gaz Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 j.w - mam pytanie ile mniej wiecej dziennie lub miesiecznie kosztuje uzywanie komputera ? Ile energii on pobiera podczas pracy? Moge w jakis sposob to zmierzyc ? Sprzet jak ponizej - procesor zapewne bedzie okolo 60W do tego dysk Barra IV, k.graficzna i k.dzwiekowa i nic wiecej.. no i oczywiscie trzeba dorzucic monitor 15" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 To chyba 60W - co ty - ale z 40 bedzie - komp pobiera ok 150W podczas pracy - x 24 x 30 = 108kW na miesiac (przy pracy cala dobe) 1 kW to ok 30gr wiec masz 32zl i 40gr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 j.w - mam pytanie ile mniej wiecej dziennie lub miesiecznie kosztuje uzywanie komputera ? Ile energii on pobiera podczas pracy? Moge w jakis sposob to zmierzyc ? Sprzet jak ponizej - procesor zapewne bedzie okolo 60W do tego dysk Barra IV, k.graficzna i k.dzwiekowa i nic wiecej.. no i oczywiscie trzeba dorzucic monitor 15" Ja liczę, że mój komp ciągnie ok 200W (bez monitora) - a kompy mam dwa, czyli wydaję majątek miesięcznie na prąd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 A mozecie mi powiedziec ile pobiera komp oparty na 1,8A podkreconym na ~2,4ghz + plyta + k.graficzna + dysk BIV 40gb. Z gory dziekuje! No i do tego monitor 15" - ale o nim to znajde w instrukcji chyba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 To chyba 60W - co ty - ale z 40 bedzie - komp pobiera ok 150W podczas pracy - x 24 x 30 = 108kW na miesiac (przy pracy cala dobe) 1 kW to ok 30gr wiec masz 32zl i 40gr. 108kW no tak ale to przy 24H/dobe no i co do ceny jednego kW to spoko cena 30gr + drugie tyle przesylowe za kazdy kilowat TAK TAK , kochana energetyka liczy sobie tyle siana za to ze prad trafia do ciebie do domciu wiec wychodzi OK 60gr za kW i jezeli twoj komp pobiera 150 W i chodzi 24h/dobe to wyjdzie ok 60 zł 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 W Wawie koszt kilowatogodziny wraz z przeslaniem to 40 gr. Komp pobiera w okolicy 150 W taki sredni konfig. Do tego monitor 100W (17 cali lub wiekszy) razem 250W cirka. Czyli mniej wiecej co 4 godziny z kieszeni ubywa 40 groszy. Lub jak kto woli godzina pracy kompa kosztuje 10 gr. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 W PC Kurierze przeczytałem kiedyś, że sprawność stabilizatorów napięcia na płycie głównej to zaledwie 50%. Wiec wypadało by mnożyć pobór prądu procesora przez 2. Wiec taki celek 800@1120 może spokojnie łyknąć 60W. Z drugiej strony coś mi nie pasuje. jeżeli stabilizatory wytracają 30W (100W przy podkręconych Athlonach) to powinny się mocno grzać, a żadnych radiatorów wielkości Titana czy Vulcano na płycie nie widziałem. BTW Jaka jest sprawność zasilaczy. IMHO coś około 70-80% a moze ktoś wie jaką sprawność maj poszczególne model i który jest najlepszy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...