Krysti@n Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Witam. Mam zamiar napsiać sobie kalkulatorek ktory bedzie rysowal wykres funkcji. Programik chce napisać w Delphi. Mam problem mianowicie taki: daną wejściową ma być wzór funkcji czyli powiedzmy y=2x^2+4x+3 i nie mam zadnego pomysłu jak takie coś czyli string przerobic na wartosc dla konkretnego x. Moze pytanei ma jakaś banalna odpowiedź ale mnie i mojąnauczycielke informatyki przerosło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 po pierwsze musisz napisac parser, ktory Ci tego stringa przetlumaczy na odpowiednie dane, po drugie musisz napisac funckje ktora policzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 poczytaj troche o analizatorach skladni (np. lex i yac) moze ci to coś pomoże, cos podobnego miałem zrobic na zaliczenie programowania obiektowego w zeszłym sem, troszke roboty jest szczegolnie jesli jetes początkującym programistą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 (edytowane) tak na prawde to najlepiej jakbys zaimplementowal cala gramatyke dzialan, zrobil drzewko tej gramatyki w ten sposob mozesz przerobic wzor funkcji na notacje przyrostkowa i wtedy kazda funckje odpowiednio zintepretujesz, jesli chcesz to zrobic dobrze, tak alby rozwiazanie bylo uniwersalne to to wcale nie jest takie latwe, i bez tego drzewa gramatyki ciezko Ci bedzie to zrobic Edytowane 3 Marca 2005 przez piotrek_zet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krysti@n Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Lol widze ze to mnie moze troche przerosnąć. Nie jestem jakimś nowincjiuszem ale tez znowu tez zbyt wtajemniczonym nie jestem :? Program nie mosi tez być kto wie jak wypasiony. Wg mnie głównym problemem bedzie włassnie początek - czyli co zrobicz tym stringiem z reszta powineinem sobie poradzić. Ale na weekendzie sproboje coszrobic wg waszych pomysłów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 jesli zalozysz ze funkcje jakie podajesz sa tylko wielomianowe, i to jeszcze o pewnej okreslonej niewielkiej ilosci skladnikow, to jestes w stanie zrobic cos takiego stosunkowo szybko, ale jesli chcesz zeby program byl uniwersalny to niestety sprawa sie dosyc mocno komplikuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...