byjek Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Więc może ktoś z was orientuje sie czy procesory Intel Centrino oparte o rdzenie Dothan i Banias , oraz oparte na tych rdzeniach celerony mobilne 1,3-1,5 współpracują ze zwykłymi płytami głównymi opartymi o chipset ATi RS300 , i jak to wszystko wygląda :> w praktyce , może ktoś z was bawił sie w twen sposób , bo z teog cie wiem jeśli istaniała by możliwiść wspólpracy to była by to dość fajna sprawa bo za 400-500 zł można kupić Dothana 1600 z chachem 2MB :) nie dość ze to sdamo w sobie pięknie kopie to jeszcze sie nie grzeje i myśle ze ne bylo by problemu z podkręceniem :D Może ma ktoś możliwość sprawdzenia , lub posiada jakąś wiedze choćby teoretyczną na ten temat , bede wdzieczny :) Z tego co wiem , a wiem z jakiegos artykułu na zagranicznych serwisdach ktorego nie moge odnależć :mur: ze Dothany na zwykłych płytkach ruszaja , a że w specyfikacji intela naja wspołprace tylko z chipsetami mobilnymi podobnie jak Baniasy i Celki M tio teoretycznie jesli Dothany ruszaja to teoretycznie inne też powinny :lol: chodzi mi głównie o zgodność z chipsetem ATI RS300 , z góry dziekuje za wszystkiwe wypowiedzi o ile wogole takie sie pojawią :wink: ps. w google już szukałem ,hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Zadałem to samo pytanie na tym forum w dziale przeznaczonym dla notebooków: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=118043 --> nikt jeszcze nic ciekawego mi nie odpisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 (edytowane) a z mobo na i875?? bo podstawki sie roznia chyba tylko jedna nuzka nie?? P4 to 478 a PM 479 to jakby ta nuzke upitolic i wsadzic procka (o ile ma takie same wymiary i rozstawy nuek) to moze by ruszyl:PP jest ktos chetny do sprawdzenia?? Edytowane 27 Lutego 2005 przez Fidel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byjek Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 a z mobo na i875?? bo podstawki sie roznia chyba tylko jedna nuzka nie?? P4 to 478 a PM 479 to jakby ta nuzke upitolic i wsadzic procka (o ile ma takie same wymiary i rozstawy nuek) to moze by ruszyl:PP jest ktos chetny do sprawdzenia?? 1301313[/snapback] z tego co sie dowiedzialem z innych zródeł celerony M chodzą :) jednak z centrino nie wiadomo jak jest poniewaz one domyslnie sa na socket 479 :unsure: ni wiem w kazdym razie celki chodzą , w tygodniu ide zakupić Mobilka nowego na gwarce 1500Mhz za 199 zł z napiatkiem 1,3 V i zobaczymy co to potrafi . nieomieszkam was powiadomić:) w kazdym razie koles ktory to sprzedaje zapewnia o tym ze ruszaja na 478 na kazdej płycie , a ich wydajność jest w granicach p4 2,2-2,4 ... ciekaw jestem czy to sie kręci ale za 199 zł .... jeden h... bo za 199 to se mozna kupic p4 1,5 wiliamette i tojak sie dobrze znajdzie , a to ma chociaz gwarke:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byjek Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 ehhh myślałem ze tu ktos ma o czymkolwiek pojęcie ale widze ze wy rzeczywiscie umiecie napisac tylko google.pl albo poprostu nic :P 13k userow i nikt nic nie wie , to zupełnie jak za komuny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 celek M to to samo co pentak M tylko bez jakiejs technologi spowalniajaco oszczedzajacej:P a tak to to jest to samo najwyzej caschu mniej:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byjek Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 no nie bo to ma 512 lub 1 mb chachu i jest robione na Baniasie :) znaczy centrino1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 To se ne da. Procki pracuja z inymi parametrami szyny a jedyne podobienstwo to podstawka. Szyny nie sa ze soba kompatybilne i brak jakiegokolwiek wsparcia ze strony BIOSu, bez ktorego jak wiadomo nic nie bedzie sie dzialo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 no to tylko jeszcze wyjasnijmy sobie jedna sprawe - nie ma czegos takiego jak "procesor centrino", sa procesory pentium4-m (nie mylic z pentium-m - termin odnoszacy sie do mobilnego p3), ktore sa czescia platformy Centrino na ktora składa się plyta główna (chipset), procesor (pentium4-m), oraz karta wlan (np intel pro 2200bg). dopiero te 3 rzeczy razem daja Centrino. prawa z zastosowaniem pentium4-m w desktopach jest bardzo sliska poniewaz wymagalaby uzycia plyty pod tego proca (problemy zkompatybilnoscia chipsetow) tymczasem platforma ta jest delikatnie mowiac droga - bo dac ok 900zl za pyte praktycznie bez potencjalyu oc troche mija sie z celem. ;) (pomijam fakt ze uswiadczyc ta plyte to juz inna bajka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 To se ne da. Procki pracuja z inymi parametrami szyny a jedyne podobienstwo to podstawka. Szyny nie sa ze soba kompatybilne i brak jakiegokolwiek wsparcia ze strony BIOSu, bez ktorego jak wiadomo nic nie bedzie sie dzialo. 1304250[/snapback] Dlatego wciąż próbuję znaleźć "mądrego", który pdpowie na pytanie, czy mój laptop jest w stanie obsłużyć procki mobilne, czy tylko "desktopowe". Niby ATI IGP 9000 PRO obsługuje głównie procki mobilne, ale czy zamontowanie seryjnie procka "desktopowego" oznacza zgodność z nimi, czy już tylko na nie wyłączność? :mur: W końcu odżałuję te parę stów i sam sprawdzę :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) no to tylko jeszcze wyjasnijmy sobie jedna sprawe - nie ma czegos takiego jak "procesor centrino", sa procesory pentium4-m (nie mylic z pentium-m - termin odnoszacy sie do mobilnego p3), ktore sa czescia platformy Centrino na ktora składa się plyta główna (chipset), procesor (pentium4-m), oraz karta wlan (np intel pro 2200bg). dopiero te 3 rzeczy razem daja Centrino. prawa z zastosowaniem pentium4-m w desktopach jest bardzo sliska poniewaz wymagalaby uzycia plyty pod tego proca (problemy zkompatybilnoscia chipsetow) tymczasem platforma ta jest delikatnie mowiac droga - bo dac ok 900zl za pyte praktycznie bez potencjalyu oc troche mija sie z celem. ;) (pomijam fakt ze uswiadczyc ta plyte to juz inna bajka) 1304385[/snapback] Pentium4 M nie stanowi marki Centrino. W sklad Centrino wchodzic moze tylko Pentium M. Jesli ktos wmawia, ze kompik sklada sie z mobilnego Pentium 4 i firmuje to logo Centrino, to jerst zwykle naduzycie. Pentium 4 M pracuje w desktopach (wszak to zwykly P4, jeno selekcjonowany z obnizonym podobrem mocy), w tym wypadku chodzi juz tylko o wsparcie ze strony BIOSu (takie konfigi byly juz na forum), ale z Pentium M juz nie da sie tego zrobic. Dlatego wciąż próbuję znaleźć "mądrego", który pdpowie na pytanie, czy mój laptop jest w stanie obsłużyć procki mobilne, czy tylko "desktopowe". Niby ATI IGP 9000 PRO obsługuje głównie procki mobilne, ale czy zamontowanie seryjnie procka "desktopowego" oznacza zgodność z nimi, czy już tylko na nie wyłączność? :mur: W końcu odżałuję te parę stów i sam sprawdzę :angry: 1304394[/snapback] Jesli laptop pracuje na mobilnym Pentium 4 to masz odpowiedz- Pentium M nie wsadzisz. Sprawa rozbija sie o gniazdko i wsaprcie ze strony firmware. Edytowane 2 Marca 2005 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 mobine pentiumy to nie nowosc iwlasnie dlatego ten myk z rozrozieniem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...