Gość seraf Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Do napisania tego postu sklonila mnie niewidza pewnych ludzi ktorzy niewiedzac czemu pchaja kase w szumiace jakies analogowe karty. Po ch.... sie pytam. Za 240 macie ludziska karte dvb do tego satka i macie dostep do wszystkich polskich kanalow lacznie z paytv. Wygoda, cyfrowy strumien mpg2, zdarza sie ac3, cyfrowy magnetowid itp. Uwazam ze wydawanie kasy na analogowy tuner to zwykla glupota i niewiedza nie wobr. Rozbawil mnie gosciu ktory pytal sie jak przelaczyc obraz z dekodera cyfry na kompa przez analog. ehhh. wpiszcie sobie w google dvb skystar2. a potem kupcie analog :-))))) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 A ja uważam że ten temat jest głupi.... Każdyt kupuje to co chce, sam jakbym miał wybierać między zwykłym tunerem a dvb(zebym miał jeszcze możliwośc podlączenia tego....) to prawdopodobnie kupił bym oba, bo zwykły tuner ma pare funkcji których nie znajdzie np. w skystar2, kanałów tez nie ma wszystkich z satelity... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 (edytowane) Po ch.... sie pytam. Za 240 macie ludziska karte dvb do tego satka i macie dostep do wszystkich polskich kanalow lacznie z paytv. Wygoda, cyfrowy strumien mpg2, zdarza sie ac3, cyfrowy magnetowid itp. Uwazam ze wydawanie kasy na analogowy tuner to zwykla glupota i niewiedza nie wobr. 1302908[/snapback] Nie kazdemu jest potrzebna jest karta dvb. Niektorzy maja kablowke i nie widza potrzeby montowania dodatkowej anteny i wszelkich zabaw z tym zwiazanych. Sensownych polskich badz po polsku i darmowych programow za wiele nie ma. Owszem sa paytv ale jak sama nazwa mowi trzeba za nie placic. Mozna sie troche pobawic w dekodowanie, ale jest to oczywiscie nielegalne i wbrew temu co myslisz niektorzy nie chca pozostac legalni. Podsumowujac: kazdy dobiera taka karte, jaka jest mu potrzebna. Edytowane 28 Lutego 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 A ja uważam że ten temat jest głupi.... Każdyt kupuje to co chce, sam jakbym miał wybierać między zwykłym tunerem a dvb(zebym miał jeszcze możliwośc podlączenia tego....) to prawdopodobnie kupił bym oba, bo zwykły tuner ma pare funkcji których nie znajdzie np. w skystar2, kanałów tez nie ma wszystkich z satelity... 1303191[/snapback] jakiego ? :-)) moze ja Ci napie jakich kanalow Ty nie bedziesz mia. Bo ja nie mam jedynie swojej tv made in moje miasto nie placze za nia. np jakich funkcji ? grabowania z analogu ? Nie masz satki ? kosz tej do cyfry nie jest astronomiczny czlowiek zmiesci sie ponizej 100 zl. Sory ale zalety dvb przy kompie w stosunku do analogu sa tak wielkie ze jezeli ktos twierdzi ze woli analog to tylko jeogo wola ( kazdy ma prawo do swojego zdania) lecz nie umotywowana niczym innym prucz zachcianka a nie mozliwosciami. Wiem ze jednemu sprawia przyjemnosc jazda garbusem a drugiemu trabantem lecz to nie jest jakies forum retro 8 bit and nostalgia lecz o najnowszych technologiach. Ja ze swojego podworka wiem ze wiele osob kupilo analogi poniewaz nie mialio pojecia co to jest dvb. Jezeli mial bys mnie skazac na analog to bym sie pochlastal Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Nie kazdemu jest potrzebna jest karta dvb. Niektorzy maja kablowke i nie widza potrzeby montowania dodatkowej anteny i wszelkich zabaw z tym zwiazanych. Sensownych polskich badz po polsku i darmowych programow za wiele nie ma. Owszem sa paytv ale jak sama nazwa mowi trzeba za nie placic. 1303205[/snapback] 1. a kto Ci powiedzial ze nie place ? 2. kablowke masz za darmo ? no zapewne stereo i super jakosc. Problemem jest to ze wielu ludzi nie wie co to jest dvb i jakie daje mozliwosci. Nie da tego ani oddzielny dekoder ani jakis analog. Sorki ale za cene dobrego analogu wole kupic na wolumenie pierwsze lepsze uzywane tv 21 cali. Masz monitor 21 cali ? ja mam. ale nie w tym szczegol napiszesz mi ze wolisz na monicie bo masz lepsza jakosc niz na tv ? A co za problem z instalowaniem anteny ? zaden. chyba ze sie wynajmuje mieszkanie albo akademik ale to extremalne przypadki. W normalnej rzeczywistosci obojetnie gdzie sie mieszka jezeli jest komp kupno do niego analogu to strata pieniedzy no chyba ze jak ktos lubi grabusy drugi trabanty. Ja mam c64. Fajna maszynka ale to sentyment i nikogo do swoich dziwactw nie przekonuje. Pzdr Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 (edytowane) 1. a kto Ci powiedzial ze nie place ?A co wedlug ciebie sugeruje taki tekst (pamietaj ze caly czas mowisz o karcie DVB kosztujacej 240zl, o dodatkowych kosztach nie wspomniales): i macie dostep do wszystkich polskich kanalow lacznie z paytv.Moim zdaniem chciales przekazac informacje ze za pomoca karty DVB mozna sobie za friko odebrac i rozkodowac. 2. kablowke masz za darmo ?NIe, ale Ty podobno za 'paytv' tez placisz, wiec o co ci chodzi? Zaloze sie, ze moja kablowka jest tansza przy okazji oferujac wiekszosc interesujacych mnie programow, a dodatkowo pozwala na ogladanie jednej rzeczy na monitorze, innej na telewizorze (jako ze mam kilka w domu wiec bardzo mi to przydatne) czego przy jednym tunerze DVB i pojedynczym konwerterze zrealizowac sie nie da. no zapewne stereo i super jakosc.Nie wiem czy wiesz, ale kablowki rowniez odbieraja sygnal z satki i przekazuja go dalej. Jakos obrazu nie ulega wiec zmianie, jesli chodzi o dzwiek to faktycznie jest to tylko stereo na co jednak nie narzekam. Jesli chce sobie bardzo cos obejrzec to pozyczam sobie film na DVD i ogladam z 5.1. Masz monitor 21 cali ? ja mam. ale nie w tym szczegol napiszesz mi ze wolisz na monicie bo masz lepsza jakosc niz na tv ? Nie widze zadnego zwiazku z tematem. Osobiscie korzystam z monitora 17" a jesli juz bardzo chce cos obejrzec to albo korzystam z DVD i 100Hz 29" TV albo 25" TV podpietege do karty graficznej. A co za problem z instalowaniem anteny ? zaden. chyba ze sie wynajmuje mieszkanie albo akademik ale to extremalne przypadki. Problem niewielki, ale odpowiednie ustawienie anteny i konwertera wymaga pewnej wiedzy. Dodatkowo wypadaloby sie zaopatrzyc w porzadna, duza czasze a nie jakas miniaturke a'la P2C czy C+. Nie wszystkie programy nadawane sa z jednego satelity i tutaj przydala by sie rowniez obrotnica badz zez i drugi konwerter (w zaleznosci od wymagan) co znowu przedraza koszt instalacji. Pojawi sie nieco wiekszy deszc i obraz rwie, troche sniegu i znowu problemy, do tego dochodzi rowniez okresowe odsniezanie czaszy, bo nic nie widac na ekranie. Takze pozostan przy swoim zdaniu ale nie dyskwalifikuj od razu analogow, niektorym sa one poprostu barzdiej przydatne niz cyfrowe. Edytowane 28 Lutego 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kejtu Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Nie wyobrazam sobie sytuacji gdzie co 2 osoba w blokowisku nagle montuje na dachu antene, a jak powiedzial KrzychuG jak chce sobie obejrzec i posluchac film w 5.1 to wyporzyczam sobie cos na dvd, a jakos nie zalerzy mi specjalnie na krystalicznym obrazie i dzwieku 5.1 w wiadomosciach dnia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 Do napisania tego postu sklonila mnie niewidza pewnych ludzi ktorzy niewiedzac czemu pchaja kase w szumiace jakies analogowe karty. Po ch.... sie pytam. Za 240 macie ludziska karte dvb do tego satka i macie dostep do wszystkich polskich kanalow lacznie z paytv. Wygoda, cyfrowy strumien mpg2, zdarza sie ac3, cyfrowy magnetowid itp. Uwazam ze wydawanie kasy na analogowy tuner to zwykla glupota i niewiedza nie wobr. Rozbawil mnie gosciu ktory pytal sie jak przelaczyc obraz z dekodera cyfry na kompa przez analog. ehhh. wpiszcie sobie w google dvb skystar2. a potem kupcie analog :-))))) pzdr 1302908[/snapback] widze ze uwielbiasz zakładac DEBILNE tematy...proponuje następnym razem pieprznąć sie w głowe zanim założysz kolejne swoje dzieło..... widziałes chociaz dobrego analoga w akcji? czy bluzgasz na niego tak samo bo nie umiales sobie poradzic z a64 lol albo oka, kupie cyfraka, a ty zasponsorujesz mi talerzyk, oczywiscie ustawisz go bo jestes ekspertem, a i chce miec wszystkie te kanały które mam na kablu..... użyj młotka!!;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 widze ze uwielbiasz zakładac DEBILNE tematy...proponuje następnym razem pieprznąć sie w głowe zanim założysz kolejne swoje dzieło..... widziałes chociaz dobrego analoga w akcji? czy bluzgasz na niego tak samo bo nie umiales sobie poradzic z a64 lol albo oka, kupie cyfraka, a ty zasponsorujesz mi talerzyk, oczywiscie ustawisz go bo jestes ekspertem, a i chce miec wszystkie te kanały które mam na kablu..... użyj młotka!!;]]] 1304508[/snapback] Talerzyk 80cm z konwerterem kosztuje 39zł. Do tego ewentualnie drugi konwerter 16-30 zł (zależnie od firmy). Karta DVB ma 2 wejścia. Możesz nagrywać sobie film z jednego programu (bez straty jakości - strumień AV MPEG2 jest "kopiowany" z satki) i jednocześnie oglądać inny program bez żadnego problemu. Coraz więcej jest kanałów HDTV (o rozdzielczości obrazu 19xx na 1xxx). Poza tym dziesiątki kanałów z super filmami i muzyką. Ponadto jest program, który pozwala na wyświetlanie napisów pod filmem oglądanym bezpośrednio z tunera. Są jeszcze darmowe kanały z internetem, ale nie wiem co tam nadają także to chyba raczej ciekawostka. Cena karty DVB z pełnymi możliwościami (wiadomo jakimi) w sklepie to 194 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 dobrego talerza poniżej 100ziko nie dostaniesz..... przynajmiej u mnie w miescie;]]] na ustawienie talerzyka tez należy miec zgode administracji bloku;] tutaj niekiedy są duże problemy...zwłaszcza jak sie zyje w problemowej spółdzielni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 takie karty DVB sa dobre ale poza miastem gdzie niemasz przynajmniej dostepu do kablowki. koszty cyfry itp sa wysokie to wtedy DVB sie przyda. to jak mam cos zgrac z kamery analogowej zapomoca DVB ?? pomysl zanim cos napiszesz a nie bluzgasz analogi. to pomysl ile kosztowaloby mnie kupno osprzetu zeby ogldac tv na kompie z taka latwoscia i tymi programami ktore najbardziej mnie interesuja, ktore mam na kablu ??? (biore pilota do reki i przelaczm programy ktore chce a w DVB na jednej satce wszystkiego nie znajde) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 (edytowane) Talerzyk 80cm z konwerterem kosztuje 39zł. Do tego ewentualnie drugi konwerter 16-30 zł (zależnie od firmy). Karta DVB ma 2 wejścia. Możesz nagrywać sobie film z jednego programu (bez straty jakości - strumień AV MPEG2 jest "kopiowany" z satki) i jednocześnie oglądać inny program bez żadnego problemu.Cos tani ten talerzyk z konwerterem. Szczerze mowiac bawilem sie tym jakies 2 lata temu (przez pewien czas pracowalem w sklepiej rtv-sat) i wowczas talerz 80cm kosztowal nieco ponad 100zl, lepszy konwerter do cyfrowek okolo 50zl (podwojny 80zl). Szczerze mowiac watpie by ceny sie az tak zmienily tym bardziej ze ta techologia ani nie zanika ani tez niewiele sie zmienia czy starzeje. Coraz więcej jest kanałów HDTV (o rozdzielczości obrazu 19xx na 1xxx). Poza tym dziesiątki kanałów z super filmami i muzyką. Ponadto jest program, który pozwala na wyświetlanie napisów pod filmem oglądanym bezpośrednio z tunera.To prawda, ale ile z tych kanalow jest darmowych, ile z nich jest po polsku lub chociazby z dostepnymi polskimi napisami? Są jeszcze darmowe kanały z internetem, ale nie wiem co tam nadają także to chyba raczej ciekawostka.Fakt, sa, codziennie nadawane jest kilka gigabajtow wyselekcjonowanych przez dostawce danych raczej srednio przydatnych dla polskiego uzytkownika ;) Sam myslalem kiedys nad karta DVB, ale to bylo ponad 3 lata temu, przed przeprowadzka, gdzie nie bylo wowczas kablowki a na satce mozna bylo zlapac cos sensownego bez oplacenia abonementu ;) Edytowane 1 Marca 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 A co za problem z instalowaniem anteny ? zaden. chyba ze sie wynajmuje mieszkanie albo akademik ale to extremalne przypadki. No popatrz, 10 tysiecy ekstremalnych przypadkow (tyle ludzi mieszka w akademikach PW, nie licze innych warszawskich uczelni ani ludzi wynajmujacych mieszkania) - wpadnij kiedys do jakiegos akademika, to sie przekonasz ze w kazdym pokoju przynajmniej na jdnym kompie jest analog. Co do DVB - tak sie rozwodzisz nad karta za 240zl, a nie wspominasz o kosztach dodanych - antena, konwerter, montaz... Zreszta nie jestem pierwszym, ktory to wypomina ;) I jeszcze jedno - wez to swoje DVB i zgraj mi na dysk film z VHS w celu pozniejszej obrobki. Zycze powodzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...