Skocz do zawartości
robq

Zagrożenie Kompa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie jestem w sieci LAN :P mniej wiecej 10 kompów na łącze DSL 1 Mbit/s z Tp :] ogólnie siec chodzi elegancko nie mam zadnych problemów... Jednak jak moze zabezpieczyć kompa przed uszkodzeniem w czasie burzy [ bo skrętka idzie po bloku do góry aż do sąsiedniego okna :P przez dach :P Wiec zawsze jest jakies ryzyko :P a nie zawsze moge byc w domqu jak przyjdą burze... Jest jakaś mozliwość zebezpiecznie czy po prostu ciągle wyciągać kabel :]

W sumie takie przypadki do duuuuza zadkość jest od ponad roku w tej sieci i były burze i nic :P wiec nie wiem czy mam sie czego obawiąc :] Jednak zawsze lepiej jakos kompa zabezpieczyc :>

Jest jakaś mozliwość czy po prsotu nie ma sie czego bąc :> kabelek jest dość krótki ;) jednak idzie przez dach w razie piorunka moze byc niezbyc miło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbezpieczniej jest się odłączyc

1301401[/snapback]

ta..... nie mam zamiaru sie odłaczyć :P

Tzn. odłaczać kabelek itp. raz na kiedys jestem w stanie zrobić :P

a w sumie nie ma sie czego bac ;] takie przypadki sa bardzo zadkie :P a gdy juz sie zdarzy to jest powód na mały upgread B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka że na dobrą sprawe nie ma skutecznej ochrony w zasięgu możliwości przeciętnego usera, pomijają oczywiście odpięcie się na czas burzy. Możesz sie za to pocieszyć że jak pierdzielnie to rozłoży się łądunek na wszystkich i jest jakaś szansa że któraś stacja przetrwa:P

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo co robq i kiedys tak mi pierdyknał piorun ze cały komp zaczał szalec, płyta zaczeła wyc, myslałem ze normalnie wybuchnie. Walnałem restart i wszystko chodziło dobrze - na szczescie to nie był ten konfig który mam w podpisie :] Teraz na szczescie jest listwa z rj45

Edytowane przez Pluskwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka że na dobrą sprawe nie ma skutecznej ochrony w zasięgu możliwości przeciętnego usera

1301964[/snapback]

Uważasz że listwa nie daje dostatecznej ochrony? Czemu tak myślisz?

Ja kiedyś miałem kartę sieciową spaloną od pioruna, ale dalej nie poszło...

Hmm, w zasadzie jak by mi piorun rozwalił całego kompa, to wcale bym się nie zmartwił :lol: Patrzcie na podpis... tzn. mam nadzieję że peryferiów by nie rozwaliło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu tak sądzę, bo są tylko zwykłe filtry które nie tłumią nawet porządnie zakłuceń. Poza tym wielostopniowe zabezpieczenie instalacji elektrycznej (bo od niej powinno sie zacząć) kosztuje kupę kasy i żaden filtr nie jest tego w stanie nadrobić. To samo tyczy okablowania sieciowego. Jeśli ktoś kupuje listwę i liczy że to mu pomorze to tak naprawdę liczy na szczęście.

A jak chcesz się dowiedzieć więcej o zabezpieczeniach odgromowych to polecam jakiś katalog produktów elektrycznych, będzie opis poszczególnych stopni i koszty. Albo popytaj się jakiegoś dobrego elektryka czy profesora z uczelni który wykłada choćby elektrotechnikę.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi