Skocz do zawartości
Piterix

Mohpa - Skacze Na 6800 Gt, Jaką Więc Kartę Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem wygląda tak: Mam GF 6800 i gra skacze (nie często ale czasem się przytnie i to w momencie kiedy jest wokół dużo żółtków a ja muszę szybko reagować i BAAARDZO mnie to wkurza!).

Po podkręceniu GF 6800 do wersji ULTRA (400/1100) Wszystkie gry działają super (np. Half Life 2, NFS, itd.) wszystkie 3D Marki (2001, 2003, 2005) też super, żadnych zwisów czy artefaktów. Procek 2400Mhz i pamięć (1Gb CL2, 3,3,6) porządnie przestestowane (wielogodzinne testy Prime 95 i memtest86+) wszystko stabilne.

A MOHPA DZIWNIE KRZACZY !!!! :mur:

Jaki więc sprzęt jest potrzebny do MOHPA ??

Czym testujecie stabilność podkręcenia karty ??

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies juz czytałem ze na 6600gt tez sie przycinało ale mnie to dziwi, bop ja mam p4 2.8,2x256ddr i gf 6200@6600 i gra w 1024/768 high ps2 chodzi plynnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patha użyłem, nie pomógł.

No jeszcze w tym problem dla kogo jak jest płynnie. Gra cały czas ma 70 FPS ale czasem na moment spada do 20 FPS - moment jest tak krótki że tylko kontem oka mogę dojrzeć że to 20 FPS. Ale ja to CZUJĘ !! Jak ruszam myszką (Logitech MX 500) i strzelam do bandy żółtków (nie jestem razistą i nie mam ksenofobi) to czasem obraz lekko przycina i mnie to wkurza bo karta za prawie 2k powinna Q... lepiej działać :mur: !!!!

Hilfe !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam ten problem wlasnie w MOHPA...niekiedy przytnie ch...wie czemu !!! Kombinowalem ze sterami ale jak narazie nic nie pomoglo!!! Wielu ludzi skarzy sie ze im gry tna na serii 6800 a na Radeonie 9800Pro chodzily bez problemow!!! troche mnie to wkur... ale co zrobic :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Patha użyłem, nie pomógł.

No jeszcze w tym problem dla kogo jak jest płynnie. Gra cały czas ma 70 FPS ale czasem na moment spada do 20 FPS - moment jest tak krótki że tylko kontem oka mogę dojrzeć że to 20 FPS. Ale ja to CZUJĘ !! Jak ruszam myszką (Logitech MX 500) i strzelam do bandy żółtków (nie jestem razistą i nie mam ksenofobi) to czasem obraz lekko przycina i mnie to wkurza bo karta za prawie 2k powinna Q... lepiej działać  :mur: !!!!

Hilfe !!

1300702[/snapback]

Spróbuj tych nowych ForceWare'ów 71.84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze problem tkwi nie w karcie a w procu :rolleyes:  Nie od dzisiaj wiadomo ze procki AMD maja problemy jak na ekranie robi sie duza sieczka :wink: pozdrawiam

1300836[/snapback]

Pierwsze słysze!

ja się nie spotkałem z takimi opiniami! :?

Edytowane przez Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słysze!

ja się nie spotkałem z takimi opiniami! :?

1300857[/snapback]

To poczytaj forum to sie spotkasz :D Nie chce mi sie znowu klucic bo znowu wpadnie moder i zamknie ten temat... Na AMD sa duze wahania fps'ow wieksze niz na P4... Srednie wartosci sa wyzsze na AMD ale minimalne sa wyzsze na P4 :wink:

Jak dla mnie EOT :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To poczytaj forum to sie spotkasz :D  Nie chce mi sie znowu klucic bo znowu wpadnie moder i zamknie ten temat... Na AMD sa duze wahania fps'ow wieksze niz na P4... Srednie wartosci sa wyzsze na AMD ale minimalne sa wyzsze na P4 :wink:

Jak dla mnie EOT :wink: pozdrawiam

1300879[/snapback]

Ja też pierwsze słysze... Szczególnie, że w innych grach jakoś nie mam wahań FPS'ów !!!! Pozatym AMD XP z 1 Mb cash (rdzeń Barton) taktowany 2400 Mhz to wcale nie jest kiepski procesor :angry: !!

Sterów nowych próbowałem - pograłem 30 minut (tak dla testów) i przycina. Po podkręceniu karty nawet niewielkim w grafice pojawiają się błędy :mur: . Czy komuś ta gra chodzi naprawdę PŁYNNIE (czytaj - bez ŻADNEGO ZACIĘCIA !!) ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też pierwsze słysze... Szczególnie, że w innych grach jakoś nie mam wahań FPS'ów !!!! Pozatym AMD XP z 1 Mb cash (rdzeń Barton) taktowany 2400 Mhz to wcale nie jest kiepski procesor  :angry: !!

eee...to ile on ma tego cache'u?

Sterów nowych próbowałem - pograłem 30 minut (tak dla testów) i przycina. Po podkręceniu karty nawet niewielkim w grafice pojawiają się błędy :mur: . Czy komuś ta gra chodzi naprawdę PŁYNNIE (czytaj - bez ŻADNEGO ZACIĘCIA !!) ????

no mi nie chodzi plynnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOHA PA tak naprawdę trochę przegina z wymaganiami ,na moim sprzęcie

gra w większosci miejsc chodzi całkiem płynnie ,jakieś 45-50 fps

ale czasam i przytnie jak cholera ,spada do poniżej 20 fps

Taki urok tej gry ,było nie było gra na zmodyfikowanym silniku Quake3

który pierwotnie nie był pisany pod gry z tak ogromną ilością textur ( roślinność )

Ten silnik trza by w ponad 60% przepisać od nowa a nie modyfikować na chama

A co do róznic w wydajnosci AMD Vs Intel ,to coś w tym musi być

nie miałem okazji sprawdzić na iluś tam grach ,ale w przypadku

MOHA PA i Doom3 na sprzęcie AMD są rzeczywiście większe wachania

i tu nie chodzi chyba o same CPU tylko o płyty głowne i ich chipset

jak tak porównuje otwieranie okien ,uruchamianie progsów

to u kumpla z procem P4 3,4 GHz ( ta sam grafa i też 1GB Ramu )

jest ciut szybciej na oko jakieś 10-15% szybciej :/

bardzo mnie to wkurza ,ale cóż począć ,wybrałem to na co mnie było stać

Tyle dobrego że w grach to Ja mam więcej fps np w D3 i FC jakieś 10%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piterix

W programie PCI Latency Tool 2.3 - PCI Bridge ustaw na "0" a w VGA Controler ustaw "32" lub "64" w zaleznosci od tego jak lepiej bedzie Ci chodzilo!!! Ja mam ustawione "64" i na sterach 71.84 nie mam juz zadnych wku.... przyciec!!! B)

edit:

@krzychoo

wczesniej tez przestawialem to nawet na 512MB ale nie pomagalo w 100% chociaz poprawa byla

Edytowane przez traxit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

No i pojawil sie urzytkownik P4 :)  Napisz cos wiecej jak Ci gierki chodza szczegolnie MOHPA czy masz jakies dziwne spadki fps'ow :wink: pozdrawiam

1302569[/snapback]

Kolega słusznie zauważył - tu problemem właśnie może być Aperture size- skoro sama karta ma 128Mb to 64 to ciutke przymało, zwłaszcza w singlu (lub Athlonach XP) lub przy małym taktowaniu pamięci i rozluźnionych timingach. więc IMHO nie proce AMD sprawiają problem ale przepustowość RAMu- czyli RAm panowie, RAM- jeśli mamy single lub XPka lub 754 to trzeba trochę podkręcić a najlepiej mieć 1GB...stąd te wszystkie problemy- ludzie z P4 i 939 nie powinni mieć problemów z racji na tą własnie ogromną przepustowość (no i pod warunkiem odpowiedniego ustawienia Aperture).

Zresztą MOHPA to taka właśnie gra, że niby nic specjalnego a rzeczywiste wymagania z kosmosu :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...stąd te wszystkie problemy- ludzie z P4 i 939 nie powinni mieć problemów z racji na tą własnie ogromną przepustowość (no i pod warunkiem odpowiedniego ustawienia Aperture).

ta ogromna przepustowosc w przypadku s939 niewiele daje, w kazdym badz razie nie tyle ile mozna by po niej oczekiwac...

Zresztą MOHPA to taka właśnie gra, że niby nic specjalnego a rzeczywiste wymagania z kosmosu  :blink:

jezeli silnik gry jest kiepski, to nawet super, hiper wydajny sprzet nie rozwiaze problemu, a taki wlasnie jest silnik mohpa...imho totalnie rozjechany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piterix

W programie PCI Latency Tool 2.3 - PCI Bridge ustaw na "0" a w VGA Controler ustaw "32" lub "64" w zaleznosci od tego jak lepiej bedzie Ci chodzilo!!! Ja mam ustawione "64" i na sterach 71.84 nie mam juz zadnych wku.... przyciec!!! B)

Sprawdziłem te ustawienia - może ciut lepiej... a może to efekt placebo... bo dalej czasem przytnie. A NIE POWINNO PRZYCINAĆ !!!! BO TO PODOBNO TAKA SUPER KARTA !!!!!!

Jeszcze poprubuję ustaień PCI Latency i dam znać jeśli się uda coś poprawić - a jeśli się nie uda to nie dam znać bo będę :angry: (czytałem ten topic na guru o PCI Latency i w sumie to nie wiadomo czy pomaga czy nie i na jakim sprzęcie ;-) )

Spróbowałem też dać AGP z 64 MB na 256 MB... nie ma ŻADNEJ różnicy...

ps. Na nowych sterach (75.80 czy coś takiego, nie pamiętam a nie z domu piszę) z podkręconym rdzeniem do 400 Mhz nie mam żadnych błędów w MOHPA !!!!!!! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet super hiper karta nie pomoże, jeżeli ktoś próbuje grać w mohpa bez przycinania z 512mb pamięci ram, skoro momentami pobór pamięci wynosi ponad 1GB, czyli połowa, to swap.

1305735[/snapback]

:blink:

A kto pisze ze ma 512MB :rolleyes: Oblookaj wszystkie posty Piterix'a...szczegolnie pierwszy :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

A kto pisze ze ma 512MB :rolleyes:  Oblookaj wszystkie posty Piterix'a...szczegolnie pierwszy :wink: pozdrawiam

1305759[/snapback]

Mój błąd, zauważyłem w podpisie 2x256, to nie zwróciłem uwagi na to, że jest jeszcze 512 przedtem. I tak engine jest skopany i nie ma na to rady, chociaż właściwie to zacina tylko w Pearl Harbour i Tarawa. Środek gry działa całkiem dobrze, o ile pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd, zauważyłem w podpisie 2x256, to nie zwróciłem uwagi na to, że jest jeszcze 512 przedtem. I tak engine jest skopany i nie ma na to rady, chociaż właściwie to zacina tylko w Pearl Harbour i Tarawa. Środek gry działa całkiem dobrze, o ile pamiętam.

1305836[/snapback]

W sumie to cała gra działa mi prawie całkiem dobrze. Te przycięcia są bardzo żadkie i bez problemów można grać. Chodzi tylko o sam fakt przycinania.

Kiedyś miałem Amigę 500 512 Kb pamięci dokupiłem 2 Mb RAMu i NIC SIĘ NIE CIĘŁO !! NIGDY !! Wszystkie gry chodziły idealnie !!

A teraz - kupuję sprzęt za grube pieniądze a gry przycinają. Wczoraj zagrałem w Morrowind i co - TNIE !! też nie mocno ale jakoś na GF 4 Ti 4200 Morrowind chodził dokładnie tak samo. Czy przypadkiem producenci kart graficznych nie robią nas w jajo ?? Kto tak naprawdę wie jaka jest charakterystyka bajnowszych chipsetów - niby 16 potoków - ale może to 8 potoków i dwa TMU w każdym, a może dalej 4 potoki tylko 4 TMU. Wogóle wkurza mnie to.

Testowałem PCI Latency - różnicy wogóle nie widać przy różnych ustawieniach.

I jeszcze zastanawiem mnie dlaczego jak włączę sprzętowe wspomaganie dźwięku 3D (SB Audigi Player) to np. w Morrowind głosy postaci mi się urywają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem Amigę 500 512 Kb pamięci dokupiłem 2 Mb RAMu i NIC SIĘ NIE CIĘŁO !! NIGDY !! Wszystkie gry chodziły idealnie !!

no i wlasnie to jest. b.dobry przyklad porzadnego kodowania i wykorzystania sprzetu, choc amiga jako sprzet to zupelnie inna bajka - obecne telefony maja 10x wieksze mozliwosci niz wspomniana amisia...

powtorze jescze raz - [gluteus maximus] za przeproszeniem zrobisz jesli masz skopany silnik gry, niech to w koncu dotrze do Ciebie - chcesz miec ladnie, szybko, przepisz cala gre i bedziesz mial poroblem z glowy...to nie te czasy, ze do pisania gier podchodzilo sie z "sercem", teraz liczy sie tylko $ i czas, aby jak najszybciej wydac tytul...takie zycie i albo sie z tym pogodzisz, albo przerzuc sie na konsole - chociaz na nich tez zdarzaja sie tytuly-kiszki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, ale głupoty piszecie ;)

Kurde, przeżywacie, że dajecie kupę kasy na sprzęt i gry skaczą. Ale to jedna gra skacze ! MOH PA jest jeszcze na silniku Quake3 (jeżeli się nie mylę) z dołożonymi bajerami - to jak ta gra ma dobrze działać ? Silnik ile ma - 3lata ? Jest stary i już nie wydala, a MOH PA na pewno nie jest szczytem możliwości koderskich. U mnie skacze i jeszcze kupę doczytuje - grać się nie da - i co - i nic ! W [gluteus maximus] mam jedną zwaloną grę - inne chodzą super.

To samo porównywanie gier z dzisiaj do Amigi. No sorry, czysta głupota imo. Odpal sobie emulację Amisi i gry - będą płynne. Jak a tam była grafa, ludzie.... A co do Morrowinda - gra też jest już stara, a te nowe grafy (szczególnie seria 6xxx) są projektowane pod nowe gry, vide 3dmarki - w 01 są małe wyniki, a w 03,05 już karta się rozkręca.

Imo można zamknąć topika.

Ps - nie chcę kłótni, nie odczytujcie tego jako atak na kogokolwiek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt faktem gra jest zrąbana. Początkowo grałem w nią na 512mb i co chwilę się doczytywało a po dołożeniu 256mb już da się grać. Mam kartę GF 6800Winfasta i tak jak mówię przy większej ilości ramu da się spokijnie grać. Przy 512 trochę dla tej gry to za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silnik Q3 ma 6 lat

Eh, ilez to lat ja juz w to gram :)

Osobiscie testowalem p4 2.8 Ghz i celerona D 2.66@3.7 (oba lga775) i na p4 nie podkreconym gdy bylo duzo wrogow to nie spadaly tak fps jak na wykreconym celku

Spadki byly ale lagodne i nie wkurzajace tak jak na celku-czasem nieda sie grac normalnie

Spadki fps sa tez w nfs:u2

Karta 6600gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi