Skocz do zawartości
K-Quba

Monitor Po Spotkaniu Z Magnesem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj przez przypadek położyłem obok monitora (CRT) na kilka sekund głośnik samochodowy, w którym był dość mocny magnes. Opamiętałem się po paru sekundach jak obraz zaczął wariować i zaraz odłożyłem głośnik dalej. Niestety na środku ekranu jest obszar ciemniejszy niż reszta. Wygląda to strasznie, szczególnie na jasnym tle. Czy można coś z tym zrobić czy pozostaje mi wymiana monitora, ewentualnie czy jak oddam go do serwisu(mam jeszcze gwarancje) to czy jest szansa na to że mi go naprawią ew. wymienia na nowy bez problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monit da sie rozmagnesowac ... sprobuj najpierw uzyc funkcji w menu .... druga metoda to uycie magnesu w ten sposob ze jezdzisz nim bardzo blisko kineskopu dosyc powoli dokladnie po calej powierzchni .. podobno pomaga , ale rob to na wlasna odpowiedzialnosc , albo poczytaj na googlu , ew. http://www.elektroda.pl/rtvforum/forums.html ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys zrobilismy cos takie na informatyce. Plama na monitorze na pol ekranu i niczym nie idzie tego "zmyć". Probowalismy degausse nic. Wylaczylismy monitor na kilka minut i tez nic.

Dopiero po kilkunastu wcisnietych degaussach i ponownym wylaczeniu monitora plama zeszła. Utrzymywała sie jakies 15minut ale zeszła. Moze u ciebie tez w koncu zniknie próboj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba to coś poważniejszego, bo monitor całą noc był wyłączony z prądu i nic, a degause robiłem z 30 razy. Jak nic nie pomoże do 2 dni to spróbuje lutownicą transformatorową.

Edit

Na forum elektrody napisali żeby użyć elektromagnesu z lutownicy transformatorowej, i wiecie co? To działa! Wystarczyło blisko ekranu włączyć lutownicę na poł sekundy i już wszystko ok. Dzięki za pomoc.

Edytowane przez K-Quba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi