Skocz do zawartości
funfel

Kto jest za wejsciem do UE a kto nie

UNIA TAK/NIE  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. UNIA TAK/NIE

• TAK
      167
    • NIE
      56

Rekomendowane odpowiedzi

hej!

jestem zdecydowanie za przystapieniem do Unii. pomijając te wszystkie powody przytoczone przez kolegów jest jeszcze jeden najważniejszy(moim zdaniem oczywiście :D ) - zostawić rządzenie Polską Polakom równa się okradzenie kraju do cna :evil: - tak przynajmniej ktoś będzie kontrolował co się tu dzieje i mam nadzieję, że ograniczy to w znaczący sposób skalę korupcji.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że mam "tylko" 16 lat z pewnoscia mniej niz wiekszosc dyskutujacych w tym watku, postaram sie cos madrego napisac - moze mi sie uda. Polityka, powiem szczerze sie nie interesuje z jednego powodu jak patrze na te wyglupy w sejmie to trace jaka kolwiek ochote sledzenie obrad, zadaje sobie wtedy pytanie po co oni to robia? czy to do czegos prowadzi? a LPR to juz w ogole czlowiek bynajmniej dla mnie dziwny, jednak nie tylko on - sama piesn wyborcza mowi duzo o tej partii. Dobrze, ale mialem pisac o ue, wiec ja nie wiem :? co zaznaczyc powinna byc wlasnie trzecia mozliwosc "nie wiem" , zgadzam sie z Grzesiem i KaT'em i jeszcze abddamonem sorry jesli przekrecilem ksywe ;). Ja zaznacze Tak jesli:

-po wejsciu do UE w polsce bedzie lepiej

-da mi to szanse studiowania w krajach europy(za 3 lata matura)

-i oczywiscie najwarzniejsze PRACA. Chcialbym po skonczonych studiach znalezc wysoko platna prace, ktora zapewni mi zycie na poziomie oraz mojej przyszlej rodzinie (ale wybieglem w przyszlosc). Ucze sie dwoch jezykow: angielskiego i rosyjskiego odpowiednio po 4 lata kazdy. Moglby mi ktos powiedziec(gdyz kazdy kto slyszy, ze ucze sie rosyjskiego i ang mowi ze to wlasnie najlepszy uklad jezykow ang/ros) ang wiem czemu to wlasciwie podstawa, ale rosyjski?? wiem ze rosja to duzy rynek zbytu towaru, ale jak ogladam programy o rosii to tam jest taka bieda, ze strach tam mieszkac. I wracajc do polski jak u nas ma byc dobrze skoro te wiesniaki, ktore rzadza RP wysprzedaja nasze ziemie zachodowi, to tez jest przyczyna naszej zlej kondycji w panstwie. Teraz wlasciwie nie ma jako takich wojen militarnych tylko ekonomiczne, to tu sie cos kupi to tam...

Pozdrawiam

i prosze mnie nie wyklinac jesli moje poglady nie zgadzaja sie z waszymi ot w koncu polska to wolny kraj(czyt. wolnosc slowa).

mhm w tym punkcie sie zgodze niestety juz prawie cale tereny polnocnej polski ( pomorze ) sa we wladaniu Niemiec :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mhm w tym punkcie sie zgodze niestety juz prawie cale tereny polnocnej polski ( pomorze ) sa we wladaniu Niemiec  :evil:

a co gorsze to wina polakow :evil: :cry:

A skąd jesteś??????

Bo ja ze Szczecina, i więcej tu cholernych śmierdzących rusków niz niemcow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mhm w tym punkcie sie zgodze niestety juz prawie cale tereny polnocnej polski ( pomorze ) sa we wladaniu Niemiec  :evil:

A skąd jesteś??????

Bo ja ze Szczecina, i więcej tu cholernych śmierdzących rusków niz niemcow.

hehe babcia mi zawsze mowila jak przyszli ruscy to przyszedl smrod i glod, jak przyszli niemcy przyszedl porzadek .... w swoim jakimkolwiek swoim znaczeniu

a shakur`owi chyba chodzilo o wykopione zaklady, ziemia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba nie przemawia za szacunkiem do pracy co?

jaka placa taki szacunek i chyba nie odkrywam ameryki?

dla mnie wrecz przeciwnie - jezeli bedziesz szanowal prace za darmo to bedziesz szanowal kazda prace, jezeli nie nauczysz sie szacunku do takiej pracy to potem bedziesz wybrzydzal - nie tu placa za malo, tu daja za slaby samochod sluzbowy, tutaj to za duzo wymagaja itd - a niestety taka jest prawda ze nie wszyscy moga zarabiac duzo :!:
a ja mowie o pracy ktora pozwoli ci przezyc i nie umrzec z glodu i nie byc eksmitowanym z mieszkania i co uwazasz ze ta praca ktora ci podalem nalezy szanowac!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam jestem za... moze nie dla siebie, bo wszystkie te reformy i zmiany jakie nastąpią po przystąpieniu do uni bedą wyczuwalne pewnie gdzies za 10-15 lat. Wtedy to ja juz mam zamiar miec ułozone zycie raczej :),

ale ostatecznie moje dzieci będą miały łatwiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej!

jestem zdecydowanie za przystapieniem do Unii. pomijając te wszystkie powody przytoczone przez kolegów jest jeszcze jeden najważniejszy(moim zdaniem oczywiście  :D ) - zostawić rządzenie Polską Polakom równa się okradzenie kraju do cna :evil:  - tak przynajmniej ktoś będzie kontrolował co się tu dzieje i mam nadzieję, że ograniczy to w znaczący sposób skalę korupcji. 

pozdro

czyli wynika z wypowiedzi ze uwazasz ze kolesie z unii nie beda nas chcieli okrasc? ich przynajmniej nikt nie ruszy troche bym sie zastanowil nad tym na twoim miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaznacze Tak jesli:

-po wejsciu do UE w polsce bedzie lepiej

-da mi to szanse studiowania w krajach europy(za 3 lata matura)

-i oczywiscie najwarzniejsze PRACA. Chcialbym po skonczonych studiach znalezc wysoko platna prace, ktora zapewni mi zycie na poziomie oraz mojej przyszlej rodzinie (ale wybieglem w przyszlosc).

.

jak takie masz argumenty to glosuj na nie

1. po wejsciu do ue bedzie lepiej??? na cuda liczysz co to znaczy wogule bedzie lepiej wodka bedzie za darmo?

2. jak masz kase to mozesz to robic przeciesz i teraz chyba nie twierdzisz ze polacy nie moga studiowac za granica??? (unia nic tu nie wnosi oprocz tego ze podobno nasze krajowe dyplomy beda honorowane w granicach ue)

3. co do pracy(oczywiscie legalnej) to lepiej zobacz jaki okres przejsciowy wynegocjowali nasi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam jestem za... moze nie dla siebie, bo wszystkie te reformy i zmiany jakie nastąpią po przystąpieniu do uni bedą wyczuwalne pewnie gdzies za 10-15 lat. Wtedy to ja juz mam zamiar miec ułozone zycie raczej :),

ale ostatecznie moje dzieci będą miały łatwiej...

jesli wogule beda wyczowalne dla polskiego obywatela chyba ze sie zalapiesz na ciepla posadke darmozjada w brukseli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem przeciw! Jeśli całą swoją wiedzę o UE, o korzyściach jakie niesie przystąpienie Polski itp. czerpiecie z TV to moje gratulacje. Przecież to co tam pokazują to bezwstydna propaganda. Moim zdaniem UE to kolosalna skorumpowana maszyna biurokratyczna karmiona naszymi podatkami - które pewnie wkrótce jeszcze wzrosną. Rozumiem że wiele osób łudzi się że będzie lepiej, będzie praca, to wszystko <span style="color:red;">[ciach!]</span>o prawda. Polska ma być tylko rynkiem zbytu a Polacy zdegradowani do roli białych murzynów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak masz poglady na poziomie roku 1250 i jeszcze wczesniej

zapomniales dodac jeszcze zydow, masonow i maffi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego tak sadzisz ? .... jak mowilem nieznam sie na polityce, ale przyopmne ten maly skandal z wysypanym zbozem, chodzilo o to chyba ze polska importuje towar z zagranicy podczas gdy nasz "chlop" niemoze sprzedac swoich, dlaczego tak jest ? niemcy, ruscy a moze francuzi sa tego winni ?

polacy sami siebie sprzedaja .... tak uwazam

jak sie myle to oswieccie mnie, bo jak mowilem w tej sprawie jestem lama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i cyklistów :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem przeciw! Jeśli całą swoją wiedzę o UE, o korzyściach jakie niesie przystąpienie Polski itp. czerpiecie z TV to moje gratulacje. Przecież to co tam pokazują to bezwstydna propaganda. Moim zdaniem UE to kolosalna skorumpowana maszyna biurokratyczna karmiona naszymi podatkami - które pewnie wkrótce jeszcze wzrosną. Rozumiem że wiele osób łudzi się że będzie lepiej, będzie praca, to wszystko <span style="color:red;">[ciach!]</span>o prawda. Polska ma być tylko rynkiem zbytu a Polacy zdegradowani do roli białych murzynów.

no stary ostro troche a tak na serio to polska juz jest rynkiem zbytu dla zachodu a w tym calym bajzlu chodzi o to zeby polska byla konkurencyjna i miala swoje rynki zbytu i da sie to osiagnac bez ue bez wchodzenia w to bagno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego tak sadzisz ? .... jak mowilem nieznam sie na polityce, ale przyopmne ten maly skandal z wysypanym zbozem, chodzilo o to chyba ze polska importuje towar z zagranicy podczas gdy nasz "chlop" niemoze sprzedac swoich, dlaczego tak jest ? niemcy, ruscy a moze francuzi sa tego winni ?

Poczytaj sobie w polityce o co chodzilo z tym zbozem - przez te absurdalnie wysokie doplaty, ktore i tak wpadly do kieszeni kolesi, zamiast dla rolnikow, polskie zboze bylo tak drogie, ze bardziej oplacalo sie je sprowadzac. A sprowadzal je jeden z tych, ktorzy sie na tych dopłatach obłowili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie w polityce o co chodzilo z tym zbozem - przez te absurdalnie wysokie doplaty, ktore i tak wpadly do kieszeni kolesi, zamiast dla rolnikow, polskie zboze bylo tak drogie, ze bardziej oplacalo sie je sprowadzac. A sprowadzal je jeden z tych, ktorzy sie na tych dopłatach obłowili.

resultat chyba ten sam ? polak stracil -- zagraniczny zarobil ... czyja wina ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary widac ze sie nie interesujesz politykom wyjasnie ci ta akcje z wysypywaniem zboza

posel ktory to zboze importowal jest najwiekszym biorca zboza w polsce i skupil cala ilosc zboza z okregu w ktorym sie obracal

poprostu nie oplacalo mu sie sprowadzac zboza np ze slaska bo tansze jest z ue (bo jest dotowane), to ze ten posel zostal zelgany przez lpr i s to smiech facet skupuje takie ilosci zboza polskiego ze ci sie w glowie to nie zmiesci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mowie o pracy ktora pozwoli ci przezyc i nie umrzec z glodu i nie byc eksmitowanym z mieszkania i co uwazasz ze ta praca ktora ci podalem nalezy szanowac!!

mieszasz 2 rzeczy:

- stala prace na zycie

- prace dorywcza jaka wykonuja mlodzi ludzie

nie powiesz mi ze musisz zarabiac na utrzymanie - Twoj przyklad z wykonywaniem prostej i nieskomplikowanej pracy jest jak najbardziej "edukacyjny" - zobaczyles ze trzeba cos umiec zeby nie byc wykozystywanym za psie pieniadze...

a jezeli mowisz ze nie szanujesz takiej pracy, to skad wiesz ze bedziesz szanowal taka za 2000zl - moze Twoi znajomi beda wtedy zarabiac po 5000zl i wiecej - wtedy tez bedziesz mowil ze nie mozesz szanowac swojej pracy bo pracujesz prawie za darmo :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieszasz 2 rzeczy:

- stala prace na zycie

- prace dorywcza jaka wykonuja mlodzi ludzie

nie powiesz mi ze musisz zarabiac na utrzymanie - Twoj przyklad z wykonywaniem prostej i nieskomplikowanej pracy jest jak najbardziej "edukacyjny" - zobaczyles ze trzeba cos umiec zeby nie byc wykozystywanym za psie pieniadze...

a jezeli mowisz ze nie szanujesz takiej pracy, to skad wiesz ze bedziesz szanowal taka za 2000zl - moze Twoi znajomi beda wtedy zarabiac po 5000zl i wiecej - wtedy tez bedziesz mowil ze nie mozesz szanowac swojej pracy bo pracujesz prawie za darmo :!:

ok moi znajomi zaarabiaja po 5 tysiecy a ja i tak poszedlem zeby zarabiac te 6 zł dziennie i co nie szanuje pracy (oczywiscie nie uwazam tego za prace stala bo takiej nie moge zdobyc bo sie ucze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biskup Pieronek powiedział: "Jak nie Unia to co, Władywostok?"

nie lubie mieszania kosciola do polityki ale mam w pl demokracje i wolnosc wiec trzeba to uszanowac

a co do twojej sentencji to eu nie jest jedynym rozwiazaniem poza nafta jest jeszcze nie wiazanie sie z ue !!! przeciez nie musimy tam wchodzic !!! jakos sobie poradzilismy od 1990 i wtedy jakos nikt nie mowil ze trzeba do ue a co do federacji ros. to dlaczego nie!! tam nie ma rynkow zbytu tam nie mozna inwestowac ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez nie musimy tam wchodzic !!! jakos sobie poradzilismy od 1990 i wtedy jakos nikt nie mowil ze trzeba do ue

I kolega mysli ze daleje bedzie jakos ?

No to ladnie :(

Sory ale jezeli jest jakas szansa na lepsza przyszlosc to czemu z niej nie korzystac ? A jak ci sie nie spodoba w polsce po wejsciu do UE to zawsze mozesz wyjechac do Kambodzy tam bedzie napewno lepiej :P

BTW Ktos pisal ze na pomorzu niemcy/ruscy wykupili sporo ziemi

to straszne modle sie za tych ludzi bo naprawde trzeba byc powalonym zeby cos w tym kraju kupic i jeszcze jedno co lepsze ? Uprawiana ziemia przez niemca czy nie uprawiana wcale nalezaca do polaka ?

Pozdro !

UE TAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez nie musimy tam wchodzic !!! jakos sobie poradzilismy od 1990 i wtedy jakos nikt nie mowil ze trzeba do ue

Sory ale jezeli jest jakas szansa na lepsza przyszlosc to czemu z niej nie korzystac ? A jak ci sie nie spodoba w polsce po wejsciu do UE to zawsze mozesz wyjechac do Kambodzy tam bedzie napewno lepiej :P

to straszne modle sie za tych ludzi bo naprawde trzeba byc powalonym zeby cos w tym kraju kupic i jeszcze jedno co lepsze ? Uprawiana ziemia przez niemca czy nie uprawiana wcale nalezaca do polaka ?

Pozdro !

UE TAK

a kolega mysli ze po wejsciu do ue bedzie lepiej?

chyba ze jestes rolnikiem to bedziesz mial moze lepiej ale ja nie jestem i chyba to nie dobrze ze w polsce robi sie wszystko dla rolnikow tak jak bysmy byli w 100% krajem rolniczym

a co do wyjazdu do kambodzy to moze nie do kambodzy ale jak by mnie bylo stac to do stanow bym wyjechal odrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro !

UE TAK

chyba ze jestes rolnikiem to bedziesz mial moze lepiej ale ja nie jestem i chyba to nie dobrze ze w polsce robi sie wszystko dla rolnikow tak jak bysmy byli w 100% krajem rolniczym

a co do wyjazdu do kambodzy to moze nie do kambodzy ale jak by mnie bylo stac to do stanow bym wyjechal odrazu

Jak nie wiejdziemy to napewno nie bedzie lepiej, zapewniam Cie. Bez wsparcia UE nasze upadajace rolnictwo upadnie napewno - to raz. Nie podejmiesz latwo pracy lub nauki w Europie - to dwa. Nie wiem co nam pozostanie chyba faktycznie Wladywostok.

Naprwade wiem, ze UE to zbiurokratyzowany soclalistyczy moloch, ale w naszej sytuacji to najlepsze rozwiazanie. Wybacz, ale ja mam najwieksze do zaufanie do UW i skoro oni byli za wejsciem, to zgadzam sie w pelni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze bedzie moze nie ! Ale gozej niz jest juz byc nie moze :(

Poza tym jak nie wejdziesz to sie nie dowiesz :)

A izolacjia jeszcze na dobre nikomu nie wyszla

Eh to odkladaj i w droge, ja jak skoncze szkole to sie powaznie nad wyjazdem z tego kraju zastanowie tylko ja wole do australi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a co do federacji ros. to dlaczego nie!! tam nie ma rynkow zbytu tam nie mozna inwestowac ????

1. slaby to rynek zbytu : PKB Rosji pare lat temu wyniosl niewiele wiecej niz PKB Polski (nie ma nawet co porownywac do wiekszych panstw w Unii)

2. To Polska sciaga kapital z zagranicy zeby inwestowac w nasza gospodarke a nie na odwrot

P.S.

Bylbym za NAFTA gdyby nie to ze Polska znajdyje sie w centrum Europy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro !

UE TAK

Jak nie wiejdziemy to napewno nie bedzie lepiej, zapewniam Cie. Bez wsparcia UE nasze upadajace rolnictwo upadnie napewno - to raz. Nie podejmiesz latwo pracy lub nauki w Europie - to dwa. Nie wiem co nam pozostanie chyba faktycznie Wladywostok.

Naprwade wiem, ze UE to zbiurokratyzowany soclalistyczy moloch, ale w naszej sytuacji to najlepsze rozwiazanie. Wybacz, ale ja mam najwieksze do zaufanie do UW i skoro oni byli za wejsciem, to zgadzam sie w pelni.

nasze rolnictwo upadnie i uwazacie ze ue je uratuje ? jak sami nic nie zrobimy to nikt go nie uratuje mysliz ze ue zalezy na naszym rolnictwie?? oni sie go boja dadza nam limity!

co z praca to masz racje ale zobacz jaki mamy okres przejsciowy wynegocjowany!!!

co do nauki to sie nie zgadzam serio jedyne co sie zmieni to to ze nasze dyplomy beda honorowane w ue a uczyc sie mozesz juz dzis tylko kase musisz miec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi