Skocz do zawartości
kpiwek

Pierwsze Wc - Konfig

Rekomendowane odpowiedzi

co sądzicie o abadonie na GPU i NB? shit nadal próbuje znaleźć coś dobrego na CPU, ale jest za duży wybór :D może Crystal jakiś??? ten X3M niestety troche kosztuje :(

1303423[/snapback]

NB i GPU to w zasadzie wszytko wychlodzi.... a CPU ktos wyzej proponuje prisona i chyba bym sie zgodzil (ale bo mi sie podoba konstrukcja, bo nigdy go nie testowalem, ale konstrukcja wydajna i wszyscy chwala wiec :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widze na forach to dużo ludzi chwali Crystala 3 i Uriela (prisona w sumie też) i to jest najgorsze kilka dobrych bloczków, ale któryś musi być lepszy... A po ile złociszy prisony chodzą??

Edytowane przez kpiwek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec ja jako samomianowany Pomocnik Prezesa Kyńka dziele sie informacjami :)

Prison Pro - 120 zl (blok + krucce bez zapinki)

Prison - 90 zł

Jesli chodzi o wydajnosc to nalezy przyjac ze Prison Pro jest ok ok 1 C lepszy od Uriela/X3M'a a Prison zwykły około 2 C gorszy od powyzszych...

Jedyna wada jest taka ze Kyniu jest z natury czlowiekiem zajetym - pozatym te bloki to manufaktura mała - wiec na zamowiony blok trzeba czekać :/ - ale w tej cenie nie znajdziecie nic lepszego :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yacho: Stary przeginasz pałe... Ja wiem ze masz ochote sprzedać Kynkowi bloki ale nie w tak bezczelny sposób!!!

"""Jesli chodzi o wydajnosc to nalezy przyjac ze Prison Pro jest ok ok 1 C lepszy od Uriela/X3M'a a Prison zwykły około 2 C gorszy od powyzszych...""" - proszę udowodnić powyższe stwierdzenie!!!!

Nie rób ludziom wody z głowy!!!

kpiwek: wszystkie w/w bloki są świetnej konstrukcji. Bardzo wydajne i zagwarantują Ci spokojną prace. Popatrz co ludzi montują u siebie.. wiadomo cena też jest ważna.. ale pamiętaj o gwarancji itd bo za to czasami warto zapłacić parę złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yacho: Stary przeginasz pałe... Ja wiem ze masz ochote sprzedać Kynkowi bloki ale nie w tak bezczelny sposób!!!

"""Jesli chodzi o wydajnosc to nalezy przyjac ze Prison Pro jest ok ok 1 C lepszy od Uriela/X3M'a a Prison zwykły około 2 C gorszy od powyzszych...""" - proszę udowodnić powyższe stwierdzenie!!!!

Nie rób ludziom wody z głowy!!!

kpiwek: wszystkie w/w bloki są świetnej konstrukcji. Bardzo wydajne i zagwarantują Ci spokojną prace. Popatrz co ludzi montują u siebie.. wiadomo cena też jest ważna.. ale pamiętaj o gwarancji itd bo za to czasami warto zapłacić parę złotych.

1304478[/snapback]

Dobra przepraszam bardzo aqle gdzie i w jaki sposob przegialem ? to ze Prison Pro jest o 1-2 C lepszy od uriela jest Wiadome i na forum byly dawane testy i porownania i chyba nie ma nikt do tego watpliwosci.... co do tego ze Crystal jest mniej wydajny tez chyba watpliwosci nei ma - wiec w ktorym momencie pisze nieprawde ?

a tu prosze link do testu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0&hl=prison+Pro

Napisalem tez jakie wady ma rozwiazanie od Kyńka (homemade+czas oczekiwania) wiec ostatnie co mi mozesz zarzucic to brak obiektywizmu.....

Edytowane przez Yacho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze w normalnym bloku jest roznica minimalna nie znaczy ze w urielu tak bedzie - woda bedzie przeciez asymetrycznie plynac.... jakby przez pol bloku - co innego kaby wlot i wylot byly symetrycznie.... tzn nalezaloby zaslepc srodkowa dziure :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a jak się podłącza 3 króćce?? środkowy wlot boczne wyloty no ale jak potem te 2 wyloty złączyć żeby póścić do następnego bloka z 2 króćcami?? trójnik czy może 1 wylot do np.zbiornika, a drugi do bloka np. na GPU??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a jak się podłącza 3 króćce??  środkowy wlot boczne wyloty no ale jak potem te 2 wyloty złączyć żeby póścić do następnego bloka z 2 króćcami?? trójnik czy może 1 wylot do np.zbiornika, a drugi do bloka np. na GPU??

1305049[/snapback]

Skad Ty sie urwałeś???

proponuję zajrzeć TUTAJ i znajdziesz wszystkie możliwości jakie ludzie do tej pory wymyślili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znikąd się nie urwałem, tylko jeśli chodzi o WC to jestem (prawie) zielony w tym temacie!!!

1. Czy ma ktoś z Was pompkę Eheim Compact 1000?? Jeśli tak to proszę o informacje na temat jej wydajności/głośności i o tym do ilu maksymalnie bloczków można ją podpiąć.

2. Wie ktoś jaką można sobie sprawić chłodniczkę (samochodową oczywiście :D) żeby weszła w kieszeń 5,25" w midi towerze??

Edytowane przez kpiwek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Nie chciałem zakładać nowego topicu więc napisze tutaj

Za niedługo mam zamiar złożyć moje pierwsze WC

Jestem skłonny wydać na to 400-450zł i ma to wystarczyć do mocnego overclocking-u

Oto moja propozycja

Blok Cpu - Crystal C3 - 99zł

Blok Nb - Abadon Nb Lite 3 - 89zł

Blok Gpu - Abadon Gpu Lite 3 - 99zł

Chłodnica - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42746585 - 115zł

Pompka - Atman 306 - około 70zł

+ jakiś pojemnik albo rezerwuar

nie wiem jakie ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kroćce i węże - prosze o rade i wydanie opinii na temat tego zestawu

Z góry dziekuje

Pozdrawiam

Morientez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no :D widze, że podobny zestaw jak ja wybrałeś (ja już zmieniłem zdanie).

Więc tak Crystal na CPU jak do o/c to za słaby blok. Proponuje kupić jakieś bloczki z bloki.pl na GPU i NB, zaoszczędzisz w ten sposób ~85 zł, a za zaoszczędzoną kaske możesz kupić lepszy blok na CPU (uriel vs. crystal=3-4 stopnie na korzyść uriela, więc...) ja proponuje właśnie uriela (~150 zł), albo X3M (~185 zł) to są już porządne bloki. Aha i nie polecam pompek atmana -

1. lubią się psuć

2. Do demonów ciszy to one nie należą, aczkolwiek gąbka na dno i już jest troszkę ciszej

3. Oddają stosunkowo dużo ciepła do wody

4. Te 2000 l/h to między bajki możesz sobie wsadzić. Z pompek to polecam eheima lub Hagem. Ja sobie upatrzyłem wersję Compact 1000 (1000 l/h, ~115 zł), słup 2m, noi mniejsza moc niż atman więc troszkę zimniejszą wodę będziesz miał.

ILE BLOCZKÓW PLANUJESZ ZAŁOŻYĆ DO SWOJEGO WC??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam ochote postawić 3 ale jesli pojde na oszczędzanie to wezme tylko blok na CPU i GPU a NB może pomine bo w planach mam kupno A64 :twisted:

Pompki Eheima są dobre ale jak na moją kieszeń za drogie !! :sad:

A co sądzisz kpiwek o bloku Spider Extreme z bloki.pl -> też ma trzy kroćce i jest tańszy od Uriela i X3m-a

Edytowane przez Morientez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eheimy drogie?? prawda, ale np. Compact 1000 kosztuje 115 zł. Tanioszka, a jakość niemiecka :D Spider Extreme - całkiem w porządku bloczek, ale jak chcesz podkręcać procesor maksymalnie jak tylko to możliwe to jednak polecam Uriela albo X3M (różnica między urielem, a X3M w wydajności bardzo mała, a w cenie ~40 zł). Aha jeszcze wcześniej pytałeś się o węże - ja polecam 12/16 eheima - drogie, ale bardzo dobrej jakości i łatwo się układają, a jak chcesz coś tańszego to idź do obi :) - tam mają taki igielitowy wąż - nawet dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak nie extreme o/c to wystarczy spider. A o chłodnicy no cóż nie znam się na chłodniczkach :D :D :D Ale wygląda ok, a nie lepiej samochodową założyć??? (np. kadett) chyba będzie wydajniejsza i napewno tańsza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z wężami - bardzo łatwo - trzeba będzie tylko reduktory założyć - a jak z wejściem do midi towera - sam nie wiem, ale ostatnio na allegro widziałem chłodnicę/nagrzewnicę mini opel - bardzo małą, wydajną i wyczyszczoną na lustro.

Edytowane przez kpiwek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi