Skocz do zawartości
PPone

Athlon64 + Gb K8ns

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno zakupiłem taki sprzęt:

Athlon 64 2800 (clawhammer)

płytka GA-K8NS S754, NVidia Crash K8S

2 kości ram po 512MB 400 (jedna elixir i druga kingston)

wentylator Freezone AlCu80

zasilacz modecom 350W (wiem wiem shit ale zbraklo kasy)

w zestawie znajduje sie tez FX5500 Sparkle 128MB i HDD 80GB samsunga.Wszystko obslugiwane jest przez win2k.

Odnosze wrażenie ze komputer nie osiaga pełni swoich mozliwosci gdyz praktycznie nic nie było w nim modyfikowane (nawet BIOS chodzi na standardowych ustawieniach TOP PERFORMANCE),wyniki SupePi tez sa niezadowalajace (przy 16m to ok. 23 min).

Czego nie zrobiłem a powinienem lub co mozna zrobic aby sprzet uzyskał swoja 100% wydajnosc lub nawet troszke wiecej, oczywiscie w zakresie na tyle bezpiecznym ze nie ryzykuje splania czegokolwiek.Jako ze jestem nowicjuszem overclockingu prosze o łopatologiczne porady :), jak sprawdzic czy mam odpowiednia wydajnosc i co zmienic.Z gory dzieki i pozdrawiam.Ponizej zamieszczam fotki z cpu-z.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem płyta ta ma małą wydajność)(chociaż miałem z nią styczność() na s939() i wydajnośc słaaaaaba!!!.

A jezeli chozi o twojego proca to daj mu HTx4 i fsb 250 i zobacz czy ruszy na standard v-core, jak ruszy to dobrze a jak nie to podnieś napiecie- te athlony się mało grzeją wiec próbuj.

Po karcie też cudów sie nie spodziewaj bo to tez nie jest "rumak z nieskończoną ilością energii"

Zasilacz mysle że dobry bo przecież to ModeCom nawszelki wypadek daj screen z everesta

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten procesor to nie ClawHammer tylko Newcastle (spójrz na rozmiar pamięci podręcznej)

ten Modecom nie jest jescze taki tragiczny, ale do najlepszych to on raczej nie należy (CodeGen i Megashit są jeszcze gorsze). Możesz spróbować na nim kręcić, ale sprawdzaj napięcia non stop...

jak chcesz to ja zobaczę ile u mnie poszczególne SuperPi przechodzi (mam taki sam proc tylko płytę Asusa na VIA) i zamieszczę tutaj wybiki dla porównania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poza tym to jego płyta obsługuje HT do 800 włącznie i najlepiej jak zamierza ustawiać FSB na 250 to niech zmieni mnożnik HT na 3x (może i by poszła wyżej, ale HT lepeij trzymać poniżej 1000)...

a co do RAM to na pewno na 250 nie pójdą, ale więcej danych trzeba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poza tym to jego płyta obsługuje HT do 800 włącznie i najlepiej jak zamierza ustawiać FSB na 250 to niech zmieni mnożnik HT na 3x (może i by poszła wyżej, ale HT lepeij trzymać poniżej 1000)...

a co do RAM to na pewno na 250 nie pójdą, ale więcej danych trzeba...

1299597[/snapback]

Spokojnie wytrzyma HT 1000MHZ. Moja siostra ma taki sam zestaw i chodzi sobie na FSB 250 i HT 4x. Niewiadomą pozostają pamieci. Mozna pobawic sie dzielnikami, ale na egzemplarzu siory na dzielniku 166, komp nie bootowal juz przy FSB 230.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noi i co, wejdzie chłopak do tego menu i ustawi timingi pamieci na 2,2,2,2,11????w końcu to tylko elixiry iec niewymagajmy wiele.....a jeśli chodzi o kingstony to też słyszałem ze z kreceniem krucho(kingstony sąstabilne ale niezabardzo podatne na o/c)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o Kingstonach to chyba coś źle słyszałeś - moje KVR400X64C3A/512 chodzą bez żadnego problemu na FSB 240@2,5-3-3-8... a to tylko Value RAM i to niby CL3... a co do timingów to w przypadku A64 nie mają aż tak dużego znaczenia jak przy AMD 32 bitowych (u mnie różnica między 2,5-3-3-8 a 3-4-4-8 jest bardzo, ale to bardzo niewielka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi