Skocz do zawartości
biqll

Lan Na Udostepnianym Polaczeniu

Rekomendowane odpowiedzi

witam! mam stale lacze w sieci osiedlowej i udostepniam sobie siec na drugi komputer przez 2 sieciowki. na serwerze jest xp a klient pracuje na 98. problem jest taki ze oba komputery nie moga sie laczyc w lanie , tzn na serwerze widac klienta ale nie moze sie polaczyc a na kliencie wogole nie widac serwera w lanie(wczesniej na dhcp mozna jeszcze bylo wejsc na klienta ale ustawilem juz na sztywno). czy ktos ma jakis sposob na obejscie problemu?? dodam jeszcze ze kabel jest oczywiscie crossowany

jeszcze jedno pytanie- slyszalem kiedys ze mozna sobie robic graf sieci lan tzn ze mozna zrobic mapke LANu a pozniej wrzucic do rejestru i wszystkie kompy beda widocze- jak takie cos zrobic i czy to jest realne?

Pozdrawiam. biqll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowe odpowiedzi :

Wyłącz firewalla na xp'ku

Włącz konto Gościa na Xp'ku

Zainstaluj NetBios Na 98

Przypisz adresy IP maske brame na sztywno , nie baw się w dhcp

Sprawdz poprawność kalba.

PS . Było szukaj

jeszcze jedno pytanie- slyszalem kiedys ze mozna sobie robic graf sieci lan tzn ze mozna zrobic mapke LANu a pozniej wrzucic do rejestru i wszystkie kompy beda widocze- jak takie cos zrobic i czy to jest realne?

Ciekawe ... możesz coś wiecej opisać , bo mam coś ostatnio kłopoty w wyobraźnią przestrzenna i nie potrafie sobie tego wyobrazić

Pozdrawiam Walker3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie jeszcze musze sprobowac z tym netbiosem- moze to cos da, dzieki za info, w razie czego bede jeszcze stukal

a jezeli chodzi o ten graf LANu to bylem kiedys w akademiku i tam byl poprostu klucz ktory wystarczylo dodac do rejestru, a moze mi sie przewidzialo :blink: :lol: niestety nie zapytalem kumpla jak to co to i z czym to sie je :/ a kontakt mi sie urwal, wiec dlatego pytam :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi