Skocz do zawartości
djtomas

Temperatura Na Nb 53*c !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Według programów typu SpeedFan, MBM itp. temp. na NB wynosi 37-39*C

Ale wskazania czujnika z termometra: http://allegro.pl/show_item.php?item=42402841

są zupełnie inne - na spodzie ZALMANA blue jest 53*C

Jaka jest dopuszczalna temp. NB ?

Której temp. wierzyć?

POzdr.

Edytowane przez djtomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto Ci powidziął że NF7 ma czujnik w chipsecie? Przecież w manualu jest dość wyraźnie narysowane że 2 czujnik (tzw system) jest umieszczony mniej więcej pomiędzy CPU a RAM!

A skoro się komp nie wiesza to znaczy że wytrzymuje i nie ma się co martwić. Nie wiem czy sprawdzałaś pastę pod wiatrakim na NB ale warto to zrobić bo na niektórych egzemplarzach jest źle nałożona.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto Ci powidziął że NF7 ma czujnik w chipsecie? Przecież w manualu jest dość wyraźnie narysowane że 2 czujnik (tzw system) jest umieszczony mniej więcej pomiędzy CPU a RAM!

A skoro się komp nie wiesza to znaczy że wytrzymuje i nie ma się co martwić. Nie wiem czy sprawdzałaś pastę pod wiatrakim na NB ale warto to zrobić bo na niektórych egzemplarzach jest źle nałożona.

Pozdrawiam!

1300078[/snapback]

wiem wiem czytałem manuala :)

właśnie się tak zastanawiałem... czemu nie dali czujnika :lol:

no to co za temperatury mam w SpeedFanie?

Temp1 39*C

Temp2 49*C (to temperatura proca na 100%)

Temp3 -48*C

Temp 46*C

HD0 48*C

Temp1 41*C

i jeszcze jedno pytanie... gdzie można odczytać temperaturę proca z jakiejś tam diody?

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby odczytać temp procka z diody w procku trzeba mieć płytę która to obsługuje (niektóre albo wszystkie Solteki).

Temp1 to system, Temp2 procek, Temp3 to liczba losowa (temperatury są obługiwane przez chip winbonda a on ma trzy wejścia na czujniki a Abit zamontował tylko 2, programy głupieją i podają bzdury). HDD to zapewne dysk jeśli masz włączony SMART (czasem działa i bez niego:P) a reszta to nie wiem, pewnie też wytwór wyobraźni programu bo innych czujek w kompie nie ma. To wszystko o co pytasz było opisane w topicu o NF7, polecam lekturę.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit nf7 nie ma odczytu z diody - proponowalbym to zapamietac sobie

ABITY ktore czytaja temp z diody to:

KD7

KD7-E

KD7-G

KD7 Raid

AT7-max2

oprocz tego jeszcze soltek FRV i mozliwe ze DRV5 oraz asusy a7n8x(podobno ,ale to sliska sprawa )

skad sie wzielo ze druga temp to temp NB?? - jakis lamuch sobie tak wymyslil i puscil wiesc gminna

znam jedna plyte ktora ma drugi czujnik 1cm od NB i mozna uzac ze podaje temp NB

yta plyta to (znow) KD7

wychodzi na to ze KD7 to plyta doskonala - gdyby tylko nie padla tak bez przyczyny :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi