Skocz do zawartości
marianb

Jak Sprawdzić Temperaturę Karty Graficznej Gf6600?

Rekomendowane odpowiedzi

Boję się podkręcać moją kartę bo nie ma wentylatora (na razie sam radiator).

Nie wiem jak sprawdzić jej temperaturę np. rdzenia ? Czy ktoś wie ?

Mam nadzieję że ta karta ma jakiś czujnik.

Próbowałem:

* SpeedFan (pokazuje 3 temperatury 25,29,69*C pierwsze dwie to CPU, a trzecia podwana jest błędnie na mojej płycie)

* Everest

* Sandra 2005

GF6600 PCI-E, (Gigabyte GV-NX66128DP, firmowo bez wentylatora). Płyta Gigabyte K8NF-9

Pozdrawiam,

MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

flash biosa ale ja zabiłem swoją karte przez to [ciach!]o, rób tylko jak masz karte PCI pod ręka

1303900[/snapback]

Ok. u mnie flash biosa przebiegł bezbłędnie i mam już temperaturę: 62*C :)

Skorzystałem z opisu na stronie: http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=2379

Zaraz zamontuję wentylator i zobaczę czy coś się zmieni. Jeszcze nie zacząłem podkręcać.

A może ktoś wie jaką dopuszczalną temperaturę powinienem zachować aby karta się nie zepsuła ?

Edytowane przez marianb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz tam cos takeigo jak prog zwolnienia procesora .. 145 C

w sumie masz dziwnie wysoka ta temp. ja na winfascie z odczytu w sterownikch 42-43 C w spoczynku... max w stresie to 59 C

zas z odczytu winfoxa (dolaczany kombajn do wszystkiego - kart winfasta) wskazuje jakies 8 C mniej. dziwna sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz tam cos takeigo jak prog zwolnienia procesora .. 145 C

w sumie masz dziwnie wysoka ta temp. ja na winfascie z odczytu w sterownikch 42-43 C w spoczynku... max w stresie to 59 C

zas z odczytu winfoxa (dolaczany kombajn do wszystkiego - kart winfasta) wskazuje jakies 8 C mniej. dziwna sprawa

1304671[/snapback]

Moja karta ma firmowo tylko Radiator a więc bez wentyla. Jak przystawiam koło niej wiatrak (ale nie bezpośrednio pod radiator) to spada do 52*C. Zastanawiam się czy nie zamontować na niej jednak wentylatora, bo w lato to się może zacząć przegrzewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rewelacja!!!

wlasnie sobie odblokowalem monitoring w swojej karcie graficznej! (idac krok w krok wedlug opisu z tej anglojezycznej stronki)

ale czad!!! :)

u mnie przy taktowaniu 300/550 jest okolo 58 stopni po 1 tescie 3dmark 2005 (1888 punktow)

przy taktowaniu 400/650 jest okolo 62 stopni po 1 tescie 3dmark 2005 (2408 punktow)

teraz sobie jeszcze sciagne zmodyfikowane drivery i zobacze co bedzie dalej

dla zainteresowanych http://download.guru3d.com/detonator/ » Xtreme G 75.90a (ForceWare)

1:32 w nocy-zainstalowalem, calkiem calkiem to wypada

3dmark2005 z 1888 punktow na 2141

a przy ustawieniach 400/650 z 2408 na 2720

temp kolo 61 stopni

pare pytanek do Was

1)ile Wam sie udalo karte GF6600 podkrecic?

2)skad zalatwic V-tuner 2 PLUS? (moj V-tuner 2 nie wyswietla nic poza taktowaniem zegarów)

3)gdzie i czy wogole mozna sprawdzic predkosc obrotowa wiatraka na grafie?

Edytowane przez hardwin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest calutki topic o 6600 agp

winfasty ida na 400-450 rdzen zas pamieci 680-730 czy chyba nawet wiecej.

czekamy na v-moda do winfasta ;) wtedy pokaze na co go stac.

sparkle z kolei rdzen okolo 550 zas pamieci 600-650.

jesli sie myle prosze o skorygowanie

a ty hardwin tyle osiagnales na tym gigabycie?wiecej nie pojdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zrobię testy i podeślę wyniki. Tylko jest taka sprawa że u mnie jak włączę w 3DMark wszystkie testy (nie tylko domyślne) to wychodzi mi o kilka punktów więcej. Nie wiem czy Ty włączyłeś tylko testy domyślne ? Zakładam że tak - i w ten sposób będę testował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zrobię testy i podeślę wyniki. Tylko jest taka sprawa że u mnie jak włączę w 3DMark wszystkie testy (nie tylko domyślne) to wychodzi mi o kilka punktów więcej. Nie wiem czy Ty włączyłeś tylko testy domyślne ? Zakładam że tak - i w ten sposób będę testował.

1309725[/snapback]

tak tak, tylko domyslne testy

Muttzz jeszcze nie podkrecalem do maksimum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tak, tylko domyslne testy

Muttzz jeszcze nie podkrecalem do maksimum

1310006[/snapback]

cholera jasna!!!

własnie przekroczyłem 3k w 3dmarku05!!!!

ustawienia 460/710 - wynik 3029

wow!

i karta nie ma dość!

temp wzrosla do 66 stopni, po 3dmarku katowalem chwile w doom3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowe ustawienia grafiki 450/500.

Moje wyniki 3D Mark 05:

* grafika 450/500 -> 2480

* Zainstalowałem sterownik XG-75.90A z tej strony Guru3D:

* grafika 450/500 -> 2597

* Przetaktowałem CPU z 1800 na 2162 (FSB 200->240)

* grafika 450/500 -> 2595

* Przetaktowałem CPU z 1800 na 2169 (FSB 200->241, RAM równo 2*200 = DDR400 Dual)

* grafika 450/500 -> 2598

W tym momencie się zdziwiłem. Na stronie Guru3D piszą że ten sterownik wykorzystuje

SSE,SSE2, 3DNow!, to dlaczego jak zwiększam taktowanie CPU to 3DMark stoi w miejscu ???

Przecież SSE, 3DNow! są obsługiwane przez CPU

* grafika 500/580 -> 3000

* grafika 540/650 -> 3313 3DMark 2005, 1024x768 domyślne ustawienia, CPU podkręcony jak wyżej

* dalej na razie nie próbowałem

Przy tych ostatnich ustawieniach zrobiłem test Prime 95->Torture test - nie wysypuje się przez 20 min (dłużej nie czekałem). Pograłem chwilę w Doom 3: jest zauważalnie płynniejsza grafika niż przed podkręceniem. Na 3D Mark nie ma zauważalnych dla mnie artefaktów. Karta ma 52* do 58*C w obciążeniu.

Moja karta nie ma wentylatora. Prowizorycznie umieściłem wiatraczek koło karty jak na zdjęciu. Chyba lepiej byłoby zamontować wentylator na radiatorze karty. Z tym że ten wiatrak (Akasa) co teraz stoi obok karty to jest podwójnie łożyskowany, nieźle wieje.

post-104976-1109962210_thumb.jpg

PS. Temperatura CPU 33*C do 39*C, napięcie zmieżone 1.52 do 1.55V (w zależności od programu którym mierzę). Będę próbował zejść z napięciem CPU, bo nie wiem czy te 1.55 V mu nie zaszkodzi (nominalne 1.4V).

-->Mam pytanie: czy ktoś pracuje na stałe z VCore 1.550V ? Proszę o info bo nie wiem czy tak mogę zostawić na stałe ?

PS2. Nie wiem czemu nie mogę w EasyTune5 dać od razu FSB241 zamiast dwieście, bo się zawiesza. Natomiast jak robię co 10 MHz to spokojnie dochodzi do 241 MHz i przechodzi testy Prime95. Zastanawiam się czy jak dam w BIOS FSB241 czy się zabotuje. Pamięcie Kingston 166/200 przy fsb241 chodzią na 2*200 dual. Timingi ustawiłem automatycznie i zmieniłem CL na 3 , bo BIOS chciał na 2.5 - wątpię czy by poszły. Może jeszcze spróbuję wyżyłować timingi pamięci.

Edytowane przez marianb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie zatrzymałem się na:

3DMarks 2005: 3313 (karta 540/650, FSB=241)

3DMarks 2003: 7365 (=''=)

====

Nadal próbuję OC CPU (zaraz się przeniosę na inne forum w tej sprawie):

W tej chwili uzyskałem Athlon 3000@3600

Zszedłem z CPU VCore do: zadane 1.47V, zmierzone EeasyTune:1.51V, SpeedFun:1.49V. temperatura w maksymalnym stresie i włączonym ogrzewaniu w pokoju, zamknięte okna, etc --> 44*C. Normalnie 34*C. Prime 95 przez 20 minut nie wykazuje problemów.

Edytowane przez marianb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie zatrzymałem się na 550/650.

Wyższe taktowanie rdzenia już raczej nie jest możliwe -

od 560 zaczynają się już artefakty i czasami zawiesza system operacyjny.

Pamięci też już nie puszczę wyżej bo nie wiem czy jest z niej odprowadzane ciepło - radiator zasłania wszytko.

Wyniki bez podkręcania CPU:

3DMark 2003: 7229 @550/650

3DMark 2005: 3328 @550/650

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. tutaj sczegolnie do marianb sie zwracam, ponieważ załwazylem moja karte u Ciebie :) Ja narazie 550/650 sobie wrzucam i 3dmarki to ~7000 w 03 i ~3000 05 przy sterach 71.24. Co do tempy to nawet nie wiem jaką mam ^^ zaraz sie zabiore za ten opis z guru3d .... Tyle narazie. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sterowników XG-75.90A z tej strony Guru3D to jest jedna wada:

po zainstalowaniu tego sterownika źle działa filtr wygładzający "AA" (przynajmniej u mnie).

Zarówno w 3D Mark 2005 jak HalfLife po włączeniu wygładzania krzaczy się grafika z tym sterownikiem.

Natomiast bez AA grafika jest trochę inna jak zauważyłem

np. w HalfLife inaczej wygląda woda w kanałach po zainstalowaniu tego XG-75.90A.

Ciekawe czy u Was działa filtr wygładzający "AA" np. w 3D Mark 2005

w opcjach "Anti Aliasing" : po ustawieniu np. 2 samle AA ????

U mnie to powoduje zwiechę systemu (na sterowniku XG-75.90A).

Także wróciłem do standardowych sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sterowników XG-75.90A z tej strony Guru3D to jest jedna wada:

po zainstalowaniu tego sterownika źle działa filtr wygładzający "AA" (przynajmniej u mnie).

Zarówno w 3D Mark 2005 jak HalfLife po włączeniu wygładzania krzaczy się grafika z tym sterownikiem.

Natomiast bez AA grafika jest trochę inna jak zauważyłem

np. w HalfLife inaczej wygląda woda w kanałach po zainstalowaniu tego XG-75.90A.

Ciekawe czy u Was działa filtr wygładzający "AA" np. w 3D Mark 2005

w opcjach "Anti Aliasing" : po ustawieniu np. 2 samle AA ????

U mnie to powoduje zwiechę systemu (na sterowniku XG-75.90A).

Także wróciłem do standardowych sterowników.

1320209[/snapback]

U mnie na sprzecie z podpisu wszystko smiga bez problemów.

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w grach nie zauwazylem problemow, natomiast faktycznie w 3dmarku05 po wlaczeniu AA 2x komp jakby sie zwieszal, czarny ekran przez kilkanascie sekund, widac cos, pozniej znwou czarny ekran

nie mam pojecia co jest grane

jakie jeszcze zauwazyliscie zmiany z tymi zoptymalizowany driverami??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mogłby sie ktos postarac o spolszczenie do tego posta o odblokowaniu temp? wiem ze sa translatory, ale wole jak ktos to przetłumaczy jak umie dobrze angielski bo to chyba nie problem dla niego. Niedługo bede miał 6600 i chce uaktywnic czujnik, ale sie boje ze cos z kopie z tej angielskiej wersji :D to jak :>

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie można skopać :P

targasz nvflash i nibitora

nvflash rozpakowujesz na dyskietke startową i uruchamiasz z nia kompa, potem wpiszujesz nvflash -b nazwa_biosu.rom i zapisuje ci bios na dyskietke, wyciagasz ja wchodzisz do windy, otiwersza nibitora, tam wczytujesz bios z dyskietki i w wybierasz zakłątke temperature czy jakoś tak, tam dajesz ptaszka przy temperature trick i zapisujesz bios na dyskietke nazywajac go np. mios_mod.rom, odpalasz kompa z tej dyskietki i wpisujesz nvflash -5 -6 bios_mod.rom i modlisz sie zeby wszystko sie udało (tam w trakcie musisz jeszcze potwierdzić ze chcesz sflaszhować naciskajac Y) aha odczekaj po flasjhowaniu chwile zanim zrobisz reset kompa, tak ok 2min lepiej wiecej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi