Skocz do zawartości
gaz

Ile kosztuje mnie uzywanie komputera...

Rekomendowane odpowiedzi

j.w - mam pytanie ile mniej wiecej dziennie lub miesiecznie

kosztuje uzywanie komputera ? Ile energii on pobiera podczas pracy?

Moge w jakis sposob to zmierzyc ?

Sprzet jak ponizej - procesor zapewne bedzie okolo 60W do tego dysk Barra IV, k.graficzna i k.dzwiekowa i nic wiecej..

no i oczywiscie trzeba dorzucic monitor 15"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j.w - mam pytanie ile mniej wiecej dziennie lub miesiecznie

kosztuje uzywanie komputera ? Ile energii on pobiera podczas pracy?

Moge w jakis sposob to zmierzyc ?

Sprzet jak ponizej - procesor zapewne bedzie okolo 60W do tego dysk Barra IV, k.graficzna i k.dzwiekowa i nic wiecej..

no i  oczywiscie trzeba dorzucic monitor 15"

Ja liczę, że mój komp ciągnie ok 200W (bez monitora) - a kompy mam dwa, czyli wydaję majątek miesięcznie na prąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba 60W - co ty - ale z 40 bedzie - komp pobiera ok 150W podczas pracy - x 24 x 30 = 108kW na miesiac (przy pracy cala dobe) 1 kW to ok 30gr wiec masz 32zl i 40gr.

108kW no tak ale to przy 24H/dobe

no i co do ceny jednego kW to spoko

cena 30gr + drugie tyle przesylowe za kazdy kilowat

TAK TAK , kochana energetyka liczy sobie tyle siana za to

ze prad trafia do ciebie do domciu

wiec wychodzi OK 60gr za kW

i jezeli twoj komp pobiera 150 W i chodzi 24h/dobe

to wyjdzie ok 60 zł 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Wawie koszt kilowatogodziny wraz z przeslaniem to 40 gr. Komp pobiera w okolicy 150 W taki sredni konfig. Do tego monitor 100W (17 cali lub wiekszy) razem 250W cirka. Czyli mniej wiecej co 4 godziny z kieszeni ubywa 40 groszy. Lub jak kto woli godzina pracy kompa kosztuje 10 gr.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W PC Kurierze przeczytałem kiedyś, że sprawność stabilizatorów napięcia na płycie głównej to zaledwie 50%. Wiec wypadało by mnożyć pobór prądu procesora przez 2. Wiec taki celek 800@1120 może spokojnie łyknąć 60W.

Z drugiej strony coś mi nie pasuje. jeżeli stabilizatory wytracają 30W (100W przy podkręconych Athlonach) to powinny się mocno grzać, a żadnych radiatorów wielkości Titana czy Vulcano na płycie nie widziałem.

BTW Jaka jest sprawność zasilaczy. IMHO coś około 70-80% a moze ktoś wie jaką sprawność maj poszczególne model i który jest najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...