Skocz do zawartości
funfel

Kto jest za wejsciem do UE a kto nie

UNIA TAK/NIE  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. UNIA TAK/NIE

• TAK
      167
    • NIE
      56

Rekomendowane odpowiedzi

a kolega mysli ze po wejsciu do ue bedzie lepiej?

chyba ze jestes rolnikiem to bedziesz mial moze lepiej ale ja nie jestem i chyba to nie dobrze ze w polsce robi sie wszystko dla rolnikow tak jak bysmy byli w 100% krajem rolniczym 

a co do wyjazdu do kambodzy to moze nie do kambodzy ale jak by mnie bylo stac to do stanow bym wyjechal odrazu

Moze bedzie moze nie ! Ale gozej niz jest juz byc nie moze :(

Poza tym jak nie wejdziesz to sie nie dowiesz :)

A izolacjia jeszcze na dobre nikomu nie wyszla

Eh to odkladaj i w droge, ja jak skoncze szkole to sie powaznie nad wyjazdem z tego kraju zastanowie tylko ja wole do australi :D

stary jak to "jak nie wejde to sie nie dowiem"!! to nie quake tu wszystko wiemy przed wejsciem i co najgorsze to co wiemy nie jest optymistyczne a nadal sie tam pchamy

po drugie jaka izolacja!!!! uwazasz ze od 1990 roku pl znajduje sie w izolacji!!! zastanow sie nad tym co piszesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze nie mamy najlepszych jakie istnieje wynegocjowanych warunkow, ale naprawde nie sadze by dalo sie wytargowac cos wiecej. Czy to, ze mamy okresy przejsciowe jako slabo rozwiniety kraj to cos dziwneo i czy jest to jakis argument przeciwko wstapieniu do UE?? Nie rozumiem wogole z jakiego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a co do federacji ros. to dlaczego nie!! tam nie ma rynkow zbytu tam nie mozna inwestowac ????

1. slaby to rynek zbytu : PKB Rosji pare lat temu wyniosl niewiele wiecej niz PKB Polski (nie ma nawet co porownywac do wiekszych panstw w Unii)

2. To Polska sciaga kapital z zagranicy zeby inwestowac w nasza gospodarke a nie na odwrot

P.S.

Bylbym za NAFTA gdyby nie to ze Polska znajdyje sie w centrum Europy :)

ad 1. slaby rynek zbytu??? bzdura to my sie nie potrafimy dostosowac do tego rynku to nie xv-xvi wiek rosja nie chce od nas zboza bo sama go ma wiecej od nas!

2. ale na jakich zasadach chyba nie uwazasz ze pl nie poeinna inwestowac zagranica??? jak to robia u nas niemcy ,francuzi itp co to oznacza ? to zbyt naszych produktow zagranica to pieniadze plynace do nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nasze rolnictwo upadnie i uwazacie ze ue je uratuje ? jak sami nic nie zrobimy to nikt go nie uratuje mysliz ze ue zalezy na naszym rolnictwie?? oni sie go boja dadza nam limity!

co z praca to masz racje ale zobacz jaki mamy okres przejsciowy wynegocjowany!!!

co do nauki to sie nie zgadzam serio jedyne co sie zmieni to to ze nasze dyplomy beda honorowane w ue a uczyc sie mozesz juz dzis tylko kase musisz miec

Co do pracy i nauki - nie ma z tym NAJMNIEJSZEGO problemu - trzeba tylko znać jezyk - znam kupe ludzi ktorzy pracuja w Niemczech i to nie jako robole, tylko m.in inzynierowie i wykladowcy akademiccy (TAK, WŁAŚNIE TAK) , i rownie duzo ludzi ktorzy tam studiuja na dodatek dostajac stypendia dwudziestokrotnie wieksze niz tu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze nie mamy najlepszych jakie istnieje wynegocjowanych warunkow, ale naprawde nie sadze by dalo sie wytargowac cos wiecej. Czy to, ze mamy okresy przejsciowe jako slabo rozwiniety kraj to cos dziwneo i czy jest to jakis argument przeciwko wstapieniu do UE?? Nie rozumiem wogole z jakiego powodu.

to chyba dowod ze nas tam nie zabardzo chca? po co wogule sie targowac lepiej wszystkie te pieniadze i wysilki dyplomatow skierowac w nafte w realne inwestycje w kraju a zamiast steplowac tysiace krow i wydawac im paszporty i reformy ktore dostosowuja nas do ue lepiej np zreformowac podatek w naszym kraju zaczac zmniejszac biurokracje ktora mamy kosmiczna od poziomu samorzadu do poslow wlacznie znam 1000 innyvh sposobow jak poradzic sobie samemu bez "pomocy" ue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nasze rolnictwo upadnie i uwazacie ze ue je uratuje ? jak sami nic nie zrobimy to nikt go nie uratuje mysliz ze ue zalezy na naszym rolnictwie?? oni sie go boja dadza nam limity!

co z praca to masz racje ale zobacz jaki mamy okres przejsciowy wynegocjowany!!!

co do nauki to sie nie zgadzam serio jedyne co sie zmieni to to ze nasze dyplomy beda honorowane w ue a uczyc sie mozesz juz dzis tylko kase musisz miec

Co do pracy i nauki - nie ma z tym NAJMNIEJSZEGO problemu - trzeba tylko znać jezyk - znam kupe ludzi ktorzy pracuja w Niemczech i to nie jako robole, tylko m.in inzynierowie i wykladowcy akademiccy (TAK, WŁAŚNIE TAK) , i rownie duzo ludzi ktorzy tam studiuja na dodatek dostajac stypendia dwudziestokrotnie wieksze niz tu.
no sam powiedz grzesiu za czym to przemawia za wejsciem do ue!!!!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary badz realista!!! Zmiejszmy biurokracje w Polsce :) :D dobre sobie - tylko jak?

Z takimi ludzmi z sejmie nie ma na to szans.To wszystko ladnie brzmi, ma rece i nogi tylko, ze w naszej sytuacji jest niemozliwe do wykonania.

Ja naprwde tez chcialbym zyc w Polsce z wizji Korwina. Prawdziwie liberalnym panstwie nocnego stroze. Niestety Korwin w Polsce nigdy nie bedzie rzadzil a nam pozostaje UE, gdyz lepsze to niz Wschod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary badz realista!!! Zmiejszmy biurokracje w Polsce :) :D dobre sobie - tylko jak?

Z takimi ludzmi z sejmie nie ma na to szans.To wszystko ladnie brzmi, ma rece i nogi tylko, ze w naszej sytuacji jest niemozliwe do wykonania.

Ja naprwde tez chcialbym zyc w Polsce z wizji Korwina. Prawdziwie liberalnym panstwie nocnego stroze. Niestety Korwin w Polsce nigdy nie bedzie rzadzil a nam pozostaje UE, gdyz lepsze to niz Wschod.

ciesze sie ze to powiedziales teraz zgadzan sie z toba w 99% chodzi o ekipe rzadzaca ktora jest wybierana przez kogo? NAS wiec jak spoleczenstwo nie wytrzezwieje i dalej bedzie lpr i s i aws to nigdy do niczego nie dojdziemy jak widac demokracja to nie jest idealny system...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary jak to "jak nie wejde to sie nie dowiem"!! to nie quake tu wszystko wiemy przed wejsciem i co najgorsze to co wiemy nie jest optymistyczne a nadal sie tam pchamy

po drugie jaka izolacja!!!! uwazasz ze od 1990 roku pl znajduje sie w izolacji!!! zastanow sie nad tym co piszesz

Izolacjia bedzie jak nie wejdziemy!

Przeciez jak bejdziemy do UE zostana zniesione cla, bedzie swobodny przeplyw ludnosci ! chce ci sie kupowac wizy zeby pojechac do glupich czech ? I stac potem w kolejce na granicy ?

Jak nie wejdziemy to tak bedzie zapewne !

Pozatym polska sama sobie nie radzi ! Pisales ze sami musimy ratowac wlasne rolnictwo bo UE na nim nie zalezy ! To masz jakis pomysl ? Na ratowanie ? bo jakos nikt nie ma :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sam powiedz grzesiu za czym to przemawia za wejsciem do ue!!!!?
A widzisz dla Polski jakąś inną REALNĄ perspektywę? Bo do NAFTY daaaleka droga, a chyba nie chcemy być totalnym za[gluteus maximus]m?

Oczywiście, tez bym chcial zeby Polska byl zupelnie neutralna, jak Szwajcaria, ale ich na to stac, a nas nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a co do federacji ros. to dlaczego nie!! tam nie ma rynkow zbytu tam nie mozna inwestowac ????

1. slaby to rynek zbytu : PKB Rosji pare lat temu wyniosl niewiele wiecej niz PKB Polski (nie ma nawet co porownywac do wiekszych panstw w Unii)

2. To Polska sciaga kapital z zagranicy zeby inwestowac w nasza gospodarke a nie na odwrot

P.S.

ad 1. slaby rynek zbytu??? bzdura to my sie nie potrafimy dostosowac do tego rynku to nie xv-xvi wiek rosja nie chce od nas zboza bo sama go ma wiecej od nas!

2. ale na jakich zasadach chyba nie uwazasz ze pl nie poeinna inwestowac zagranica??? jak to robia u nas niemcy ,francuzi itp co to oznacza ? to zbyt naszych produktow zagranica to pieniadze plynace do nas

1. jejq

Pisze Ci o malej sile nabywczej Rosyjskiej gospogarki, o malym PKB czyli o tym ze ta gospodarka niewiele produkuje i w zwiazku z tym niewiele moze kupic - piszesz bzdura??? spoko , to jakies argumenty moze...

2.a) Niemcy, Francuzi itp. maja inny poziom zycia - nie ma taniej sily roboczej i nie ma takiego bezrobocia (!!!). Jezeli inwestuje sie pieniadze zagranica w celu podjecia produkcji - to tam rosnie zatrudnienie a nie u nas.

2.B) Niemcy, Francuzi itp. maja sporo kapitalu ktory oplaca im sie lokowac w rozwijajacych sie gospodarkach (nizsze koszty produkcji itp.). Polska nie ma takiego luksusu i nie dysponuje nadmiarem funduszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S.

1. jejq

Pisze Ci o malej sile nabywczej Rosyjskiej gospogarki, o malym PKB czyli o tym ze ta gospodarka niewiele produkuje i w zwiazku z tym niewiele moze kupic - piszesz bzdura??? spoko , to jakies argumenty moze...

2.a) Niemcy, Francuzi itp. maja inny poziom zycia - nie ma taniej sily roboczej i nie ma takiego bezrobocia (!!!). Jezeli inwestuje sie pieniadze zagranica w celu podjecia produkcji - to tam rosnie zatrudnienie a nie u nas.

2.B) Niemcy, Francuzi itp. maja sporo kapitalu ktory oplaca im sie lokowac w rozwijajacych sie gospodarkach (nizsze koszty produkcji itp.). Polska nie ma takiego luksusu i nie dysponuje nadmiarem funduszy.

1. niewiele moze kupic? prawie 200 mln ludzi nie wiele moze kupic myslisz ze w rosjii wszyscy sa biedni?

2 zgadza sie ze tam rosnie zatrudnienie i co z tego? a do kogo plyna zyski a kto dostarcza produktow ? to wlasnie nazywa sie inwestycja a dla czego w polsce jest tyle zagr. supermarketow ? przeciez pracuja w nich polacy to co frfancuzi i niemcy buduja je dla nas zeby polacy mieli gdzie pracowac?? prowadza w polsce dzialalnosc harytatywna?!?!!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Izolacjia bedzie jak nie wejdziemy!

Przeciez jak bejdziemy do UE zostana zniesione cla, bedzie swobodny przeplyw ludnosci ! chce ci sie kupowac wizy zeby pojechac do glupich czech ? I stac potem w kolejce na granicy ?

Jak nie wejdziemy to tak bedzie zapewne !

Pozatym polska sama sobie nie radzi ! Pisales ze sami musimy ratowac wlasne rolnictwo bo UE na nim nie zalezy ! To masz jakis pomysl ? Na ratowanie ? bo jakos nikt nie ma :(

niewiem czy wiesz ze ue powstala wlsanie jako wspolna granica celna ktora miala dac konkurencyjnosc(dzieki clom) rolnikom i przemyslowie ueropejskiem przed naplywem towarow ze stanow i tu jest wlasnie szkopol polityka celna zamiast wolnego rynku tu jest wlasnie utopiaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, przeczytalem wszystko, troche mi to zajelo ale warto bylo. Dyskusja calkiem na poziomie powiedziec trzeba, poziom trzymany glownie przez abaddona, i rowniez jego udzial w dyskusji podoba mi sie najbardziej, wtracenie Homera tez bylo niezle ;]. Sam jestem przeciw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. niewiele moze kupic? prawie 200 mln ludzi nie wiele moze kupic myslisz ze w rosjii wszyscy sa biedni? 

2 zgadza sie ze tam rosnie zatrudnienie i co z tego? a do kogo plyna zyski a kto dostarcza produktow ? to wlasnie nazywa sie inwestycja a dla czego w polsce jest tyle zagr. supermarketow ? przeciez pracuja w nich polacy to co frfancuzi i niemcy buduja je dla nas zeby polacy mieli gdzie pracowac?? prowadza w polsce dzialalnosc harytatywna?!?!!?

1.

- i co z tego ze 200 mln kiedy PKB na mieszkanca jest smiesznie male ??? daje to (JUZ O TYM PISALEM!!!) Rosji w stosunku do UE BARDZO MALE PKB i BARDZO MALA SILE NABYWCZA co oznacza dokładnie to, ze Rosja w przeciwienstwie do UE kupowac bardzo duzo nie moze i nie kupuje !!! (bardziej sie liczy 5% rynku UE niz 50% rynku Rosji)

2.

a) a kto mowil ze inwestorzy nie maja zyskow z inwestycji ??? - to byloby idiotyczne

B) hipermarkety to chyba nie jest przyklad inwestycji w celu podjecia produkcji ???

c) nawet na hipermarketach Polacy mogą zyskac - moga tam pracowac i taniej kupowac (moga , a nie musza!!!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

- i co z tego ze 200 mln kiedy PKB na mieszkanca jest smiesznie male ??? daje to (JUZ O TYM PISALEM!!!) Rosji w stosunku do UE BARDZO MALE PKB i BARDZO MALA SILE NABYWCZA co oznacza dokładnie to, ze Rosja w przeciwienstwie do UE kupowac bardzo duzo nie moze i nie kupuje !!! (bardziej sie liczy 5% rynku UE niz 50% rynku Rosji)

2.

a) a kto mowil ze inwestorzy nie maja zyskow z inwestycji ??? - to byloby idiotyczne

B) hipermarkety to chyba nie jest przyklad inwestycji w celu podjecia produkcji ???

c) nawet na hipermarketach Polacy mogą zyskac - moga tam pracowac i taniej kupowac (moga , a nie musza!!!)

co z tego? 200 mln ludzi to ogromny rynek rynek do ktorego my moglibysmy miec latwy dostep rynek co prawda na razie malo chlonny ale zobacz na reformy putina zobacz zobacz na wielka stagnacje na zachodzie zobacz gdzie teraz jest najwiekszy wzrost gospodarki na zachodzie?? NIE wlasnie ze na wschodzie szczegolnie w azji to tam powinnismy skierowac nasz kapital to tam jest szansa na udane inwestycje a nie w stojacej w miejscu i zbiurokratyzowanej eropie zach do ktorej dazymy chyba sie z tym zgodzisz ?

co do hipermarketow sa one bardzo kontrowersyjnym zagadnieniem w naszym kraju polacy na tym zyskuja (maja prace) ale chyba zapomniales ile zyskuja na tym ich zagr. wlasciciele to jest interes to jest ich inwestycja za granica maja w polsce bardzo dobre warunki inwestycyjne to inwestuja czemu nie , oplaca sie to im bardziej niz nam plakom ktorzy maja dzieki temu prace(odrazu zaznaczam ze nie jestem przeciwny supermarketom jestem za wolnym handelem za wolna gospodarka bez ingerencji panstwa) my takich waronkow inwestycyjnych na zachodzie nie mamy i ue nic tu nie zmieni to nasze praow "lezy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, przeczytalem wszystko, troche mi to zajelo ale warto bylo. Dyskusja calkiem na poziomie powiedziec trzeba, poziom trzymany glownie przez abaddona, i rowniez jego udzial w dyskusji podoba mi sie najbardziej, wtracenie Homera tez bylo niezle ;]. Sam jestem przeciw.

thx:)

moze sie wypowiesz

juz myslalem ze jestem sam a tu takie mile zaskoczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze sie wypowiesz 

Sam nie jestes ale mozesz sie juz pogodzic z faktem przystapienie Polski do UE :D

Jak sie czujesz ?

Moze zlozymy sie dla ciebie na bilet do usa ? Oddasz jak sie dorobisz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze sie wypowiesz 

Sam nie jestes ale mozesz sie juz pogodzic z faktem przystapienie Polski do UE :D

Jak sie czujesz ?

Moze zlozymy sie dla ciebie na bilet do usa ? Oddasz jak sie dorobisz :D

zobaczymy w referendum w maju to ostatnia szansa zeby nie wejsc(wiem wiem referendum pewnie wyjdzie "ZA")

a co do biletu to spoko mozesz mi przeslac kase jak chcesz to dam ci nr konta na privie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczymy w referendum w maju to ostatnia szansa zeby nie wejsc(wiem wiem referendum pewnie wyjdzie "ZA")

a co do biletu to spoko mozesz mi przeslac kase jak chcesz to dam ci nr konta na privie

Jaka ostatnia szansa :) Zawsze mozna wyjsc:) Wiec za 3 lata glosuj na lpr albo s :)

A co do wyjazdu to bilet to male piwo trzeba sie jeszcze gdzies zaczepic bo jechac po to zeby spac pod mostem to troche kiepski pomysl :D Zacznij odkladac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka ostatnia szansa :) Zawsze mozna wyjsc:) Wiec za 3 lata glosuj na lpr albo s :)

A co do wyjazdu to bilet to male piwo trzeba sie jeszcze gdzies zaczepic bo jechac po to zeby spac pod mostem to troche kiepski pomysl :D Zacznij odkladac :wink:

ok daj spokoj z tym bo wszedles na off topic (koniec argumentow?)

na lpr i s to glosuj sobie sam

a z unii wyjsc to nie jest taka prosta sprawa (wszystkie reformy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam co powtarzac tego co inni pisali wiec w pewnym sesie koniec :D

Bardzo chcialem glosowac na s ale niestety nie mialem jeszcze 18lat ! ale juz w referendum bede mogl ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> udzial :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam co powtarzac tego co inni pisali wiec w pewnym sesie koniec :D

Bardzo chcialem glosowac na s ale niestety nie mialem jeszcze 18lat ! ale juz w referendum bede mogl ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> udzial :D

jak utozsamiasz sie z panami z S to bardzo ci wspolczuje ale mamy w pl demokracje wiec nawet tych ludzi trzeba szanowac(:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale w pewnym newsweeku z końcówki września tego roku, był artykuł o tym ,że w 2012 gospodarka europejska będzie największą na świecie...

to tak jak z jednym wybitnym ekonomista (ktory dostal nawet nagrode Nobla) ktory w swoich podrecznikach wyliczal ile to lat zajmie ZSRR dogonienie gospodarki USA, tyle ze jak nadchodzil dany rok to ten ekonomista musial zmieniac ta date i wydawac nowe wydanie ksiazki bo ZSRR bylo caly czas w tyle :lol:

BTW a nazwisko tego pana brzmi - Paul Anthony Samuelson - jak dodam ze do tej pory studenci ekonomii ucza sie z jego podrecznikow (zaktualizowanych oczywiscie) to juz wiemy dlaczego w Polsce jest tak "dobrze" i dlaczego ludzie wierza w bajki Kolodki i innych oszolomow :( - jakby ktos chcial sie posmiac to polecam "brednie ekonomiczne" K.Poznanskiego - po prostu mozna boki zrywac tyle ze sporo osob traktuje to nie jako kabaret ale jako prawde :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff... Wreszcie się przegryzłem przez to co wyżej.... A adminów proszę o zablokowanie wątku dla domeny ae.wroc.pl bo jak mi jakiś wykładowca wejdzie w wątek to pęknie ze śmiechu. A ja ochoty na zmiany programowe nie mam :lol:

Parę uwag do tego co wyżej:

1) Ziemia i wykup przez cudzoziemców. Jedna wielka bzdoora. Jakoś tak się dziwnie składa, że razem z końcem XIX wieku skończyło się znaczenie ziemi jako czynnika produkji.

Rolnictwo - to w PL mamy cholernie nieefetywne. 25% ludności wytwarza kilka% PKB. Żałość. I to właśnie tych ludzi stanowiących "bezrobocie ukryte" nazwałbym darmozjadami.

Jedyną według mnie formą doprowadzenia tego wszystkiego do normy jest zbankrutowanie wszystkich miniaturowych gospodarstw i utworzenie gospodarstw średniej wielkości. To niestety wiąże sie z wpuszeczeniem do Polski obcokrajowców, bo Polacy raczej nie mają skłonności do tworzenia takowych.

A co do dopłat bezpośrednich. Wolę dostać fundusze strukturalne niż dopłaty. Bo dzieki temu mogę produkować 2 razy taniej niż konkurent. A wtedy wszystkie dopłaty on sobie może w .... schować.

2) Federacja Rosyjska i popyt rynkowy

Tak się jakoś dziwnie składa że Federacja Rosyjska ma nieustający deficyt żywnościowy. Tyle że Unii udało się nas "wygryźć" niższymi cenami.

Poza tym FR ma praktycznie zagwarantowany rozwój gospodarczy (patrz zasoby surowcowe - szczególnie surowce energetyczne).

3) NAFTA

Też bym wolał NAFTE, tylko gdzie możemy kupić ziemię coby Polskę przenieść - Meksyk, Kanada? A może się zamienimy z Fidelem na Kubę?

4) Praca w UE i okresy przejściowe

Okresy przejściowe można dowolnie skracać (ale nie wydłużać). Ich skrócenie zapowiedziały Niemcy i Hiszpania. Hiszpania AFAIR chce od razu przyjmować Polskich pracowników.

Ja tam Unii powiem zdecydowane TAK. Wymiana międzynarodowa jest zawsze korzystna. Unia tą wymiane ułatwi. Otwarte rynki pozwolą na szybszy rozwój przedsiębiorstw. A to że niektóre będą bankrutować to niestety normalne - i przynosi pożytek konsumentom - bo padają tylko te najmniej efektywne, o najwyższych i nieredukowalnych kosztach.

A tak na marginesie - to Polacy zarabiają prawie dokładnie tyle samo co Unici. Dostają do ręki 2-3 razy mniej ale ich wydajność pracy jest też 2-3 razy mniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw pozwole sobie Katowi odpowiedziec, a pozniej cos od siebie dodam.

Nie dostaniemy 100% bo nikt nie bedzie do nas doplacal. Postaw sie w ich sytuacji, ja tez bym nie chcial zeby polska doplacala do takiej np. Bialorusi.

Wejscie gwarantuje nam rynki zbytu i mozliwosc swbonego podejmowania pracy za granica. 

Nia mamy zadnej alternatywy poza UE, musimy sie tam znalezc jezeli nie chcemy skonczyc jako marginalne panstewko handlujace z Rosja ziemniakami i swinkami :D

A pewnie, ze bys nie chcial. Ale z tego co mi mowia euroentuzjasci to unia jest po to (i my idziemy po to), zeby wyrownac warunki zycia. Powiedz mi jakim cudem mamy wyrownac te warunki zycia, jesli jestesmy na z gory przegranej pozycji, w dodatku biedniejsi ?!

Wejscie nie gwarantuje rynkow zbytu nam, tylko rynek zbytu dla UE, myslisz, ze rolnictwo polskie sie utrzyma ? jak polowa rolnikow polskich sie utrzyma to bedzie dobrze. Nawet ci co maja jakeis dodatkowe interesy beda mieli klopoty, czemu ? Jak to, rpzeciez rynek bedzie otwarty, jak juz wspominalem wczesniej, unijni rolnicy beda mogli sprzedawac zboza taniej, nikomu nie bedzie sie oplacalo kupowac od polakow.

Nie mamy alternatywy, nie mamy alternatywy jezus maria boze ratuj nas ! uaaaaaa nie mamy alternatywy uuuuu co to bedzie... Jak gadanina starej babinki za preproszeniem. Alternatyw jest pelno, tylko idioci na sile pchaja sie do UE, jakby to bylo jedyne wyjscie - a jest oczywiste, iz czyms takim nie jest. Jesli polscy politycy zachowuja sie jak lokaje dla ue, to taka tez bedzie Polska - slozacym UE. NIE MUSIMY SIE TAM ZNALEZC i to podkreslam. Unia moze co najwyzej na nas zarobic, nie my na unii. Znakomita wiekszosc z ludzi ktorzy glosuja na tak to sobie mysli, ze bedzie unia to beda wakacje od pracy, ze nic nie beda musieli robic. A tu bedzie niespodziewanka, bo przybedzie hipermarketow, zmniejszy sie ilosc polskich firm w Polsce, troche ziemki wykupia Holendrzy i Niemcy ( jakby jej jeszcze malo nie wykupili). Wiekszosc spoleczenstwa zubozeje. Polowa rolnictwa padnie. Zwiekszy sie bezrobocie w zwiazku z powyzszym i tyle nam przyjdzie z zachodnich miejsc pracy (ktorych nawiasem mowiac nie ma, chyba ze mowicie o zbieraniu truskawek). To jest moze i najczarniejszy scenariusz, ale o wiele bardziej realny biorac pod uwage to co wynegocjowali polscy politycy. Spewnoscia bardziej realny od tego, ze w Polsce sie poprawi.

W Polsce to nie poprawi sie przez najblizsze 50 lat, dopiero po tych 50 latach moze beda jakies efekty. Jesli oczywiscie Polska nie bedzie tylko konturami na mapie jak to co prawda jakis idiota z samoobrony, albo lpr jesli dobrze pamietam powiedzial. Jak sie ma politykow idiotow ktorzy co chwile widza inna jedyna droge, to nic sie nie moze zmienic na lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Ziemia i wykup przez cudzoziemców. Jedna wielka bzdoora. Jakoś tak się dziwnie składa, że razem z końcem XIX wieku skończyło się znaczenie ziemi jako czynnika produkji. 

No to ciekawe, bo ja w niektorych miejscach zaobserwowalem, ze zazwyczja Niemcy i Holendrzy wykupuja kilka tysiecy hektarow... Skad wiem ? Ojciec ma gospodarstwo i to niemale jak na nasze polozenie (słask gdzie jest ogrmne rozdrobnienie) - 300 hektarow ale i tak wiekszosc z dzierzawy niestety. W kazdym badz razie sytuacje zna, a czasem ja rowniez sie przyslu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e. Zeby mi tu ktos nie wyskoczyl - to nie poglady kogos innego - to fakty.

Rolnictwo - to w PL mamy cholernie nieefetywne. 25% ludności wytwarza kilka% PKB. Żałość. I to właśnie tych ludzi stanowiących "bezrobocie ukryte" nazwałbym darmozjadami. 

To za przeproszeniem idz i <span style="color:red;">[ciach!]</span>a powiedz 50 letniemu dziadkowi, ktory haruje na ziemi od kiedy sie urodzil, ze jeste nieefektywnym darmozjadem !!! Jakbys ty musial tak pracowac przez 14 godzin dziennie na malutkim skrawku ziemii to inaczej bys mowil i nie nazywalbys sie darmozjadem !

Jedyną według mnie formą doprowadzenia tego wszystkiego do normy jest zbankrutowanie wszystkich miniaturowych gospodarstw i utworzenie gospodarstw średniej wielkości. To niestety wiąże sie z wpuszeczeniem do Polski obcokrajowców, bo Polacy raczej nie mają skłonności do tworzenia takowych.

Sklonnosci to moga miec, trzeba pieniedzy ! A gdzie wszystkie pieniazki poplyna jak takie gospodarstwa beda mieli zagraniczni rolnicy (przed chwila mowiles, ze Niemcy, nie beda wykupywac polskiej ziemi...) ?

A co do dopłat bezpośrednich. Wolę dostać fundusze strukturalne niż dopłaty. Bo dzieki temu mogę produkować 2 razy taniej niż konkurent.  A wtedy wszystkie dopłaty on sobie może w .... schować.

Juz widze jak udaje ci sie wypelnic te wszystkie papiery i dostac cos z tych "funduszy". Tym bardziej chcialbym cie widziec jak produkujesz dwa razy taniej od unijnych rolnikow, ktorzy maja doplaty i fundusze strukturalne od dobrych kilkudziesieciu lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale w pewnym newsweeku z końcówki września tego roku, był artykuł o tym ,że w 2012 gospodarka europejska będzie największą na świecie...

to tak jak z jednym wybitnym ekonomista (ktory dostal nawet nagrode Nobla) ktory w swoich podrecznikach wyliczal ile to lat zajmie ZSRR dogonienie gospodarki USA, tyle ze jak nadchodzil dany rok to ten ekonomista musial zmieniac ta date i wydawac nowe wydanie ksiazki bo ZSRR bylo caly czas w tyle :lol:

BTW a nazwisko tego pana brzmi - Paul Anthony Samuelson - jak dodam ze do tej pory studenci ekonomii ucza sie z jego podrecznikow (zaktualizowanych oczywiscie) to juz wiemy dlaczego w Polsce jest tak "dobrze" i dlaczego ludzie wierza w bajki Kolodki i innych oszolomow :( - jakby ktos chcial sie posmiac to polecam "brednie ekonomiczne" K.Poznanskiego - po prostu mozna boki zrywac tyle ze sporo osob traktuje to nie jako kabaret ale jako prawde :(

Tak samo jeszcze jakiś czas temu nie wierzono ,że USA osiągnie taki sukces ,a Japonia się zatrzyma , a tak się stało, więc te przewidywania co do europy wcale nie muszą być mylne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi