Skocz do zawartości
Varrol

WC otwarty, czy zamknięty?

System WC  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. System WC

• Otwarty
      7
    • Zamkniety
      12

Rekomendowane odpowiedzi

No więc - czy wkładać pompkę do pojemnika z płynem chłodzącym, czy zrobić obieg zamknięty.

Mnie osobiście bardziej podoba się otwarty, bo odpada w nim problem z odpowietrzaniem.

Jaka jest wasza opinia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slaba definicja

bo jak pompka bedzie w pojemniku z ciecza ktory bedzie zamkniety to jaki to jest uklad.. spelnia przeciez zalozenia obu ukladow..

zmienil bym pytanie na pompka zatapialna czy nie .., albo dalej uklad szczelny (zamkniety) czy z miska :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem pompke w pojemniku :) i bylo oki tylko, ze pojemnik mi

sie nie podobal i byl spory i nie mialem na niego innego miejsca

niz na zasilaczu. Zasilacz sie grzeje i nagrzewal mi plyn w pojemniku.

Przerobilem aqua szuta na niezatapialnego i jest dobrze temperatura

spadla no i nie ma tego pojemnika na zasialczu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukladzik zamkniety(ten z utopiona pompka) jest wg mnie lepszy bo mniej miesca zajmuje i dodatkowo woda+pojemnik tlumia halas pracujacej pompki

COS CI SIE CHYBA BARDZO POPIEPRZYŁO, BO WYDAJE MI SEI ZE NIE ODRÓZNIESZ UKLADU OTWARTEGO I ZAMKINIETEGO :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zabiorę głos.

Moja definicja:

Uklad otwarty - moze nie jest to scisle ale - pompka w zamknietym pojemniku z woda. Jest to uklad w zasadzie zamkniety bo pojemnik jest uszczelniony. Ale że wystepuje tam woda "luzem" to moz na go nazwac otwartym.

Uklad "mega" otwarty - wiadro lub miska z wodą obok kompa :)

Uklad zamkniety - pompka szczelna bez pojemnika z podczepionymi wezami

I takiej terminologii proszę sie trzymac 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak:

Pojemmnik z wodą nigdy nie będzie do końca szczelny. Może żeczywiście, powinienem zapytać - pompka zatapialna czy nie?

Założyłem, że pomysł z otwartym pojemnikiem nie jest zbyt dobry i nikt, lub mało kto go używa.

Dodam jeszcze, że już zdecydowałem się na układ z zatopioną pompką, bo jest dla mnie wygodniejszy. Jak tylko będę miał te wiatraczki na chłodnicę (i może Peltiera) to zakładam.

Jeszcze jedno - czy jako płyn chłodzący zastosować wodę + płyn do chłodnic, czy może lepiej co innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukladzik zamkniety(ten z utopiona pompka) jest wg mnie lepszy bo mniej miesca zajmuje i dodatkowo woda+pojemnik tlumia halas pracujacej pompki

COS CI SIE CHYBA BARDZO POPIEPRZYŁO, BO WYDAJE MI SEI ZE NIE ODRÓZNIESZ UKLADU OTWARTEGO I ZAMKINIETEGO :?

no dla mnie zamkniety to taki z pompka niezatapialna i taki w ktorym zatapialna pompka jest zamknieta w jakims pojemniku - otwarty to taki z wiadrem obok kompa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dla mnie zamkniety to taki z pompka niezatapialna i taki w ktorym zatapialna pompka jest zamknieta w jakims pojemniku - otwarty to taki z wiadrem obok kompa :lol:

to fajnie, ale jak sie dobrze orientuej ja i wiekszoc dyskutantów toche inaczej to rozróznia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...