josef Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Może ktoś mi to wyjaśni i powie jak rozwiązać ten problem. Mam win98se i mały, wq....jący problem :evil: . Mam 256MB pamięci - dla mnie wystarczająco dużo - lecz czasami pojawia się problem w postaci komunikatów - albo brak pamięci (mimo, iż np. Monitor systemu pokazuje 100MB wolnego 8O ) albo brak zasobów - zazwyczaj po tym fakcie komp tak zwalnia, że nawet cięzko go normalnie zamknąć i przeresetować - częściej jednak po prostu wymięka - ubijam procesy i nic - w końcu czarny ekran i tylko kursor widać. Czy to normalne dla win98se czy może to być wina jakichś rezydentnych programów? A tak swoją drogą ile megaczy ramu może obsłużyć 98-ka 256, 512 czy nawet więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 A plik wymiany jak masz ustawiony ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josef Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Mam jakiś 100 do 150 MB miejsca na swapa - normale użycie 0MB, vcache ustawiłem sztywno na min 8MB max 64MB - wcześniej po kopiowaniu wieluuuuu plików vcache potrafił urosnąć do 180MB - chociaż zwalniał pamięć fizyczną to potrafił zeżreć miejsce na dysku - średnio 6MB - po zmianie vcache problem znikł. Oczywiście problem z ze swapem, nie alokacją pamięci :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 za mały plik wymiany ustaw albo na auto albo daj mu tak z 600mb (2.5x ilość ram) / mnie pod xp i podczas gry w h4 i tyle jest mało ;) a raczej grze jest mało / jest te jeszcze jedno wytłumaczenie po prostu na partycji na której masz swap'a masz za mało miejsca i przy opcji / a swap jest auto/ wyjściem jest zrobienie oddzielnej partycji pod swap / i to najlepiej fat16 bo szybszy od fat32, a tu nie będzie problemem duży klaster( który będzie przy takiej wielkości partycji/ a zysk a prędkości to tak do 10% na kożyść f16 w porównaniu z f32/ pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josef Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 za mały plik wymiany ustaw albo na auto albo daj mu tak z 600mb (2.5x ilość ram) / mnie pod xp i podczas gry w h4 i tyle jest mało ;) a raczej grze jest mało / jest te jeszcze jedno wytłumaczenie po prostu na partycji na której masz swap'a masz za mało miejsca i przy opcji / a swap jest auto/ wyjściem jest zrobienie oddzielnej partycji pod swap / i to najlepiej fat16 bo szybszy od fat32, a tu nie będzie problemem duży klaster( który będzie przy takiej wielkości partycji/ a zysk a prędkości to tak do 10% na kożyść f16 w porównaniu z f32/ pozdro Heh - chwilowo nie mam miejsca na większego swapa - ale jak pisałem nie problem ze swapem (bo użycie go wynosi 0MB :? ) tylko, że po odpaleniu i zamknięciu kilku progsów winda potrafi odmówić posłuszeństwa - chyba i tak zmienię ją w końcu na 2k :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 a czym to mierzysz ? moze coś jeczce z usrawieniami vcache zmien ustawienia na server sieciowy i pobaw się cachemanem widy9x niestety tak mają zę mimo iż nie muszą to używają tego nieszcześnego pliku wymiany nawet wtedy kiedy nie jest to do niczego potrzebnei tak już po prostu jest ja tam zawsze miałem swap / w czasach w9x/ na oddzielnej partycji f16 / szczytem było kiedyś w czasach idt c6 0.2GHz i dysku 1Gb oraz 24 Mb ram zrobienie systemowej 255Mb na f16 / wtedy jest klaster taki sam jak przy fat 32 tzn 4kb a f16 jest szybszy/ i wypalanie w locie przy chodzącym modemie i operze 3.x na mojej /niech jej słoneczko wypalaczy świeci ;)/ mitsuni 2600te płytek / win95 osr2b+ male modyfikacje systemu ;)/ i fakt zmień na 2k or xp powinno się poprawić ;) ale pojawią sie pewnikiem inne problemy bo żademn z systemów nie jest aż tak miły i sympatyczny jakby tego można oczekiwać na podstawie reklam :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...