Dexter Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Probuje wykombinowac maly serwerek tylko taki ktory bylby energooszczedny bo bedzie chodzil non stop. Jak sie dowiedzialem w Wawie korzystanie z pradu jest drozsze od samego pradu :evil: Lacznie koszt kilowatogodziny wynosi prawie 40 gr. Jak na razie mam pomysl tylko na procka a mianowicie Duron 1000 odkrecony na 600 i 1,2V 8) Jak obliczylem bedzie pobieral tylko 20W wiec odpadaja jakiekolwiek wentylatory starczy sam radiator. Nie mam natomiast pomyslu na MOBO. Musi miec zintegrowana grafike i dobrze by bylo zeby miala LAN oraz byla w formacie mATX. Co do pamieci to chyba moga byc SDRAM-y. Moze jakies sugestie ? TIA. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Co do procka zastanowiłbym sie nad celkiem tulipanem. C1.2 chodzi @1.0 przy 1.005V bez wiatrczka, sprawdzone :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Ja bym sobie wziął VIA Eden :) czyli płyta + cpu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Probuje wykombinowac maly serwerek tylko taki ktory bylby energooszczedny bo bedzie chodzil non stop. Jak sie dowiedzialem w Wawie korzystanie z pradu jest drozsze od samego pradu :evil: Lacznie koszt kilowatogodziny wynosi prawie 40 gr. Jak na razie mam pomysl tylko na procka a mianowicie Duron 1000 odkrecony na 600 i 1,2V 8) Jak obliczylem bedzie pobieral tylko 20W wiec odpadaja jakiekolwiek wentylatory starczy sam radiator. Nie mam natomiast pomyslu na MOBO. Musi miec zintegrowana grafike i dobrze by bylo zeby miala LAN oraz byla w formacie mATX. Co do pamieci to chyba moga byc SDRAM-y. Moze jakies sugestie ? TIA. Pozdro Dexter Czyli planujes to samo co i ja teraz. Tyle, że ja na Pentium 3 600@450. 20 W to duzo. Seryjny P3 600EB pobiera silnie obciażony 16W. Ja bym Ci polecał Tulipana 1.0@ 667 na 1.3V powinien się zmieścić w 14-15W. I ma więcej pamieci Cache L2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 No to daliscie mi do myslenia. Ok zalozmy ze to bedzie Tulipan to jaka plyte do tego ? Pozdro DExter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 No to daliscie mi do myslenia. Ok zalozmy ze to bedzie Tulipan to jaka plyte do tego ? Aaatam Tulipan, VIA tylko i wyłącznie do czegoś co ma być oszczędne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Aaatam Tulipan, VIA tylko i wyłącznie do czegoś co ma być oszczędne...Z tym się zgadzam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Aaatam Tulipan, VIA tylko i wyłącznie do czegoś co ma być oszczędne... Z tym się zgadzam.Niekoniecznie. Via podaje moc średnia 6W dla 933 a moc max wynosi 10W! Intel podaje moc max. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Aaatam Tulipan, VIA tylko i wyłącznie do czegoś co ma być oszczędne... Z tym się zgadzam.Niekoniecznie. Via podaje moc średnia 6W dla 933 a moc max wynosi 10W! Intel podaje moc max.Ale Via i tak ma mniejszy poziom poboru mocy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 No ta ale chyba ten procek potrzebuje jakies specjalnej plyty czy socket 370 (Super7) mu styka. Nie pamietam juz na czym on smiga. Acha i ten VIA jest chyba drozszy od Tulipana ? Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 No to daliscie mi do myslenia. Ok zalozmy ze to bedzie Tulipan to jaka plyte do tego ? Pozdro DExter Taką jak ma JuLeK. Ale ona nie ma chyba zintegrowanej grafy. Ale z 30 zł mozna dokupić jakąś S3 mit 4 MB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 C3 fruwa na socket 370. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 No ta ale chyba ten procek potrzebuje jakies specjalnej plyty czy socket 370 (Super7) mu styka. Nie pamietam juz na czym on smiga. Acha i ten VIA jest chyba drozszy od Tulipana ? Pozdro Dexter śmiga na wszystkich socket 370. (bx, i810, i815e i815ep itd sis no i oczywiście Via) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 No to teraz musze pokombinowac i policzyc koszty 8) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Lepiej bierz VIA, jak na serwer starczy ci 800 ERZA może bez problemu na samym radiatorze chodzić i do tego tańszy od jakiegoś tam celerona, bo coś koło 150 zł. Jak najsłabszy zasilacz, 128 ramu, dysk, grafa wbudowana i serwerek może chodzić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 No wlasnie zauwazylem ze cena celka jest straszna. OK musze teraz poszukac info o tym wynalazku VIA. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Lepiej bierz VIA, jak na serwer starczy ci 800 ERZA może bez problemu na samym radiatorze chodzić i ...nizej taktowane procki Intela z rodziny coppermine tez a i tak moga byc wydajniejsze od VIA :!: IMHO z prockow najlepiej kupic PIII 800EB (6x133MHz) i underclockowac go na "PIII 400" (6x66MHz) dodatkowo dac nizsze napiecie (pownien chodzic nawet na 1.5V) - wtedy bedzie wydzielal okolo 10W zamiast prawie 30W do tego powinien styknac sam radiator od Titana D5TB lub moze jakis miedziany :!: z plyt glownych to cos na i815 (bo juz i815E o ile pamietam mialy wykastrowana grafike) tyle ze nie wiem czy byly jakies konkretne plyty mATX - ewentulanie zostaje i810E (bo i810 mial problemy z PIII) a plyty z tym chipem byly w przewazajacej czesci mATX reszta wg uznania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Ale koszty P3 sa zbyt duze. Niechcialbym wydawac 1000 zeta tylko 500 maks nie liczac dysku. Reszte mam znaczy zasilacz i pamieci. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Ale koszty P3 sa zbyt duze. Niechcialbym wydawac 1000 zeta tylko 500 maks nie liczac dysku. Reszte mam znaczy zasilacz i pamieci.to np Celeron 800 (8x100MHz) puszczony jako "Celeron 533" (8x66MHz) i z obnizonym napieciem o 0.1V - wydzielane cieplo 16-18W zalezy od steppingu - cena okolo 150zl (allegro) do tego plytka na i810 np taka http://allegro.pl/showitem.php?item=7865117 (podkreslam ze przykladowo) - cena 95zl lacznie okolo 250zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anyq Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 A co z zasilaczem to zre najwiecej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Zasilacz sam w sobie nie pobiera pradu. Sprawnosc zasilaczy tych komputerowych jest na poziomie 80% Jezeli caly komp mi pobierze np. 50W to zasilacz pobierze z gniazdka okolo 60W Reszta pojdzie na straty w postaci ciepla. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 A na jaki systemie ma działac ten serwer, bo jak na Linuxie to nalezaloby sie zastanowić nad tym C3. Podobno niezbyt sie lubią, ale tu niech sie wypowie jakis linuxowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Niekoniecznie. Via podaje moc średnia 6W dla 933 a moc max wynosi 10W! Intel podaje moc max.Ale czy konieczne jest kupowanie 933MHz? Przeciez można kupić jakiegoś wolniejszego C3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I_Mat Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Ale koszty P3 sa zbyt duze. Niechcialbym wydawac 1000 zeta tylko 500 maks nie liczac dysku. Reszte mam znaczy zasilacz i pamieci. Pozdro Dexter Moim skromnym zdaniem to platforma Via Eden bedzie najlepsza. ZA ~450zł masz płytę główną(17cmx17cm), ze zintegrowanym procesorem, układem chłodzenia(malutki radiator + wentyl na nim), zintegrowana grafika(nie poamiętam jaka, ale chyba coś od Tridenta; posiada wyjście TV), zintegrowana dźwiękówka, lan, jedno złącze PCI. Obsługuje SD-Ramy PC133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 U mnie w domu stoi kompiq routerek na freesco. Pentium 100 z duzym radiatorem bez wiatraka, plyta na chipsecie TX + 32mb DIMM + 2 sieciowki. Zadnego dysku ani nic, system freesco znajduje sie na dyskietce. Z zasilacza odczepiony wiatrak i powiekszone dziurki ale przy tak niskim poborze nie jest prawie wogole cieply. No i jest on calkowicie bezglosny, najbardziej halasuje dyskietka podczas odczytu :> Router dziala i po 24h ale co 2-3 wylaczam go na noc. Dexter polecam pokombinowac z taka konffiguracja. Oczywiscie taki sprzet to juz zabytek ale swoja funkcje sprawuje doskonale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 No ja mam serwerek do rozdzialki Neo+ na 166mmx 128mb ramu :), zasilacz AT 200W - zre nieduzo i do tego jaka cisza w tym kompie (bo zasilacz ma nowy, dobry i mocny wentyl puszczony na 5v) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...