Skocz do zawartości
Dexter

Serwer energooszczedny

Rekomendowane odpowiedzi

Probuje wykombinowac maly serwerek tylko taki ktory bylby energooszczedny bo bedzie chodzil non stop. Jak sie dowiedzialem w Wawie korzystanie z pradu jest drozsze od samego pradu :evil: Lacznie koszt kilowatogodziny wynosi prawie 40 gr. Jak na razie mam pomysl tylko na procka a mianowicie Duron 1000 odkrecony na 600 i 1,2V 8) Jak obliczylem bedzie pobieral tylko 20W wiec odpadaja jakiekolwiek wentylatory starczy sam radiator. Nie mam natomiast pomyslu na MOBO.

Musi miec zintegrowana grafike i dobrze by bylo zeby miala LAN oraz byla w formacie mATX. Co do pamieci to chyba moga byc SDRAM-y.

Moze jakies sugestie ? TIA.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probuje wykombinowac maly serwerek tylko taki ktory bylby energooszczedny bo bedzie chodzil non stop. Jak sie dowiedzialem w Wawie korzystanie z pradu jest drozsze od samego pradu  :evil: Lacznie koszt kilowatogodziny wynosi prawie 40 gr. Jak na razie mam pomysl tylko na procka a mianowicie Duron 1000 odkrecony na 600 i 1,2V  8) Jak obliczylem bedzie pobieral tylko 20W wiec odpadaja jakiekolwiek wentylatory starczy sam radiator. Nie mam natomiast pomyslu na MOBO.

Musi miec zintegrowana grafike i dobrze by bylo zeby miala LAN oraz byla w formacie mATX. Co do pamieci to chyba moga byc SDRAM-y.

Moze jakies sugestie ? TIA.

Pozdro

Dexter

Czyli planujes to samo co i ja teraz. Tyle, że ja na Pentium 3 600@450. 20 W to duzo. Seryjny P3 600EB pobiera silnie obciażony 16W. Ja bym Ci polecał Tulipana 1.0@ 667 na 1.3V powinien się zmieścić w 14-15W. I ma więcej pamieci Cache L2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ta ale chyba ten procek potrzebuje jakies specjalnej plyty czy socket 370 (Super7) mu styka. Nie pamietam juz na czym on smiga. Acha i ten VIA jest chyba drozszy od Tulipana ?

Pozdro

Dexter

śmiga na wszystkich socket 370. (bx, i810, i815e i815ep itd sis no i oczywiście Via)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej bierz VIA, jak na serwer starczy ci 800 ERZA może bez problemu na samym radiatorze chodzić i do tego tańszy od jakiegoś tam celerona, bo coś koło 150 zł. Jak najsłabszy zasilacz, 128 ramu, dysk, grafa wbudowana i serwerek może chodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej bierz VIA, jak na serwer starczy ci 800 ERZA może bez problemu na samym radiatorze chodzić i ...

nizej taktowane procki Intela z rodziny coppermine tez a i tak moga byc wydajniejsze od VIA :!:

IMHO z prockow najlepiej kupic PIII 800EB (6x133MHz) i underclockowac go na "PIII 400" (6x66MHz) dodatkowo dac nizsze napiecie (pownien chodzic nawet na 1.5V) - wtedy bedzie wydzielal okolo 10W zamiast prawie 30W do tego powinien styknac sam radiator od Titana D5TB lub moze jakis miedziany :!:

z plyt glownych to cos na i815 (bo juz i815E o ile pamietam mialy wykastrowana grafike) tyle ze nie wiem czy byly jakies konkretne plyty mATX - ewentulanie zostaje i810E (bo i810 mial problemy z PIII) a plyty z tym chipem byly w przewazajacej czesci mATX

reszta wg uznania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale koszty P3 sa zbyt duze. Niechcialbym wydawac 1000 zeta tylko 500 maks nie liczac dysku. Reszte mam znaczy zasilacz i pamieci.

to np Celeron 800 (8x100MHz) puszczony jako "Celeron 533" (8x66MHz) i z obnizonym napieciem o 0.1V - wydzielane cieplo 16-18W zalezy od steppingu - cena okolo 150zl (allegro)

do tego plytka na i810 np taka http://allegro.pl/showitem.php?item=7865117 (podkreslam ze przykladowo) - cena 95zl

lacznie okolo 250zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale koszty P3 sa zbyt duze. Niechcialbym wydawac 1000 zeta tylko 500 maks nie liczac dysku. Reszte mam znaczy zasilacz i pamieci.

Pozdro

Dexter

Moim skromnym zdaniem to platforma Via Eden bedzie najlepsza. ZA ~450zł masz płytę główną(17cmx17cm), ze zintegrowanym procesorem, układem chłodzenia(malutki radiator + wentyl na nim), zintegrowana grafika(nie poamiętam jaka, ale chyba coś od Tridenta; posiada wyjście TV), zintegrowana dźwiękówka, lan, jedno złącze PCI. Obsługuje SD-Ramy PC133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w domu stoi kompiq routerek na freesco.

Pentium 100 z duzym radiatorem bez wiatraka, plyta na chipsecie TX + 32mb DIMM + 2 sieciowki.

Zadnego dysku ani nic, system freesco znajduje sie na dyskietce.

Z zasilacza odczepiony wiatrak i powiekszone dziurki ale przy tak niskim poborze nie jest prawie wogole cieply. No i jest on calkowicie bezglosny, najbardziej halasuje dyskietka podczas odczytu :> Router dziala i po 24h ale co 2-3 wylaczam go na noc.

Dexter polecam pokombinowac z taka konffiguracja.

Oczywiscie taki sprzet to juz zabytek ale swoja funkcje sprawuje doskonale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...