Gość wortigern Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Mam krotkie pytanie, czy jeśli zasilacz nie jest mocno obciazony to moze dawać duze napiecia? Wlozylem sobie do mojego starego kompa (2 w podpisie) codegena i zmierzylem napiecia na 12V, wyszlo 12,4V (miernikiem), czy to normalne ?? moze zasilacz nie jest dociazany (hehe), mam zamiar niedlugo wlozyc gf 2 mx i sie boje :lol: . Wytłumaczcie ciemnemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Masz wysokie +12V, ponieważ u ciebie bardziej obciążona jest linia +5V. Normalne dla Codeshitów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 a pewnie że może, jak mu obciążysz 5ątkę to 12tka leci w górę,, ot takie humory kodeszitka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wortigern Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 hehe, a gf 2 mx dociazy mu troche 12v ? kurde myslalem ze na takim slabym kompie napiecia bede lepsze, jednak co codegen to codegen :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 hehe, a gf 2 mx dociazy mu troche 12v ? kurde myslalem ze na takim slabym kompie napiecia bede lepsze, jednak co codegen to codegen :lol: 1300614[/snapback] Niestety tak karta dociąży +5V ;), czyli +12 pójdzie jeszcze bardziej w górę ;) Ot urok starszych płyt, które wszystko zasilają z +5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fio Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Niestety tak karta dociąży +5V ;), czyli +12 pójdzie jeszcze bardziej w górę ;) Ot urok starszych płyt, które wszystko zasilają z +5V. 1300958[/snapback] Jestem przed zakupem płyty Asusa A7n8x-e Deluxe (do tego Sempron 2400+ i grafika radeon 9550). Wiem, że płyta zasila procesor z +5V, jak jest z grafiką? Skąd mogę się tego dowiedzieć? Mam zamiar zakupić standardowego Chiefteca 360-202DF z pasywnym PFC i boję się, że już na samym początku (po zakupie) zasilacz będzie zbyt mocno obciążony... Co zatem zasilane jest z 12V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Niestety tak karta dociąży +5V ;), czyli +12 pójdzie jeszcze bardziej w górę ;) ... 1300958[/snapback] troche nie tak :P karta obciazy i +3.3V i +5V - z tym ze to pierwsze bedzie okolo 2x bardziej obciazone :idea: ... jak jest z grafiką? Skąd mogę się tego dowiedzieć? Mam zamiar zakupić standardowego Chiefteca 360-202DF z pasywnym PFC i boję się, że już na samym początku (po zakupie) zasilacz będzie zbyt mocno obciążony... Co zatem zasilane jest z 12V? 1301088[/snapback] ad 1 - grafika jest zasilana z +3.3V i z +5V co do obciazenia to twoja grafika zuzyje okolo 20W wiec tak bardzo nie obciazysz tego zasilacza ad 2 - na plycie ktora zasila procka z +5V napiecie +12V wykozystywane jest do zasilania: wszelkich silniczkow (wiec w gre wchodza wszelkie napedy CD/DVD/HDD/FDD oraz wentylatorki zasilane napieciem +12V) oraz niektorych elementow na plycie glownej (ale to sladowe ilosci nie wiecej niz 0.5-0.7A) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fio Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 ad 1 - grafika jest zasilana z +3.3V i z +5V co do obciazenia to twoja grafika zuzyje okolo 20W wiec tak bardzo nie obciazysz tego zasilacza ad 2 - na plycie ktora zasila procka z +5V napiecie +12V wykozystywane jest do zasilania: wszelkich silniczkow (wiec w gre wchodza wszelkie napedy CD/DVD/HDD/FDD oraz wentylatorki zasilane napieciem +12V) oraz niektorych elementow na plycie glownej (ale to sladowe ilosci nie wiecej niz 0.5-0.7A) 1302248[/snapback] Serdeczne dzięki, trochę mnie uspokoiłeś, a już się rozglądałem za płytą z dodatkowym zasilaniem dla procesora. :wink: Byłem przekonany, iż CD/HDD są zasilane z +5V (jakaś atosugestia, iż to molexy...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Z której lini zasilany jest CPU (na K7VZA Duron1600@2000)? Bo po @ dość znacznie poszła mi w górę +12V tzn. jest 12,54-12,66 i np. przedwczoraj komp mi się zrestartował podczas nagrywania CD (pewnie +12V poszło za wysoko i papa). Teraz zastanawiam się czy zmienić tego złoma na mocniejszy zasilacz, czy zostawić tak? Pozatymi restartami wszystko stabilnie (także podczas oglądania DVD) :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 :rolleyes: IMO zasilany jest z +5V na co wskazuje brak dodatkowego gniazda zasilania i fakt ze to chip od VIA bo to raczej od nForce zaczal sie zmieniac sposob zasilania AMD (no moze przy VIA KT400A w gore moze sie zdazyc ze zasilanie leci z +12V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Zmień na coś mocniejszego przyda ci się jak nie teraz to jak kompa zmienisz najlepiej coś ponad 420W bo jak mniej to za rok i tak kupisz jeszcze raz zasilacz....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...