Skocz do zawartości
Apos

Gdzie By Tu...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

problem jest następujący:

zamierzam zaopatrzyć się w chłodzenie CPU Pentagram'a 120 i po wstępnych wyliczeniach nie zmieści się on w obudowie przez zasilacz. Jest to Chieftec HPC-360-202DF [link], obudowa to zwykły tower.

Jeżeli chodzi o wymiary brakuje mi 4cm około aby go wmontować - jedynym stosownym rozwiązaniem jest przeprowadzka zasilacza, tylko gdzie?? Jest miejsce z przodu - fakt, ale wystający kabel zasilający nie widzi mi się szczerze... pod kartą grafiki również mógłbym go umieścic lecz będzie problem z doprowadzeniem kabli do górnych częsci PC.

Jakieś pomysły? Prosze każda się może przydać :)

ps. postaram się z czasem dostarczyć zdjęcie, aby uzmysłowić co gdzie trzeba umieścic :)

Pozdro !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... Mozesz zrobić tak jak ja planuje co dodatkowo da łądny wygląd tnz wyciąć z góry w obudowie dziure;p i podnieśc o te 4cm zacilacz ;] do zadsilacza włądasz akrylowa klape na góre kozacki wiatraczek z grillem i masz :) miesci sie radiatorek i przyokazji z góry łądnie wygląda;] trosszke pracy ale wg. mnei sie opłaca;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy pomysł rzeczywiście, lecz mam problem natury technciznej - na obudowie mam taką rączkę oraz wylot powietrza w środkowej części hmmm ale jak to mawiają "Polak potrafi" :) Poczekam jeszcze na inne pomysły a sam kombinuje co by NA obudowie go nie umieścić....

hmmmm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz wystawić go pozabudę na np kątownikach na tej samej wysokości co teraz jest, ja tak chce zrobić u siebie i myśle ze to bedzxie dobre z kilku powodów:

-pozbędziesz się ładnej grzałki z buedy

-zasiłka bedzie brała z zewnątrz zimne powietrze ->wiatraki sie bedą wolno kręcić ->cisza

-polepszy to obieg powietrza w budzie gdyż zasiłka nie będzie stała na przeszkodzie wyciągającym wiatrakom z budy u góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Unckle ... dobrze prawi ;) właśnie zaczełem sie zastanawiać czy by tak nie zrobić a na miejscu tej wielkiej grzeły wrzucic jakic ładny grafik na wewnetrzna ściane i go katoda oświetlić.. łądne by było;p ale kurde jak juz narzuciłem pomysł teraaz powiedz jak go i gdzie przymocować:> :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze przemyślę sprawę, ale rzeczywiście sensownym wyjściem będzie wystawienie zasiłki poza pakę... a jak już o niej mowa

[link] <- oto ona w całej krasie, nic specjalnego, ale lubie ją :)

Obecnie nie ma przedniego górnego coolera i szukuje się boczny otwór na doprowadzenie powietrza na procesor (lecz to po maturze...). Szkoda że nie ma zdjęć wnętrza, ale jak dorwe cyfrówkę to strzele kilka fotek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest przesunięcie zasilacza poza obudowę bez żadnego przekręcania go. Powstaje jednak problem gwarancji. Dobrze byłoby go przykręcić, a to wymaga rozebrania i wywiercenia dziur, przez co gwaranja traci ważność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wróce do domciu bo obecnie siedze we wrocku na targach pc-tnning:D to zapodam zdjątka bo to bedzie pierwsze co zrobie (jak wyżej opisałem - na kątownikach pozabduą na tej samej wysokości)

co do malunku w ym miejcu na bocznej ścince o jestem za:D

albo jest jeszcze fajna i sensowna opcja - dać psu na samą góre i ustawić tak coby jedna 120 wyciągała powietrze z psu a druga z budy

co do modyfikacji zasiłek na gwarancji - jeśli nie są plombowane mozna poprostu wyjąc bebechy i umieścić je w już zmodyfikowanej odpowiednio obudowie po np starym codegeni, bądź też zrobić swoją obudowe na tą zasiłkę, a jak nie dajboże cosik sięstanie o zasiłke do starej oryginalnej budy i na gware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zrobił jak proponował Jewicz... ino zasilator wstawił jakos pod kątem... tj przaechylony do przodu troche... wewentualnie do tyłu + jakies dodatki zeby to nie był taki suchy zasilator wystający z obudowy X]

dobra... idzem na targi... uncle poczkaj na mnie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D :D :D ja dziś byłem i jeszcz obacze co bedzie jutro :D :D :D

to tak gwoli ot...

a co do tematu - to - zasiłke pod kąem - imo błąd - wicher od niej sie bedzie krzywo kręcił ->łozyska nie bedą zadowolone..., pozatym nie wiem jak to zniosą inne bedechy w psu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co pan gadasz :)

1. bebechom elektronicznym jest wszystko jedno pod jakim kątem pracują... mogą nawet pracować bez grawitacji.. i guess...

2. dlaczego miały by nie być zadowolone... tak czy siak wiatratory pracują w różnych pozycjach.. pionowo lub poziomo.. to i tak jest im wsio ryba...

a kąt wyniósł by prawdopodobnie do 10°

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh- co do bebechów to fakt - przyznaję racje

ale co do wiatraków to nie jestem do końca przekonany - imo praca pod kątem byłaby szkodliwa dla łożysk - weś jakikolwiek wiatrak i mając go włączonego przechylaj go o różne kąty trzymając go w ręce - jeśli nie jest on w pionie lub poziomie to zaczyna wibrować, mocniej hałasować itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi