Skocz do zawartości
Krysti@n

Pomoc Przy Kalkulatorze Graficznym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar napsiać sobie kalkulatorek ktory bedzie rysowal wykres funkcji. Programik chce napisać w Delphi. Mam problem mianowicie taki: daną wejściową ma być wzór funkcji czyli powiedzmy y=2x^2+4x+3 i nie mam zadnego pomysłu jak takie coś czyli string przerobic na wartosc dla konkretnego x. Moze pytanei ma jakaś banalna odpowiedź ale mnie i mojąnauczycielke informatyki przerosło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj troche o analizatorach skladni (np. lex i yac) moze ci to coś pomoże, cos podobnego miałem zrobic na zaliczenie programowania obiektowego w zeszłym sem, troszke roboty jest szczegolnie jesli jetes początkującym programistą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na prawde to najlepiej jakbys zaimplementowal cala gramatyke dzialan, zrobil drzewko tej gramatyki w ten sposob mozesz przerobic wzor funkcji na notacje przyrostkowa i wtedy kazda funckje odpowiednio zintepretujesz, jesli chcesz to zrobic dobrze, tak alby rozwiazanie bylo uniwersalne to to wcale nie jest takie latwe, i bez tego drzewa gramatyki ciezko Ci bedzie to zrobic

Edytowane przez piotrek_zet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol widze ze to mnie moze troche przerosnąć. Nie jestem jakimś nowincjiuszem ale tez znowu tez zbyt wtajemniczonym nie jestem :? Program nie mosi tez być kto wie jak wypasiony. Wg mnie głównym problemem bedzie włassnie początek - czyli co zrobicz tym stringiem z reszta powineinem sobie poradzić. Ale na weekendzie sproboje coszrobic wg waszych pomysłów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli zalozysz ze funkcje jakie podajesz sa tylko wielomianowe, i to jeszcze o pewnej okreslonej niewielkiej ilosci skladnikow, to jestes w stanie zrobic cos takiego stosunkowo szybko, ale jesli chcesz zeby program byl uniwersalny to niestety sprawa sie dosyc mocno komplikuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi