Skocz do zawartości
MietmaN

Epox 8rda3+ Pro & G.skill Ddr550 - Nie LubiÄ… SiÄ™?!

Rekomendowane odpowiedzi

Będę się starał streszczać, chociaż problem wymaga trochę opisu (nie zetknąłem się z czymś takim jeszcze nigdy).

Mam następujący zgryz (co prawda teraz siedzę w Niemczech i nic nie wykombinuje, ale może ktoś coś poradzi) : na moim Epoxie 8RDA3+ PRO z pamięciami G.Skill wszystko śmiga cacy do FSB210 (2-2-2-11). Proste ustawienie na 11x220 (2.5-3-3-11) powoduje niestabilność 3Dsmarka2001SE, stąd brak nowych rekordów. Prime95 Blend, Large FFTs, MemTest86+, SuperPI 16M - wszystko pięknie przechodzi, pełna stabilność - podobnie pozostałe smarki i Aquamark 3. SuperPI 16M liczy nawet na FSB235 (przy 2x512MB w dualu, nieźle ). Tylko 3D2001SE się sypie regularnie, chociaż czasem przejdzie.

Próbowałem już :

1) Software : deinstalacja sterowników, czyszczenie DriverCleanerem i ponowna instalacja (Catalyst 4.12), ponowna instalacja sterów do nForce2 (sprawdzone dobre 4.27) oraz DirectX 9.0c.

2) Hardware : zmiana ustawień AGP z Auto na 66Mhz, AGP x4, Fast Writes On (zawsze mam wyłączone), CPU Interface Optimal (odpowiednik "Disabled" na NF7), obniżenie timingów pamięci poniżej gwarantowanych, podwyższanie napięcia na chipsecie, pamięciach, procku i AGP (niby po co, skoro cała reszta bez tego jest stabilna, ale chciałem wszystko wykluczyć jako przyczynę niestabilności tego zasmarkanego smarka).

Cały komp przed wyjazdem rozebrałem i złożyłem kilka razy - pokusiłem się też o demontaż chłodzenia na Radosławie. Zmieniałem sloty pamięci i pamięci miejscami.

Identyczne obajwy mam zarówno na biosie firmowym jak i Merlina - szkoda jak cholera, bo potencjał z biosem merlina jest niesamowity : przy 10.5x210 (2205MHZ), 2-2-2-11, zegarkach 9800XT i ustawieniach sterowników na zrównoważone mam 19.3-19.4k - pięknie zapowiadające się OC. A tutaj taki gluteus maximus! :angry:

Pamiętam, że na moich poprzednich ramkach tj. Twinmosach Twister PC4000 2x512MB wszystko chodziło jak należy - w 100% stabilne było przy takiej konfiguracji 2x512MB w dualu FSB222.

Więcej : przerobiłem już rewizje 1.2 i 1.4 tej płyty, biosy firmowe z sierpnia, września i października (najnowszy) oraz zmodyfikowany Merlina, bazowany na tym ostatnim 10/2004 jak również starsze drivery nForce2, kończąc na sprawdzonych 4.27 unified drivers package. Na biosach firmowych nie miałem żadnego problemu z OC (z 1 w/w wyjątkiem), ale mam od początku L12 moda na FSB200.

Teorie (od najbardziej szalonej do najbardziej prawdopodobnej)

1) Są jakieś kłopoty z AGP/PCI lock, ale to byłby skandal ze strony producenta, a na dodatek inne komponenty by nie wy3mywały (mało prawdopodobne, aby to było właśnie to).

2) Mobo nie lubi się z kartą graficzną - tylko się nie śmiać proszę, znam takie przypadki. ;)

3) Mobo gryzie się z ramami - to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne - jak wrócę z Niemiec, to sprawdzę na poprzednich Twinmosach.

Czego nie rozumiem : jeżeli płyta rzeczywiście gryzie się z pamięciami, to dlaczego inne benchmarki, Super PI, testy Primem i MemTestem86+ (nie tym zwykłym, tylko ulepszonym) nie pokazują niestabilności? Sypie się tylko jeden jedyny benchmark, który zawsze służył u mnie do pierwszego i najsłabszego testu stabilności kompa.

Merlina ostatnio wsysło, a szkoda, bo miałby sporo do powiedzenia w temacie stabilności (niestabilności 3Dsmarka2001SE) na wyższych FSB. Zresztą współpracowałem z nim jako tester przy poprzednim biosie. Potem zebrałem wszelkie jego zalety i wady od użytkowników na zlecenie Merlina, który pracował już nad następnym. I zniknął .... :mur:

PS. Wrócił z gwary mój Abit NF7, ale zostawiłem sobie Epoxa - teraz żałuję ....

EDIT : obstawiam na jakiś problem hardware'owy, ale mam zamiar wrzucić sterowniki do nForce'a 6.31 remix beta - nie zaszkodzi spróbować. ;)

EDIT2 : no tak, synek Merlina wyciągnął wąż z kibelka i 10l wody zalało komputer - Merlin stracił też prawie wszystkie dane o swoich biosach. Ma zamiar się przesiąść na A64 i robić biosy pod nF4. Szkoda, ale takie czasy - postęp. ;)

Edytowane przez MietmaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, problem nie był prosty - co prawda 3DSmark2001SE wykazuje czasem niestabilność na wysokim FSB na niektórych mobo, ale nie jest to na pewno FSB220, tylko znacznie wyżej.

Po intensywnych wymianach postów na kilku forach dotarłem do paru osób z moją mobo i pamięciami G.Skill DDR550 LE/LC : u niektórych pamięci były w ogóle niekompatybilne, u innych w miarę ok, ale OC słabe (jak u mnie), a u wybranych szczęśliwców wszystko gra nawet na FSB230 i wyżej przy dualu 2x512MB. Cóż, widocznie miałem pecha, chociaż mogłem mieć gorszego (gdyby pamięci się totalnie gryzły, a sprzedałbym poprzednie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś potrzebował (w co wątpię, ale dlaczego mam nie napisać ;)), to Mushkiny Enhanced PC3200 Level II V2 (również na TCCD) nie gryzą się z rzeczonym Epoxem i śmigają naprawdę pięknie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...