djtomas Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) Witam! Według programów typu SpeedFan, MBM itp. temp. na NB wynosi 37-39*C Ale wskazania czujnika z termometra: http://allegro.pl/show_item.php?item=42402841 są zupełnie inne - na spodzie ZALMANA blue jest 53*C Jaka jest dopuszczalna temp. NB ? Której temp. wierzyć? POzdr. Edytowane 26 Lutego 2005 przez djtomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 sprawdź ręką ;] najlepsiejszy termometr napewno wyczujesz czy jest to 3x czy 53 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 A kto Ci powidziął że NF7 ma czujnik w chipsecie? Przecież w manualu jest dość wyraźnie narysowane że 2 czujnik (tzw system) jest umieszczony mniej więcej pomiędzy CPU a RAM! A skoro się komp nie wiesza to znaczy że wytrzymuje i nie ma się co martwić. Nie wiem czy sprawdzałaś pastę pod wiatrakim na NB ale warto to zrobić bo na niektórych egzemplarzach jest źle nałożona. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 sprawdź ręką ;] najlepsiejszy termometr napewno wyczujesz czy jest to 3x czy 53 stopni 1300059[/snapback] trudno powiedzieć ale raczej jest ok. 50*C :? wierzę miernikowi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 A kto Ci powidziął że NF7 ma czujnik w chipsecie? Przecież w manualu jest dość wyraźnie narysowane że 2 czujnik (tzw system) jest umieszczony mniej więcej pomiędzy CPU a RAM! A skoro się komp nie wiesza to znaczy że wytrzymuje i nie ma się co martwić. Nie wiem czy sprawdzałaś pastę pod wiatrakim na NB ale warto to zrobić bo na niektórych egzemplarzach jest źle nałożona. Pozdrawiam! 1300078[/snapback] wiem wiem czytałem manuala :) właśnie się tak zastanawiałem... czemu nie dali czujnika :lol: no to co za temperatury mam w SpeedFanie? Temp1 39*C Temp2 49*C (to temperatura proca na 100%) Temp3 -48*C Temp 46*C HD0 48*C Temp1 41*C i jeszcze jedno pytanie... gdzie można odczytać temperaturę proca z jakiejś tam diody? POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Żeby odczytać temp procka z diody w procku trzeba mieć płytę która to obsługuje (niektóre albo wszystkie Solteki). Temp1 to system, Temp2 procek, Temp3 to liczba losowa (temperatury są obługiwane przez chip winbonda a on ma trzy wejścia na czujniki a Abit zamontował tylko 2, programy głupieją i podają bzdury). HDD to zapewne dysk jeśli masz włączony SMART (czasem działa i bez niego:P) a reszta to nie wiem, pewnie też wytwór wyobraźni programu bo innych czujek w kompie nie ma. To wszystko o co pytasz było opisane w topicu o NF7, polecam lekturę. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 ej a wiecie moze skad sie wziela ta plotka ze temp2 to temp nb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 nie temp. NB tylko na NB (obok procka) THX ajsi mój ABIT NF7-S chyba ma taką możliwość odczytu temp. procka z diody alen nie wiem gdzie tego szukać :( POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Tak twój ma, ale innych ABITY- nie mają. Pytasz o rzeczy które są na forum o ABICIe. nie temp. NB tylko na NB (obok procka) co to znaczy?, bo ja wiem, ze na ABICIE sa dwa czujniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 on mierzyl zewn czujnikiem temp radiatorka na nb, zreszta bardzlo slusznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 abit nf7 nie ma odczytu z diody - proponowalbym to zapamietac sobie ABITY ktore czytaja temp z diody to: KD7 KD7-E KD7-G KD7 Raid AT7-max2 oprocz tego jeszcze soltek FRV i mozliwe ze DRV5 oraz asusy a7n8x(podobno ,ale to sliska sprawa ) skad sie wzielo ze druga temp to temp NB?? - jakis lamuch sobie tak wymyslil i puscil wiesc gminna znam jedna plyte ktora ma drugi czujnik 1cm od NB i mozna uzac ze podaje temp NB yta plyta to (znow) KD7 wychodzi na to ze KD7 to plyta doskonala - gdyby tylko nie padla tak bez przyczyny :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...