpowiednich sterowników,sformatowanego dysku,czystego systemu itp. a nie to praktycznie żadnego odbicia w grach, świadczy o tym wykresy podane wyżej !

Edytowane przez Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam, czytam, czytam i dziwie się bardzo :blink:

po co ktoś chce wymieniać grafę na której wszystkie gry śmigają extra na super ustawieniach graficznych

a jakie sa dla Ciebe sa te "super ustawienia"? bo dla mnie np. 1280x1024 fsaa4x aniso8x i przy takich ustawieniach 9800xt juz wymiekal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

napisz sobie jeszcze 1000000000000000000000000000 pkt w 3dmarku i się podniecaj

w tak wysokiej rozdzielczości nie są potrzebne upiększacze , więc po ich wyłączeniu radzio będzie bardzo dobrze działał.

w zwykłym zastosowaniu, do grania płynnego takie grafy jak R 9800 XT, 6600, 6600 GT w 100% wystarczają

a jak ktoś nie ma co z sianem robić to niech kupuje drozsze karty no problem, ja też mam grafę za 1200 zł, ale nie podniecam się nią wogóle :)

jakbym miał teraz grafę kupować to kupiłbym grafę do 800 zł na AGP, a jeśli miałbym więcej kaski to rozejrzałbym się już za platformą na PCIE i kupił kompa z GF 6600 lub 6600 GT

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz sobie jeszcze 1000000000000000000000000000 pkt w 3dmarku i się podniecaj

w tak wysokiej rozdzielczości nie są potrzebne upiększacze , więc po ich wyłączeniu radzio będzie bardzo dobrze działał.

w zwykłym zastosowaniu, do grania  płynnego takie grafy jak R 9800 XT, 6600, 6600 GT w 100% wystarczają

Pozdro

1301085[/snapback]

Wiesz to raczej wyglada na to ze jestes zazdrosny ( chociaz napisales ze nie :wink: )

tak jak napisal przedmowca, dla kazdego normalne ustawienia i plynnosc to co innego... ja np nie wyobrazam sobie grania na 19calowym monitorze w rozdzielczosci 1024x768, minimum dla mnie to 1280x1024, oczywiscie wszystko musi byc ustawiony na maxa, albo w ostatecznosci prawie na maxa :wink: . ( ja osobiscie anizo i aa nie uzywam )

Widac takze ze nie jestes nalogowym graczem w cs-a, pozdro Q B) , w tej grze ilosc klatek i plynnosc wyswietlania grafiki maja bardzo duzy wplyw na przezycie, jakies trudnej sytuacji w grze.

Q jak napisales grasz w gierki optymalizowane pod ati, wiec aby poczuc naprawde kopa, w wydajnosci w tych grach, musialbys kupic 9 tak jak napisales ) cos pokroju x800xt, a to raczej sie nie oplaca, bo 9800xt ma niezla wydajnosc, ktora poprzez oc mozna jeszcze bardziej zwiekszyc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK w twoim nicku zmieniłbym cos V-->B

moze ten 6600gt jest lepszy, nie zawsze ale jest, ale nei ze gniecie, pomysl czasami i nie plec głupstw.

1300708[/snapback]

W którym miejscu widzisz, że napisałem iż gniecie 9800XT. Napisałem tylko, że jest lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi