Skocz do zawartości
funfel

Kto jest za wejsciem do UE a kto nie

UNIA TAK/NIE  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. UNIA TAK/NIE

• TAK
      167
    • NIE
      56

Rekomendowane odpowiedzi

Robercik wez ty włącz telewizor i zobacz co w Wiadomościach mówią!! To taka dobra rada. Pokazywali ostatnio reportaż o domniemanym wykupie ziemi.

Pokazuja dziadka i jego ledwo stojącą chałupe z działką rolniczą. Pytają - ile pan za to chce? On mówi, że 120 tys, złotych. Pokazują Nieruchomość w niemczech zadbana, tylko lekki remoncik, działka o podbnych parametrach,. Pytają Niemca ile chce, a on mów, że 2 tys. euro (ok. 8 tys. złotych.). Pokazywali jeszcze wiele przykładów takich budynków.  

Więc co ty tu mówisz o wykupywaniu Polskie przez Cudzoziemców?

Po co mają tu przyjeżdżać, skoro tam mają taniej i o wiele lepiej.

Coś mi się zdaje, że twój idol to Gietrych z LPR :D :D

Także lepiej włącz telwizor, albo ewentualnie poczytaj gazetke zanim coś napiszesz

Taak..włącz se telewizor :D Jeśli dla Ciebie telewizja jest wiarygodna to gratuluję wyobraźni. (Dawniej też ludzie wierzyli w to co w telewizorze powiedzieli: vide Czernobyl '86: "nie ma żadnego skarzenia!" ). Twoją naiwność i łatwowierność tłumaczy Twój młody wiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm co do mojej opini na temat UE - jestem Za powodów Jest sporo :

po pierwsze (i najwazniejsze chyba ) mam nadzieję iż polacy zmienią swoją mentalność - bo bez tego niemożemy mażyć o zaistnieniu - jezlei nadal bedziemy niedouczonym społeczeństwem które wybiera jako swych przedstawicieli ludzi pokruju pana Lepera to nie mamy co mażyć o "świetlanej przyszłości" (na poziomie grecji :( ) - mam nadzieje iż unia podziała na polskę jako bodziec do zmian - Wyedukuje polaków jak radzic sobie w kapitalistycznym świecie - te zmieny są nam potrzebne obojętnie czy byśmy weszli do UE , do nafty , czy pozostali przy obecnym układzie ;

Po drugie - jak już zostało wspomniane - właściwie przy naszej obecnej sytuacji politycznej / społecznej nie mamy innego wyjścia

po trzecie - polska będąc w UE będzie miała dużo większą siłe polityczną na arenie międzynarodowej

po czwarte - Jako Polak nie uważam sie za gorszego niz Niemiec (pod niektórymi względami wręcz przeciwnie ) - i nie uważam iż startuje z mniejszymi szansami - jezeli będę ciężko pracował i będę lepszy będę mógł zaistnieć na rynku europejskim (Chyba łatwiej niż w skorumpowanej Polsce )

to tylko pare argumentów za - ale dla mnie ważnych

Chciałbym zaznaczyć iż nawet po wejsciu do uni czeka nas bardzo długa droga - zmiana mentalnosci społeczeństwa nie trwa kilka lat -a to jest nam potrzebne , większość ludzi w polsce pracuje niewydajnie wobec czego nie mogą oczekiwać iż dostaną wiecej niż wypracowali (totalny bezsens ) , polacy są słabo zaznajomieni z UE i żeby być jej pełnoprawnym członkiem (kożystającym ze wszystkich przywilejów [dotacji itp] ) będą potrzebowali naprawde sporo czasu;

Hmm - chyba troche za dużo napisałem ;z góry przepraszam za błędy ortograficzne , jeżeli sie w jakimkolwiek punkcie mylę prosiłbym o poprawienie mnie ( jestem otwaty na konstruktywną krytykę :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z ciebie zajebisty polak (jak z koziej [gluteus maximus] trąbka). Jesteś moskalem, chinolem, pigmejem czy żydem?

Wcale nie jestem za katolikami ale wg mnie to oni (nie wszyscy) prawe mówią.

Przykład sprzedaż STOENU . To taki zajebisty interes żydokomuna zrobiła, że za 5 lat szwaby będą nam tą samą ziemie sprzedawać tylko, że za 10x drożej.

Może jeszcze zrobisz wykaz kto na forum jest żydem, komunistą, szwabem itd. Tylko tak się zastanawiam czy lepiej było sprzedać STOEN czy dać zdychać z głodu pielengniarkom... I mam prośbę - rozumiem, że masz dużo do powiedzenia na ten temat ale poziom języka jest niski... Poza tym obrażasz wielu forumowiczów.

Czy nie uważasz, że dzieje się tak, bo Polacy nie myślą?? Bo są chciwi, pazerni i krótkowzroczni??

Patrząc na twoje wypowiedzi widzę piękny przykład ksenofobii. Skoro już negocjacje są zamknięte to trzeba pomyśleć jak to wykorzystać, a nie krytykować i izolować się. Jeśli do tego dopuścimy to staniemy się za[gluteus maximus]m - zatem trzeba przeciwdziałać!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm - jeszcze co do tego drugiego argumentu ze nie mamy innego wyjsca - nafta za daleko , Federacja Rosyjska , Białorus za biedna ( PKB na poziomie Holadni która ma 10 razy mniej mieszkańców) , chyba 3/4 naszego exportu idzie do krajów UE itp itd ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie HP!! Jeśli weźmiemy się do roboty i zaczniemy myśleć to będzie dobrze. Tylko nie zrażać się początkowymi niepowodzeniami!!

Też się zgadzam. Loodzie powinni najpierw pracować, a później dostawać wyngrodzenie. U nas loodzie najpierw chcę pieniądze, a potem może będą robić. Ogólnie to jestem za wejściem do UE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompej: Najlepszy przykład - górnictwo. Niestety, uważam, że górnicy zostali przyzwyczajeni do uprzywilejowanej pozycji. Tylko z drugiej strony nie należy ich wszystkich zwolnić z zamnknąć kopanlnie tylko problem rozwiązać

Robertcik: Najlepiej będzie, gdy każdy się wypowie w referendum akcesyjnym. Czy Polacy będą, czy nie bądą chcieli UE to i tak się będziemy musieli dostosować do woli narodu. Wszyscu jedziemy na tym samym wózku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompej: Najlepszy przykład - górnictwo. Niestety, uważam, że górnicy zostali przyzwyczajeni do uprzywilejowanej pozycji. Tylko z drugiej strony nie należy ich wszystkich zwolnić z zamnknąć kopanlnie tylko problem rozwiązać(...)

potwierdzam :x gornicy w socjalizmie to byli pany a teraz jak chce sie ich do pracy zagonic to jada pod wiejska szopke odstawiac albo razem z innymi oszolamami daja [gluteus maximus] na demonstacjach w katowicach :(

najlepszy przyklad: odprawy gornicze - dostali tyle kasy ze latwo mogi by firmy pozakladac, zatrudnic ludzi i wtedy bezrobocie na poziomie 4% bylo by sukcesem slaska ale nie gornik byl madrzejszy, kupil sobie samochod poszalal miesiac w barze i stoczyl sie na samo dno :( :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tylko problem rozwiązać

Otóż to, nikomu nie chce się myśleć jak to rozwiązać. Najlepiej wszystko zamknąć i niech się inni martwią, ale z drugiej strony brakuje pieniędzy i trochę ich rozumiem że chcą się pozbyć mało dochodowych kopalni.

Mam nadziejże trochę unijnej kasy skapnie górnikom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w przeciwieństwie do ciebie nie liże żydom [gluteus maximus]

Jak ty LPR nazywasz ciemnogrodem to albo jesteś 100%żydem albo niecem, który chce kupić Polske.

Co do UW to nienazwałem jej żydokomuną

idiota

Żydokomunistyczny rząd doprowadził do bankructwa kopalnie, żeby niedłuło sprowadzać węgiel ze szwabii. Ludzie żyją w takiej biedzie (jak w XIX w) a ty pierd@lisz takie głupoty że unia to zbawienie. Jak do niej wejdziemy to będzie jeszcze większa bieda. Zaleją nas swoimi towarami i nie będziemy mieli nic do powiedzenia. (ostatnio byłem w castoramie - szwabsko jakiejśtam i chciałem kupić zwykły p[ierdolony klucz oczkowy, ja patrze a tu cena 29 zł noż <span style="color:red;">[ciach!]</span>@ jego m@ć. ide do sklepu z polskimi narzędziami i kupiłem komplet kluczy (7) za 5zł i to jest ta Twoja Unia. Będziesz za bochenek chleba płacił 10zł (tak jak jest w Danii).

Tak, jasne - lepiej doplacac do wydobycia wegla ogromne pieniadze z naszych podatkow, bo awanturnicy ktorzy za mlodu olewali szkole i jedyne co teraz potrafia to kopac w ziemii, robia halas?

Castorama jest francuska

Ja kupuje tylko zachodnie narzedzia - a wiesz czemu? Bo srubokret np firmy Beta nie rozpadnie sie po piatej wkreconej srubie, tak jak to potrafia robic nasze rodzime narzedzia

Takie ceny chleba sa w calej Europie - i u nas tez tak bedzie, ale te 10 zl to przesada (najdrozszy chleb jaki widzialem w Niemczech to 1,53E)

To z ciebie zajebisty polak (jak z koziej [gluteus maximus] trąbka). Jesteś moskalem, chinolem, pigmejem czy żydem?

Idiota i rasista! Tak sie sklada ze np. najwiekszy umysl na mojej uczelni to pan profesor z Wietnamu - i nasi wszyscy naukowcy do piet mu nie dorastaja.

I zdefiniuj prosze pojecie "Żydokomuna" którego tak namietnie uzywasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BUHAHAHAHAAHAHAHAHA

Robercik moze pora spac ?

I nie pisz juz wiecej bo sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>a osmieszasz !

Widze ze zaduzo sluchania radia maryja i czytania programu wyborczego LPR'u !

I zglupiales od tego o ile wczesniej idiota nie byles :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac nie wiem jakbym zaglosowal, bo nie jest wszystko jasne. Jesliby polscy rolnicy nie mieli meic rownych szans - spewnoscia zaglosowalbym na NIE. Dlaczego ? a co to za konkurencja kiedy unijni rolnicy maja 100% doplat, my 25% i nie mamy zadnej ochrony, granice sa otwarte. Jak mozna konkurowac ? nie mozna oni sobie pojda ponizej kosztow, a my nie bedziemy mogli tego zrobic - polscy rolnicy zbankturuja chodz juz sa na granicy bankructwa. Nie wspominam juz, ze mamy wyrownywac poziom zycia, jak tu wyrownac poziom zycia, jelsi dotychczasowi unijni rolnicy maja byc "lepsi". Jesli oczywiscie zagwarantuje sie, ze do czasu az doplaty beda identyczne, Polska bedzie mogla utrzymac cla na towary rolnicze, ktore sa wyzej dotowane w panstwach unii - nie ma sprawy, moge powiedziec TAK.

Nie dostaniemy 100% bo nikt nie bedzie do nas doplacal. Postaw sie w ich sytuacji, ja tez bym nie chcial zeby polska doplacala do takiej np. Bialorusi.

Wejscie gwarantuje nam rynki zbytu i mozliwosc swbonego podejmowania pracy za granica.

Nia mamy zadnej alternatywy poza UE, musimy sie tam znalezc jezeli nie chcemy skonczyc jako marginalne panstewko handlujace z Rosja ziemniakami i swinkami :D

Proponuje sie zastanowić nad sensem tego co sie mówi. Do handlu to ne ipotrzebujemy wejścia do Unii...jak narazie to już mamy unie- możemy improtować i exportować...Tak staniemy sie tylko rynkiem zbytu...

Unia dobije nasze rolnictwo i nie ma sie co burzyć że nasze fimry są gorsze- są mołodsze, rynek na któym działają jest specyficzny i nie ma sie jak porównywać z "zachodem", trzeba robić jak najlepiej potrafi. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale się rozpisaliście, to ja też coś wrzucę :)

Zacznijmy od argumentów za:

1. Unia celna

2. Możliwość swobodniejszego przemieszczania/podejmowania nauki itp...

3. Będzie prace. >4 mln bezrobotnych w Niemczech, ale przecież będzie się opłacało przeszkolić polskiego robotnika, dać mu mieszkanie. Oczywiście tak - ktoś musi robić na budowie.

Reszta to bzdury w stylu: bo jest fajna, mają fajne samochody, bo w Holandii jest trawka, bo możliwe że dostaniemy jakąś kase, bo wszyscy tak mówią.

Zdecydowana część zwolenników to konformiści, którzy przyjeli zdanie innych nie rozważając argumentów przeciw:

1. Socjalistyczne dopłaty do nierentownych (bo po co dotować coś co się opłaca) przedsięwzięć kosztem wszystkich.

2. Porąbany system prawny (ilość wszystkich aktów, komisji, obieg informacji, który mnie jako programiście jeży włos na głowie :)).

3. Bezsensowne (jak dla kogo :)) ograniczenia - krzywe banany, oscypki, jabole, minimalne ceny

No i jest dodam argumenty kolegi Robercika, żeby nie było zbyt pięknie - nie bo tam są Niemcy, Żydzi i nas zjedzą :lol:

Co do położenia względem NAFTA - wydaje się wam, że banany i procesory skąd mamy??? Turcją jakoś z tego problemów nie robi i to rozważa. Bez przesady mamy globalną wioskę i nikt już nie handluję żaglowcami. Z resztą takie stowarzyszenie ma swoje plusy - proszę sobie wyobrazić nasz kraj jako pomost między Ameryką, a rynkami zbytu UE i za wschodnią granicą. Mi się wydaję, że na tym można zarobić. Aha i proszę obejrzeż umowę:

http://www-tech.mit.edu/Bulletins/nafta.html 22 rozdziały - jak widać bez kolczykowanych krów z paszportami można się obyć :)

BTW. co sądzicie o kampanii telewizyjnej? IMHO jest tendencyjna i żałosna. A w dodatku premier ostatnio powiedział, że już nie będą informować, tylko namawiać :). Ja tam nie widziałem żadnego przeciwnika wstąpienia (rozsądnego - o Giertychu nie mówmy, choć ostatnio to co powiedział w forum trochę mnie mile zaskoczyło). Może byście poczytali trochę innych opinii - nczas.com ma parę fajnych felietonów zarówno za jak i przeciw (tych chyba jest więcej).

PS. proszę modereratorów o utrzymywanie poziomu... Jeżeli to koniecznie przez cenzurę obraźliwych komentarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem jak najbardziej ZA. Jesli nie UE to co, drodzy przeciwnicy ??:). Co a co do jezyka (na 1j stronie ktos o tym mowil)-kto ci kaze mowic po ang? nie musisz wyjezdzac to primo, secundo-ten jezyk powinien byc znany chociaz w stopniu podstawowym. NIe mowie ze znam super jezyk angielski, ale mowie w miare plynnie w tym jezyku, jak rozmawiam na IRC'u wszyscy mnie rozumieja hyhy ;). Ale i tak uwazam sie za sredniego (trzeba by sie czasow pouczyc ;-) ).

Co do Mutos'a-chlopcze idz i wlacz JSRR (jedyna sluszna rozglosnia radiowa) 107,3 (radio maryja). Po twoich txt wnioskuje ze jestes ciaglym sluchaczem tego muzgojeba rydzyka i panow z LPR-czytaj jestes po prostu zalosnym malym czlowieczkiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aleście tu tego napisali :) - nie chciało mi się nawet tego czytać :)

Ja jestem za wejściem Polski do Unii, mimo wielu wad tego rozwiązania. Myślę, że na dłuższą metę będzie się to opłacało.

Trudno jednak w tej chwili stwierdzić jak będzie po wejściu do Unii, ale lepiej być dobrej myśli, bo to już postanowione. Mam nadzieję, że będzie znacznie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Mutos'a-chlopcze idz i wlacz JSRR (jedyna sluszna rozglosnia radiowa) 107,3 (radio maryja). Po twoich txt wnioskuje ze jestes ciaglym sluchaczem tego muzgojeba rydzyka i panow z LPR-czytaj jestes po prostu zalosnym malym czlowieczkiem ;)

Źle wnioskujesz. Albo coś źle zrozumiałeś, albo mnie z kimś pomyliłeś. Jeśli wnioski wyciągnołeś po mojej definicji żydokomunisty to chciałbym wyjaśnić, że był to cytat. Wiele mogę znieść, ale porównanie mnie do miłośnika Radia Rydzyka i miłośnika LPR jest dla mnie oburzające.

PS. Mój numer legitymacji to 9625 ŁOD. Legitymacji SLD oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... może to Cię ubawi, ale moja babcia (nie jedno w życiu widziała) wciąż powtarza: "Tyle wolności ile własności".  Coś w tym jest...

zeby cos miec to trzeba pierw to kupic :( takze wiesz ja po studiach spieprzam na zachod albo do wuja sama - z tego co widze to w polsce bardzo trudo bedzie mi wyzywic rodzine za "normalna" pensje :(do polski wroce na emeryture bo z tego co widze to narazie wladza ma taktyke "byle do uni" (w negatywnym znaczeniu) w uni sie troche pomeczymy (z 20 lat) zanim bedziemy na poziomie grecji niewspominajac juz o wytepieniu takich pojebow jak Lepper, Rydzyk, Giertych albo Macierewicz :evil: :evil:

Takich pojebów to aż żal słuchać i wiedzieć że istnieją.tylko że tym pojebem to sam jesteś!!! Co do tamtych co wymieniłeś to jakoś bardziej im zależy na Polsce niż całemu SLD raem wziętemu...

Ale cóż, rzeczywiście, wyrywaj głąbie do wuja sama bo w europie to cie wykończą- albo ludzie albo głupota. Prędzej to drugie bo jest w zaawansowanym stanie. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... może to Cię ubawi, ale moja babcia (nie jedno w życiu widziała) wciąż powtarza: "Tyle wolności ile własności".  Coś w tym jest...

zeby cos miec to trzeba pierw to kupic :( takze wiesz ja po studiach spieprzam na zachod albo do wuja sama - z tego co widze to w polsce bardzo trudo bedzie mi wyzywic rodzine za "normalna" pensje :(do polski wroce na emeryture bo z tego co widze to narazie wladza ma taktyke "byle do uni" (w negatywnym znaczeniu) w uni sie troche pomeczymy (z 20 lat) zanim bedziemy na poziomie grecji niewspominajac juz o wytepieniu takich pojebow jak Lepper, Rydzyk, Giertych albo Macierewicz :evil: :evil:

Takich pojebów to aż żal słuchać i wiedzieć że istnieją.tylko że tym pojebem to sam jesteś!!! Co do tamtych co wymieniłeś to jakoś bardziej im zależy na Polsce niż całemu SLD raem wziętemu...

Ale cóż, rzeczywiście, wyrywaj głąbie do wuja sama bo w europie to cie wykończą- albo ludzie albo głupota. Prędzej to drugie bo jest w zaawansowanym stanie. :twisted:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wejście do UE to jedyna droga dla Polski.

Wiadomo każdy może mieć jakieś obawy (lub je ma), ale to chyba normalne tymbardziej, że wiekszość mało o niej wie...

Pieniądze jakie przyznała nam Unia są i tak duże jak na nasze warunki, więc jeśli zostaną dobrze wykorzystane to w naszym kraju będzie się żyło dużo lepiej niż obecnie...

Boję się jednak, że nasze "wspaniałe" władze, pomijając LPR i Samoobrone jak zawsze spiepszą sprawę...

Jeżeli nasze prawo zostanie zmienione, przepisy ujednolicone i bardziej zrozumiałe dla ludzi, to możemy się spodziewać ożywienia na rynku pracy. Ludzie chetniej będą zakładać firmy, wzrośnie ich zaangażowanie i chęc do przedsibiorczości...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem na tak. w Polsce kolejne rządy tylko obiecują a gowno robia, poprawa są, ale tylko o nich sie mowi, porazek rzadu jakos sie nierozgłaśnia. w jednej dziedzinie zycia sie poleprza, w innej pogorsza, Polska stoi w miejscu, niemal sie nierozwija, jezeli zostaniemy partnerami w unii, to licze na pomoc od bardziej rozwinietychpanstw, niemozemy byc w koncu dla nich cięzarem. Miejmy nadzieje, ze po wejsciu do Unii stopniowo, nasze życie poleprzy sie, dzieki otwartym granicom i swobodnym przepływem ludzi i produktów nasi sasiedzi nas "zauważą" i moze wreszcie Europa sie do nas przekona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi