Fhoox Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 DO FANÓW/użytkowników AMD - jeśli nie chcecie pomóc, proszę przestańcie czytać ten topic! Witam, mam prośbę, w najbliższym czasie mam zamiar zakupić nowy komp. Po dłuższym namyśle zdecydowałem się na chyba oczywistą platformę. Po pierwsze pragne zaznaczyć, iż nie chce WOJNY AMDvsINTEL & nV vs ATi, wrzuciłem ten wątek na forum, ponieważ mam bardzo duży dylemat (oraz trochę małą wiedze na temat dobrych płyt dla intela), chciałbym żebyście ocenili poniższy zestaw, ewentualnie zapronowali jakąś sensowną alternatywe (np. inne mobo/buda): Płyta główna Asus P5GDC Pro Procesor Intel Pentium 4 530J 3.00E GHz BOX Pamięć DDRAM 2x512MB PC-400 Kingston (KVR400X64C3AK2/1GDC) CL 3 Dysk twardy (S-ATA) Samsung SpinPoint 160 GB SP1614C Karta graficzna GF PCI-E 6600 GT Leadtek WinFast PX6600GT-TDH Extreme 128 MB TV-out / DVI BOX (128-bit) Obudowa Chieftec Matrix MX-01B-D-U (bez zasilacza) Zasilacz ToPower TOP-400P5 (400W) +DVD+FDD Uwagi: - Muszę się zmieścić w przedziale cennowym do 3000 (netto) bez monitora i głośników. - Ewentualna alternatywna płyta powina być na 915P, z obłsugą DDR & DDR2 - Co do proca z serii 6xx to kasy nie starczy.... (planuję, iż za bardzo długi czas wymienię poprostu na najszybszą wersje z 6xx lub na coś nowego/kompatybilnego do mojej płyty) - Przeznaczenie kompa, narazie głównie do gier (ale z tendecją malejącą) - Nie zdecydowałem się na AMD i PROSZĘ nie chce odpowiedzi kup a64, ok. Szanuję AMD (sam mam laptopa na AXP) ale zdecydowałem się kupić Intela, nie chodzi mi o fanatyzm itd, jeszcze raz mówię NIE CHCĘ WOJNY . Słowo końcowe: - Proszę o doradzenie w kwestii mobo/zasilacza/obudowy bo do końca się nie orientuję w tym (zwłaszcza wielu mutacji jednej płyty - patrz ASUS) - Proszę tylko o rzeczowe odpowiedzi - dziękuję za wszelką pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arokis Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Radze spojrzeć tutaj pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 1) Bez gadania zmień mobo na AS8 :P 2) Zasilacz - nie mam za bardzo o nim pojęcia, poszukaj testów itp. Ja tam wolałbym w ciemni enermaxa :P :) 3) Ram wziąłbym hynix 2x512 r/j d-43 4) Dysk jest ok, ale ja wole hitachi (subiektywna opinia...) 5) Grafa - Też dokładnie się nie orientuje jak z wydajnością. Mi tam mój 9800 pasi i jest chyba bardzo porównywalny wydajnością z 6600. Nie bierz 915P bo jest słabsze od 865/875 pod względem oc i wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) No to zaczynamy :razz: - Mobo weź Abit AS8 na i865PE :D ponieważ: wydajność większa niż na i915P i duże możliwości OC :lol: - Bierz inne ramy, najlepiej 2x 512 Mb Hynix :rolleyes: ponieważ: prawie wszystkie lecą na FSB 250, czyli idealne do OC za dobrą cenę :D, można na FSB 200 zjechać z timingami - Zasilacz to jakiś Tagan 380W za ok. 250 zł :?, Chieftec odpada ze względu na słabą jakość obecnie... - Ze względu, że mobo jest na AGP to bierz GF 6800 LE Asus'a za ok. 900 zł i moduj :lol: a jak nie zmieścisz cenowo to Radeon 9800 Pro [taniej od GF 6600 GT] - Bude to radzę Ci wziąźć coś tańszego :D np. Modecom Impact :wink: Ale jak nie brak ci kasy to Chieftec styknie :) To by było na tyle... P.S. Boxowy wentyle nieźle wyje więc weź coś cichego np. Pentagram QC CU 80 za 100 zł B) Edytowane 26 Lutego 2005 przez Miravo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fhoox Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Thx, za rady, jednak wolałbym jednak bardziej "przyszłościowe", czyli PCI-Express, GF6600GT jest raczej lepszy od 9800pro?? (w modowanie 6800LE nie chce się bawić). Czy jeszcze opłaca się brać i865PE ?? nie chodzi mi o możliwości O/C. Czy różnica wydajności jest tak bardzo odczuwalna?? ( z tego co wiem, o/c na 915 jest cieniutko-ale to można pominać w moim przypadku) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 zmień ramy na hynixy, zasilacz na tagana lub be quita, i bierz mobo z pci (bardziej przyszłościowe) i grafe 6600gt pci Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 masz racje, obecnie wszystkie nowe karty postaja pod pci-e (a dopiero pozniej sa dodawane d nich mostki pci-e --> agp i tym podobne bajery), pozatym nie wiadomo kiedy 'strzeli ci cos do glowy' i zechcesz jakiego upgrade'u - np. wymiana grafy, a agp8x niedlogo moze zupelnie odejsc do lamusa. inna uwaga: dysk: moze jednak warto zainwestowac te pare zl wiecej i kupic Seagate albo WD Caviar (chyba trodniejsze do zarzniecia) jesli jestes w stanie (a wiem jakie to trodne) sie jeszcze wstrzymac, to niedlogo maja sie pojawic mobo na nForce4 pod intela ps. jesli jednak chcesz wstawiac nowe p4 na i865PE to moze ASUS P5P800, ale dla mnie to zly pomysl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fhoox Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Osobiście preferuje p4 na lga775 + 915P + GF6600GT (w tej cenie ATi na pci-e nie ma nic ciekawego) jednak nie wiem jaką płytę kupić na 915P, która jest najlepsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ediee Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 mo epox 5EPAJ jest fajny ale... ma tylko jeden kanał ide czyli tylko 2 uzadzenia ide podłączysz, ale sa 4serial ata. fajna do oc płyta. a np x800 by cie nie interesowało? za 1000zł nowe w pcp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fhoox Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 po dłuższym namyśle wybrałem jednak Gigabyte'a, trochę taniej mnie to wyniesie niż z mobo z Asusem, dzięki temu kupię lepszy RAM :D, co sądzicie o tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 obudowe Codegen - bez zasilacza do 100pln najlepiej jakbys dorwal jeszcze taka ze starej serii ,ale juz dluzsza - jednym slowem - zeby miala krotki odkrecany koszyk (a nie taki do samego spodu jak w badziewnych budach) zasilacz to cholera wie, teraz we wszystkich oszukuja z opisami - stac cie na Tagana czy Enermaxa to biez cos okolo 400W - choc te opisy pradow to lekko przesadzone sa ,ale jednak marka do czegos zobowiazuje ,wiec powinny sie spisywac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 Mobo: wziąłbym Abit AA8 DuraMAX Intel 925X mniej więcej ta sama cena co Asusa (nie posiada wsparcia DDR, dlatego musialbys kupowac DDR2, ale chipset nowszy niz i915) ewentualnie jesli chcesz duzo zaoszczedzic i posiadac DDR/DDR2 to kup: Microstar 915P Combo-FR (601-7058-010) (niewiele ponad 400zł) karte graficzna kupuj tę co podałeś :) GF PCI-E 6600 GT Leadtek WinFast PX6600GT-TDH Extreme 128 MB TV-out / DVI BOX (128-bit) ewentualnie jesli stac cie na dokladke to: GeForce 6600GT Gainward Ultra/1960 PCX XP "GS" GLH (PCI-E) Zasilacz najlepiej Tagana, Anteca. Uciekaj od Chiefteca i innych tego typu firm, które ostatnio obniżyły loty :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Ostatnio to loty wlasnie antec obniza- warto czasem poczytac, zanim sie cos "doradzi". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...