Skocz do zawartości
shakur_45

Barracuda 5 - Dostepny

Rekomendowane odpowiedzi

mhm nie wiem czy to nowosc, ale pojawily sie juz wpolsce oczywiscie sprzedarzy barracudy V pierwsze dyski maja pojemnosc 120 Gb, predkość obrotowa to 7200, a cache to nadal niestety tylko 2Mb

cena na dzien dzisiejszy ok. 900zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hie i dobrze mysle ze duzo lepsze od BIV nie beda :) ale napewno sa chichutkie . 8 MB cachu to tylko pic na wode i przyrost wydajnosci jest raczej minimalny .

Wedlug mnie mylisz sie i to znacznie :!:

przesiadlem sie z IBM IC35L040 i nie ma porownania,same ladownie windy jest widoczne golym okiem, poza tym uruchamianie progsow, gier .itp., itd-->szkoda ze sie nie mozesz sam naocznie o tym przekonac 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hie i dobrze mysle ze duzo lepsze od BIV nie beda :) ale napewno sa chichutkie . 8 MB cachu to tylko pic na wode i przyrost wydajnosci jest raczej minimalny .

Wedlug mnie mylisz sie i to znacznie :!:

przesiadlem sie z IBM IC35L040 i nie ma porownania,same ladownie windy jest widoczne golym okiem, poza tym uruchamianie progsow, gier .itp., itd-->szkoda ze sie nie mozesz sam naocznie o tym przekonac 8)

Na oko to ty mozesz sobie . Roznice w testach Caviara z 8MB cachu i bez sa minimalne , poprostu niewiele aplikacji potrafi z tego skorzystac . Oczywiscie w jakims tam stopnu wieksza ilosc cachu pomaga i troche przesadzilem , ale sugeruje sie wynikami testow a nie okiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram koziołka.

Gdy miałem IBM`a z 8MB cache było NA OKO szybciej niż na Baracudzie IV.

No i co najważniejsze: nie liczą się punkty w benchmarkach tylko to jak się naprawdę dysk sprawuje i czy działa szybko w trakcie użytkowania, a nie testowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na oko to ty mozesz sobie . Roznice w testach Caviara z 8MB cachu i bez sa minimalne , poprostu niewiele aplikacji potrafi z tego skorzystac . Oczywiscie w jakims tam stopnu wieksza ilosc cachu pomaga i troche przesadzilem , ale sugeruje sie wynikami testow a nie okiem .

Zgadzam sie z toba w 100%. A z tego co pamietam to Cavairy z wiekszym cache maja dluzsze czasy dostepu(sic!) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepustowość magistrali EIDE jest tak duża, że cache 8MB nie jest wykorzystywane. Zanim zdąży się zapełnić potrzebne dane zostaną odczytane i nie daje on specjalnego przyrostu szybkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie że 8MB pomaga! Byłem mile zaskoczony kiedy plik mp3 cirka 6MB przeniósł mi się z partycji na partycje w czasie poniżej 0,5 sekundy. Nie jestem maczo w dziedzinie obsługi systemu plików, ale wydaje mi się że on go odczytał i schował do kaszy, po czym spokojnie zapisał bez skakania po talerzu i wykonywania serii ODCZYT - ZAPIS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi