ms-trex Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Otóż chciałem sobie zainstalować 2 windy XP pierwszy do internetu na dysku c, drugi np do gier na dysku d: Jeśli po zainstalowaniu pierwszego na dysku c zainstaluje drugi na dysku d to normalnie będzie mi się odpalać tylko ten z dysku d, i mam teraz pytanie jak zmodyfikować plik boot.ini żeby przy starcie kompa miał do wyboru który system chcem odpalić. Wydaje mi się że ten plik powinien tak wyglądać ale nie jestem pewien: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=\"Microsoft Windows XP Professional\" /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS=\"Microsoft Windows XP Professional\" /fastdetect I jeszcze mam pytanie, jeśli w ten sposób zmodyfikuję plik boot.ini w windowsie na dysku d: to czy przy starcie pojawi mi sie lista wyboru systemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaL Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 ja mialem kiedys dwa xp-ki na jednej partycji :lol: a menu startowe samo sie skonfigurowalo przy instalacji drugiego ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms-trex Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 ciekawe ale ja bym chciał mieć windy na dwóch różnych partycjach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 JAk zainstalujesz 2x XP to już będzie menu startowe z wyborem obu systemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms-trex Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 o ile pamiętam to kiedyś tak próbowałem, i system z dysku d nie podnosił tego z dysku c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goździu Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Coś musiałeś źle zrobić. Zasada jest taka że najpierw instalujesz tego na c a później tego na dysku d.Ja mam 3 windy i działa bez żadnych problemów.Jeżeli masz już zainstalowane a nie możesz wybierać przy starcie to w bocie zrób tak: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="winda 1" /fastdetect /NoExecute=OptIn multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="winda 2 " /fastdetect te cyferki 3 i 1 w przykładzie po słowie partition określaja która to partycja na dysku fizycznym jadac od poczatku. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...